רשימת מדינות שאינן מוכרות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

██ חסרות כל הכרה דיפלומטית

██ מוכרות רק על ידי מדינות שאינן חברות באו"ם

██ אינן חברות באו"ם המוכרות על ידי מדינה חברה אחת לפחות

██ חברות באו"ם אשר אינן מוכרות על ידי מדינה אחת לפחות

רשימת מדינות שאינן מוכרות היא רשימה של ישויות גאופוליטיות המבקשות הכרה כמדינה, אולם אין להן הכרה דיפלומטית מלאה בעולם.

מדינות אלה מתחלקות לשתי קטגוריות. הקטגוריה האחת, הן ישויות שלהן שליטה מלאה או חלקית על הטריטוריה שלה הם טוענים ואשר מקיימות דה פקטו ממשל עצמי ואשר הביעו רצונן בעצמאות מלאה. פעמים רבות, הקהילה הבינלאומית רואה בקיומן של ישויות אלה תוצאה של הפרת סעיף 11 לאמנת מונטווידאו, ובאופן כללי, הפרת סעיף 2.4 למגילת האומות המאוחדות המהווה היום חלק מן החוק הבינלאומי הנוהג.

הקטגוריה השנייה הן אותן ישויות אשר אין להן שליטה מלאה על הטריטוריה שעליה הם טוענים לבעלות, אולם טענתן לאותה טריטוריה הוכרה דה יורה לפחות על ידי מדינה אחת. חלק מן המדינות בקטגוריה זו, למשל רפובליקת קפריסין, מדינת ישראל ורפובליקת קוריאה, זכו להכרה על ידי רוב מדינות העולם והן חברות בארגון האומות המאוחדות, אולם הן נכללות ברשימה זו כיוון שמספר קטן של מדינות אינן מכירות בהן.

ישויות גאופוליטיות לפי דרגת ההכרה בהן[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישויות חסרות כל הכרה דיפלומטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מועד תחילת המחלוקת הכרה טענות נוגדות מידע נוסף הערות שוליים
Flag of Somaliland.svg סומלילנד 1991 אף לא מדינה אחת בעולם הכירה דה יורה בסומלילנד Flag of Somalia.svg סומליה (טוענת כי שטח סומלילנד הוא חלק מן הטריטוריה שלה) מלחמת האזרחים בסומליה [1]
MNLA flag.svg אזוואד 1960 (2012) אף לא מדינה אחת בעולם הכירה דה יורה באזוואד Flag of Mali.svg מאלי (טוענת כי שטח אזוואד הוא חלק מן הטריטוריה שלה) מאלי [2]

מוכרות רק על ידי מדינות שאינן חברות באו"ם[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מועד תחילת המחלוקת הכרה טענות נוגדות מידע נוסף הערות שוליים
Flag of Transnistria.svg טרנסניסטריה 1990 טרנסניסטריה זכתה להכרה על ידי שלוש מדינות שאינן חברות באו"ם: אבחזיה, נגורנו קרבאך ודרום אוסטיה. Flag of Moldova.svg מולדובה (טוענת כי שטח טרנסניסטריה הוא חלק מן הטריטוריה שלה) יחסי החוץ של טרנסניסטריה [3]
Flag of Nagorno-Karabakh.svg נגורנו קרבאך 1991 נגורנו קרבאך זכתה להכרה על ידי שלוש מדינות שאינן חברה באו"ם: טרנסניסטריה, אבחזיה ודרום אוסטיה. Flag of Azerbaijan.svg אזרבייג'ן (טוענת כי שטח נגורנו קרבאך הוא חלק מן הטריטוריה שלה) נגורנו קרבאך [4]

מוכרות על ידי לפחות מדינה חברה אחת באו"ם[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מועד תחילת המחלוקת הכרה טענות נוגדות מידע נוסף הערות שוליים
Flag of Abkhazia.svg אבחזיה 1992 עצמאות אבחזיה מוכרת על ידי ארבע מדינות חברות באו"ם: רוסיה, ניקרגואה, ונצואלה ונאורו, ושתי מדינות שאינן חברות באו"ם: דרום אוסטיה וטרנסניסטריה.[5] Flag of Georgia.svg גאורגיה (טוענת כי שטח אבחזיה הוא חלק מן הטריטוריה שלה) מלחמת אבחזיה [6][7][8][9]
Flag of the Republic of China.svg הרפובליקה הסינית 1949 הרפובליקה הסינית (המכונה לעתים "טאיוואן") והרפובליקה העממית של סין טוענות לבעלות על כל שטחה של סין ומצהירות כי דה יורה, סין היא ישות אחת, הכוללת את השטח הנמצא כעת בשליטת הרפובליקה הסינית והרפובליקה העממית של סין. הרפובליקה הסינית מוכרת על ידי 22 מדינות חברות באו"ם וע"י הכס הקדוש. כל שאר המדינות החברות באו"ם לא מכירות באופן רשמי ברפובליקה הסינית, חלקן רואה בשטח האי טאיוואן טריטוריה של הרפובליקה העממית של סין דה יורה, מדינות אחרות משתמשות בניסוחים דיפלומטיים זהירים כדי להימנע מהבעת עמדה באשר למעמד האי טאיוואן. Flag of the People's Republic of China.svg הרפובליקה העממית של סין (טוענת כי שטח טאיוואן הוא חלק מן הטריטוריה שלה) מעמדה הבינלאומי של טאיוואן
Flag of Kosovo.svg קוסובו 2008 עצמאות קוסובו מוכרת על ידי 65 מדינות חברות באו"ם ומדינה אחת שאינה חברה בארגון (הרפובליקה הסינית). ארגון האו"ם ניהל את שטחה של קוסובו בין השנים 1999-2008. סרביה וחלק מתומכותיה טוענות כי בהתאם להחלטת האו"ם 1244, קוסובו נותרה חלק מהרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה (שסרביה היא ממשיכתה).[10]. Flag of Serbia.svg סרביה (טוענת כי שטח קוסובו הוא חלק מן הטריטוריה שלה) היסטוריה של קוסובו [11]
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין 1983 עצמאות הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין מוכרת על ידי מדינה חברה אחת באו"ם, טורקיה. ארגון המדינות האסלאמיות העניק לצפון קפריסין מעמד של משקיף תחת השם "מדינת קפריסין הטורקית". החלטת האו"ם 541 מגדירה את הכרזת העצמאות של צפון קפריסין כחסרת תוקף חוקי[12]. Flag of Cyprus.svg קפריסין (טוענת כי שטח צפון קפריסין הוא חלק מן הטריטוריה שלה) פלישת טורקיה לקפריסין [13]
Flag of Palestine.svg מדינת פלסטין 1988 מדינת פלסטין מוכרת על ידי 131 מדינות חברות באו"ם,[14] הכס הקדוש, הליגה הערבית, וארגון המדינות האסלאמיות, זאת בעקבות הכרזת העצמאות של המדינה הפלסטינית. ישראל אינה מכירה במדינת פלסטין ומקיימת בחלק משטחה שליטה טריטוריאלית. בעקבות הסכמי אוסלו והסכם הביניים ביחס לגדה המערבית ורצועת עזה משנת 1995, העבירה מדינת ישראל שליטה בחלק מרשויות השלטון לידי הרשות הפלסטינית, הבאים לידי ביטוי ברצועת עזה וחלקים מן הגדה המערבית. ארגון האו"ם מכיר בפלסטין כמדינה במעמד של משקיפה בארגון. Flag of Israel.svg ישראל (טוענת כי חלק מן השטחים בהם מבקשת לקום מדינת פלסטין הם חלק מהטריטוריה שלה [למשל מזרח ירושלים] וכן טוענת ישראל כי מדינה פלסטינית יכולה לקום רק במסגרת משא ומתן עם ישראל כך שיובטח ביטחון מדינת ישראל) הכרזה על מדינת פלסטין הסכסוך הישראלי-פלסטיני [15][16][17][18][19]

[20]

Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg סהרה המערבית 1976 סהרה המערבית ומרוקו טוענות לבעלות על הטריטוריה של סהרה המערבית. עצמאותה של סהרה המערבית הוכרה על ידי כ-80 מדינות חברות באו"ם וארגון האיחוד האפריקאי. רבות ממדינות אלה חזרו בהן והשעו את הכרתן, עד שתתבררנה תוצאות משאל עם בשאלת הגדרה עצמית. כך נותרו רק 49 מדינות המכירות בסהרה המערבית[21][22]. 25 מדינות חברות באו"ם וארגון הליגה הערבית רואים בסהרה המערבית דה יורה חלק ממרוקו. מאז שנות ה-60 מופיעה סהרה המערבית ברשימת האו"ם לטריטוריות חסרות שלטון עצמי. Flag of Morocco.svg מרוקו (טוענת כי שטח סהרה המערבית הוא חלק מן הטריטוריה שלה) [23]
Flag of South Ossetia.svg דרום אוסטיה 1991 עצמאות דרום אוסטיה הוכרה על ידי ארבע מדינות חברות באו"ם: רוסיה, ניקרגואה, ונצואלה, ונאורו, ושלוש מדינות שאינן חברות באו"ם: אבחזיה, נגורנו קרבאך וטרנסניסטריה.[5] [24] Flag of Georgia.svg גאורגיה (טוענת כי שטח דרום אוסטיה הוא חלק מהטריטוריה שלה) הסכסוך הגאורגי-אוסטי [7][8][25]

מדינות חברות באו"ם שאינן מוכרות לפחות על ידי מדינה אחת אחרת[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם מועד תחילת המחלוקת הכרה טענות נוגדות מידע נוסף הערות שוליים
Flag of Armenia.svg ארמניה 1991 ארמניה אינה מוכרת על ידי מדינה חברה אחת באו"ם, פקיסטן, התומכת באזרבייג'ן בסכסוך בנגורנו קרבאך. [26][27]
Flag of the People's Republic of China.svg הרפובליקה העממית של סין 1949 הרפובליקה העממית של סין אינה מוכרת על ידי מדינה אחת שאינה חברה באו"ם: הרפובליקה הסינית. הרפובליקה העממית של סין אינה מקיימת קשרים דיפלומטיים עם מדינות המכירות ברפובליקה הסינית (22 מדינות חברות והכס הקדוש). אף אחת ממדינות אלה לא הכירו באופן רשמי בעצמאות סין, אף שחלקן הביעו עניין ביחסים עם הרפוליקה העממית של סין וגם עם הרפובליקה הסינית.[28] על פי החלטת האו"ם 2758 הרפובליקה העממית של סין היא נציגתה החוקית היחידה של סין לאומות המאוחדות. Flag of the Republic of China.svg הרפובליקה הסינית (רואה עצמה כשלטון החוקי היחיד בסין) [29]
Flag of Cyprus.svg קפריסין 1974 קפריסין אינה מוכרת על ידי מדינה חברה אחת באו"ם: טורקיה[30] ומדינה אחת שאינה חברה באו"ם: צפון קפריסין. טורקיה וצפון קפריסין מתייחסות למדינת קפריסין בכינוי "החלק היווני של דרום קפריסין". Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין (טוענת כי חלקו הצפוני של האי שייך לה) [31][32][33]
Flag of Israel.svg ישראל 1948 ישראל אינה מוכרת על ידי 32 מדינות החברות באו"ם ומדינה לא חברה אחת: סהרה המערבית, וזאת על רקע הסכסוך הישראלי-ערבי[34]. Flag of Palestine.svg מדינת פלסטין (טוענת לבעלות על יהודה ושומרון, ביניהם גם מזרח ירושלים) יחסי החוץ של ישראל [35][36]
Flag of North Korea.svg קוריאה הצפונית 1948 קוריאה הצפונית אינה מוכרת על ידי שתי מדינות חברות באו"ם: יפן וקוריאה הדרומית.[37] Flag of South Korea.svg קוריאה הדרומית (קוריאה הדרומית וקוריאה הצפונית גם יחד טוענות שהן הממשל החוקי היחיד של קוריאה). [37][38][39]
Flag of South Korea.svg קוריאה הדרומית 1948 קוריאה הדרומית אינה מוכרת על ידי מדינה חברה אחת באו"ם: קוריאה הצפונית. Flag of North Korea.svg קוריאה הצפונית (קוריאה הדרומית וקוריאה הצפונית גם יחד טוענות שהן הממשל החוקי היחיד של קוריאה). [40][41]

יחסים לא-רשמיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק מן המדינות מקיימות יחסים לא-רשמיים עם מדינות אשר אינן מכירות בהן באופן רשמי. הרפובליקה הסינית למשל, מקיימת יחסים לא-רשמיים עם מדינות רבות אחרות באמצעות משרדי נציגות כלכלית ותרבותית, בהם ניתנים שירותים קונסולריים. אופן פעולה זה מאפשר לרפובליקה הסינית לקיים יחסים כלכליים עם מדינות שאינן מכירות בה כיישות מדינית עצמאית. באופן זה 56 מדינות שונות בעולם מחזיקות במשלחות לא רשמיות ברפובליקה הסינית.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אייל להמן ונתנאל שלומוביץ, פלסטין או טיבט: מי תהיה המדינה ה-194?, באתר ynet‏, 10 ביולי 2011

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ BBC Country Profiles: Regions and territories: Somaliland
  2. ^ Mali rebels declare 'Azawad' Independence
  3. ^ Abkhazia: Ten Years On. BBC 2 (2001).
  4. ^ BBC Country Profiles: Regions and territories: Nagorno-Karabakh
  5. ^ 5.0 5.1 South Ossetia opens embassy in Abkhazia The Tiraspol Times
  6. ^ Clogg, Rachel (2001). Abkhazia: Ten Years On. Conciliation Resources.
  7. ^ 7.0 7.1 Russia recognises Georgian rebels - BBC, 2008-08-26[1]
  8. ^ 8.0 8.1 "Venezuela's Chavez draws closer to Moscow", Reuters (2009-09-10). 
  9. ^ http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2009/12/mil-091215-rianovosti11.htm
  10. ^ http://www.unmikonline.org/press/reports/N9917289.pdf
  11. ^ Kosovo MPs proclaim independence. BBC News (2008-02-17).
  12. ^ http://www.un.int/cyprus/scr541.htm
  13. ^ Hadar, Leon (2005-11-16). In Praise of 'Virtual States'. AntiWar.
  14. ^ Who and why regonize Palestine: Factsheet. PLO Negotiations Office. July, 2011.
  15. ^ Venezuela Pledges Support for Palestinian Statehood during Abbas Visit, November 2009.
  16. ^ Costa Rica Recognizes Palestinian State, February 2008.
  17. ^ South African Representative Office to the Palestinian National Authority
  18. ^ Embassy of the State of Palestine to the Republic of Uzbekistan, Central Asia and Azerbaijan
  19. ^ Embassies of Palestine
  20. ^ What is Israel's position regarding the creation of a Palestinian state?, Israel Ministry of Foreign Affairs
  21. ^ List of states recognising the SADR. Government of the Sahrawi Arab Democratic Republic (November 2006). אוחזר ב־2010-01-04. Flags listed alongside date of recognition. Most of these states have since suspended their relations.
  22. ^ About Western Sahara. Australia Western Sahara Association (November 2006). אוחזר ב־2010-01-04.
  23. ^ Sahrawi Arab Democratic Republic (1976-02-27). Sahrawi Arab Democratic Republic. Western Sahara Online.
  24. ^ http://lenta.ru/news/2009/12/16/nauru/<מאמר ברוסית>
  25. ^ Stojanovic, Srdjan (2003-09-23). OCHA Situation Report. Center for International Disaster Information.
  26. ^ Pakistan Worldview - Report 21 - Visit to Azerbaijan Senate of Pakistan - Senate foreign relations committee, 2008
  27. ^ Nilufer Bakhtiyar: "For Azerbaijan Pakistan does not recognize Armenia as a country" 13 September 2006 [14:03] - Today.Az
  28. ^ http://www.nytimes.com/2007/06/07/world/asia/07iht-costa.1.6036203.html
  29. ^ Constitution of the People's Republic of China. International Human Rights Treaties and Documents Database.
  30. ^ http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-126188859.html
  31. ^ CIA World Factbook (2008-02-28). Cyprus. Central Intelligence Agency.
  32. ^ Cyprus exists without Turkey's recognition: president. XINHUA (2005-10-01).
  33. ^ http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?file=20800#search=%20Turkey
  34. ^ Khartoum Resolution. Council on Foreign Relations.
  35. ^ Government of Israel (1948-05-14). Declaration of Israel's Independence 1948. Yale University.
  36. ^ http://www.mythsandfacts.org/ReplyOnlineEdition/chapter-1.html
  37. ^ 37.0 37.1 Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea. אוחזר ב־2008-10-27.
  38. ^ Declaration of Independence. TIME (1966-08-19).
  39. ^ Scofield, David (2005-01-04). Seoul's double-talk on reunification. Asia Times.
  40. ^ US Library of Congress (2000-10-07). World War II and Korea. Country Studies.
  41. ^ Sterngold, James (1994-09-03). China, Backing North Korea, Quits Armistice Commission. The New York Times.