לואי השישה עשר, מלך צרפת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
לואי השישה עשר
(23 באוגוסט 1754; ארמון ורסאי שבצרפת - 21 בינואר 1793; פריז שבצרפת)
Louis xvi.jpg
לואי השישה עשר אוגיסט, מלך צרפת
שם בשפת המקור Louis XVI de France
מדינה צרפת
מקום קבורה בזיליקת סן דני
בת-זוג מארי אנטואנט
שושלת בית בורבון
תואר מלך צרפת
כינוי "לואי האחרון"
אב לואי, דופן צרפת
אם מארי ז'וזפה מסקסוניה
צאצאים מארי תרז, נסיכת צרפת
לואי-ז'וזף, דופן צרפת
לואי-שארל, דוכס נורמנדי ודופן צרפת
סופי הלן באטריס, נסיכת צרפת
יורש העצר לואי-שארל, דוכס נורמנדי ודופן צרפת
מלך צרפת
תקופת כהונה 10 במאי 1774 - 21 באוקטובר 1792
(הודח מהכס ולאחר מכן הוצא להורג)
הקודם בתפקיד לואי החמישה עשר, מלך צרפת
הבא בתפקיד נפוליאון בונפרטה (הראשון) אך באופן לא חוקי

לואי ה־16 מלך צרפת (23 באוגוסט 175421 בינואר 1793) ירש את כס סבו (לואי ה־15) ב־10 במאי 1774 והוכתר כמלך ב־11 ביוני 1775.

מלך צרפת ונווארה, בין השנים 1774 - 1792, בה הודח ונכלא באירועי העשרה באוגוסט. הוא נשפט על ידי האספה הלאומית, נמצא אשם בבגידה והוצא להורג בגיליוטינה ב־21 בינואר 1793.

למרות שבתחילת דרכו היה אהוב העם, חוסר ההחלטיות והשמרנות שלו השנאו אותו עליו. בתחילת המהפכה הצרפתית, מתוך רצון להשפילו, ניתן לו שם המשפחה קאפה, על שם איג קאפה, מייסד השושלת, כדי לציין שאינו מלך אלא אחד האדם. באותן שנים נקרא בפי העם גם "לואי האחרון". היסטוריונים בני ימינו נוטים להתייחס אליו כאל שעיר לעזאזל של המהפכה וכאל מלך שוחר טוב שהיה חסר את האישיות לביצוע הרפורמה המתבקשת במונרכיה.

לאחר שירש את כס סבו לואי החמישה עשר, הוא הוכתר ב־11 ביוני 1775. אביו, הדוכס לואי, בנה של מריה לשינסקה, נפטר בשנת 1765. לואי היה בנו השלישי של אביו מאימו, מרי־ז'וזה מסקסוניה.

ב־16 במאי 1770 לואי ה־16 נשא לאישה את מארי אנטואנט, בתם של פרנץ הראשון, קיסר האימפריה הרומית הקדושה והקיסרית מריה תרזה לבית הבסבורג. הנישואים אורגנו על ידי בתי המלוכה של אוסטריה וצרפת על מנת לקדם קשרים פוליטיים. לאורך נישואיהם לואי ה-16 לא גילה עניין רב באשתו, ויורש לבית המלוכה בושש לבוא. שמועות רבות נפוצו על היות המלך הומוסקסואל, אך נראה כי הוא רק סבל מפימוזיס. יועציו התקשו לשכנעו להסכים לניתוח, אך לבסוף הוא השתכנע, ולאחר שהניתוח עבר בהצלחה לזוג נולדו ארבעה ילדים.

לואי הוכתר למלך צרפת בשנת 1774, בשם לואי ה-16. אולם זה קרה בתקופה שצרפת הייתה נתונה במשבר כלכלי קשה. שר האוצר שלו ז'אק נקר, הציע להטיל מסים על האצילים, כדי לפתור את המשבר הכלכלי. ההצעה לא עברה בשל התנגדות עזה מקרב האצילים, והבעיות הכלכליות והחברתיות בצרפת רק הלכו והחריפו.

בעקבות התסיסה החברתית והמשבר הכלכלי פרצה ב-1789 המהפכה הצרפתית.

ב-1792 בעקבות הלחץ של לואי ה-16 לפתוח במלחמה עם אוסטריה בשביל להחליש את המונרכיה החוקתית החדשה שתחזיר אותו, כך הוא קיווה לכס המלוכה, חברי האספה המחוקקת חשדו במלך ובכוונותיו והחליטו להעמיד אותו למשפט על בגידה בעם הצרפתי. לואי ה-16 נשפט על בגידה במולדת. הוא הוצא להורג במהלך המהפכה הצרפתית וראשו נערף אל מול ההמון הצוהל ב־21 בינואר 1793.

קישורים חיצוניים [עריכה]