לדלג לתוכן

אביעזרי פרנקל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אביעזרי פרנקל
לידה 7 ביוני 1929 (בן 95)
מינכן, רפובליקת ויימאר עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי מתמטיקה
מקום מגורים ישראלישראל ישראל
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט ארנסט גאבור שטראוס עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט רוני עטר, יעקב ישע, שמואל טומי קליין, Alexander Felzenbaum, אחיעזר שאקי, משה מור, יצחק בורוש, עוזי טסה, Jeanette Schmidt-Pruzan עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
הערות משתתף בטקס הדלקת המשואות (2018)
אתר רשמי
תרומות עיקריות
מחלוצי מדעי המחשב בישראל, הוגה פרויקט השו"ת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אביעזרי זיגמונד פרנקל (נולד ב־7 ביוני 1929) הוא מחלוצי מדעי המחשב בישראל, פרופסור אמריטוס במחלקה למתמטיקה במכון ויצמן למדע, הוגה פרויקט השו"ת, ממקימי המחלקה למתמטיקה ולמדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן ומדוגלי השילוב בין מדע לתורה.

נולד בגרמניה ליואל ולאסתר פרנקל. אביו היה אחיו של המתמטיקאי אברהם הלוי פרנקל ושל לאה, אשת שמשון ברויאר ואמו של הרב מרדכי ברויאר. עם עליית הנאצים לשלטון עברה משפחתו לבזל שבשווייץ, שם פעל אביו לחילוץ יהודים ולעלייתם לארץ ישראל. בשנת 1935 עלתה משפחתו לירושלים. לאחר שסיים את בית הספר היסודי "חורב", הפך לשוליית חשמלאי, ועבד שלוש שנים כחשמלאי. לאחר מכן התכונן בלימודי ערב לבחינות הכניסה לטכניון. הוא החל בלימודי הנדסת חשמל בפקולטה למדעים בטכניון, אך אלה נקטעו בשל מלחמת העצמאות.

השתתף במלחמת העצמאות בהגנה על צפת, כחבר בארגון "ההגנה". לאחר המלחמה סיים את לימודיו בטכניון, והמשיך בשירות צבאי בחיל הקשר.

ב-1953 התקבל לעבודה במכון ויצמן למדע, והשתתף בבניית המחשב הישראלי הראשון, "ויצק", עם ראש הפרויקט ג'רלד אסתרין ופרופ' צבי ריזל. בנוסף לתפקידי הפיתוח שימש גם כתומך הטכני של המחשב. במהלך עבודה זו קיבל תואר שני. בשנת 1957 יצא ללמוד לדוקטורט בהנדסת מחשבים ב-UCLA, אך בסופו של דבר קיבל תואר דוקטור למתמטיקה. לאחר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת אורגון, חזר לישראל בשנת 1962, והצטרף לסגל המחלקה למתמטיקה במכון ויצמן. מחקרו עסק במשחקים קומבינטוריים ובתורת המספרים. במקביל לפעילותו המחקרית עסק גם בפיתוח משחקי לוח שיוצרו והופצו על ידי חברת אורדע.[1]

בעת ביקור בארצות הברית לשם קליטת מחשב CDC במכון ויצמן ולאחר שיחה עם אירווינג קוטוף ממיניאפוליס, הגה את הרעיון להעלות טקסטים מלאים למחשב ולאחזר את המידע באמצעות מנוע חיפוש. רעיון אחזור המידע על סמך חיפוש בכל הטקסט, ולא במפתחות שהוכנו באופן ידני, היה מהפכני ונועז, בפרט בשל מגבלות המחשוב של אותה תקופה, אולם גם כי לא היו ידועים אלגוריתמים טובים למימושו. לרעיון זה היו יותר מתנגדים מתומכים, בהם פרופ' יהושע בר הלל, אך הנהלת מכון ויצמן נעתרה לו והעמידה תקציב לצורך העניין, ופרויקט השו"ת החל לקרום עור וגידים בשנת 1963.[2]

מתחילת הפרויקט ועד שנת 1974 עמד פרנקל בראשו. הוא עשה לו נפשות באקדמיה ובעולם הישיבות, ונפגש עם דמויות חשובות כדי לקדם את הלגיטימציה של הפרויקט. בין היתר נפגש עם הרב משה פיינשטיין, מחשובי הפוסקים בארצות הברית, שנתן את ברכתו לעניין. לאחר שהושאל לשנתיים ממכון ויצמן לאוניברסיטת בר-אילן, לצורך הקמת המחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב, החליט להעביר את הפרויקט לאכסניה של בר-אילן. בשנת 1974 החליף אותו בראשות פרויקט השו"ת פרופ' יעקב שוויקה, שצורף לפרויקט ב-1966. בשנת 1978 מונה פרנקל לפרופסור חבר במחלקה למתמטיקה שימושית במכון ויצמן.[3]

פרופ' פרנקל, שמכהן משנת 1991 ועד היום בצוות ההיגוי של הפרויקט יחד עם הפרופסורים יעקב שפיגל ולייב מוסקוביץ, התבטא לא אחת כי הפרויקט צריך להיות לאומי ושווה לכל נפש ולא מסחרי, וצידד כי גוף ממלכתי ייקח עליו את האחריות לאחזקתו, תפעולו והזנקתו. בינתיים ביקש שאוניברסיטת בר-אילן תראה בו כיהלום שבכתרה ותשקיע בו יותר, במיוחד באחזור מידע ובבלשנות ממוחשבת.

לפרופ׳ פרנקל ממשק מקצועי בן עשרות שנים עם צה״ל, ועל תרומתו בתחום זה זכה בפרסי ביטחון ישראל.

בשנים 1972–1976 היה עורכו הראשון של "מעשה חושב" - כתב העת של איגוד ישראלי לעיבוד אינפורמציה (איל"א).

בשנת 2001, לרגל מלאת לו 70 שנה, יצא לאור גיליון מיוחד לכבודו של כתב העת Electronic Journal of Combinatorics (אנ').[4]

זוכה מדליית אוילר לשנת 2005.[5]

במרץ 2007 הוענק לו אות "יקיר העיר רחובות". באותה שנה זכה פרויקט השו"ת בפרס ישראל לספרות תורנית. פרופ' פרנקל, יחד עם פרופ' יעקב שפיגל, ייצג את הפרויקט בטקס קבלת הפרס.

בשנת 2018 השיא משואה בטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ה-70 של מדינת ישראל.[6]

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשא בשנת 1956 את שאולה לבית באב"ד, ולהם שישה ילדים. בנם, ישי פרנקל,[7] היה מנכ"ל אינטל ירושלים בשנים 2007–2017, ומאז אוגוסט 2017 הוא מכהן כמנכ"ל האוניברסיטה העברית.[8] בן נוסף, ידידיה, הוא יו"ר מכון מעתיקי השמועה, ומוציא לאור תלמוד ירושלמי עם ביאורי הגר"א. בנם אבי פרנקל הוא תת-ניצב במשטרת ישראל, נשיא בית הדין של המשטרה, בעלה של רחלי שפרכר-פרנקל. בנם של אבי ורחלי, נפתלי יעקב פרנקל, נרצח ברצח שלושת הנערים.

מתגורר במכון ויצמן.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]