חירות האדם – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הוספת קישור לתמר עמית
שורה 50: שורה 50:
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
{{מיזמים|ויקימילון=חרות|שם ויקימילון=חירות}}
{{מיזמים|ויקימילון=חרות|שם ויקימילון=חירות}}
*{{העוקץ|[[יוסי דהאן]]|על מושג החירות|2011/04/19/על-מושג-החירות}}
* הרב [[יהודה לייב הלוי אשלג]], מתוך פרי חכם- מאמרים, [http://www.kab.co.il/heb/content/view/frame/7959?/heb/content/view/full/7959&main מאמר החירות]
* הרב [[יהודה לייב הלוי אשלג]], מתוך פרי חכם- מאמרים, [http://www.kab.co.il/heb/content/view/frame/7959?/heb/content/view/full/7959&main מאמר החירות]
* [[ישראל קנוהל]], [http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=7567 חירות האדם במקרא], באתר מט"ח
* [[ישראל קנוהל]], [http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=7567 חירות האדם במקרא], באתר מט"ח

גרסה מ־22:12, 21 בינואר 2021

פסל החירות בניו יורק נחשב לסמל פופולרי לחירות האדם

חירות האדם היא עקרון יסוד בחשיבה המדינית והפוליטית, המכתיבה כי אין לראות אדם כאמצעי, עליו רשאי אדם אחר לכפות את מטרותיו, אלא כי כל אדם מהווה "מטרה" בפני עצמו. הפילוסוף ג'ון לוק ראה את הזכות לחירות כזכות טבעית של כל אדם. משמעותה של הזכות לחירות היא שהאדם הוא יצור עצמאי שמנהל את חייו באוטונומיה. לכל אדם יש זכות לקבל החלטות לגבי חייו באופן עצמאי וללא התערבות של גורם חיצוני ולחיות את חייו באופן שהוא רואה לנכון. הזכות לחירות היא זכות טבעית שמוענקת לאדם מעצם היותו אדם, לשלטון אסור לשלול את הזכות הזו כיוון שלא הוא המעניק אותה לאדם. עם זאת, ישנם מקרים בהם יש צורך להגביל את חירותו של האדם: אם הוא מהווה סכנה לעצמו, במקרה שהוא פוגע בזכויות של אדם אחר (או בחברה ובסדר הציבורי).

היסטוריה

במשטרים רבים בעולם, התקיים לאורך שנים רבות מצב שבו חלק מבני האדם אינם בני חורין, אלא נחשבו לרכושם של בני אדם אחרים. שלילת החירות יכולה להיות אבסולוטית (במצב שבו אלה שהיא נשללת מהם, הם עבדים), או משתמעת מקיומם של חוקים ותקנות השוללים חירויות ספציפיות, כמו חופש העיסוק, חופש הדת, חופש הביטוי, החופש לבחור ולהיבחר, וזכות הקניין. מצב נפוץ של שלילת חירות משתמעת, הוא במקומות שבהם מתקיימת חברה פאודלית.

בעת החדשה, החל מאמצע המאה ה-18, התפתח מושג "הזכויות הטבעיות" ביחס לזכויות שיש לכל אדם באשר הוא אדם. הזכות לחירות נחשבת לאחת מזכויות טבעיות אלה, וחלה חובה מוסרית על כל מדינה, להעניקה לנתיניה. למרות זאת, מדינות רבות (בעיקר דיקטטורות), פוגעות בחירות נתיניהן, לעיתים בניגוד אף לחוק המקומי, המגן דה יורה על זכויות אלו.

לאורך השנים, עקרון חירות האדם בא לידי ביטוי במקורות אחדים:

בישראל נחקק חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו בשנת 1992, אם כי ברור שהעיקרון התקיים עוד קודם לחקיקת חוק יסוד זה.

זכויות הכלולות בזכות לחירות

בפיתוחיה השונים, יש הכוללים בזכות לחירות מספר סוגי זכויות[דרוש מקור]:

  • חירות המחשבה והדעה - החופש לחשוב מה שהאדם רוצה.
  • חופש דת, פולחן ואמונה וחופש המצפון - החופש להאמין במה שהאדם רוצה, והזכות לבחור ולקיים את דתו או לא לקיים שום דת על פי שיקוליו האישיים.
  • חופש הביטוי - זכותו של כל אדם להביע את דעותיו ומחשבותיו בדרכים שונות.
  • חופש העיתונות והפרסום (Press) - החופש לפרסם (זהו אינו חופש הדיבור).
  • חופש היצירה האמנותית - החופש לבטא באמצעים אמנותיים רעיונות ומחשבות.
  • הזכות לפרטיות - הזכות לפרטיות מאפשרת לאדם מרחב פרטי פיזי או וירטואלי הנתון לשליטתו, מתוך ההכרה כי ישנם תחומים בחיי אדם שאינם אמורים להיות ברשות הרבים ללא הסכמתו המפורשת.
  • חופש החינוך - החופש להורה לחנך את ילדיו בדרך שהוא רוצה, החופש לאיש חינוך לחנך באופן שהוא רוצה, החופש לחינוך ביתי והחופש לקבוצת הורים להתאגד לחנך יחד.
  • חופש ההתחברות - החופש להיות בקשר עם מי שהאדם רוצה, ללא מגבלה מגזרית או קבוצתית. (זהו אינו חופש ההתאגדות).
  • חופש ההתאגדות - החופש לכל קבוצת אנשים להתכנס ולהתאגד.
  • חופש התנועה - החופש לנוע ממקום למקום ללא מגבלות.
  • חופש המיניות.
  • חופש העיסוק - זכותו של כל אדם לעסוק בכל מקצוע שהוא בוחר בו.

חירות האדם במסורת היהודית


שגיאות פרמטריות בתבנית:להשלים

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

העם היהודי שנוצר מתוך יציאה מ"שעבוד מצרים", ביטא מיומו הראשון יחס מיוחד לערך "חירות האדם". אף על פי שהיהדות אינה אוסרת עבדות באופן מוחלט, הרי שהיא העניקה זכויות רבות לעבד עברי לרבות הזכות לצאת לחירות לאחר מספר שנים[1],עד כדי כך שאמרו חז"ל "כל הקונה עבד עברי כקונה אדון לעצמו"[2]

את ההבחנה הפילוסופית המודרנית בין "חירות חיובית" לבין "חירות שלילית", או בין "חופש מ-" (במובן של היעדר דיכוי) לבין "חופש ל-" (כלומר האפשרות לממש שאיפה מסוימת), ניתן לזהות כבר בקביעה העתיקה במשנה מסכת פרקי אבות "וְהַמִּכְתָּב מִכְתַּב אֱלֹהִים הוּא חָרוּת עַל הַלֻּחֹת", אַל תִּקְרָא חָרוּת אֶלָּא חֵרוּת, שֶׁאֵין לְךָ בֶּן חוֹרִין אֶלָּא מִי שֶׁעוֹסֵק בְּתַלְמוּד תּוֹרָה", כלומר חירות אמיתית מושגת רק באפשרות להגשים את המטרה התכליתית של האדם - בענייננו לימוד התורה[1].

הסופר היהודי-אמריקני הווארד פאסט שחיבר את ספרו אחי גיבורי התהילה בשנת 1948 על רקע מלחמת השחרור, הקדיש את הספר "לאשר הם שם, יהודים ולא יהודים, שחירפו נפשם באותו מאבק עתיק-יומין ובלתי-נשלם על חירות האדם וכבודו"[3].

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 יואב רימר, ‏"לנהל ממלכה בלא רשעה וברבריות", השילוח, 17, דצמבר 2019
  2. ^ קידושין, כב, א
  3. ^ ההקדמה לספר אחי גיבורי התהילה