לדלג לתוכן

ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מיזם זה פעיל
דף זה מרכז את מיזם הכתיבה בוויקיפדיה כמטלה מקצועית במסגרת

משרד הרווחה - תכניות הלימודים במסגרת בית הספר המרכזי להכשרת עובדים לשירותי הרווחה



טוען את הלשוניות...

ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי/ראשי


מיזם זה הוא פרי שיתוף הפעולה של משרד הרווחה בישראל עם עמותת ויקימדיה ישראל, ובא לתת מענה להיעדר המידע בוויקיפדיה, ולצורך בהנגשת תחום העבודה הסוציאלית, על מורכבותו והגוונים הרבים שבו, לציבור הרחב.
ההנחה היא כי אצל תלמידי בית הספר המרכזי להכשרת עובדים לשירותי הרווחה נמצאים הידע המחקרי העדכני בתחום, ידיעת החוקים והתקנות הרלוונטיים לתת התחומים השונים, ובעיקר - הרצון והמוכנות להתמודד עם הנגשת הידע לציבור הרחב, באופן נהיר ובהיר באמצעות פלטפורמת ויקיפדיה. במסגרת הקורסים וההשתלמויות אותם עוברים תלמידי בית הספר המרכזי, ניתנת להם האפשרות לכתוב ערך בוויקיפדיה, בתחומים נדרשים, ובפיקוח מקצועי, כחלק ממטלות ההשתלמות.

איש הקשר המלווה את המיזם מטעם עמותת ויקימדיה ישראל הוא משתמש:danny-w * שיחה

אם וילד
אם וילד
אב וילד
אב וילד

הערכים שנכתבו על ידי תלמידי בית הספר המרכזי:

קורס טיפול באלימות במשפחה בראייה מגדרית 2018-2019

[עריכת קוד מקור]

קורס עבודה סוציאלית רגישת מגדר 2017-2018

[עריכת קוד מקור]

קורס סדרי דין - 30/1/17

[עריכת קוד מקור]
  • שם הערך: ועדת תסקירים. (חלק ממאמר רחב). הכותבים: רעות וולקר, אסתי רוטנברג, שלומית סגן כהן ודליה עזרא. דף הטיוטה: משתמשת:ס.ד
  • שם הערך: נישואי קטינים בחברה הבדואית. (הרחבת ערך קיים). הכותבים: אשוואק גואמיס, יאסרה פאעור וגוהיינה דחלה. דף הטיוטה: משתמש:אימון/טיוטה
  • שם הערך: נישואי קטינים בישראל (החברה היהודית). (הרחבת ערך קיים). הכותבים: הילה מעוז, אפרת ברזני ורוממה סנדר. דף הטיוטה: משתמשת:Saba1961/טיוטה
  • שם הערך: עובד סוציאלי לעניין סדרי דין: הרציונאל והגדרת התפקיד. |(חלק ממאמר רחב). הכותבים: אמל, אסמאא ואטלאל. דף הטיוטה: משתמשת:Aaatsh/טיוטה
  • שם הערך: תפקיד העובד הסוציאלי לעניין סדרי דין. (חלק ממאמר רחב). הכותבים: רינת שרייבר, נאווה בר, הילה שניידר ורותם וברמן. דף הטיוטה: משתמשת:סינדראלה/טיוטה
  • שם הערך: תהליך עבודתו של עובד סוציאלי לעניין סדרי דין. (חלק ממאמר רחב). הכותבים: איאס סוילם. דף הטיוטה: משתמש:Iyasswailem/טיוטה
  • שם הערך: חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. (הרחבת ערך קיים). הכותבת: אורין. דף הטיוטה: משתמש:Kurs1/טיוטה
  • שם הערך: חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות - סמכויות 19 ו 68: ההשפעה השלילית. (הרחבת ערך קיים). הכותבים: מירי מלול ואסתי ברקוי. דף הטיוטה: משתמשת:קימקום/טיוטה
  • שם הערך: עקרון טובת הילד במשפט הישראלי. (הרחבת ערך קיים). הכותבים: אסתר מאיו ונטע גולן. דף הטיוטה: משתמשת:Shikastar/טיוטה
  • שם הערך: תסקיר אפוטרופסות. הכותבים: טרביה רנא ותגריד חלאילה. דף הטיוטה: משתמשת:חמודי אשרף/טיוטה
  • שם הערך: מאפיינים של מערכות משפחתיות שבהן מתפתח סימפטום של ילד סרבן קשר. (הרחבת ערך קיים). הכותבים: חנין חלאילה, אמירה ומוחמד. דף הטיוטה: משתמש:H.kh.a/טיוטה
  • שם הערך: מעמד הסבים והסבתות בגירושין. (חלק מערך רחב). הכותבים: שירה לפידות ונועה טמיר. דף הטיוטה: משתמש:Ns2017/טיוטה

ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי/70 שנות

לכבוד 70 שנות עבודה סוציאלית בישראל, אנו מעלים את המיזם "70 ערכי עבודה סוציאלית - לציון 70 שנות עבודה סוציאלית בישראל.
המיזם הוא תוצאת שיתוף פעולה פורה בין בית הספר המרכזי להכשרת עובדים לשירותי הרווחה מייסוד משרד הרווחה והשירותים החברתיים, לבין עמותת ויקימדיה ישראל

ראו ויקיפדיה:מיזם משרד הרווחה

ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי/הנחיות לסטודנטים


כתיבת ערך בוויקיפדיה היא הזדמנות לכל אדם לתרום למאגר הידע החופשי הגדול בעולם בתחומי מומחיותו.

מיזם הכתיבה בוויקיפדיה במסגרת האקדמית של בית הספר המרכזי לעובדי רווחה, הוא אמצעי הוראה אשר מוטמע כיום במספר מוסדות אקדמאים ברחבי הארץ ותפוצתו הולכת וגדלה. המיזם נשען על שתי הנחות בסיסיות: (א) ויקיפדיה היא אנציקלופדיה השואפת ליצור ערכים ברמה גבוהה, תוך פניה לאוכלוסיה רחבה; (ב) כל קורס אקדמי או מקצועי עוסק בעשרות מושגים, רעיונות, אישים או אירועים הראויים לסיקור רציני במסגרת האנציקלופדיה, ומוכרים לסטודנטים מעצם לימודיהם. בכתיבת ערך בוויקיפדיה יכולים הסטודנטים להסתמך על התכנים הנלמדים בקורסים, ולהנחיל את הידע שברשותם לציבור הרחב, בשילוב של השיח המקצועי עם שפה המובנת לציבור הרחב.

בשיתוף פעולה של עמותת ויקימדיה ישראל עם נציגי משרד הרווחה, סוכם כי כתיבת הערכים תהיה אחת האפשרויות האינטגרליות במסגרת הקורסים בבית הספר, בהתאם להנחיות בית הספר והמנחה בקורס. הכתיבה תערך בתוך הוויקיפדיה ולכן היא כוללת התמודדות עם ממשק העריכה וכללי העריכה, אך בצידה האפשרות להיעזר בקהילת העורכים בוויקיפדיה, שיוכלו לסייע לכם בענייני תוכן ובאתגרים הטכניים.

הוויקיפדיה היא מאגר ידע מרכזי וחופשי בו משתמשים כולם, אנשי תקשורת ועיתונות, מקבלי החלטות וכמובן, הציבור הרחב. באמצעות הכתיבה בוויקיפדיה על נושאי רווחה ועבודה סוציאלית, יתאפשר לכם כסטודנטים לקדם את התחום המקצועי בו אתם מתמחים. הפרקים הבאים כוללים הנחיות לסטודנטים וסטודנטיות בקורסים של בית הספר המרכזי לעובדי הרווחה.

צעד ראשון

[עריכת קוד מקור]
כותב זה הוא סטודנט, הפועל בוויקיפדיה העברית במסגרת קורס אקדמי.
  1. פתחו לעצמכם חשבון משתמש.
  2. הציבו בדף המשתמש שלכם את התבנית {{משתמש סטודנט כותב}}. תוכלו למסור על עצמכם פרטים נוספים, אבל אתם יכולים להישאר אלמוניים אם תרצו. החשבון יקל על כותבים אחרים (במסגרת הקורס או מחוץ לו) ליצור אתכם קשר במסגרת ויקיפדיה, להציע הצעות ולברר את הטעון בירור. החשבון גם יאפשר למנחה שלכם לאתר את מה שכתבתם ולבודד פעולות אלה מעבודתם של אחרים.
  3. במידה ואתם כותבים כצוות, אנו ממליצים לא לכתוב מאותו חשבון, אלא ליצור לכל סטודנט חשבון משלו. בצורה זו תוכלו להשתמש במערכת גם כדי להתייעץ, ולעקוב ביתר קלות אחר שינויים שחבריכם לצוות עושים.

הכנה לקראת עריכת בוויקיפדיה

[עריכת קוד מקור]
  1. מומלץ לעבור על הלומדה והמצגת למעלה.
  2. במידת הצורך - ניתן גם לעיין בהמדריך שלנו, ולסקור את הקישורים שבתבנית תבנית:ברוך בואך.
  3. קהילת ויקיפדיה מחויבת לשמירה קפדנית על זכויות יוצרים של חוקרים ומחברים מחוץ לוויקיפדיה, אף מעבר להקפדה על אזכור ראוי של מקורות שאתם נדרשים לה בכתיבה אקדמית. ראו ויקיפדיה:זכויות יוצרים לעזרה פרטנית בנושא זה.
  4. במהלך הכתיבה בוויקיפדיה אנו מבקשים מכם לנהוג על פי כללי התנהגות בין חברי הקהילה.

כתיבת הערך

[עריכת קוד מקור]

נושא הערך

[עריכת קוד מקור]

בבחירת נושא לערך, חשוב שתבדקו אם הערך קיים, בשם דומה או באיות קצת אחר, כדי לוודא שאתם לא כותבים ערך שכבר נכתב. אם הערך מצומצם בהיקפו או חסר בתכניו, ניתן להרחיב אותו. כמו כן, ניתן לפנות אל המתנדבים במיזם על מנת להתייעץ איתם, או לחילופין, לשאול את הקהילה בדלפק הייעוץ.
אל תתחילו לכתוב את הערך לפני אישור מרצה הקורס על הנושא בחרתם. לאחר אישור הערך, יש להוסיף את שם הערך לרשימת הערכים של הקורס בדף המיזם. הוספת הקישור של הערך (או של דף הטיוטה) לרשימה, תאפשר אתר אותו בקלות בהמשך - מגלישה בדף המיזם.

  • היכנסו לדף המיזם של המוסד/החוג בו אתם לומדים: ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי.
  • לחצו על לשונית העריכה ליד רשימת הערכים.
  • הוסיפו בסוף רשימת הערכים את שם הערך כשלפניו ואחריו זוג סוגריים מרובעים, כך [[שם הערך]] או על פי מיקומו בטיוטה שלכם למשל [[משתמש:יוסף ק./קחוון שחור מוצים]].
  • לחצו על כפתור השמירה.

כתיבה בדף טיוטה

[עריכת קוד מקור]

(לצורך הרחבת הכתוב כאן, עיינו בלומדה ובמצגת, המוזכרים בפיסקה הקודמת.)

כל הערכים מטעם בית הספר המרכזי לעובדי רווחה ייכתבו בדף טיוטה ולא במרחב הערכים.
ודאו שאתם נמצאים בוויקיפדיה כעורכים רשומים, ולחצו על הקישור "טיוטה" שנמצא בראש הדף. בדף שייפתח תוכלו להתחיל לכתוב את הערך. לחצו על כפתור השמירה כדי לשמור את שכתבתם. כדי להוסיף או לשנות, לחצו על כפתור העריכה.

דגשים לכתיבה ויקיפדית

[עריכת קוד מקור]
  • יש להקפיד להציג את המידע בלשון בני אדם וללא הסתמכות על ז'רגון מקצועי, באופן שיהיה נגיש לאדם משכיל ומתעניין, ולא רק למתמחים מקצועיים.
  • בסוף כל פסקה כתבו בהערות שוליים את המקור או המקורות של אותה פסקה. חשוב לנו בויקיפדיה שלקורא יהיה קל למצוא את המקור לכל קביעה בערך. אם הבאתם פרט או נתון מפתיע הצמידו לו מקור בהערות שוליים. אם המקור הוא אינטרנטי, תנו לו קישור. למידע נוסף ראו ויקיפדיה:הערות שוליים וגם ויקיפדיה:ביבליוגרפיה.
  • התמקדו בעיקר וכתבו באופן תמציתי. יש המון מה לכתוב, אין צורך לכתוב באריכות על תת-נושא אחד. התוצאה לרוב תהיה שכחה לכתוב על תתי נושאים אחרים לא פחות חשובים.
  • הצמדו לנושא הערך. אם יש בידיכם מידע חשוב על נושא קרוב למושא הערך נשמח אם תוסיפו אותו לערך הרלוונטי.
  • בדקו את הערכים בויקיפדיה על נושאים המשיקים לנושא הערך שלכם. שלבו את תוכן הערך שלכם בתוך מארג הערכים שמסביבו.
  • אל תכתבו את דעתכם האישית או מחקר מקורי שלכם. הדבר אינו מקובל בויקיפדיה. אם נדרשתם לעשות זאת על ידי המרצה, הגישו ישירות למרצה את התייחסותכם האישית ו/או את מסקנותיכם המחקריות ללא הצגתם בערך. למידע נוסף ראו ויקיפדיה:מדריך לנקודת מבט נייטרלית.
  • אחד מיתרונות הוויקיפדיה היא האפשרות ליצור קישורים פנימיים לערכים נוספים בוויקיפדיה, וקישוריים חיצוניים בסוף הערך לדפי אינטרנט רלוונטיים אחרים בתחום. למידע נוסף ראו עזרה:קישורים.
  • אל תתנו הערכות לגבי העתיד. כשהעתיד יגיע יהיה מי שיעדכן את הערך.
  • סיוע תוכלו לקבל מעורכים אחרים. ראו פירוט בהמשך, בפסקה אודות שיתוף פעולה עם הקהילה.

תבניות שיש לשים בדף הערך

[עריכת קוד מקור]
  • עם תחילת העבודה על הערך, יש להציב בו את התבנית "בעבודה אקדמית". ראו הנחיות לכך ודוגמאות בלשונית "תבניות" למעלה.
  • התבנית שתציבו בראש הערך תסמן לויקיפדים אחרים שלא להפריע עד שתסיימו את הפרויקט (אחריו, יתכן שהערך יעבור טיפול מקיף!)
  • עם סיום העבודה על הערך, תוכלו להשאיר הודעה על כך בדף השיחה של המנחה שלכם.

סיום כתיבת הערך

[עריכת קוד מקור]

יישר כוח - סיימתם לכתוב את הערך. עם זאת, לידיעתכם, כתיבת הערך לעולם לא מסתיימת וסביר להניח שגם בעתיד ימשיכו עורכים נוספים לשנות ולהרחיב את הערך.

  • במידה וכתבתם את הערך בדף משנה של דף המשתמש שלכם - זה הרגע להעביר את הערך למרחב הערכים הראשי. היעזרו בלשונית "העברה" שבראש דף העריכה. כתבו את השם החדש של הערך (ללא שם המשתמש שלכם) ולחצו על העברה. הסבר מפורט תוכלו למצוא בעזרה:איך לשנות שם של דף.
  • חשוב לשקול את שם הערך אליו שיופיע במרחב הערכים. לבחירת שם מתאים לערך שאתם כותבים ראו ויקיפדיה:מתן שם לערך.
  • אם אתם לא בטוחים שסיימתם לכתוב את הערך, אתם יכולים להתייעץ בדף השיחה של המיזם בו אתם עובדים או לחילופין להתייעץ עם כלל קהילת העורכים דרך ויקיפדיה:ביקורת עמיתים.
  • יש לזכור לקשר לערך החדש מערכים קיימים, על מנת שלא יישאר יתום.

שיתוף פעולה עם הקהילה

[עריכת קוד מקור]
עריכת ערכים

מדריכי עריכה

שילוב מרכיבים בדף:

אחרים:

בויקיפדיה פעילים עשרות מתנדבים שישמחו לעזור לכם כבר בתחילת הדרך. לאחר סיום הפרויקט, היו סמוכים ובטוחים שהערך יערך על ידי משתמשים אחרים באופן מקיף! על כן, לא תפסידו כלום, ורק תוכלו להרוויח מהתייעצות עם משתמשים אחרים במהלך העבודה על הפרוייקט.

אתם מוזמנים להסתייע בחונכים שהציעו את עצמם לעזור לעורכים חדשים. רשימת החונכים נמצאת בחממה - שם מגדלים שתילי ויקיפדים, והגננים הם הויקיפדים הכי ידידותיים וסבלנים. אל תהססו לבקש שם חניכה.

כיצד תוכלו למקסם את הרווח מהסיוע של משתמשים אחרים?

  • הציגו מוקדם ככל האפשר ראשי פרקים של הערך שבכוונתכם לכתוב, עם בקשה למשוב. ייתכן שהשמטתם נושאים וייתכן שהכללתם נושאים שאינם רלוונטיים. חשוב מכך, ייתכן שעל חלק מהנושאים כבר כתוב בויקיפדיה בערכים אחרים. משתמשים ותיקים ידעו להפנות אתכם לערכים אלו ובכך לחסוך לכם ולויקיפדיה עבודה כפולה ומיותרת.
    • למשל, אם אתם כותבים על צמח מסויים שאין לו ערך בויקיפדיה, ייתכן שתרצו לתאר את המשפחה של הצמח שכבר יש לו ערך. מודעות לקיום הערך על המשפחה תסייע לכם לכוון את הערך שלכם למידע שאינו קיים בערכים אחרים.
  • הציגו את הכתיבה שלכם מוקדם ככל האפשר ובקשו משוב ו/או עזרה. ככל שהמשוב יתקבל יותר מוקדם יהיה יותר קל לכם להשתמש בו שלשיפור הערך.
  • אם קיבלתם הוראות מהמרצה שלכם הנראות כסותרות את הנהלים הויקיפדים, פנו לרכז הפרוייקט מצד ויקיפדיה. מן הסתם יהיה ניתן למצוא פתרון לשביעות רצון כולם.

פרויקט הקשר עם האקדמיה מיועד לכתיבה בנושאים אקדמיים מובהקים. נשמח אם תחליטו לכתוב על נושאים אחרים, כלליים יותר, אבל במקרה כזה, כתבו כוויקיפדים מן השורה, ואל תשתמשו בתבניות שהוזכרו בסעיף הקודם.

תנו דעתכם לדף המשתמש שלכם (תמיד זמין בשורה העליונה בחלון הדפדפן, כשאתם מחוברים לחשבון), ולדף השיחה הצמוד אליו, שבו ויקיפדים אחרים עשויים להשאיר לכם הודעות מפעם לפעם, כגון הצעות או הערות על הערך שאתם כותבים. תוכלו למסור על עצמכם פרטים נוספים בדף המשתמש, אבל אתם יכולים להמנע מכך אם תרצו. החשבון יקל על כותבים אחרים (במסגרת הקורס או מחוץ לו) ליצור אתכם קשר במסגרת ויקיפדיה, להציע הצעות ולברר את הטעון בירור. החשבון גם יאפשר למנחה שלכם לאתר את מה שכתבתם ולבודד פעולות אלה מעבודתם של אחרים.

קישורי עזרה וייעוץ שימושיים

[עריכת קוד מקור]

שילוב כתיבת ערכים בוויקיפדיה במסגרת קורסים אקדמיים כולל בתוכו מספר היבטים טכניים ואקדמים. הפרקים הבאים כוללים הנחיות למעוניינים ולמעוניינות בכך, ובנוסף באפשרותכם לקבל סיוע תוכני וטכני ממתנדבים במיזם.

ויקיפדיה שואפת ליצור ערכים אנציקלופדיים ברמה גבוהה, תוך פניה לאוכלוסיה רחבה. מיזם הכתיבה באקדמיה הוא אמצעי הוראה אשר ניתן להטמעה ושילוב בכל קורס אקדמי ובו סטודנטים מתנסים בכתיבת ערך בנושא הרלוונטי לקורס והראוי לסיקור רציני באנציקלופדיה. הסטודנט רוכש שני כישורים מרכזיים:

  • היכולת לאסוף מידע ממקורות שונים, לרכז אותו ולערוך אותו;
  • היכולת להציג את המידע בלשון בני אדם וללא ז'רגון מקצועי, עניין משמעותי ביחסים עם שותפי העבודה השונים (מיומנות משמעותית למי שמוכשר לעבודה עם הציבור הרחב).

רווחים משניים הנובעים מהשתתפות במיזם זה הם חשיפת התחום לקהל הרחב, חשיפה של מוסד הלימודים עצמו וכמובן, הרחבת מכלול הידע האנושי הזמין לכל.

כתיבת עבודה בוויקיפדיה נותנת יתרון משמעותי לתהליך הלמידה בכך שהיא מאפשרת למרצה לעקוב אחר כתיבת הערך ולהנחות את הסטודנטים במהלך הכתיבה: להתריע על נושאים חסרים, להצביע על מקורות לא מתאימים ולכוון את הסטודנט בקבלת ההחלטות.

נקודת המוצא לשילוב – בממד האקדמי

[עריכת קוד מקור]
  • במה תורמת כתיבת ערך לוויקיפדיה להוראה האקדמית? התשובות לכך הן מגוונות וכוללות בין היתר הקניית ידע בנושאים ספציפיים, ושיפור מיומנויות אוריינות אקדמית בכתיבה ממוקדת, מתומצתת וביקורתית.
  • אופי המטלה ומשקלה בקורס - כתיבת ערכים לוויקיפדיה יכולה להיות מטלה מצומצמת או רחבה, בהתאם לאופי הערכים ומורכבותם. יחד עם זאת, מאחר שוויקפדיה היא אנציקלופדיה מקוונת ואינה מאגר של עבודות אקדמיות, מומלץ לבחון מהו משקלה הרצוי של מטלת כתיבת העבודה בסך כל המטלות בקורס (האם מדובר במטלה משנית או מטלה ראשית בקורס?). סוגיה נוספת לבחינה היא רמת הסטודנטים והתאמתה למטלה שכזו מבחינת רמתם האקדמית של הערכים שיועלו לאנציקלופדיה וישמשו את הציבור.
  • תהליך כתיבה בשני שלבים - סטודנטים נוהגים לעשות הכל ברגע האחרון, ואילו המתנדבים שיכולים לסייע להם פועלים בקצב אחר ובזמנם החופשי. לכן, קביעת מועד מוגדר להגשת ביניים של הערכים תאפשר עבודה שיתופית יעילה יותר עם הקהילה והזדמנות לעורכים נוספים, כמו גם למרצה, לתת משוב לשיפור הערך טרם הגשתו הסופית.
  1. יצירת חשבון משתמש - החשבון יקל על כותבים אחרים ליצור אתכם קשר במסגרת ויקיפדיה, להציע הצעות ולברר את הטעון בירור. בסיום ההרשמה הציבו בדף המשתמש את התבנית {{משתמש מנחה כתיבה}}
  2. התנסות עצמית - אולי תרצו לכתוב או לערוך בעצמכם, כדי להשתכנע שהמשימה תואמת את יכולות הסטודנטים. הנחיות לעריכת ערכים נמצאות במדריך צעד אחר צעד, וכן בקישורים שבתבנית תבנית:ברוך בואך.
  3. הודעה לקהילה - לאחר גיבוש דעתכם באשר לסוג הפעילות שאתם מתכוונים לדרוש מן הסטודנטים (כתיבת ערכים חדשים או שכתוב ערכים קיימים? כתיבת ערך אחד או מספר ערכים? עבודה פרטנית, בזוגות או בצוותים?), הציגו את הרעיון בפני קהילת ויקיפדיה, במזנון. הדיון שם יעזור לתאם את הציפיות ההדדיות, ויאפשר לאחדים מן הכותבים המנוסים להתנדב ללוות היבטים שונים של המיזם. יצירת קשר מראש עם קהילת ויקיפדיה תמנע גם אי הבנות העשויות להתגלע כתוצאה מהכנסה פתאומית של כמות גדולה של ערכים.

הנחיות למיזם

[עריכת קוד מקור]

נושא המיזם

[עריכת קוד מקור]

מיזם מסוג זה מיועד לכתיבת ערכים בנושא אקדמי מובהק, ולא לעריכה כללית בנושא חופשי. סטודנטים המעוניינים לכתוב ערכים נוספים מוזמנים לעשות כן, אולם במקרה כזה נבקש מהם לפעול כויקיפדים מן השורה.

שילוב הסטודנטים בכתיבה בוויקיפדיה בתחום בו עוסק הקורס יכול לשפר את ויקיפדיה בשני אופנים. הראשון בכתיבת ערכים חסרים בתחום, והשני בשיפור האיכות וההיקף של ערכים קיימים. לפני תחילת המיזם מומלץ לדגום את ויקיפדיה על ידי חיפוש מספר ערכים חשובים בתחום הנושא הנבחר. בחינה זו תאפשר לזהות את רמת הפערים הקיימת מבחינה כמותית ואיכותית. בהתאם לבחינה זו, ניתן להתאים בין ערכים רלוונטיים לקורס ובין הצורך הקיים בוויקיפדיה. דרך נוספת ופחות אקראית לדגימת הערכים בוויקיפדיה היא באמצעות חיפוש לפי נושאים וקטגוריות.

הנחיות לסטודנטים

[עריכת קוד מקור]

טיפ
דוגמה להגדרת מטלה שניתנה לסטודנטים תוכלו לראות כאן

יש לספק לסטודנטים הנחיות לגבי כתיבת המטלה על מנת למנוע תיקונים ועבודה מיותרת בעתיד. רצוי שהסטודנטים יגישו ראשי פרקים מוקדם ככל האפשר ואלו ייבדקו ויאושרו על ידי המרצה ו/או על ידי ויקיפדים מתנדבים לפני תחילת העבודה. חשוב לתאם עם ויקיפד ותיק את הדרישות מהסטודנטים. למשל, נבקשכם להימנע מהדרישות הבאות:

  1. קביעת אורך מינימום לערך - מנסיון העבר מצאנו שסטודנטים נפחו ערכים בחזרות מיותרות כדי לעמוד בדרישת האורך. במקום זאת ניתן להציע לסטודנטים היקף טקסט שעליהם לכתוב בערך אחד או מספר ערכים.
  2. הבעת דיעה של הסטודנט - אם ברצונכם לבקש מהסטודנט להביע את דעתו האישית אנא בקשו ממנו לעשות זאת בנפרד ולא בתוך הערך.
  3. עתידנות - הויקיפדיה עוסקת בדיווח על הקיים ולא בתחזיות לעתיד. אנא המנעו מהוראות לסטודנטים לחזות את העתיד.

חשוב להקפיד שהמקורות של הסטודנטים יירשמו במתכונת המקובלת בויקיפדיה: יצירת הערת שוליים לכל פסקה, ולא ברשימה ביבליוגרפית כללית. מאד נשמח שיינתנו קישורים לחומר שנמצא ברשת. דבר זה מאפשר לקוראים לבדוק את נכונות הערך על ידי גישה מהירה למקורות. ראו את מדיניות ויקיפדיה בנושא ביבליוגרפיה.

קניין רוחני: נבקש לציין מהיכן נלקחים תרשימים, תמונות ומפות כדי להסדיר סוגיות של קניין רוחני. סוגיית הקניין הרוחני על הערך הנכתב בידי כל סטודנט/ית צריכה להיות מוסדרת באופן פורמלי ועל כל סטודנט/ית לשלוח הצהרה בנושא לוויקיפדיה (אל: permissions-he-at-wikimedia.org).

העלאת העבודות

[עריכת קוד מקור]

כתיבת ערכים דורשת מספר יכולות טכניות בעיקר ביחס לקוד שבו נכתבים הערכים (למשל הוספת קישורים). מאחר שחשוב שכתיבת המטלה תמלא בראש ובראשונה את הצורך האקדמי של הקורס הנלמד, מומלץ לא להערים קשיים טכניים על הסטודנטים.

  • עורכים שונים בוויקיפדיה מציעים להעביר הדרכות לסטודנטים ללימוד דרכי הכתיבה באתר. לתיאום הרצאות במוסדות הלימוד ניתן לפנות למשתמש:Danny-w בדף שיחתו.
  • הנחיות טכניות לסטודנט מפורטות בדף ייעודי.
  • בנוסף יוכלו להיעזר בעורכי ויקיפדיה מתנדבים, לקבל ליווי של חונך במסגרת החממה ואפשרות להתייעץ בדלפק הייעוץ.

בדיקת העבודה

[עריכת קוד מקור]
  • את הערכים שנכתבו במסגרת הקורס ניתן לאתר באמצעות גישה לרשימת ערכים בעבודה אקדמית (העשויה לכלול גם ערכים הקשורים למנחים אחרים).
  • כדי לבודד את פעולות העריכה בערך מסוים של כותב אחד מכותבים אחרים, תוכלו להיעזר בלשונית "גרסאות קודמות" שבראש העמוד.
  • כדי לבודד את כל פעולות העריכה של כותב אחד מכותבים אחרים, תוכלו להיעזר בקישור "תרומות המשתמש" מימין לדף השיחה שלו.
  • בתום בדיקת ערך (לשם מתן הציון), נבקש שתסירו ממנו את השורה {{בעבודה אקדמית}}, כדי שנדע שהערך משוחרר לעבודה של כותבים אחרים. אנחנו נסיר את התבנית בכל מקרה שלושה שבועות לאחר תאריך הסיום של המיזם (כפי שדיווחו עליו הסטודנטים בתבנית).
  • נודה לכם מאד אם תתקנו בערך את הטעון תיקון, או אם תשאירו הערות בדף השיחה של הערך הנבדק, כדי שנוכל לתקן אותו בעתיד.
  • מומלץ לקבוע מועד הגשת ביניים כדי לתת משוב לסטודנטים ולאפשר להם לתקן בעצמם לפני מועד ההגשה הסופי.
  • בסיום התהליך, אתם מוזמנים לתת גם לנו משוב לגבי ההנחיות שניתנות למנחים ולסטודנטים כדי שנוכל לשפר את המיזם.

קישורי עזרה וייעוץ שימושיים

[עריכת קוד מקור]

ויקיפדיה:עבודות ויקידמיות/משרד הרווחה - בית הספר המרכזי/מידע


תחום העבודה הסוציאלית הוא רחב ביותר. חלק ניכר מתתי התחומים בו והמומחיות הנילווית אליהם, אינם מוכרים לציבור. לעתים גוררת אי ההיכרות גם עמדות מוטעות או טעויות.

שיתוף הפעולה של משרד הרווחה בישראל עם עמותת ויקימדיה ישראל, בא לתת מענה להיעדר המידע.
ההנחה היא כי אצל תלמידי בית הספר המרכזי להשתלמויות עובדי רווחה נמצאים הידע המחקרי העדכני בתחום, ידיעת החוקים והתקנות הרלוונטיים לתת התחומים השונים, ובעיקר - הרצון והמוכנות להתמודד עם הנגשת הידע לציבור הרחב, באופן נהיר ובהיר באמצעות פלטפורמת ויקיפדיה.

תלמידי בית הספר המרכזי הם עובדים סוציאליים, המועסקים כעובדי רשויות מקומיות או כעובדי מדינה, ומומחים בתחומי עיסוקים. קורסי ההתמקצעות אותם הם עוברים בבית הספר, הם הזדמנות מצוינת לחלוק את הידע הרב שלהם, בסיוע הכוונה מסודרת מטעם נציגי עמותת ויקימדיה ונציגי משרד הרווחה, על מנת להנגיש את הידע הקיים. במסגרת הקורסים וההשתלמויות אותם עוברים תלמידי בית הספר המרכזי, ניתנת להם האפשרות לכתוב ערך בוויקיפדיה, בתחומים נדרשים, ובפיקוח מקצועי, כחלק ממטלות ההשתלמות.

להלן רשימת המתנדבים במיזם, מקהילת ויקיפדיה, המוכנים לעזור לגשר בין ויקיפדיה לסטודנטים בפרויקטים השונים באמצעות יוזמות, הנחיה והכנת תשתית.
לאחר הדרכת סטודנטים מומלץ להוסיף לסטודנט בדף שיחתו את התבנית {{ברוך הבא סטודנט}} הנותנת לו קישורים לדפי העזרה השונים.

שלום לך,

בהמשך להדרכה בה השתתפת, בנוסף לקישורים לדפי ההנחיות במלבן הברכה לעיל, להלן קישורים לדף בו נמצא קישור לדף המיזם בו אתה משתתף, ודפי עזרה - מומלץ מאוד לעיין בהם:

בחתימה שלי נמצא גם קישור לדף השיחה שלי. אני אלווה אותך בהנחיות בדף השיחה שלך.

ניתן תמיד להגיע לטיוטה שלך דרך הקישור "תרומות" במעלה הדף.

אם יש לך שאלות נא לשאול אותן בדף השיחה שלך. יש להקיש על הכפתור הוספת נושא ולכתוב את הדברים, או ללחוץ על הקישור תגובה כדי לענות לפנייה שנכתבה.
נא לא לשכוח לתייג אותי בהתאם להסבר בדף {{תיוג}}.

                                                            שיהיה בהצלחה פרח בשבילך,
(ויקיפד ותיק המעוניין להצטרף למתנדבים במיזם, יש ללחוץ כאן להוספת שמו)

אל תהססו לפנות לאחד מהמשתמשים המצויינים לסיוע בכל מה שנצרך (באמצעות גישה לדף ה"שיחה" שמצויין ליד אחד מהרשימה, ושם לחיצה על "פסקה חדשה").
1
100%
#27408B
#F3F9FF