מסכת נגעים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסכת נגעים היא מסכת בסדר טהרות. המסכת עוסקת בדיני מצורע ומפרטת את אופני הטהרה והטומאה על פי הנגעים השונים ושיעוריהם. למסכת נגעים אין תלמוד בבלי ותחילת ועיקרי מסכת נגעים נידונים במסכת שבועות בתלמוד הבבלי.

תוכן עניינים

שמות פרקי המסכת[עריכה]

  1. מראות נגעים
  2. בהרת עזה
  3. הכל מטמאין
  4. יש בשער
  5. כל ספק
  6. גופה
  7. אלו בהרות
  8. הפורח
  9. השחין
  10. הנתקים
  11. כל הבגדים
  12. כל הבתים
  13. עשרה בתים
  14. כיצד מטהרין

תוכן המסכת[עריכה]

במשנה[עריכה]

פרק ראשון במסכת נגעים עוסק בסוגי הנגעים השונים וההבחנה בין צבעי הנגע. הכשרת כתמי נגעים (שערות, פשיון).

פרק שני בתחילתו המשך של פרק ראשון ולאחר מכן עוסק בדיני ראיית נגעים, מתי רואים את הנגע ומתי לא, וצורת ראיית הנגע. הפרק מסתיים במשנה ה' המפורסמת דווקא בהקשר רעיוני מוסרי (אם כי שם הדברים כפשוטם) "כל הנגעים אדם רואה חוץ מנגעי עצמו".

פרק שלישי עוסק בהגדרות של היטמאות בנגעים, דהיינו מי הם המטמאים בנגעים ומי לא. כמו כן עוסק הפרק במשך ההיטמאות בנגע (שבוע עד שלשה שבועות).

פרק רביעי בחלקו הראשון עוסק בסוגי הנגעים וההבדל ביניהם. בחלקו השני עוסק הפרק בגדלים של נגעים.

פרק חמישי עוסק בעיקרו בדיני ספיקות בנגעים. (הרחבה מועטה של עקרונות פרק זה נמצאים בפרק ראשון במסכת חולין בתלמוד).

פרק שישי מהווה המשך והרחבה של פרק רביעי.

פרק שביעי עוסק בנגעים הטהורים (נגע שהיה לפני מתן תורה וכו') ובאיסור קציצת בהרת.

פרק שמיני עוסק בדיני טומאת צרעת פורחת, כלומר צרעת הנמצאת בכל גוף האדם.

פרק תשיעי עוסק בטומאת שחין ומכווה (הפרקים הקודמים עוסקים בדוגמאות מטומאת שחין ומכווה. פרק זה מרכז ומרחיב בנושא).

פרק עשירי עוסק בטומאת נתקים ודיני שיער צהוב.

פרק אחד עשר עוסק בנגעי בגדים.

פרקים יב, יג עוסקים בנגעי בתים.

הפרק האחרון עוסק בתהליך הטהרה מן הצרעת ובדיני קרבנות הנוגעים אליו.

ראו גם[עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכה]