אלפרד ברנדל
| לידה |
5 בינואר 1931 Loučná nad Desnou, צ'כיה |
|---|---|
| פטירה |
17 ביוני 2025 (בגיל 94) לונדון, הממלכה המאוחדת |
| מדינה |
אוסטריה, צ'כוסלובקיה |
| מוקד פעילות |
גראץ, וינה, לונדון |
| השכלה |
האוניברסיטה למוזיקה ואמנויות הבמה של וינה |
| תקופת פעילות |
1948–2008 (כ־60 שנה) |
| סוגה |
מוזיקה קלאסית |
| שפה מועדפת |
גרמנית |
| כלי נגינה |
פסנתר |
| ילדים |
Adrian Brendel |
| פרסים והוקרה |
|
| פרופיל ב-IMDb | |
|
www | |
אלפרד ברנדל (בגרמנית: Alfred Brendel; 5 בינואר 1931 – 17 ביוני 2025) היה פסנתרן אוסטרי יליד צ'כוסלובקיה. נחשב לאחד מגדולי הפסנתרנים בתחום המוזיקה הקלאסית במחצית השנייה של המאה ה-20.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ברנדל נולד בוויזמברק ("ויזנברג" הגרמנית לשעבר, כיום שמה Loučná nad Desnou), צ'כוסלובקיה (כיום הרפובליקה הצ'כית) למשפחה שלא עסקה במוזיקה. בגיל 6, עבר ברנדל יחד עם משפחתו לזגרב, שם החל ללמוד נגינה בפסנתר, ומאוחר יותר לגראץ, שם למד נגינה בפסנתר בקונסרבטוריון של גראץ. בגראץ עברה המשפחה את מלחמת העולם השנייה. בסוף המלחמה נשלח ברנדל בן הארבע עשרה ליוגוסלביה לחפור תעלות, אך קיבל כוויית קור ונלקח לבית חולים.
לאחר המלחמה עסק ברנדל בהלחנה, בנגינה בפסנתר ובציור. הכשרתו של ברנדל בנגינה הייתה ברובה אוטו-דידקטית. פרט לשתי כיתות אמן שבהן השתתף – עם האמנים אדווין פישר ואדוארד שטוירמן – ברנדל לא קיבל שיעורי נגינה אחרי גיל 16.
הרסיטל הפומבי הראשון של ברנדל היה בעיר גראץ, כשהיה בן שבע עשרה. כותרת הרסיטל הייתה: "הפוגה בספרות הפסנתר". רסיטל זה כלל, בנוסף לפוגות מאת באך, ברהמס וליסט, יצירות של ברנדל עצמו. אולם זמן קצר לאחר מכן ויתר ברנדל על ההלחנה לשם התמקדות בנגינה. בשנת 1949 זכה במקום הרביעי בתחרות הפסנתר על שם פרוצ'ו בוזוני בבולצאנו שבאיטליה, ושנה לאחר מכן עבר לווינה. בגיל 21, הקליט ברנדל לראשונה. בהקלטה זו ניגן את הקונצ'רטו החמישי לפסנתר מאת פרוקופייב. בשנים שלאחר מכן המשיך בסדרה של הקלטות שכללה, בין היתר, שלוש הקלטות מלאות של כל הסונאטות לפסנתר מאת בטהובן (שתיים בחברת "פיליפס" ואחת בחברת "ווקס"). כמו כן, הקליט יצירות רבות פרי עטם של ליסט, ברהמס, שומאן ושוברט. באופן מפתיע, המעיט ברנדל בהקלטות יצירותיו של שופן, בניגוד לרוב הפסנתרנים הקלאסיים. עם זאת, הקלטותיו לפולונזים של שופן זכו לשבחים.
ברנדל הקליט הרבה עבור חברת התקליטים "Vox record label", אך לא קיבל חוזה הקלטות גדול עד לשנות השבעים, ואף לא הרבה לנגן מחוץ לאוסטריה. פריצת הדרך בקריירה של ברנדל הגיעה לאחר רסיטל מיצירות בטהובן שנתן באולם "Queen Elizabeth" בלונדון: למחרת הרסיטל פנו אל סוכנו של ברנדל נציגים של שלוש חברות תקליטים גדולות. ברנדל עבר ללונדון והמשיך להקליט ולהתפרסם ברחבי העולם.
ברנדל נחשב לאחד הפרשנים המעמיקים ביותר של יצירות קלאסיות של מלחינים גרמנים או אוסטרים כגון מוצארט, בטהובן ושוברט. באופן יחסי הוא המעיט בנגינת יצירות מן המאה העשרים (אך הרבה לנגן את הקונצ'רטו לפסנתר מאת ארנולד שנברג).
נגינתו של ברנדל תוארה לעיתים כאנליטית. ברנדל אף אמר כי הוא מאמין שמשימתו העיקרית של הפסנתרן היא כיבוד רצונותיו של המלחין מבלי להתבלט בעצמו ומבלי להוסיף למוזיקה "כיוונים חדשים" משלו: "יש לי אחריות כלפי המלחין ובעיקר כלפי היצירה", אמר. ברנדל ציין, בנוסף למורהו אדווין פישר, את הפסנתרנים אלפרד קורטו ווילהלם קמפף ואת המנצחים ברונו ולטר ווילהלם פורטוונגלר כמשפיעים מרכזיים על אמנותו.
בשנותיו האחרונות, עבד ברנדל עם פסנתרנים צעירים כדוגמת פול לואיס וטיל פלנר ואף הקליט עם בנו הצ'לן אדריאן ברנדל. כמו כן, פרסם שירה פרי עטו, אשר הושוותה בסגנונה לזו של אנדרו מושן ולמירוסלב הולוב.
אחת ממטרותיו בשנותיו האחרונות הייתה להראות כיצד המוזיקה מבטאת הומור, שנינות ואירוניה באמצעות בניית ציפיות והפרתן, ובאמצעות חיקוי פארודי של סגנונות. מאמרו "?Does classical music have to be entirely serious", שהיה מבוסס על הרצאה בקיימברידג' ב-1984, וסדרת ההרצאות שבאה בעקבות הרצאה זו, זכו לפופולריות רבה[1].
ברנדל נפטר ב-17 ביוני 2025. התגורר בלונדון.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
אתר האינטרנט הרשמי של אלפרד ברנדל
אלפרד ברנדל, ברשת החברתית Goodreads
אלפרד ברנדל, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר AllMovie (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר ספוטיפיי
אלפרד ברנדל, באתר סאונדקלאוד (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר Last.fm (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר AllMusic (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר MusicBrainz (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר Discogs (באנגלית)
אלפרד ברנדל, באתר Songkick (באנגלית)
- ביוגרפיה באתר BBC
- חגי חיטרון, הפסנתרן אלפרד ברנדל נפרד מן הבמה, באתר הארץ, 21 בדצמבר 2008
- רות גוטמן בן-צבי, תהליך זיקוק יתר, מעריב, 26 בינואר 1987
- אלפרד ברנדל, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)