גמר גביע אופ"א 1998

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גמר גביע אופ"א 1998
אירוע גביע אופ"א 1998
תאריך 6 במאי 1998
מיקום פארק דה פראנס, פריז, צרפת
שיפוט אנטוניו לופס נייטו (ספרד)
צופים 44,412
1997
1999
uefa.com

גמר גביע אופ"א 1998 התקיים בפארק דה פראנס בפריז, צרפת ב-6 במאי 1998, ובו נקבע כי הזוכה בטורניר גביע אופ"א לעונת 1997/1998 היא אינטר מילאנו האיטלקית, שניצחה במשחק את בת ארצה לאציו בתוצאה 0-3. הייתה זו המהדורה ה-27 של המפעל, ולראשונה בתולדותיו, הוכרע הגמר במשחק אחד באצטדיון נייטרלי, ולא בשיטת בית-חוץ שהייתה נהוגה עד אז.

היה זה גמר גביע אופ"א הכל-איטלקי הרביעי בתולדות המפעל. קדמו לו משחקי הגמר של 1990 (פיורנטינה - יובנטוס), 1991 (אינטר - רומא) ו-1995 (פארמה - יובנטוס). למעט איטליה, רק שתי מדינות נוספות שלחו שתי נציגות לגמר המפעל (אנגליה ב-1972, גרמניה המערבית ב-1980).

אינטר זכתה בתואר בפעם השלישית בתולדותיה, בהופעתה הרביעית במשחק הגמר - כולן בשנות ה-90. בכך, השוויתה את מאזנה של יובנטוס כשיאנית הזכיות במפעל וכשיאנית ההופעות בגמר (השתיים נעקפו על ידי סביליה, שזכתה בתואר חמש פעמים בין 2006 ל-2016). הייתה זו הופעתה השנייה ברציפות בגמר, לאחר שבמשחק הגמר הקודם הפסידה לשאלקה 04. בזכות הניצחון, השלימה אינטר זכייה שלישית בתואר בתוך שמונה עונות. עבור לאציו, הייתה זו ההופעה הראשונה בהיסטוריה במשחק גמר גביע אופ"א (והיחידה עד כה). היא הייתה הקבוצה האיטלקית השמינית בהיסטוריה שמגיעה למעמד זה.

שתי הקבוצות העפילו לטורניר עקב מיקומן בסרייה א' בעונת 1996/1997. אינטר סיימה את העונה במקום השלישי בטבלה עם 59 נקודות במאזנה, לאציו מוקמה מיד אחריה במקום הרביעי, עם ארבע נקודות פחות.

במשחק עצמו נהנתה אינטר משלושה שערים של כדורגלנים מדרום אמריקה. פתחה אינטר עם שער מהיר של איוואן זמורנו הצ'יליאני כבר לאחר חמש דקות, שקבע את תוצאת המחצית. חבייר זאנטי הארגנטינאי (60) ורונאלדו הברזילאי (70) הוסיפו שערים במחצית השנייה. טאריבו וסט מאינטר ומתיאס אלמיידה מלאציו הורחקו במהלך דקות הסיום של ההתמודדות.

הדרך אל הגמר[עריכת קוד מקור | עריכה]

איטליהאיטליה אינטר מילאנו סיבוב איטליהאיטליה לאציו
יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני יריבה סיכום משחק ראשון משחק שני
שווייץשווייץ נשאטל גזמאקס 4 – 0 2 - 0 (בית) 2 - 0 (חוץ) סיבוב ראשון פורטוגלפורטוגל ויטוריה דה גימארייש 6 – 1 4 - 0 (חוץ) 2 - 1 (בית)
צרפתצרפת אולימפיק ליון 4 – 3 1 - 2 (בית) 3 - 1 (חוץ) סיבוב שני רוסיהרוסיה רוטור וולגוגרד 3 – 0 0 - 0 (חוץ) 3 - 0 (בית)
צרפתצרפת שטרסבורג 3 – 2 0 - 2 (חוץ) 3 - 0 (בית) שמינית הגמר אוסטריהאוסטריה ראפיד וינה 3 – 0 2 - 0 (חוץ) 1 - 0 (בית)
גרמניהגרמניה שאלקה 04 2 – 1 1 - 0 (בית) 1 - 1 (ה) (חוץ) רבע הגמר צרפתצרפת אוסר 3 – 2 1 - 0 (בית) 2 - 2 (חוץ)
רוסיהרוסיה ספרטק מוסקבה 4 – 2 2 - 1 (חוץ) 2 - 1 (בית) חצי הגמר ספרדספרד אתלטיקו מדריד 1 – 0 1 - 0 (חוץ) 0 - 0 (בית)

אינטר מילאנו[עריכת קוד מקור | עריכה]

אינטר החלה את דרכה למפעל בסיבוב הראשון, בו פגשה את נשאטל גזמאקס השווייצרית. במשחק הראשון באצטדיון סן סירו במילאנו ניצחה אינטר בתוצאה 2-0, ועם תוצאה זהה בגומלין בחוץ השלימה 4-0 בסיכום ועלתה לסיבוב הבא.

בסיבוב השני פגשה אינטר את אולימפיק ליון הצרפתית. במשחק הראשון בבית פיגרה אינטר 1-0 במחצית, הצליחה להשוות במהלך המחצית השנייה, אך נכנעה לפנדל מדויק עשר דקות לסיום והפסידה 2-1. במשחק הגומלין עלתה אינטר על הלוח כבר בדקה התשיעית משער של פרנצ'סקו מוריירו, והכפילה את התוצאה עם פתיחת המחצית השנייה. יאצק באק צימק ל-2-1 לאחר 67 דקות ואיזן לחלוטין את המפגש הכפול, אך שתי דקות בלבד אחר כך השלים מוריירו צמד אישי שקבע 3-1 בסיום. עם 4-3 בסיכום המפגשים, התגברה אינטר על ההפסד הביתי והעפילה לשמינית הגמר.

בשלב השמינית פגשה אינטר קבוצה צרפתית נוספת, שטרסבורג. במשחק הראשון בחוץ ספגה אינטר פעמיים עוד בטרם עברו עשרים דקות, ונוצחה בסיום 2-0. עם הגב לקיר אירחה אינטר את שטרסבורג בידיעה כי עליה לכבוש פעמיים לפחות, וללא שהבקיעה שער חוץ במשחק הראשון. עד לדקה ה-48 דאגו רונאלדו וחאבייר זאנטי להעלות את אינטר ל-2-0 ולאזן את הדו-קרב, ובדקה ה-73 כבש דייגו סימאונה את השער שהעניק מהפך לקבוצתו ו-3-2 בסיכום שני המפגשים.

לאחר שהצליחה למחוק הפסד מהמשחק הראשון עם ניצחון בגומלין בשני הסיבובים הקודמים, פגשה אינטר את שאלקה 04 הגרמנית כבר ברבע הגמר, בשחזור משחק הגמר הקודם. במשחק הראשון בבית כבש רונאלדו לאחר 17 דקות והעניק לקבוצתו ניצחון 1-0. בגומלין הצליחה אינטר לשמור על יתרונה עד לדקה האחרונה, אך ספגה בדקה ה-90 שער ששלח את המשחק להארכה. כבר לאחר דקת משחק אחת בהארכה כבש טאריבו וסט את שער השוויון שהעלה את אינטר לחצי הגמר.

בחצי הגמר פגשה אינטר את ספרטק מוסקבה. במשחק הראשון בבית גברה אינטר 2-1 על הרוסים משער ניצחון של זה אליאס דקה לסיום. במשחק הגומלין עלתה ספרטק ליתרון 1-0 כבר בדקה ה-12 מרגליו של אנדריי טיחונוב, אך רונאלדו הפך עם צמד ואינטר שוב ניצחה בתוצאה זהה, בדרך לגמר גביע אופ"א.

לאציו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאציו התחילה את הדרך לגמר הראשון בתולדותיה בסיבוב הראשון, בו פגשה את ויטוריה דה גימארייש מפורטוגל. במשחק הראשון בחוץ, לאחר שוויון 0-0 במחצית, כבשה לאציו ארבעה שערים בחצי השני בדרך לניצחון 4-0 בסיום. הגומלין החל היטב עבור הפורטוגלים, עם שער יתרון כבר בדקה הראשונה, אך לאציו הפכה את התוצאה, השלימה ניצחון 2-1 במשחק ו-6-1 בסיכום.

רוטור וולגוגרד הרוסית הייתה יריבתה של לאציו בסיבוב השני. המשחק הראשון בחוץ הסתיים בשוויון 0-0, וההכרעה עברה לגומלין בסטאדיו אולימפיקו. כבר לאחר ארבע דקות כבש פיירלואיג'י קזיראגי את השער הראשון במשחק. רוברטו מאנצ'יני וג'וזפה סיניורי הוסיפו גם הם בדרך לניצחון 3-0 ששלח את לאציו לשמינית הגמר.

בשלב השמינית פגשה לאציו את ראפיד וינה. במשחק הראשון בחוץ קזיראגי ומאנצ'יני שוב כבשו, וקבעו את תוצאת המשחק - 2-0 ללאציו. בגומלין הביתי, שער בודד של ג'ורג'יו ונטורין דקה לסיום קבע ניצחון כפול ללאציו וניצחון 3-0 בסיכום.

לאציו העפילה לרבע הגמר שם פגשה את אוסר הצרפתית. המשחק הראשון בבית הסתיים בניצחון 1-0 ללאציו, כאשר קזיראגי שוב כובש. במשחק הגומלין עלתה לאציו ליתרון 2-0 כבר בדקה ה-13, עם שני שערים מהירים. אוסר הצליחה לחזור למשחק ואף להשוות ל-2-2 מצמד של סטפן גיבארש, אך בסיכום, 3-2 ללאציו שהעפילה לחצי הגמר.

אתלטיקו מדריד הספרדית הייתה המשוכה האחרונה של לאציו בדרך לגמר. במשחק הראשון באצטדיון ויסנטה קלדרון, קבע ולדימיר יוגוביץ' את תוצאת המשחק בדקה ה-33, 1-0 ללאציו בסיום. לאציו הצליחה לשמור על השער בגומלין הביתי שהסתיים בשוויון 0-0, והעפילה לראשונה בתולדותיה לגמר גביע אופ"א.

סיכום המשחק[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחצית ראשונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אינטר, תחת המאמן לואיג'י סימוני, הגיעה למשחק עם חמישה שחקנים שפתחו בגומלין הגמר שנה קודם לכן תחת רוי הודג'סון. בלטה הנוכחות של כדורגלנים דרום אמריקאים בהרכבה, כאשר חמישה משחקני ההרכב הפותח הגיעו מדרום אמריקה (שני ארגנטינאים, שני ברזילאים וצ'יליאני אחד), לעומת שניים בלבד עונה קודם לכן. רונאלדו, שהגיע בפתיחת העונה לקבוצה ורשם עונה מוצלחת גם בסרייה א' וגם במסגרת האירופית (חמישה שערים, לא כולל משחק הגמר), פתח בחוד ההתקפה. אצל היריבה, סוון-יוראן אריקסון השוודי שהוביל את הקבוצה לגמר האירופי הראשון בתולדותיה, בחר בהרכב איטלקי ברובו המוחלט, כאשר רק שני שחקני הרכב (ומחליף אחד) לא היו מקומיים.

המשחק נפתח עם שער מוקדם, כאשר כבר בדקה החמישית עלתה אינטר על לוח התוצאות. דייגו סימאונה שלח כדור עומק מצד שמאל של מחצית המגרש, שעבר בגובה את כל שחקני ההגנה של לאציו. החלוץ הצ'יליאני איוואן זמורנו התגנב לפני קו ההגנה, הקדים את השוער לוקה מרקג'אני, ומקרוב קבע 1-0 מהיר לאינטר. היתרון העניק רוח גבית לאינטר, שכמעט והכפילה את התוצאה לאחר שרונאלדו בעט היטב בנגיעה מחוץ לרחבה לאחר מסירה של זאנטי משמאל, אך הכדור נעצר במשקוף. הלחץ נמשך, ויורי דז'ורקף היה קרוב להכפיל כשנגח באין מפריע מתוך הרחבה לאחר הגבהה מימין, אך הכדור עלה מעל למשקוף. התוצאה נשמרה עד לסיום המחצית הראשונה, 1-0 לאינטר.

מחצית שנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גם בפתיחת החצי השני, המשיכה אינטר להתקרב לשער. כדור עומק ממרכז המגרש חתך את ההגנה והשאיר את זמורנו לבד מול מרקג'אני, אך החלוץ שלח כדור חד שנעצר רק בקורה. אינטר באה על שכרה בשער מרשים לאחר שישים דקות של משחק. בעיטה חופשית הוגבהה מאגף ימין, זמורנו הסיט בראשו אל מחוץ לרחבה, שם חיכה לכדר חאבייר זאנטי. הארגנטינאי בעט את הכדור הקופץ בנגיעה, כדור מסובב ועוצמתי לפינה הימנית שפגע במשקוף ונכנס.

אינטר הוסיפה לשלוט, ודקות ספורות אחר כך נשלח דז'ורקף בכדור עומק לתוך הרחבה, הצליח תחת השמירה לבעוט את הכדור, אך מרקג'אני שיצא לכיוונו היה מוכן וקלט. בדקה השבעים קבע רונאלדו את תוצאת המשחק. פרנצ'סקו מוריירו, שעלה כמחליף דקה קודם לכן, שלח כדור עומק מאגף ימין והשאיר את רונאלדו, שהיה בקו אחד עם קו ההגנה, לבד לגמרי מול מרקג'אני. החלוץ הברזילאי ביצע הטעיה ועקף את מרקג'אני מימין, ומשם גלגל לרשת החשופה, 3-0 לאינטר.

בדקה ה-82 נשארה אינטר בעשרה שחקנים. טאריבו וסט עלה לכדור גובה מול פיירלואיג'י קזיראגי, פגע בגבו והשניים נפלו לדשא. בעימות בין השניים שלח וסט מכה לכיוונו של קזיראגי, שלא נעלמה מעיניו של השופט ועלתה לניגרי בכרטיס אדום ישיר. על אף החיסרון המספרי, הגיעה אינטר למצב נוסף, כשמוריירו בעט מתוך הרחבה אך מרקג'אני הדף לקרן. בדקה ה-88 נשארה גם לאציו בעשרה שחקנים, לאחר עבירה מאחור של מתיאס אלמיידה על רונאלדו, שעלתה לו בכרטיס צהוב שני.

בסיום, 3-0 לאינטר, שחגגה זכייה שלישית בתולדותיה בגביע אופ"א, והייתה לראשונה שמניפה אותו לאחר משחק גמר בודד.


6 במאי 1998 איטליהאיטליה אינטר מילאנו 3 - 0 איטליהאיטליה לאציו פארק דה פראנס, פריז, צרפת
צופים: 44,412
שיפוט: ספרדספרד אנטוניו לופס נייטו
איוואן זמורנו הובקע שער בדקה ה- 5' 5'
חאבייר זאנטי הובקע שער בדקה ה- 60' 60'
רונאלדו הובקע שער בדקה ה- 70' 70'
(סיקור)

הרכבי הקבוצות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אינטר מילאנו
לאציו
אינטר מילאנו:
שוער 1 איטליהאיטליה ג'אנלוקה פליוקה (קפטן)
בלם אחורי 7 איטליהאיטליה סלבטורה פרזי כרטיס צהוב בדקה ה-18 18'
מגן ימני 33 איטליהאיטליה פרנצ'סקו קולונסה
בלם 16 ניגריהניגריה טאריבו וסט הורחק בכרטיס אדום בדקה ה-82 82'
מגן שמאלי 4 ארגנטינהארגנטינה חאבייר זאנטי הובקע שער בדקה ה- 60' 60' כרטיס צהוב בדקה ה-63 63'
קשר ימני 8 הולנדהולנד ארון וינטר הוחלף בדקה ה-69 69'
קשר מרכזי 13 ברזילברזיל זה אליאס
קשר שמאלי 14 ארגנטינהארגנטינה דייגו סימאונה
קשר התקפי 6 צרפתצרפת יורי דז'ורקף הוחלף בדקה ה-69 69'
חלוץ 10 ברזילברזיל רונאלדו הובקע שער בדקה ה- 70' 70' כרטיס צהוב בדקה ה-74 74'
חלוץ 9 צ'ילהצ'ילה איוון זמורנו הובקע שער בדקה ה- 5' 5' הוחלף בדקה ה-74 74'
מחליפים:
שוער 12 איטליהאיטליה אנדראה מזאנטיני
מגן 15 איטליהאיטליה פאביו גלאנטה
מגן 18 איטליהאיטליה לואיג'י סרטור נכנס כמחליף בדקה ה-69 69'
קשר 5 צרפתצרפת בנואה קואה נכנס כמחליף בדקה ה-69 69'
קשר 17 איטליהאיטליה פרנצ'סקו מוריירו נכנס כמחליף בדקה ה-69 69'
חלוץ 19 ניגריהניגריה נוואנקוו קאנו
חלוץ 20 אורוגוואיאורוגוואי אלבארו רקובה
מאמן:
איטליהאיטליה לואיג'י סימוני
לאציו:
שוער 1 איטליהאיטליה לוקה מרקג'אני
מגן ימני 20 איטליהאיטליה אלסנדרו גרנדוני הוחלף בדקה ה-55 55'
בלם 13 איטליהאיטליה אלסנדרו נסטה
בלם 2 איטליהאיטליה פאולו נגרו כרטיס צהוב בדקה ה-70 70'
מגן שמאלי 5 איטליהאיטליה ג'וזפה פאבאלי
קשר ימני 14 איטליהאיטליה דייגו פוזר (קפטן)
קשר מרכזי 23 איטליהאיטליה ג'ורג'יו ונטורין הוחלף בדקה ה-49 49'
קשר מרכזי 21 הרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביההרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה ולדימיר יוגוביץ' כרטיס צהוב בדקה ה-59 59'
קשר שמאלי 18 צ'כיהצ'כיה פאבל נדבד
חלוץ 9 איטליהאיטליה פיירלואיג'י קזיראגי
חלוץ 10 איטליהאיטליה רוברטו מאנצ'יני
מחליפים:
שוער 12 איטליהאיטליה מרקו באלוטה
מגן 3 איטליהאיטליה ג'ובאני לופז
מגן 17 איטליהאיטליה גרינו גוטארדי נכנס כמחליף בדקה ה-55 55'
קשר 4 איטליהאיטליה דריו מרקולין
קשר 15 ארגנטינהארגנטינה מתיאס אלמיידה נכנס כמחליף בדקה ה-49 49' כרטיס צהוב בדקה ה-63, כרטיס צהוב שני בדקה ה-88 63', 88'
חלוץ 7 איטליהאיטליה רוברטו רמבאודי
מאמן:
שוודיהשוודיה סוון-יוראן אריקסון

עוזרי שופט:
ספרדספרד פרננדו טרסאקו גראסיה (קוון)
ספרדספרד ויקטוריאנו חיראלדס קראסקו (קוון)

שופט רביעי:
ספרדספרד ארתורו דאודן איבנייס

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]