דליה וירצברג-רופא
לידה | 12 באפריל 1958 (בת 66) |
---|---|
מדינה | ישראל |
השכלה | אוניברסיטת תל אביב |
בן או בת זוג | צביאל רופא (2000–2019) |
דליה וירצברג-רופא (נולדה ב-12 באפריל 1958) היא פעילת זכויות אדם, עורכת לשון ותוכן ופובליציסטית וחוקרת ישראלית בתחום בריאות הנפש. ניהלה שש שנים בהתנדבות אתר היכרויות חינמי למתמודדי נפש שייסדה עם בן זוגה באותה התקופה צביאל רופא, כותבת בלוג המתמקד בנושאי בריאות הנפש "עולם כמנהגו נוהג". יו"ר ארגון מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים לשעבר. נכללה ברשימת 20 הנשים המשפיעות על הרפואה בישראל של TheMarker בשנת 2018.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]דליה גדלה בבאר שבע ובבת ים. בגיל 10 התייתמה מאביה בני וירצברג. אביה היה ניצול שואה, מחבר הספר מגיא ההריגה לשער הגיא, ששם קץ לחייו בירייה בנוכחות המשפחה. היא למדה באוניברסיטת תל אביב לתואר ראשון בחוג לתורת הספרות הכללית, תואר שני ביחידה ללימודי תרבות, וכן לימודי תעודה בעריכת לשון, וסיימה את שלושתם בהצטיינות.
ב-2009 הוציאה לאור מחדש את ספרו של אביה בני וירצברג בהוצאת כרמל, ובקיץ 2017, 50 שנה לאחר פרסומו הראשון, יצא הספר במהדורה באנגלית[1] בהוצאת יד ושם בתוספת אחרית דבר שחיברה ובעריכה מדעית של ד"ר בלה גוטרמן. ב-18 במרץ 2019 הושקה מהדורה זו במוסד "יד ושם" בהשתתפות חנה יבלונקה ועמיה ליבליך. מוטי אשכנזי נשא ברכה, ודליה - את דבר המשפחה.[2]
ב-2015 חיברה תיזה במסגרת המכון להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן בהנחיית פרופ׳ משה צוקרמן בנושא "מודלים של אשפוז פסיכיאטרי מפיליפ פינל עד פרנקו בזאלייה".
פעילות ציבורית
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב-2003 הקימה לצד צביאל רופא את "מתמודדים למען מתמודדים - לקידום זכויותיהם של מתמודדי הנפש בישראל", ושנה לאחר מכן יזמו השניים את "צועדים בראש מורם" – מצעד של אלפי נפגעי הנפש ברחובות תל אביב. מצעד דומה התקיים גם ב-2005 והסתיים בעצרת חגיגית בגני יהושע. דליה חיברה את שם האירועים: "צועדים בראש מורם" ואת סיסמתם: "אם תכירו אותי, תשתגעו עליי".
בשנת 2005 הוגשה עתירה לבג"ץ[3] שהוכנה על ידי עמותת 'בזכות' ועמותת המשפחות 'עוצמה'. דליה ובן זוגה צביאל רופא, חה"כ לשעבר תמר גוז'נסקי, וחה"כ ושר הבריאות לשעבר נסים דהן חברו כעותרים, ודרשו מהמדינה לקיים את ההחלטה שהיא עצמה קיבלה, ולהעביר את האחריות על שירותי בריאות הנפש לידי קופות החולים. בית-המשפט הוציא צו על תנאי שהורה למדינה לפעול לביצוע הרפורמה לאלתר.
בני הזוג רופא יזמו והובילו כנס מתמודדים ארצי שהתקיים בבית בארבור בתל אביב ב-15 בנובמבר 2007 בהשתתפות כ-400 איש, והודיעו על פרישה מפעילות ארגונית.
ב-6 בינואר 2010 הגישו בני הזוג צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא עתירה לבג"ץ[4] למען שוויון זכויות עבור נפגעי הנפש לגבי זכות בחירת מוסד האשפוז.[5]
ב-23 במאי 2012 הגישו בני הזוג רופא שנית עתירה לבג"ץ[6] באותו נושא.[7]
דליה וצביאל הקימו אתר היכרויות חינמי למתמודדי נפש - "נפש אל נפש" בשנת 2012. את האתר ניהלה בפועל דליה עד 2019.
במרץ 2014 יזמו בני הזוג רופא הצעת חוק[8] שהוביל ח"כ דב חנין (מחד"ש). בני הזוג ניסחו את הצעת החוק בסיוע צמוד של עו"ד נטע דגן. ההצעה הונחה על שולחן הכנסת ב-18 במרץ 2014.[9] הצעת החוק לא אושרה בוועדת שרים לענייני חקיקה ב-9 בנובמבר 2014, מאחר שמשרד הבריאות פרסם נוהל שהוחל ב-2 בנובמבר בשנה זו. הנוהל הכיר בזכותו העקרונית של כל אדם הנזקק לאשפוז פסיכיאטרי לבחור את בית החולים שבו ברצונו להתאשפז, וזאת בתנאי שאחוזי התפוסה בבית החולים המבוקש אינם עולים על 95. במקביל החל משרד הבריאות לפרסם באתרו ברשת עדכון יומי של אחוזי התפוסה במוסדות השונים.[10] עם זאת, אחוזי התפוסה בפועל אינם מאפשרים בחירה.[11]
דליה נטלה חלק פעיל בקמפיין "שוברים קשירה" בהובלת ארגון בזכות - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות, ופרסמה ב'הארץ' ב-21 ביוני 2015 את המאמר "מפחדים למות קשורים למיטה"[12] שפתח את הקמפיין. דליה ערכה את דו"ח הקשירות[13] של בזכות מאת עו"ד שרון פרימור, היועצת המשפטית של ארגון בזכות. הדו"ח התפרסם במרץ 2016. דליה גם הופיעה על כרזות הארגון במסגרת הקמפיין.
ביוני 2018, נמנתה וירצברג-רופא ברשימת "20 הנשים שמשנות את פני הרפואה הישראלית", על פי עיתון TheMarker.[14]
מ-17 ביולי, למחרת דבריה בדיון בוועדת ביקורת המדינה שנסב על דו"ח מבקר המדינה בנושא מערך האשפוז הפסיכיאטרי הממשלתי (שבו נכתב: "בביקורת נמצאו תנאי אשפוז הפוגעים באיכות חייהם של המטופלים עד כדי ביזוי ופגיעה בכבודם"), הובילה וירצברג יוזמה לוועדת חקירה ממלכתית בנושא (ר' פרק בהמשך). המטרה: מתווה כולל חדש לשירותי בריאות הנפש ברוח תנועת אל מיסוד, בדומה לנהוג במדינות אחרות זה עשרות שנים. מטרתה, כפי שהצהירה על כך פעמים רבות, אינה חיפוש אשמים לצורך מסקנות פרסונליות.
ב-16 באוגוסט, בדיוק חודש לאחר שנציגת מל"מ דיברה בישיבת הוועדה לביקורת המדינה בעקבות הדו"ח הקשה של מבקר המדינה על מערך האשפוז בבריאות הנפש, הושק ארגון מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים מחדש בישיבה חגיגית בביתה הפרטי של הפעילה הוותיקה ברטה ריינמן. פעילות הארגון הוקפאה בפברואר 2019 עם פרישתה הזמנית של וירצברג מפעילות ציבורית.
באמצע אוקטובר 2019, עם חזרת הכנסת מהפגרה למושב החורף 2018, הגיש חבר הכנסת דב חנין מחדש את הצעת החוק מ-2014 (ראו לעיל) לתיקון חוק טיפול בחולי נפש כדי שתתאפשר בחירת מקום האשפוז, כפי שמתאפשר לכלל החולים בישראל. דב חנין פרש מהכנסת, ולאחר הבחירות באפריל 2019 הגיש חברו למפלגה, חבר הכנסת עופר כסיף, את ההצעה מחדש.
כתבה שני בלוגים המתמקדים בנושאי בריאות הנפש. התראיינה רבות לתקשורת, כולל בתוכנית "לונדון את קירשנבאום", פרסמה מאמרים בעיתון 'הארץ' ובכתבי עת דיגיטליים שונים וגם בכתבי עת מקצועיים בישראל ומחוצה לה כגון Psychiatric services, כתב העת של האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה. בינואר 2018 פרסמה דליה מאמר באתרו של רוברט ויטאקר ומאמר נוסף במרץ 2018 על ההיסטוריה של תנועת המתמודדים בארץ. מאמר שלה ושל צביאל על המאבק המשפטי לביטול הסדר האזוריות באשפוז הפסיכיאטרי התפרסם ב-2015 בכרך א' של מדריך אוקספורד לאתיקה פסיכיאטרית.
חיים אישיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]דליה וירצברג היא אחותו של המוזיקאי אילן וירצברג.
ביוני 2000 נישאה לצביאל רופא. ב-2019 השניים התגרשו.
בפברואר 2019 החליטה לפרוש זמנית מפעילות ציבורית.
בשנת 2020 קרסה נפשית, ביצעה ניסיון אובדני ואושפזה בבית החולים שלוותה שבהוד השרון, מקום מגוריה לפני משבר הגירושין. האשפוז היה במחלקה סגורה ונמשך כשנתיים. לאחר מכן נעשה ניסיון שיקומי בהוסטל ברעננה שלא צלח, ווירצברג אושפזה שוב בשלוותה. כיום מתגוררת בהוסטל בנתניה.מחלתה מתאפיינת בעיקר בדיסוציאציה, שהיא ניתוק מהעצמי. זו אחת התופעות הקשות ביותר בחוויה הנפשית, מכיוון שהיא מצמצמת את התודעה, ומשתקת כמעט לגמרי את היכולת לחוות חוויות חיוביות כמו קריאה או שיחה. האדם הסובל מהתופעה נראה כמו רובוט וחש שהוא לגמרי מותנה על ידי הסביבה. מנגנון ההגנה הפרימיטיבי של "הילחם או ברח" מוביל להתקף חרדה רצוף ומתמיד. תחושות הייאוש והדיכאון שולטים ביד רמה. גם הכישורים הבסיסיים ביותר נפגעים. ומה שמאפיין אותם הוא ירידה חזקה בתפקוד הקוגניטיבי כולל תחושת דמנציה.
היוזמה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבחינת מערך האשפוז
[עריכת קוד מקור | עריכה]- בעקבות דיון בוועדת ביקורת המדינה בדוח המבקר על מערך האשפוז בבריאות הנפש, שבו השתתפה ב-16 ביולי 2018,[15] נפגשה וירצברג-רופא עם כבוד שופטת העליון בדימוס דליה דורנר בלשכתה בבית המשפט העליון ב-29 ביולי שנה זו.
- השופטת בדימוס דורנר נתנה את הסכמתה העקרונית לעמוד בראשות ועדת חקירה ממלכתית על מצבו של מערך האשפוז בבריאות הנפש עקב הדוחות החמורים של מבקר המדינה במהלך השנים, שלא הניבו את השינויים הנחוצים.
- ב-7 באוגוסט 2018, לאחר ששלחה טופס תלונה רשמי למבקר המדינה על חוויות אישיות קשות מאשפוזים במטרה לבטא את מצוקת הקבוצה כולה, הוחלט במשרד המבקר לאחר התייעצות משפטית להעביר את התלונה לידי מבקר המדינה.
- ב-16 באוגוסט, בדיוק חודש לאחר שנציגת מל"מ דיברה בישיבת הוועדה לביקורת המדינה בעקבות הדו"ח הקשה של מבקר המדינה על מערך האשפוז בבריאות הנפש, שבו נכתב: "בביקורת נמצאו תנאי אשפוז הפוגעים באיכות חייהם של המטופלים עד כדי ביזוי ופגיעה בכבודם", הושק ארגון מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים מחדש.
- ב-20 באוגוסט שנה זו התראיינה וירצברג-רופא בנושא זה לתוכנית סדר יום עם קרן נויבך.[16] נויבך הבטיחה ללוות את היוזמה.
- כשבוע לאחר מכן התפרסם מאמרה "דורשים ועדת חקירה ממלכתית" במדור הדעות של עיתון הארץ.[17]
- ארגון בזכות - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות שלח ב-5 בספטמבר מכתב תמיכה ביוזמת ארגון מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים להקים ועדת חקירה ממלכתית לבחינת מערך האשפוז הפסיכיאטרי בראשות השופטת בדימוס, גב' דליה דורנר.[18]
- ב-16 בספטמבר (חודשיים לאחר הדיון בוועדה) – באירוע רב משתתפים – הבטיחה שלי יחימוביץ' כי תתמוך ביוזמת מל"מ להקים ועדת חקירה ממלכתית, אם חברי הוועדה מהקואליציה ישוכנעו לתמוך בכך, שכן דרוש בהצבעה רוב של שני שלישים.
- ב-21 בספטמבר נודע כי מפלגת צדק חברתי בהובלת מוטי אשכנזי החליטה לאמץ את היוזמה.[19] דליה ובן זוגה התפקדו למפלגה והחלו לפעול גם בשמה בנושא זה.
- ב-9 באוקטובר התקבל מכתב תמיכה ביוזמה זו גם מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.[20]
- למחרת התקבל מכתב[21] ממנהל האגף לביקורת מערכת הבריאות במשרד מבקר המדינה, דן בנטל. במכתב זה יש הכרה מלאה במצבו הקשה של מערך האשפוז הממשלתי, ואף תלונה על כך שהליקויים שנמצאו בכל דוחות המבקר בעבר לא באו על תיקונם. מר דן בנטל הציע, ככל הנראה בעצה אחת עם מבקר המדינה עצמו, שתקום ועדה ציבורית.
- יו"ר ארגון מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים וירצברג-רופא ענתה בין היתר כי מאחר שיש הבדלים מהותיים בין ועדה כזאת, שכמוה היו רבות ולא הועילו, אין מנוס מהקמתה של ועדת חקירה ממלכתית - בעלת סמכויות משפטיות - שמתנהלת מחוץ לטווח ההשפעה של גורמים פוליטיים ומקצועיים. המטרה אינה רק תיקון ליקויים אלא הצעת מתווה חדש כדי להיפרד מפרדיגמה ישנה, שחלף זמנה, ולאמץ פרדיגמה השוררת זה עשרות שנים במדינות המתקדמות, אך בלתי אפשרית ליישום בארצנו עקב מבנה הכוח המוסדי (ק' מאמר בסעיף 6 המבוסס על עבודת הדוקטורט של דליה גיא במדעי המדינה, חיפה 2004).
- ב-16 באוקטובר - שלושה חודשים למאבק - התקבל מכתב תמיכה מעורך הדין דרור שטרום שכיהן כממונה על ההגבלים העסקיים וכיהן בוועדות ציבוריות שונות, ובו הצעת תיווך בין הדרישה לוועדת חקירה ממלכתית לבין נכונות גורמי הממשל לוועדה ציבורית בלבד. וזאת למרות מטרת העל של היוזמה המקורית: מתווה כולל חדש לשירותי בריאות הנפש ברוח תנועת אל מיסוד, בדומה לנהוג במדינות אחרות זה עשרות שנים, ללא חיפוש אשמים לצורך מסקנות פרסונליות.
- ב-4 בנובמבר 2018 פונה עו"ד דרור שטרום אל וירצברג-רופא בתפקידה כיו"ר מל"מ ומבקש ממנה לבנות טבלה מפורטת לפי הנחיותיו שתשמש תשתית מידעית לצורך המשך הפעילות.
- ב-17 בנובמבר התפרסם המאמר דורשים ועדת חקירה באתר הבלוגים JOKOPOST.COM[22]
- יו"ר מל"מ קיבלה הזמנה להיות דוברת בכנס ים המלח שהיה אמור להיות מוקדש לנושא בריאות הנפש. ב-3 בדצמבר 2018 הודיע רן רזניק בתוכנית הבוקר של קרן נויבך על ביטול הכנס בלחץ איגוד הפסיכיאטריה הישראלי בשיתוף הפעולה המסורתי עם ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י). באותה תוכנית הודיעה יו"ר מל"מ על ייסוד כנס מל"מ עצמאי, שיוקדש לשילוב שירותי בריאות הנפש בקהילה (במקום המוסדות הגדולים הנפרדים) ברוח הרפורמה האיטלקית שמלאו לה 40 שנה ב-2018. חזון זה יצא לדרכו גם בישראל ב-1972, שש שנים לפני איטליה, אך לא יושם הלכה למעשה בגלל היעדר תקצוב. כמו כן, תוכנן לקרוא מהכנס להקמתה של ועדת חקירה ממלכתית בהינתן הסכמתה של השופטת בדימוס דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות, לעמוד בראשה.
מפרסומיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ספרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- עמוסים ומפורדים, הוצאת טרקלין, 1982 - שירה
מאמרים בכתבי עת, אתרים ואסופות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- שיקום והחלמה בבריאות הנפש: פרקטיקה, מדיניות ומחקר, עמ' 43 הוצאת ליתם, 2007
- Supported Reporting of First Person Accounts
כתב העת סכיזופרניה בולטין, אוגוסט 2010, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד - Free Online Dating Site for People With Mental Illness
Psychiatric Services כתב העת של APA – האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה, ספטמבר 2014 - Freedom of Choice of Hospital for Psychiatric Admissions: A First-Person and Advocacy Account from Israel, The Oxford Handbook of Psychiatric Ethics, Volume 1, פרק 14, יולי 2015, הוצאת אוניברסיטת אוקספורד[23]
- Letter from Israel, 4 בינואר 2018, Mad in America
- A Personal Perspective on the Development of the Survivors’ Movement in Israel, 6 במרס 2018, Mad in America
- השופטת בדימוס ונשיאת מועצת העיתונות, גב' דליה דורנר, הביעה את נכונותה לעמוד בראשות ועדת חקירה ממלכתית בנושא האשפוז בבריאות הנפש, פורטל אביליקו, 13 באוגוסט 2018
- ועדת חקירה ממלכתית למערך בריאות הנפש, באתר הארץ, 27 באוגוסט 2018
- דורשים ועדת חקירה ממלכתית, אתר JOKOPOST, 17 בנובמבר 2018
- על ניסיון להיחלץ משבי ולהיאבק בטיפול כוחני. בתוך נעמי הדס לידור ומקס לכמן (עורכים). (2018). נגד כל הסיכויים - משיקום ומהחלמה לשילוב קהילתי, הקריה האקדמית אונו, 118-127.
- Memoir of a father’s suicide Routledge ,International Journal of Mental Health, 22 באוקטובר 2018
- שרון פרימור, דליה וירצברג, Sharon Primor, Dahlia Virtzberg, Breaking the Restraints: The Story of Civil Society’s Struggle to Abolish Human Rights Violations in Israel’s Psychiatric System, in The Routledge Handbook of International Development, Mental Health and Wellbeing, Routledge, 2019, p. 385-396
פודקאסט ומארחים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- שיחות בבריאות הנפש עם מנחם סופר ראיון אודיו, אוקטובר 2016
- שעת שירות חללית טיוי Halalit.TV אורחים: גיל קרני ודליה וירצברג-רופא עם דפנה גלפז, ראיון מצולם, יולי 2018
- צבי גיל, עיתונאי וסופר, ממייסדי הטלוויזיה הישראלית, מארח בבלוג "זרקור", יוני 2019
- ענת אליעז-אימבר, אישה אחת לשבת, על דליה בעקבות פרישתה מפעילות ציבורית, רשימת דיוור MailChimp, 5 באפריל 2019
קראו עוד
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- דליה וירצברג-רופא, ברשת החברתית פייסבוק
- דליה וירצברג-רופא, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- דליה וירצברג-רופא, דף שער בספרייה הלאומית
- דליה וירצברג-רופא - היית לי כאדמה ברוכה, סרטון בערוץ "אילן וירצברג", באתר יוטיוב (אורך: 04:12)
- דליה וירצברג-רופא - נקודה בקוסמוס, סרטון בערוץ "אילן וירצברג", באתר יוטיוב (אורך: 03:49)
- יעל בלקין, פורצות דרך: 20 נשים שמשנות את פני הרפואה הישראלית, באתר TheMarker, 5 ביוני 2018
- לאזכור הישיר של אחת מ-20 הנשים המשנות את הרפואה בישראל.
- מכתב דו-לשוני לרוברט ויטאקר על נכונותה של שופטת העליון בדימוס דליה דורנר לעמוד בראש ועדת חקירה ממלכתית לבחינת מערך האשפוז בבריאות הנפש.
- ארגון מתמודדים למען מתמודדים לקידום זכויותיהם של מתמודדי הנפש בישראל, בארכיון האינטרנט
- מאתר הכנסת נייר עמדה של מתמודדים למען מתמודדים, חומר רקע לדיון בוועדה לביקורת המדינה בעקבות דו"ח מבקר המדינה על מצבו של מערך האשפוז בבריאות הנפש, 16/7/18
- וירצברג-רופא פונה לשר הבריאות בישיבת ביקורת המדינה בכנסת, 8 דקות, 16 ביולי 2018
- מכתב מפרופ' מרדכי שני ותשובת וירצברג-רופא למכתבו
- התכתבות עם הסופר עמוס עוז
- דליה קרפל, סיפורו של בני וירצברג, עוזרו בכפייה של מלאך המוות מאושוויץ, ד"ר יוזף מנגלה, באתר הארץ, 13 בפברואר 2009
- "נפש אל נפש" - אתר ההיכרויות החינמי לנפגעי נפש, בארכיון האינטרנט
- עולם כמנהגו נוהג, הבלוג של דליה בוורדפרס, בארכיון האינטרנט
- הבלוג של דליה בקפה דה מרקר, בארכיון האינטרנט
- לצד ראש שירותי בריאות הנפש בתוכנית "לונדון את קירשנבאום", 20 במרץ 2014
- מאמריה של דליה בכתב העת אימגו, בארכיון האינטרנט
- רשימת הפרסומים בספרייה הלאומית
- מאמריה של דליה בכתב העת אלכסון
- עופר מאיר, נכי הנפש יוצאים מהארון: צעדו ברחובות ת"א, באתר ynet, 12 באוקטובר 2004
- מירי חסון, צעדה בת"א: "שפעת מדבקת, מחלת נפש לא", באתר ynet, 8 בנובמבר 2005
- ג'ני אלעזרי, זוגיות מסוג אחר: גם פגועי נפש רוצים להתאהב, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 27 בנובמבר 2012
- רוני לינדר-גנץ, הבחירה היכן לקבל טיפול נעצרת על סף דלתו של המוסד הסגור, באתר הארץ, 3 בינואר 2014
- רוני לינדר-גנץ, הצעת חוק: פגוע נפש יוכל לבחור באיזה מוסד פסיכיאטרי להתאשפז, באתר TheMarker, 26 במרץ 2014
- דליה וירצברג-רופא, שבויים של משרד הבריאות, באתר "המקום הכי חם בגיהנום", 27 במרץ 2014
- צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, כיצד מחריף הממסד את מצבם של מתמודדי הנפש, באתר הארץ, 4 במאי 2014
- צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, מאחורי דלתות המוסד הסגור, באתר הארץ, 18 בינואר 2015
- עידו אפרתי, סקר שביעות רצון יבוצע בקרב מאות מטופלים שאושפזו בבתי חולים פסיכאטריים, באתר הארץ, 3 בפברואר 2015
- דליה וירצברג-רופא, מפחדים למות קשורים למיטה, באתר הארץ, 21 ביוני 2015
- רוני לינדר-גנץ, משרד הבריאות משלה חולים פסיכיאטרים: לא באמת יכולים לבחור היכן להתאשפז, באתר TheMarker, 22 ביולי 2015
- דליה וירצברג-רופא וצביאל רופא, הפסיכיאטריה היא הכתם העיוור של מערכת הבריאות, באתר "שיחה מקומית", 24 באוקטובר 2015
- צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, היתרון שבקשירות פסיכיאטריות, באתר הארץ, 13 ביוני 2017
- צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, כשהחיסכון הכלכלי חשוב למערכת יותר מסבלם של מתמודדי הנפש, באתר "המקום הכי חם בגיהנום", 27 בנובמבר 2017
- צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, סוטריה – גן העדן למתמודדי הנפש, באתר "המקום הכי חם בגיהנום", 18 בדצמבר 2017
- דליה וירצברג-רופא וצביאל רופא, הצילו! האשפוז הפסיכיאטרי לא שפוי בעצמו, באתר ישראל היום, 25 ביוני 2018
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ דף הספר בהוצאת יד ושם
- ^ דליה נושאת את דבר המשפחה בהשקת המהדורה באנגלית של ספרו של אביה בני וירצברג 3 דקות
- ^ בג"ץ 5777/05 בזכות - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות נ' שר הבריאות - פסיקה
- ^ פסק דין בתיק בג"ץ 133/10 באתר "מדינת ישראל - הרשות השופטת"
- ^ רותי אברהם, עתירת פגועי נפש: בטלו את השיוך הכפוי למוסדות, באתר News1 מחלקה ראשונה, 6 בינואר 2010;
מדוע אסור לנו ומותר לכם?, באתר News1 מחלקה ראשונה, 5 בדצמבר 2011 - ^ פסק דין בתיק בג"ץ 4090/12, עמוד שני, באתר "מדינת ישראל - הרשות השופטת"
- ^ צביאל רופא, להיפטר מהאימה, באתר הארץ, 7 ביוני 2012;
רוני לינדר-גנץ, לאפשר לפגועי נפש לבחור את המוסד בו יאושפזו, באתר TheMarker, 12 באוגוסט 2012;
גלי וינרב ויניב מגל, נפגעי הנפש עותרים: תנו לנו לבחור בית חולים, באתר גלובס, 1 בספטמבר 2012 - ^ הצעת החוק לבחירת מקום האשפוז
- ^ רוני לינדר, הצעת חוק: פגוע נפש יוכל לבחור באיזה מוסד פסיכיאטרי להתאשפז, באתר TheMarker, 26 במרץ 2014
- ^ אחוז תפוסה בבתי החולים הפסיכיאטריים, באתר משרד הבריאות
- ^ רוני לינדר, משרד הבריאות משלה חולים פסיכיאטרים: לא באמת יכולים לבחור היכן להתאשפז, באתר TheMarker, 22 ביולי 2015
- ^ דליה וירצברג-רופא, מפחדים למות קשורים למיטה, באתר הארץ, 21 ביוני 2015
- ^ דו"ח הקשירות
- ^ "פורצות דרך: 20 נשים שמשנות את פני הרפואה הישראלית", יעל בלקין, TheMarker, 5 ביוני 2018
- ^ הנאום בכנסת מול יעקב ליצמן, 8 דקות
- ^ אצל קרן נויבך בתוכנית סדר יום על היוזמה להקים ועדת חקירה ממלכתית
- ^ "דורשים ועדת חקירה ממלכתית", הארץ, 28.8.18
- ^ ארגון בזכות - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות תומך ביוזמת מל"מ - מתמודדים למען מתמודדים להקים ועדת חקירה ממלכתית לנושא האשפוז הפסיכיאטרי בראשות השופטת בדימוס, גב' דליה דורנר, 5.9.18
- ^ מפלגת צדק חברתי צירפה לשורותיה את מל"מ כדי לפעול להקמת הוועדה
- ^ נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות תומך ביוזמת מל"מ להקים ועדת חקירה ממלכתית לנושא האשפוז בבריאות הנפש, 9.10.18
- ^ מכתבו של דן בנטל, מנהל האגף לביקורת מערכת הבריאות במשרד מבקר המדינה
- ^ דורשים ועדת חקירה
- ^ The Oxford Handbook of Psychiatric Ethics
- פעילים ישראלים למען זכויות נכים
- ישראליות המתמודדות עם מגבלה נפשית
- בלוגריות ישראליות
- ויקיפדיות ישראליות
- ויקיפדים ישראלים
- פעילות חברתיות ישראליות
- פעילים חברתיים ישראלים
- בוגרי תיכון רמות (בת ים)
- בוגרות אוניברסיטת תל אביב
- בוגרי אוניברסיטת תל אביב
- נשות הדור השני לשואה
- אנשי הדור השני לשואה
- פעילי מפלגת צדק חברתי
- ישראליות שנולדו ב-1958
- ישראלים שנולדו ב-1958