לדלג לתוכן

ויקיפדיה:הטילדה הרביעית/9

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הטילדה הרביעית
גליון זה הוא הגליון התשיעי של הטילדה הרביעית שיצא לאור. נא לא לערוך אותו, אלא לשם תיקוני קישורים שבורים ותקלדות. אם יש לכם הערות לגבי גיליון זה, גשו לדף השיחה. אם יש לכם רעיונות לגליונות הבאים, גשו לדף האדום. קישורים לגליונות הבאים נמצאים בצד שמאל.
בטאונה של קהילת ויקיפדיה העברית
מספר גיליון: 9 (קיצור דרך: וק:הה)
תאריך הוצאה: 1 במאי 2007
עורכת ראשית: רותם; תרמו: ערן, ירון, נעה, הראל, שי יקיר, ניר, קרני, יוני, יונתן
הערות? תיקונים? גשו לדף השיחה של הגיליון. יש לכם מידע עסיסי? גשו לדף האדום

אותות ועיטורים

בימים האחרונים התחולל דיון ארוך במזנון באשר לחלוקת אותות או עיטורים למשתמשים בוויקיפדיה. הדיון עלה בעקבות הצעתו של המשתמש Bravo123 לערוך הצבעה מחודשת בעניין, לאחר שהצעה דומה באותו נושא אשר הועלתה לפני למעלה משנתיים לא התקבלה. כמיטב המסורת בוויקיפדיה, בדיון הובעו דעות לכאן ולכאן בכל נושא ועניין, ודעות המתדיינים היו חלוקות באשר למה שאסרה ההצבעה שלא התקבלה.

בדיון נידונו במקביל מספר נושאים שעמדו על הפרק. אחת מהשאלות שעלו היא האם מותר להשתמש בתבניות מיוחדות לעיטורים ולאותות, והוסכם כי תבניות מיוחדות אסורות על פי ההצבעה שנערכה. בצד שאלה זאת, הובעה אי הסכמה כללית באשר לרשמיות ולנימה האישית המובעות בהענקת העיטור. משתמשים אחדים טענו כי רשמי או לא רשמי, אין להעניק עיטור למשתמש אחר. לעניין זה, הגדרת העיטור נגזרה מנוהג העיטורים בוויקיפדיה האנגלית, שעל יסודו הועלתה ההצבעה בפרלמנט לפני כשנתיים. לעומתם, היו שהדגישו כי המצביעים נגד ההצעה בפרלמנט הצביעו מסיבות אחרות, וכי עיטורים לא-רשמיים דווקא מסייעים במתן עידוד ופידבק חיובי על עבודה טובה, ולכן מחזקים את קשרי הקהילה ואת הרצון לכתוב ערכים.

במקביל לנושאים אלו, נמצא כי מיקום העיטור משמעותי גם כן לעניין רשמיותו, כמו גם מעניק העיטור. כך, הועלתה הטענה כי עיטורים המופיעים בדף המשתמש עוברים על מה שנאסר בהצבעה ולפיכך אסורים. מנגד, אחרים חשבו כי במצב הנוכחי מופיעים בדפי המשתמש אלמנטים אחרים, הדומים במהותם, בצורתם או בשניהם גם יחד לעיטורים המדוברים (דוגמה לכך הייתה סמל הערך המומלץ, המשמש לסימון ערכים מומלצים שכתב המשתמש). יחד עם זאת, הייתה הסכמה רחבה על כך שדברי שבח אישיים המופיעים בדפי השיחה הם לגיטימיים בהחלט, וכי אין בהם כל פסול.

לסיכומו של עניין, המשתתפים בדיון הביעו דעות שונות ומגוונות, ובסיומו הועלתה הצעה לנטוש את הצעתו המקורית של בראבו להעלות הצבעה בפרלמנט לשינוי המדיניות, ויחד עם זאת להשאיר את דף המשתמש לעריכתו בלבד. משתמשים שירצו להביע את הערכתם כלפי משתמש אחר בעקבות פעולה כזו או אחרת, יוכלו לעשות זאת בנימה אישית בדף השיחה. בינתיים, נראה כי דרך זו היא המוסכמת ביותר על המתדיינים, ולכן אין לצפות לשינוי מדיניות בקרוב. יחד עם זאת, קומולוס החליט לנסות להעלות בכל זאת הצעה, וכשלב מקדים הוא העלה גרסה ראשונית של הצעתו בארגז החול שלו.

אירועים עיקריים

מעתה קישורים מהוויקיפדיה לוויקישיתוף דרך תבנית מיזמים ומהממשק הם לוויקישיתוף בעברית! בעקבות שינויים ושיפורים במספר הודעות מערכת בוויקישיתוף חל שינוי בממשק העברי במיזם. עד עתה ניתן היה אמנם לעבוד בממשק עברי, אולם מאחר שכיווניות הדפים הייתה משמאל לימין, מראה הדפים לא היה נוח לשימוש. השינויים מאפשרים עקיפה של הבאג (אך עדיין לא תיקון מושלם שלו) ומשפרים את הממשק מימין לשמאל. שינויים נעשו גם בתבנית המיזמים ובהודעות המערכת בוויקיפדיה העברית כך שקישורים לוויקישיתוף מהם יופנו עם ממשק עברי. גם הקישורים בוויקיפדיה להעלאת תמונות לוויקישיתוף הם לטופס העלאה בעברית, ויש לקוות שהדבר יקל על כותבי הוויקיפדיה המעלים תמונות חופשיות את העלאתן לוויקישיתוף.

במבצע לייצור ערכים על שנים עבריות הנפיק DMY כ-165 ערכים על שנים עבריות, שבסיסם נכתב ע"י בוט שיצר. הערכים כוללים לוח שנה עברי נאה, ופירוט מאפייני לוח השנה כדוגמת שנה מעוברת, שנה שלמה, סך הימים, מועדי יום העצמאות וכו'. כדי לרכז את העבודה על השנים העבריות הוחלט לפתוח את "מיזם הלוח העברי", שכרגע נמצא עדיין בתהליכי הקמה.

בעידודה של סקרלט, פרדי מרקיורי, טרול מוכרז לשעבר אשר השחית באתר פעמים רבות, פרסם הודעה בדף הבירורים בה הוא מתנצל על כל הנזק שעשה. בנוסף, פרדי גילה כי המשתמשים Anti-wikiped ו-Anthropos היו חשבונות שהוא עצמו פתח על מנת ליצור משתמשים נורמטיביים. יחד עם זאת, פרדי התחייב לא לאכזב שנית את הקהילה, ורבים הבהירו כי הם מוכנים להעניק לו הזדמנות שנייה. בצד זאת, פרדי יקבל ליווי צמוד של סקרלט שתבדוק את עריכותיו על מנת לבדוק שהוא אכן עומד במילתו. כל שנותר לקוות הוא שהקהילה קיבלה למעשה משתמש מועיל, וניתן לומר שהרווח כפול – טרול אחד פחות, כותב אחד יותר.

דף לריכוז שאלות ותשובות למומחי זכויות היוצרים - לאחר דיון נוסף במזנון בתחום זכויות היוצרים, שרובו התנהל בשפת המשפטים, הציע עוזי ו. הצעה מבורכת. מעתה והלאה, משתמשים יוכלו לשאול שאלות בנושא זכויות היוצרים בדף הנועד לכך. לאחר שהם יקבלו תשובה מדרור אבי, Golf Bravo או יונתן (כל אחד שמבין מוזמן לעזור), יוכל עוזי לעבור על התשובה ולתרגם אותה משפת המשפטים בה היא כתובה במקור - לשפה המובנת לכל אחד.

מזל טוב לאביהו על הערך ה-100 בקטגוריית המינרלים: "טנזניט".

מזל טוב נוסף להללג ולקסם אמיתי לרגל חתונתם, המתרחשת יום אחר יום. בהקשר זה ניתן להזכיר את פרדוקס יום ההולדת, אם כי אף אחד ממערכת העיתון אינו יודע למה .

לא פשוט להיות ויקיפד מתחיל. קל לאבד את הידיים והרגליים בסבך הממשק, נהלי העריכה, דפי השיחה, המחלוקות וכללי ההתנהגות. החממה של ויקיפדיה - יוזמה חדשה של ערן, הראל ודליה, אולי תצליח לרכך את ההלם התרבותי של העורכים הטריים. בחממה יטפחו ויחנכו ויקיפדים ותיקים את התורמים החדשים הבאים בשעריה של ויקיפדיה. בעקבות החידוש, עלה הצורך בשינוי של ברכת השלום הסטנדרטית ורענונה. בין השאר, הציע גילגמש לקצר את הברכה כדי לעודד את העורכים הטירונים לעיין בה עד תומה, אולם לא נתגבשה עדיין הסכמה על הנפח וההרכב הרצויים.

ב-22 באפריל, עם הצטרפותו של ג'ורג' קנאן לרשימת הערכים המומלצים, חצה מספר המומלצים את קו ה-500 ערכים. תודות לכל העוסקים במלאכת הכתיבה והשיפור של הערכים המומלצים!

תחרות הכתיבה "מקצרמר למובחר" נערכת זו הפעם השלישית, ונמצאת כרגע בעיצומה. בכל הבתים השתתפות ערה של ערכים וכן של תמונות, אך דומה כי כוחו של ההרגל מכביד על התחרות ויש פחות השתתפות בביקורת עמיתים מבעבר. הגרסאות הקובעות לשיפוט אמורות להתפרסם עד 11 במאי, יום ירושלים, והחלטות השופטים - עד לחג השבועות. התחרות זקוקה לפרסים נוספים לזוכים, להשתתפות ערה יותר בביקורת עמיתים, וכמובן גם לכמה שיותר ערכים משתתפים. קחו חלק גם אתם!

חדשות חוץ

משתמש: Dapete מוויקיפדיה הגרמנית יצר כלי שמציג את הקטגוריות בוויקיפדיה באופן ויזואלי. כל מה שצריך לעשות זה להכניס את שם הקטגוריה, והכלי יוצר תצוגה גראפית של כל עץ הקטגוריה. דוגמא, הכלי וההסבר.

גרסת DVD של ויקיפדיה הפולנית תהיה זמינה בחנויות בכל רחבי פולין החל מסוף אפריל. הדיסק מכיל 239,000 ערכים ו-59,000 תמונות. כל הערכים בדיסק נבדקו על ידי 13 ויקיפדים בתשלום ו-20 מתנדבים. מידע נוסף ניתן למצוא כאן.

ראיון עם ויקיפד סיני על הצנזורה הסינית כאן.

פרופסור טורקי נכלא למשך שעות בקנדה בגלל ערך מושחת בוויקיפדיה שממנו עלה שהוא טרוריסט. פרטים נוספים ניתן לראות כאן.

ויקיפדיה בטלוויזיה - באחד הפרקים של תוכנית הטלוויזיה האמריקאית הפופולרית "המשרד" הוזכרה במפורש ויקיפדיה האנגלית. אחת הדמויות, מייקל סקוט, מנהל המשרד, אומר: "כל אחד בעולם יכול לכתוב מה שהוא רוצה, בכל נושא, כך שאתה יודע שאתה מקבל את המידע הכי טוב." בנוסף, הוזכר המאמר "Negotiation", דבר שגרם להשחתות חוזרות בערך במשך שבוע.

ויקיפדיה - כל הוויקיפדיות ביחד הגיעו לסך כולל של 7 מיליון ערכים.

לאחרונה התפרסמו כמה מחקרים ונתונים מעניינים על ויקיפדיה. מרכז המחקר פיו פרסם דוח ב-24 באפריל שעוסק בשימוש בוויקיפדיה בארצות הברית ממידע שנאסף בחודשים פברואר ומרץ. על פי הסקירה, 36% ממשתמשי האינטרנט הבוגרים השתמשו אי פעם בוויקיפדיה, וביום ממוצע משתמשים בה 8% מהאמריקנים. הנתונים מצביעים על עלייה בשימוש בוויקיפדיה בהתאם לרמת הכנסה, ועל ירידה בשימוש בוויקיפדיה בהתאם לעלייה בגיל. אחד מעורכי המחקר, ביל טסנר, ציין בכתבה למגזין TIME כי מספר המבקרות בוויקיפדיה דומה למספר המבקרים בוויקיפדיה, אך 60% מן העריכות נעשות ע"י גברים. עוד הוא מוסיף כי יותר מ-45% מהמבקרים באתר הם מתחת לגיל 35, אבל 82% מן מהעורכים הם בגיל 35 או יותר.

מחקר אחר בוויקי האנגלית בחן את ההשחתות. נמצא כי 97% מן ההשחתות בוצעו ע"י אנונימים, 25% משחזורי ההשחתות נעשו ע"י אלמונים (ואילו 75% מהשחזורים ע"י רשומים). רוב ניכר של ההשחתות הן השחתה ברורה. ההשחתות משוחזרות לאחר זמן ממוצע של 12.63 שעות (ולאחר זמן חציון של 14 דקות).

הצבעות מעניינות

הצבעת מחיקה על הערך "דנוטה לאטו", זמרת, שחקנית ודוגמנית ארוטית, הזכורה מתפקידיה בעירום חלקי בסרטיו של יהודה ברקן, עוררה דיון מחודש על הלגיטימיות של ערכי פורנו. המצדדים בשימור הערך טענו שדנוטה היא חלק מהנוסטלגיה הישראלית וכי הקריירה שלה כשחקנית וכזמרת מצדיקה את קיום הערך בין כה וכה. מנגד גרסו מתנגדיו של הערך, כי הקריירה שלה כזמרת ושחקנית זניחה וכי אין לאפשר בוויקיפדיה קיום ערך העוסק בכוכבת פורנוגרפית. לבסוף הכריעה הקהילה לטובת הערך ברוב של 35 תומכים מול 33 מתנגדים.

תמיד תהיתם איך מרגיש טעמו של בשר אדם? נידונתם להגליה מאיי פולינזיה? לאחרונה נסתיימה הצבעת מחיקה בנוגע לערך הוּ‏פוּ‏. הופו - הלחם בסיסים של המילים human ("אנושי") ו-tofu ("טופו"), הוא מוצר מזון העשוי טופו, שנועד לדמות, באופן נאמן ככל האפשר למקור, את טעמו ומרקמו של בשר אדם. הערך הועלה להצבעה משום שקיומו של ההופו לא אומת מעולם, ורבים מאמינים שמדובר במתיחת רשת, ומקומו של המאכל תחת קטגוריה:מאכלים בדיוניים. ניוקולס, הוגה רעיון ההופו, הבטיח שהמאכל הוא תחליף הגון לבשר אדם, שאותו תיאר כדומה לבשר בקר, אך מעט מתוק ורך יותר, והביע ביטחון שהמוצר יספק "גם את הקניבל אנין־הטעם ביותר". ולמי שפיתח תאבון ל"נזיד אדם אצטקי", אחד ממתכוני ההופו המוצלחים ביותר על-פי Eat Hufu, ייאלץ להסתפק בסתם שניצל או בחתיכה עסיסית של לופ', משום שבהצבעת המחיקה הוחלט על מחיקת הערך.

במהלך התקופה האחרונה עלו לא מעט שחקנים ושחקניות ישראלים לבימת הצבעות המחיקה. על הבמה בלטה אהובה בץ, בתפקיד שחקנית ישראלית עם קצרמר בן 9 מילים בלבד (לא כולל שמה). במהלך המחיקה התברר לצופים הוויקיפדים כי מדובר בדמות עגולה והערך הורחב לכדי שישה משפטים. התומכים במחיקה העלו טענות שונות על הערך, והעיקרית שבהן הייתה כי לא ניכר מהערך שיש לה חשיבות מיוחדת או שבלטה במיוחד. מאידך גיסא גרסו המתנגדים למחיקה שהערך יהיה שימושי למחפשים מידע אודותיה, וכי שיחקה בהצגות רבות. במהלך ההצגה הורחב הערך והדבר הגביר את התמיכה בו, אך בסופו של דבר הוחלט על מחיקתו.

בימים האחרונים מתנהלת הצבעת מחיקה על "בית כנסת קדושי אושוויץ". בית הכנסת, אשר פועל בבאר שבע, הוקם ב-1957 על ידי ניצולי שואה. לטענת התומכים במחיקת הערך, אין דבר ייחודי בבית הכנסת וקיימים עוד אלפי אתרים נוספים בארץ להנצחת השואה. מנגד נטען כי יש חשיבות לערך מעצם היותו בית כנסת שמשמש אתר הנצחה לשואה, והוא לבטח חשוב מערכים על שחקנים. טענות נוספות שהעלו המתנגדים למחיקה היו כי זוהי דוגמה לתופעה כללית של הקמת אתרים להנצחת השואה, וכן צוין כי בוויקי הפולנית אף קיימים אלפי קצרמרים על בתי כנסת.

הצבעת מחלוקת מתקיימת על תנועתו של האוליגרך הרוסי-ישראלי ארקדי גאידמק - צדק חברתי. התנועה, שהקמתה עוררה הדים רבים בתקשורת, התפרסמה בעיקר כתנועתו של גאידמק. בהצבעת המחלוקת נטען שחוץ מקצת רעש, לא עשתה התנועה דבר, ולפיכך הוצע לאחדה עם הערך על גאידמק. עניין נוסף העומד ברקע להצבעת המחלוקת הוא האקטואליזציה של ערכים, כך שנפתחים ערכים על נושאים חדשותיים חיש מהר, אף שחשיבותם לא ברורה, ונשאלת השאלה האם ייזכרו בעתיד. מאידך גיסא מעלים המתנגדים לאיחוד מספר טענות בעד עצמאותו של הערך. בין הטיעונים שהועלו היו כי התנועה עתידה למלא תפקיד חשוב במגרש הפוליטי, וכי ערך עצמאי יהיה לתועלתם של המעוניינים במידע ממוקד על התנועה. בינתיים יש בהצבעה נטייה לכיוון איחוד.

הצבעת מחיקה נפתחה על הערך המאה ה-22, ערך העוסק במאה הבאה, מה צפוי לקרות בה ואיך היא משפיעה על סופרי המדע הבדיוני וסדרות הטלווזיה בימינו. הצבעת המחיקה נפתחה על ידי גילגמש ב-29 באפריל. טיעוניו למחיקת הערך היו שהוא מיותר, כיוון שהוא מדבר על תקופה שאינה קיימת עדיין. כנגד טענו המתנגדים למחיקת הערך שהערך קיים ב-30 ויקיפדיות בשפות אחרות ושיש להרחיבו במקום למחקו. באמצע הצבעת המחיקה הערך אכן הורחב.

דיונים מעניינים

נגישות לעיוורים – בעיית נגישות ויקיפדיה לנכים עלתה באחרונה בכמה דיונים על ידי אוהד אסטון ונחמיה ג. כך, למשל, התבקשו העורכים להציב תמונות בערכים רק לאחר פסקת הפתיחה, וזאת כדי לא לבלבל קוראים עיוורים המשתמשים בתוכנות קריאה. בנוסף, עלתה הבקשה לא להשתמש באנימציות, אשר עשויות להפריע לקוראים בעלי מגבלות קוגניטיביות מסוימות. בתגובה להנחיות אלו, טענו מספר ויקיפדים כי אין זה מוצדק לסרבל את הערכים עבור כלל האוכלוסייה - בעבור פלח אוכלוסייה קטן.

מהו מחקר ראשוני? מתי מותר ומתי אסור להשתמש בידע אישי שאינו מגובה במקורות חיצוניים? נושא זה עלה בדיון על הערך פלס"ר שריון ובמזנון. בדיונים אלו עלתה השאלה האם ידע אישי שאיננו מפורסם בציבור זכאי להיכלל בערכים. בפרט התעורר דיון האם יש להתיר פרסום של מידע בטחוני מסווג, אך מהימן, אשר טרם נחשף באופן רשמי. הדעות נותרו חלוקות בנושא.

ערכים חדשים מעניינים

"רחוב המלך דוד" - ערך של מגיסטר העוסק באחד מהרחובות המרכזיים בלבה של ירושלים. לרחוב המלך דוד היסטוריה מפוארת: תוואי הרחוב מופיע כדרך עפר בשטח לא-מיושב כבר במפות ותצלומי אוויר מן התקופה העות'מאנית, אך ראשית דרכו כשדרה עירונית המהווה חלק מן המרקם המובנה של העיר היא בימי המנדט הבריטי. לאחר מלחמת ששת הימים התחזק מעמדו של הרחוב, שהיה לשדרה מרכזית ואלגנטית בלב העיר המאוחדת, ובתי מלון נוספים הוקמו על הרחוב ובסביבתו הקרובה.

"מדינת אי" - ערך של Danny-w העוסק במדינות שכל שטחן מתפרס על אי אחד או מספר איים, ואין להן טריטוריה יבשתית כלשהי. ברחבי העולם ארבעים ושבע מדינות אי, החל ממדינות קטנות יחסית כגון המלדיביים, הבהאמה או קומורו, ועד מדינות כגון ניו זילנד או אוסטרליה, שבשל ממדיה הגדולים נחשבת ליבשת בפני עצמה. מדינות אי קטנות סובלות לעתים ממחסור במשאבים טבעיים ומשטחים המתאימים לחקלאות, אולם מצד שני חלקן מהוות יעד תיירותי פופולרי.

"מר זוטרא ראש הגולה" - ערך של ינבושד העוסק בראש הגולה הבבלית בסופה של תקופת האמוראים. מר זוטרא נודע כמי שמרד במלך הסאסאני קבאד הראשון והקים שלטון עצמאי בעיר מחוזא ובסביבותיה למשך שבע שנים. בסופו של דבר, המרד דוכא, מר זוטרא הוצא להורג ומשרת ראש הגולה בוטלה לתקופה מסוימת. מר זוטרא היה נצר יחיד למשפחת ראש הגולה, המיוחסת לדוד המלך.

"מסע התעמולה Cool Biz" - ערך ייחודי של אביהו שעוסק במסע תעמולה שערך בקיץ 2005 משרד הסביבה היפני ומטרתו היתה למנוע בזבוז מיותר של אנרגיית קירור במשרדי הממשלה היפנית. במסגרת מסע התעמולה, הונחו העובדים ללבוש בגדים מאווררים וקלים. משרד הגנת הסביבה היפני העריך כי מסע התעמולה הביא לצמצום פליטת פחמן דו-חמצני ב-460,000 טון, כמות המקבילה לפליטת פחמן דו-חמצני על ידי מיליון משקי בית במשך חודש.

טור אישי



והפעם, מאת שי יקיר

תמונות חדשות

י.ש. - אגם קלדרס בגואטמלה. תמרה - מבואת בית חכמישווילי ברוממה. שנילי - היפופוטמים נאבקים בשמורת הטבע מסאי מרה בקניה.

הידעת ויקיפדיה?

בוויקיפדיה קיימים דפים מיוחדים המשמשים לניווט ולתחזוקה. אחדים מהדפים המיוחדים ניתן להכליל בתוך דף, דהיינו להכניסם לכל דף כאילו היו תבנית. כך ניתן להוסיף את הקוד {{מיוחד:דפים חדשים}} לדף שיציג את רשימת הערכים החדשים. דפים מיוחדים נוספים שניתן להכליל הם:

ניתן גם לשלוח פרמטרים בהכללה. כך למשל נחזור לדוגמה של הדפים החדשים, הקוד {{מיוחד:דפים חדשים/10}} יציג את עשרת הערכים החדשים האחרונים בלבד.

באמצעות הכללת דפים מיוחדים ניתן לבנות דף ניטור אישי לתחזוקה ולמעקב (כדף משנה של דף המשתמש, ניתן להשתמש לצורך העניין בגאדג'ט משימות הנמצא בהעדפות ← גאדג'טים תחת הכותרת "שונות"), שבו המשתמש יכול להוסיף קישורים שימושיים עבורו, לכלול מספר רשימות מיוחדות בדף וכו'.


ראו גם

גילגמש הגרגמל אוהב גמדים.

בן הטבע מייעד את ערן לרשת את דוד שי.

השמח בחלקו העלה תמונה חדשה למפעיל נולד.

השתתפות

רוצים להשתתף ביצירת העיתון "הטילדה הרביעית"? כל הדרוש לכם הוא מסנג'ר, הרבה סבלנות ורצון טוב! למידע נוסף פנו לרותם בדף שיחתה.

הצעות, רעיונות

אם יש לכם מידע מעניין שראוי להיכנס לגיליון הבא, עדכנו את העורכת הראשית בדף האדום החם.

הצפייה בעיתון הותאמה בצורה אופטימלית לרזולוציה 1024X768 ו-1280X1024.