לדלג לתוכן

אלקלה דה אנארס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלקלה דה אנארס
Alcalá de Henares
סמל אלקלה דה אנארס
סמל אלקלה דה אנארס
סמל אלקלה דה אנארס
דגל אלקלה דה אנארס
דגל אלקלה דה אנארס
דגל אלקלה דה אנארס
פלאזה דה סרוונטס, עם פסלו של מיגל דה סרוואנטס.
פלאזה דה סרוונטס, עם פסלו של מיגל דה סרוואנטס.
מדינה ספרדספרד ספרד
קהילה אוטונומית הקהילה האוטונומית של מדרידהקהילה האוטונומית של מדריד מדריד
ראש העיר Judit Piquet Flores
בירת העיר אלקלה דה אנארס עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה רשמית ספרדית עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם Henares river עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 88 קמ"ר
גובה 654 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 199,184 (2023)
 ‑ צפיפות 2.247,77 נפש לקמ"ר (2006)
קואורדינטות 40°29′N 3°22′W / 40.483°N 3.367°W / 40.483; -3.367
אזור זמן UTC +1
http://www.ayto-alcaladehenares.es
אתר מורשת עולמית
האוניברסיטה והרובע ההיסטורי באלקלה דה אנארס
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1998, לפי קריטריונים 2, 4, 6
חלק מתוך מדריד עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלקלה דה אנארסספרדית: Alcalá de Henares) היא עיר בקהילה האוטונומית מדריד שבספרד, במרחק של כ-30 ק"מ מן העיר מדריד. אוכלוסיית העיר מונה 199,184 תושבים (נכון ל-2023). האוניברסיטה והרובע ההיסטורי של העיר הם אתר מורשת עולמית מאז 1998. היא גם עיר הולדתם של אישים רבים, כמו מיגל דה סרוואנטס (מחבר הרומן דון קישוט), ומנואל אסאניה.

בדרך כלל, נקראת העיר פשוט "אלקלה", והתוספת "דה אנארס" (על שם נהר אנארס שעל גדותיו היא שוכנת) היא כדי להבדילה מערים רבות אחרות עם אותו שם.

אוניברסיטת אלקלה

העיר יושבה לפחות מאז התקופה הכלקוליתית. הרומאים כבשו את האזור במאה ה-1 לפנה"ס ובנו עיר בשם קומפלוטום (Complutum), שהייתה לעיר הרומאית הראשונה באזור מדריד. עם גידולה ל-10,000 תושבים, קיבלה מעמד של עירייה ומונה לה שלטון עצמאי. לאחר פירוק האימפריה הרומית, ועליית שלטון הויזיגותים, ירד מעמדה של העיר וזאת למרות שהפכה מרכז עלייה לרגל לשרידיהם של יוסטוס ופסטור- שני נערים נוצרים שנהרגו במאה ה-4 לספירה ליד העיר על ידי הקיסר הרומאי דיוקלטיאנוס במלחמתו בנוצרים.

בשנת 711 הכניעו המורים את הויזיגותים, הרסו את העיר ובנו אותה מחדש תחת השם "אל-קלעה" (מבצר בערבית) על גבעה סמוכה. היום גבעה זו נקראת Alcalá la Vieja, או אלקלה הישנה. עם כיבוש העיר על ידי המוסלמים החלה ירידה חדה במעמדה של העיר.

ב-3 במאי 1118 העיר נכבשה מחדש על ידי הנוצרים מטולדו וצורפה לממלכת קסטיליה. שליטיה החדשים של העיר העדיפו את האתר המקורי וזנחו את המצודה הערבית. תחת השלטון הנוצרי, העיר כללה בתוכה רובע מוסלמי ורובע יהודי. עד סוף תקופת הכיבוש שימשה העיר כעיר הארחה למלכי קסטיליה במסעם דרומה.

בשנות ה-80 של המאה ה-15 ניהל קולומבוס בעיר את פגישתו הראשונה עם מלכי ספרד, פרדיננד ואיזבל. העיר נפגעה קשה בזמן מלחמת האזרחים הספרדית.

מרכז העיר ההיסטורי, שבו נמצא הרובע ההיסטורי, נשאר ביסודו ימי-ביניימי, עם הרבה רחובות עקלקלים וריצוף אבנים, ובניינים היסטוריים, והוא מאופיין בבניינים נמוכים בסגנון תור הזהב של ספרד.

נבנתה בשנים 1497-1514, ומכילה בתוכה את שרידיהם של יוסטוס ופסטור. הקתדרלה עמדה במקום בו עמדה כנסייה קטנה שנבנתה עוד בשנת 414 אך נהרסה על ידי המורים. הקתדרלה, שהוכרזה כמבנה לאומי עוד בשנת 1904, נהרסה ונשרפה בזמן מלחמת האזרחים הספרדית.

האוניברסיטה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוניברסיטת אלקלה נוסדה בשם "אוניברסיטת קומפלוטנסה" (ע"ש שמה המקורי של אלקלה) על ידי הקרדינל פרנסיסקו חימנז דה סיסנרוס בשנת 1499 בהסתמכו על אוניברסיטה שהוקמה עוד בשנת 1293 על ידי המלך סנצ'ו הרביעי, מלך קסטיליה. בשנת 1836 עברה האוניברסיטה למדריד מסיבות כלכליות, וב-1977 נפתחה אוניברסיטה חדשה בבניינים הישנים המקוריים שברובע ההיסטורי של אלקלה.

האקלים במקום הוא אקלים ים תיכוני יבשתי, עם חורף קר ויבש וקיץ חם ויבש, כאשר מרבית הגשמים יורדים בעונות המעבר. הטמפרטורה יכולה לנוע מתחת לאפס בדצמבר ועד 40 מעלות ביולי אוגוסט.

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלקלה דה אנארס בוויקישיתוף