לדלג לתוכן

בחדרי חרדים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בחדרי חרדים
לוגו בחדרי חרדים
לוגו בחדרי חרדים
לוגו בחדרי חרדים
סוג אתר חדשות
פורום ופורטל יהדות
תקופת הפעילות ינואר 2002 – הווה (כ־22 שנים)
מייסדים דוד רוטנברג
בעלות

מיקי ברזל (75%)

אייל משיח (25%)
שירותים עיקריים עיתונות חרדית באינטרנט
http://www.bhol.co.il/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בחדרי חרדים הוא אתר חדשות למגזר החרדי. לצד האתר קיימת מערכת פורומים, כשהעיקרי בהם הוא פורום "בחדרי חרדים".

עורך האתר הוא משה ויסברג (-שם עט).

אתר החדשות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באתר מופיעות ידיעות חדשותיות על המתרחש במגזר החרדי, מבזקי חדשות, מאמרים, דעות ותצלומים. בנוסף לידיעות החדשותיות והאקטואליה היומית, האתר מביא לגולשיו כתבות, ידיעות וסיפורים מתוך חצרות הרבנים והאדמו"רים, ידיעות פוליטיות פנים-חרדיות, וכן בתחום האינטרנט והמחשבים, פרסום ושיווק, כלכלה וצרכנות, מוזיקה ועוד. האתר מכיל מדור וידאו ואלבומי תמונות בעלי זיקה לקהילה החרדית. התמונות מגיעות מהגולשים עצמם, מהפורומים וכן מצלמים השולחים את תמונותיהם לאתר בהתנדבות. באתר גם מדור גמילות חסדים הפתוח לכולם להציע תרומות לגולשים נזקקים.

בחדרי חרדים הוקם בינואר 2002 כפורום באתר הייד פארק, שהוקם על ידי דוד רוטנברג. ב־2005 הפך בחדרי לאתר עצמאי.[1]

בשנת 2007 נרכש האתר על ידי חברת גלובל נטוורקס, שבבעלות גיא כהן. כהן הפך את האתר לפורטל תוכן שמפרסם ידיעות בתחומים מגוונים (פוליטיקה, כלכלה, מוזיקה, חדשות מחצרות הרבנים ועוד). בשנת 2011 הקים האתר אנציקלופדיה אינטרנטית בשם "בחדריפדיה" אך זו נסגרה לאחר שנים מעטות.

באוגוסט 2013 נרכש האתר על ידי הפרסומאי מאיר גל, ב-10 מיליון ש"ח[2]. מעט לאחר מכן עזב דוד רוטנברג, שכיהן עד אז כעורך ראשי, את האתר. גל השיק מגזין שבועי אינטרנטי ומהדורת חדשות ויזואלית תחת השם "הכוורת". בינואר 2014, פורסם תחקיר שנערך על ידי תוכנית הטלוויזיה "המקור", שבו נשמע מאיר גל מנחה את העורך דוד רוטנברג לנקוט קו שבו האתר יתמוך בפוליטיקאי אלי ישי[3].

בספטמבר 2018 מכר גל את רוב חלקו לקבוצת משקיעים בראשות מיקי ברזל בעליה של ספקית האינטרנט נתיב[4].

בין השנים 2013 ל-2015 פעל האתר ללא עורך קבוע בעקבות פרשת הסחיטה, ב-2015 מונה מני גירא-שוורץ לעורך,[5] ובמרץ 2018 הוא הוחלף על ידי יעקב גרודקה.[6] שפרש גם הוא ביוני 2019.

מערכת בחדרי חרדים בבני ברק

תוכן, פיקוח וצנזורה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הפשקוויל שפורסם, חתום על ידי רבנים, שהוביל לפרישתם הזמנית של שני מנהלי האתר: דוד רוטנברג ודב פוברסקי
הפשקוויל שפורסם, חתום על ידי רבנים, שהוביל לפרישתם הזמנית של שני מנהלי האתר: דוד רוטנברג ודב פוברסקי

בדצמבר 2009 פרסמו בכירי הרבנים החרדים קול קורא חריף כנגד אתרי האינטרנט החרדיים[7]. בעקבות האיסור נסגרו רוב אתרי האינטרנט החרדיים. העורכים הראשיים של "בחדרי חרדים", דוד רוטנברג ודב פוברסקי, התפטרו ובמקומם מונה עורך אנונימי. סגירת כמה מהאתרים המתחרים חיזקה את אתר בחדרי חרדים וכוח האדם בו גדל[8]. המנכ"ל גיא כהן נשאר בתפקידו והפך לאחראי הלא אנונימי היחיד מאחורי הפורום. עם זאת, באפריל 2010 אישרו בעל פה כמה מבכירי החותמים על החרם את המשך פעילות האתר החדשותי תחת פיקוח מבקר מטעמם על התכנים. הם עשו זאת מתוך הבנה שהסדר זה עדיף על כך שגולשים חרדים יגלשו באתרים חילוניים. בעקבות כך חזרו רוטנברג ופוברסקי לתפקידם.

גם לאחר ההסדר החדש מתנהלים הפורומים בנפרד וללא פיקוח רשמי מטעם רבנים. כך מתאפשר פרסום ידיעות שיש בהן ביקורת על החברה החרדית והנהגתה. עם זאת, הפורום המרכזי "בחדרי חרדים" אינו מאפשר אזכור נושאים שנחשבים לטאבו בציבור החרדי. כך למשל בפורום לא תוכל להיכתב הודעה בנושאים מיניים. הפתיחות והאנונימיות של המשתתפים גולשים לעיתים קרובות הדיונים בפורום ל"מלחמות חסידים" ולחילופי מהלומות מילוליות בין פלגים שונים של היהדות החרדית והדתית.

למרות הפתיחות היחסית של הפורום ביחס לחברה החרדית, נוסח לו תקנון, שמטרתו לשמור על הסדר בפורום, על מסגרת בה לא יהיו בעיות הלכתיות, ולמנוע הופעת הודעות הנוגדות את ערכי החברה החרדית. לדוגמה חל בו איסור לכתיבת הודעות בשבת[9].

צילום מסך של פורום בחדרי חרדים משנת 2008

פורום "בחדרי חרדים" נוסד בינואר 2002 בקטגוריית האקטואליה והחדשות של אתר הפורומים "הייד פארק". שמו, "בחדרי חרדים" הוא הרמז לביטוי "חדרי חדרים", הלקוח מאימרה תלמודית נודעת של רב יהודה בשם רב[10]: ”אמר רב יהודה אמר רב: כל מקום שאסרו חכמים מפני מראית העין - אפילו בחדרי חדרים אסור.” הפורום הוא למורשי כתיבה בלבד וחברים בו מעל ל-10,000 חברים. כל המעוניין להצטרף מחויב לענות על שאלון לגבי השתייכותו החרדית (באיזו ישיבה למד, לאיזו חצר שייך וכדומה), וכן שאלות שאמורות לבדוק את מידת התאמתו לפורום[11]. הפורום עוסק בעיקר בפוליטיקה חרדית וכללית והוא כולל דיווחים עיתונאיים. בפורום ישנה התייחסות לעולם העיתונות החרדי ולעיתונאים חרדים הפועלים בעיתונות החילונית. עד 2011 נכתבו בפורום מעל למיליון הודעות[דרוש מקור].

מקים הפורום ומנהלו עד לשנת 2009 היה דוד רוטנברג, שפעל בו בכינוי דוד10. הפורום ידוע בגישתו הליברלית יחסית במונחים חרדיים לנושאים של חופש ביטוי וסובלנות, ולדעות חריגות או לא מקובלות. כך לדוגמה על אף שהפורום מוגדר כ"חרדי" חברים בו גם כאלו המשתייכים לציבור הדתי לאומי. הפורום גם מאפשר ביטוי לבעלי דעות שנחשבות לא שגרתיות בזרם המרכזי של הציבור החרדי, כגון תומכים במסירת שטחים, או בעלי קו אנטי-ציוני חריף כאנשי נטורי קרתא הירושלמים ואנשי חסידות סאטמר מניו יורק.

לצד הפורום נפתחו באתר במרוצת השנים פורומים רבים נוספים העוסקים בזרמים בתוך הציבור החרדי, מוזיקה חסידית, אזורים שבהם יש ריכוז חרדים גבוה, וכן פורומים שבהם מתקיימים הדיונים בשפת היידיש (ורוב משתתפיהם הם תושבים מחוץ לישראל).

בשנת 2004 הוקמה פלטפורמת "הייד פארק מסורת" שאיגדה תחת קורת גג אחת את כל הפורומים החרדיים, זאת על מנת למנוע מהגולשים להיחשף לפרסומות לא צנועות ולתכנים בפורומים אחרים בהייד פארק.

מנהלי אתר הייד פארק, שנמכר בשנת 2005 לבעלי אתר "חבר'ה", זיהו את הפוטנציאל שבדיווחי החדשות בפורום והקימו את "אתר בחדרי חרדים".

סחיטה באיומים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1 באפריל 2012 נעצרו מספר בכירים בהנהלת האתר ובראשם המנכ"ל גיא כהן בחשד לסחיטה באיומים של מיליוני שקלים מרבנים, חצרות, אישי ציבור ואנשי עסקים, בעיקר מתוך המגזר החרדי. על פי החשד, אנשי האתר דרשו מאישים שונים תשלום שנע בין אלפי שקלים למאות אלפי שקלים, בתמורה להסרה או מניעה של פרסומים שליליים ולחלופין פרסום חיובי עליהם באתר. תמורת התשלום הם גם התחייבו להסיר טוקבקים שליליים שנכתבו עליהם בפורומים של האתר. על פי החשד, חלק מהטוקבקים נכתבו בידי אנשי האתר עצמם, לצורך הסחיטה[12]. ביוני 2015 הוגש כתב אישום נגד כהן ונגד אורי צור, לשעבר סמנכ"ל המכירות באתר[13]. בדצמבר 2017 הושג הסדר טיעון, במסגרתו יודה כהן בעבירת סחיטה באיומים וייגזר עליו עונש מאסר בין 6 ל-8 חודשים[14].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אברהם דוב גרינבוים, יהדות התפוצה, באתר מגזין ליברל, ‏11 ביוני 2020
  2. ^ אופיר דור, אתר "בחדרי חרדים" נרכש ב-10 מיליון שקל, באתר כלכליסט, 11 באוגוסט 2013
  3. ^ רביב דרוקר, בעלי אתר החדשות "בחדרי חרדים": "אלי ישי חייל שלנו, חייל!", באתר nana10‏, 29 בינואר 2014 סרטונים
  4. ^ אלכסנדר כץ, בעלים של חברת סלולר כשרה - רוכש את אתר 'בחדרי חרדים', באתר אייס, 17 בספטמבר 2018
  5. ^ אלכסנדר כץ, שנתיים לאחר הדרמה באתר 'בחדרי חרדים': מני גירא-שוורץ מונה לעורך הראשי, באתר אייס, 24 בספטמבר 2015
  6. ^ יעקב גרודקה יחליף את מני גירא-שוורץ
  7. ^ יאיר אטינגר, ההכשר השקט: בד"ץ דוט קום, באתר הארץ, 22 באוקטובר 2010
  8. ^ יהודה שלזינגר, הרבנים נכנעו ל"אם כל התועבות": החרדים חוזרים לאינטרנט, באתר ישראל היום, 10 באוקטובר 2010
  9. ^ בחדרי חרדים - מטרות, כללים וחוקת הפורום, באתר בחדרי חרדים, 9 במרץ 2003
  10. ^ תלמוד בבלי, מסכת ביצה, דף ט', עמוד א', מסכת שבת, דף ס"ד, עמוד ב', ועוד.
  11. ^ הודעה חשובה למבקשי אישור כתיבה, באתר בחדרי חרדים, 4 במאי 2004
  12. ^ חיים גריידינגר ויוסי אלי, חשד: בכירי "בחדרי חרדים" סחטו מאות אלפי שקלים מאישי ציבור, באתר nrg‏, 2 באפריל 2012
  13. ^ חן מענית, ‏בכירי "בחדרי חרדים" לשעבר מואשמים בסחיטה באיומים, באתר גלובס, 24 ביוני 2015
  14. ^ יעל פרידסון, אחרי יותר מחמש שנים: הסדר טיעון בפרשת הסחיטה באתר החרדי, באתר ynet, 26 בדצמבר 2017