אלכוהול מזוקק
משקה אלכוהולי מזוקק, תזקיק או ספּירְט (מרוסית: спирт; באנגלית: Spirit או Liquor) הוא משקה אלכוהולי המיוצר על ידי זיקוק נוזל התסיסה של פחמימות שעברו תסיסה אלכוהולית. תהליך הזיקוק מרכז את הנוזל כדי להגביר את ריכוז האתנול בנפח.[1] ברנדי, וודקה, אבסינת, ג'ין, רום, טקילה, וויסקי הם משקאות אלכוהולים מזוקקים.
בדומה למשקאות אלכוהוליים אחרים, משקאות אלכוהול מזוקקים נצרכים הן בשביל טעמם והן בשביל ההשפעות הפסיכואקטיביות של האלכוהול. טעמם של משקאות אלו לרוב מעט מתוק, מריר, ובדרך כלל בעלי תחושת פה מחממת או שורפת גם בגרון, עם ריח עז של אלכוהול; הבדלים בטעם בין משקאות שונים נובעים משיירי דגן וחומרי תסיסה במוצר הסופי ומתהליכי יישון בחביות עץ, אשר מעניקים למשקה צבע בנוסף לטעם. ניתן לצרוך משקאות מזוקקים כפי שהם ("נקי"), לרוב בכמויות קטנות בגלל אחוז האלכוהול הגבוה, וניתן לצרוך אותן בצורת ליקר לו הוסיפו חומרי טעם, או מעורבבים לקוקטייל עם מרכיבים אחרים.
צריכת משקאות מזוקקים באופן לא מבוקר עשויה להוביל להרעלת אלכוהול קשה ולמוות. צריכה ארוכת טווח של משקאות מזוקקים מתואמת עם אחוזי תמותה גבוהים והשפעות בריאותיות מזיקות אחרות, גם בהשוואה למשקאות אלכוהוליים שאינם מזוקקים.[2][3] בנוסף ישנה סכנה בצריכת אלכוהול שזוקק לא כהלכה, מכיוון שתהליך הזיקוק עלול גם להגביר את ריכוז המתנול, שהוא אלכוהול רעיל ומסוכן. לכן בישראל וברוב מדינות העולם נדרש רישיון כדי לזקק אלכוהול למכירה.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הראיה המוקדמת ביותר לזיקוק אלכוהול נמצאה בדמות לוח אבן עם תחריט באכדית המתוארך למאה ה-12 לפנה"ס. הלוח מתאר את תהליך יצור הבשמים שהיה נהוג בממלכת בבל.
ראיות מוקדמות אחרות לזיקוק נמצאו גם בתת-היבשת ההודית בדמות של אביקים מחימר.
תהליך הזיקוק
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערכים מורחבים – זיקוק דודי, זיקוק רציף
ישנן מספר שיטות זיקוק, רובן כוללות חימום של נוזל התסיסה לטמפרטורה בה אתנול מתאדה בתוך כלי זיקוק, לדוגמה אביק. מכלי האידוי אדי האלכוהול עוברים באמצעות צינור לכלי העיבוי המקורר והופכים חזרה לנוזל. את האלכוהול מזקקים מספר פעמים, לרוב לאחוז אלכוהול גבוה יותר מאשר ימצא במוצר הסופי (אחוז האלכוהול במוצר הסופי נקרא "חוזק בקבוק"), ולאחר מכן מוהלים אותו לאחוז אלכוהול נמוך יותר עם מים. ככל שהאלכוהול מזוקק לאחוז אלכוהול בנפח גבוה יותר ככה נשאר בתמיסה אחוז נמוך יותר של שיירים מנוזל התסיסה וטעמו של המשקה הסופי יהיה נייטרלי יותר. לכן וודקה, שטעמה נייטרלי, מזוקקת לרוב ל-96% אלכוהול בנפח ולאחר מכן מדוללת לחוזק בקבוק, בעוד שויסקי, שטעמו מושפע מטעם הדגן ממנו הותסס, לא מזוקק מעל 60% לפני המהילה. מעבר לכך, תהליך היישון של משקאות מיושנים, כמו ויסקי, טקילה ורום, הוא תהליך אנזימטי, וזיקוק לאחוז אלכוהול גבוה כמו בזיקוק הוודקה פוגע באוכלוסיית האנזימים החיונית לתהליך היישון.
שיטת הזיקוק היחידה שבה אין צורך לחמם את נוזל התסיסה היא זיקוק בהקפאה. בשיטה זו מקפיאים את נוזל ההתססה עד שהמים קופאים אך האתנול נשאר נוזלי. כך ניתן להפריד בין הקרח לנוזל ולקבל תזקיק אתנול נקי.
שתי שיטות הזיקוק הנפוצות ביותר הן זיקוק דודי וזיקוק רציף. הזיקוק הרציף היא שיטה מהירה ויעילה לזיקוק אלכוהול, אך התזקיק המתקבל הוא בעל אחוזי אלכוהול גבוהים מאוד, לכן שיטה זו משמשת רק למשקאות חסרי טעם כמו וודקה. זיקוק דודי הוא התהליך הנפוץ למשקאות בעלי טעם וריח, כגון ויסקי, טקילה ורום, מכיוון שניתן לעצור את תהליך הזיקוק לפני שהתזקיק מאבד את אופי הפחמימה ששימשה להתססה ואת האנזימים החיוניים לתהליך הישון.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- משקאות חריפים, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "distilled spirit - alcoholic beverage". Encyclopædia Britannica.
- ^ Korotayev, Andrey; Khaltourina, Daria; Meshcherina, Kira; Zamiatnina, Elena (2018). "Distilled Spirits Overconsumption as the Most Important Factor of Excessive Adult Male Mortality in Europe". Alcohol and Alcoholism. 53 (6): 742–752. doi:10.1093/alcalc/agy054. PMID 30113627free
{{cite journal}}
: תחזוקה - ציטוט: postscript (link) - ^ Klatsky, A. L. (2003-09-15). "Wine, Liquor, Beer, and Mortality". American Journal of Epidemiology. Oxford University Press (OUP). 158 (6): 585–595. doi:10.1093/aje/kwg184. ISSN 0002-9262free
{{cite journal}}
: תחזוקה - ציטוט: postscript (link)