לדלג לתוכן

מימון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מימון כספי)

מימון הוא שם כולל לתחומים התאורטיים והיישומיים העוסקים בגיוס כספים, ניהול השקעות, תקצוב, ניהול פרויקטים וניהול סיכונים פיננסיים. מימון הוא מכלול הפעולות שאנשים וארגונים נוקטים בהן על מנת לנהל את כספם, או על מנת לגייס כספים לפרויקטים שהם מעוניינים בהם.

המילה "מימון" מקורה במילה ממון, ומימון כפשוטו הוא גיוס כספים למטרה כלשהי.

תחומי המימון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניהול פיננסי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הניהול הפיננסי, שנקרא גם מימון חברות או פירמות (Corporate finance), עוסק במכלול התמודדותה של חברה עם סוגיות פיננסיות, ובהן: גיוס כספים, מבנה הון, מחיר הון, ניתוח כדאיות פרויקטים, חישובי ערך נוכחי, ניהול סיכונים פיננסיים ועוד. בעידן המודרני חברות מחויבות לקבל החלטות השקעה רבות. במסגרת זו על מנהל הכספים להיות מיומן בבחינת עומק של הפרויקטים המוצעים, לדעת להעריך את התשואה הצפויה בפרויקט, ולעמת מולה את עלות ההון המגויס. פרויקט עשוי להיות הקמת מפעל חדש, קניית נכס מקרקעין או הקמת נכס כזה. ההיבט החשוב בבחינה מעין זו הוא הקשר בין תשואה לסיכון – ככל שעולה רמת אי הוודאות בפרויקט – נדרשת תשואה גבוהה יותר על מנת לפצות על הסיכון.

שוקי ההון והכספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שוקי הון מפגישים בין לווים ומלווים לטווח ארוך, ובין משקיעים לחברות הזקוקות למימון. שוק הון מודרני כולל מסחר במניות, באג"ח, ובנגזרים. שוקי כספים הם שווקים בהם מתנהלת פעילות המימון בעיקר לטווח קצר, כמו פיקדונות בבנקים, הלוואות לזמן קצר, ניירות ערך מסחריים, ועוד. שוק חדש שנוצר עם התפתחות רשת האינטרנט הוא מימון המונים.

השקעות של גורמים שונים בשוק ההון עשויות להיות למטרות שונות ולטווחים שונים. סוגי ההשקעות משתנים בהתאם לאופי המשקיע: משקיעים מסוימים עשויים להשקיע כספים לשם שמירה על ערך כספם, בעוד אחרים מעוניינים למקסם את רווחיהם. גם כאן חל הכלל כי ככל ששיעור התשואה על ההשקעה עולה, כן עולה רמת הסיכון. גופים מוסדיים כגון קרנות פנסיה משקיעים בדרך כלל לטווח ארוך, ועשויים להיכנס להשקעות לטווח של עשרות שנים.

הוצאות מימון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוצאות מימון הם סעיף מרכזי בדוח רווח והפסד של תאגיד. הוצאות אלו כוללות בראש ובראשונה את תשלומי הריבית, אך גם הוצאות אחרות ובהן: הוצאות התאגיד בגין גידור, רווחי או הפסדי התאגיד מניירות ערך שהוא מחזיק, ועוד.

שחקנים בשוקי ההון והכספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבנק מאגד את הפעילויות של לווים ומלווים רבים. בנק מקבל פיקדונות ממלווים, עליהם הוא משלם ריבית. הבנק מלווה את הפיקדונות האלה ללווים. הבנקים מאפשרים ללווים ומלווים, בגדלים שונים, לתאם את הפעילות ביניהם.

ספר: מימון
אוסף של ערכים בנושא הזמינים להורדה כקובץ אחד.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מימון בוויקישיתוף