לדלג לתוכן

אנדרואיד (מערכת הפעלה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Android
צילום מסך של אנדרואיד 14
צילום מסך של אנדרואיד 14
מפתח חברת גוגל
משפחה מערכת הפעלה דמוית יוניקס, לינוקס
מודל קוד קוד פתוח (אבל לא תוכנה חופשית), תוכנה חינמית (ברוב המכשירים, המערכת היא קניינית, משום שלמרות קיומה של ליבת לינוקס, המערכת מכילה רכיבים קנייניים כדוגמת Google Play וגוגל כרום וכן הגבלות על שימוש והפצת קוד המקור)
מחזור חיים 23 בספטמבר 2008 – הווה (16 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה

אנדרואיד 14 ב־4 באוקטובר 2023

אנדרואיד 15 (בטא) ב-25 באפריל 2024
סוג ליבה לינוקס
סוג רישיון

הרישיון הציבורי הכללי של גנו גרסה 2 לליבת לינוקס בלבד.

רישיון אפאצ'י גרסה 2.0 לשאר מערכת ההפעלה.
מצב עבודה פעיל
מנהל חבילות

Google Play היא חנות האפליקציות הנפוצה ביותר

אך ישנם חנויות אחרות של חברי Open Handset Alliance כדוגמת Galaxy Store ו-Huawei AppGallery ישנם גם חנויות אפליקציות לא רשמיות כדוגמת Amazon AppStore ו-F-Droid
פלטפורמות ארכיטקטורת MIPS, ARM, x86 עריכת הנתון בוויקינתונים
אתר אינטרנט https://www.android.com/ עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
סמליל התוכנה עד 2014

אנדרואידאנגלית: Android) היא מערכת הפעלה חינמית וקוד פתוח המיועדת לטלפונים חכמים, מחשבי לוח, טלוויזיות חכמות, שעונים חכמים ומכוניות ומבוססת על ליבת לינוקס. היא מופצת על ידי חברת גוגל בשיתוף פעולה עם Open Handset Alliance. מערכת הפעלה זו מעוצבת במיוחד לשימוש בטלפונים חכמים מבוססי מסך מגע ומחשבי לוח (טאבלטים). לקראת סוף שנת 2010, אנדרואיד הפכה למערכת ההפעלה הנפוצה ביותר בעולם לטלפונים חכמים. על פי IDC, ב-2012 היא החזיקה נתח של 70% מכלל שוק הטלפונים החכמים העולמי (ביחס לכ-20% למתחרה המרכזית iOS של חברת אפל) ובמהלך השנה נמכרו כמעט 500 מיליון מכשירים חדשים מבוססי אנדרואיד. טלפונים חכמים מפורסמים עם אנדרואיד הם מכשירים בסדרת "גלקסי" של סמסונג, סדרת "פיקסל" של גוגל, סדרות מכשירים של החברות: סוני, מוטורולה, HTC, ומכשירים של חברות סיניות. חברת LG אלקטרוניקה הפסיקה את היצור שלהם[1].

גוגל נקסוס

אנדרואיד פותחה לראשונה בידי חברת הזנק בשם Android Inc שנוסדה ב-2003, ובשנת 2005 נרכשה על ידי גוגל. הגרסה הראשונה של מערכת ההפעלה הוכרזה ב-5 בנובמבר 2007 עם הקמתו של Open Handset Alliance, תאגיד של 84 חברות חומרה, תוכנה ותקשורת, שהוקדש למטרת קידום תקנים פתוחים עבור מכשירים ניידים. המכשיר הראשון מבוסס אנדרואיד נמכר באוקטובר 2008. אנדרואיד נועדה בתחילה למצלמות חכמות.

רוב הגרסאות של אנדרואיד הן קנייניות[2]. רכיבי הליבה לקוחים מפרויקט הקוד הפתוח של אנדרואיד (AOSP), שהוא תוכנה חינמית וקוד פתוח המורשית בעיקר תחת רישיון אפאצ'י. כאשר אנדרואיד מותקן במכשירים, היכולת לשנות את קוד המקור מוגבלת בדרך כלל, בין אם על ידי אי אספקת קוד המקור המתאים או על ידי מניעת התקנה מחדש באמצעות אמצעים טכניים, מה שהופך את הגרסה המותקנת לקניינית. רוב מכשירי האנדרואיד נשלחים עם תוכנות קנייניות נוספות מותקנות מראש, ובעיקר שירותי Google Mobile Services[3] הכוללת אפליקציות ליבה כגון גוגל כרום (בדומה לאינטרנט אקספלורר ב-Windows 98 עד Windows 7 כולל[4]), פלטפורמת ההפצה הדיגיטלית Google Play ופלטפורמת הפיתוח Google Play Service.

נכון להיום אנדרואיד היא מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר למכשירים חכמים. בחנות האפליקציות Google Play יש נכון לינואר 2021 כמעל ל-3 מיליון אפליקציות[5].

ביולי 2005 רכשה גוגל את חברת אנדרואיד (Android inc), חברת הזנק קטנה שנוסדה ב-2003 ופעלה בפאלו אלטו, קליפורניה. מייסדי החברה, אנדי רובין, ריץ' מינר, ניק סירס (סמנכ"ל T-Mobile לשעבר) וכריס וויט, עברו לעבוד בגוגל. באותה תקופה, מעטים הכירו את פעילות החברה, חוץ מאלו שפיתחו תוכנות לטלפונים סלולריים. מכיוון שכך, החלו שמועות כי גוגל הולכת להיכנס לשוק הטלפונים הסלולריים.

בגוגל, צוות בראשות אנדי רובין פיתח פלטפורמה לטלפונים ניידים המבוסס על ליבת לינוקס ושיווק את הפלטפורמה ליצרני טלפונים סלולריים וספקיות, מתוך הנחה שהם יפתחו מערכת הפעלה גמישה וניתנת לשדרוג. דווח, כי לגוגל כבר הייתה סדרת שותפים לייצור מכשירים מבוססי אנדרואיד ותוכנות למערכת ההפעלה, וגוגל מסרה למשווקות טלפונים סלולריים תוך שהם מוכנים לדרגות שונות של שיתוף פעולה מצדם.

ראיה נוספת כי גוגל הולכת להיכנס לשוק הטלפונים הסלולריים, הגיעה בדצמבר 2006 - בדיווח של BBC והוול סטריט ג'ורנל לפיו גוגל מעוניינת בהנגשת שירות החיפוש שלה ואפליקציות נוספות שלה לטלפונים סלולריים. זמן קצר לאחר מכן, כלי תקשורת דיווחו כי גוגל מפתחת מכשיר סלולרי תחת המותג גוגל. השמועות המשיכו כאשר דווח כי גוגל מנסחת דרישות סף ומפרטי חומרה למכשירים סלולריים ומציגה לחברות תקשורת אבות-טיפוס אפשריים. בספטמבר 2007 דיווח מגזין אמריקאי כי גוגל הגישה בקשות לפטנטים בתחום התקשורת הסלולרית.

ב-5 בנובמבר 2007 הוקמה ברית Open Handset Alliance שכללה חברות בולטות בתחומי האלקטרוניקה והתקשורת הסלולרית. מטרת הברית הייתה לפתח תקנים פתוחים עבור התקנים ניידים, ויחד עם הקמתה, חשפה את המוצר הראשון שלהם, אנדרואיד, הבנוי על בסיס ליבת לינוקס.

מאז 2008 הושקו עדכונים רבים למערכת ההפעלה אנדרואיד.

גרסאות אנדרואיד לטלפונים חכמים (סמארטפונים) ומחשבי לוח (טאבלטים)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכות אנדרואיד השונות מזוהות על ידי מספר גרסה וכן על ידי שם קוד שהוא שם של מאכל מתוק. ראשי התיבות של שמות הקוד הם אותיות האלפבית האנגלי בסדר עולה.

אנדרואיד 1.1 (Petit Four)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מסך הבית באנדרואיד 1.1 (Petit Four)
ערך מורחב – אנדרואיד פטיפור

מבוסס על ליבת לינוקס, יצא לאור ב-9 בפברואר 2009, וברישיון אפאצ'י 2.0. נוסף, הגדרת זמן במהלך שיחה בעת שימוש ברמקול. אפשרות לבצע חיפוש במפות וללחוץ על עסק כדי לראות את הפרטים שלו. שימוש בלחצנים "הצג לוח חיוג" או "הסתר לוח חיוג" לתפריט בזמן השיחה. גאדג'טים חדשים המאפשרים לאפליקציה לשלוח הודעת SMS או WAP Push. במערכת מותקן ניקוי בנאי המוגן מתמונות מערכת הקשורות ל-SDK.

הגרסה אינה בשימוש על ידי אף אחד ואין לה גישה ל-Google Play ולשירותי גוגל אחרים.

אנדרואיד 1.5 (Cupcake)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מסך הבית באנדרואיד 1.5 (Cupcake)
ערך מורחב – אנדרואיד קאפקייק

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.27, יצא לאור ב-30 באפריל 2009. נוספו הקלטה וצפייה בקטעי וידאו באמצעות מצלמת וידאו, העלאה של סרטונים ליוטיוב ותמונות לפיקאסה, מקלדת תוכנה חדשה עם יכולת חיזוי טקסט, תמיכת A2DP ו-AVRCP לבלוטות' במכשיר, אפשרות להתחבר אוטומטית לאוזניית בלוטות' ממרחק מסוים, וידג'טים ותיקיות במסכי הבית ואנימציית מסכי מעבר.

אנדרואיד 1.6 (Donut)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד דונאט

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.29, יצא לאור ב-15 בספטמבר 2009. שופרו המרקט, המצלמה, החיפוש הקולי וחיפוש גוגל. נוספו תמיכה ב-CDMA/EVDO, 802.1x, VPN, מחוות, מנוע טקסט-לדיבור ותמיכה באבחנת מסך WVGA.

אנדרואיד 2.0/2.1 (Éclair)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד אקלר

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.29, יצא לאור ב-26 באוקטובר 2009. הממשק כלל תמיכה ב-HTML5, רשימת אנשי קשר חדשה, יכולת עבודה מול שרת Exchange, תמיכת מבזק מובנית למצלמה דיגיטלית וזום דיגיטלי.

אנדרואיד 2.2 (FroYo)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.32, יצא לאור ב-20 במאי 2010. הממשק כלל שילוב של מנוע V8 - JavaScript של הדפדפן גוגל כרום, סנכרון יישומים באמצעות האינטרנט, חיוג קולי, שיפור התמיכה ב-Microsoft Exchange, קישוריות USB ופונקציונליות של נקודה חמה ב-WIFI. כמו כן נוספה אפשרות של ביטול העברת נתונים דרך הרשת הסלולרית, שופרה חנות האפליקציות ונוספו לה עדכונים אוטומטיים ואפשרות לשמירת אפליקציות על כרטיס הזיכרון, מעבר מהיר בין שפות המקלדת והמילונים שלהן, תמיכה בסיסמאות מספריות ואלפאבתיות ותמיכה בהעלאת קבצים באפליקציות רשת. לדפדפן נוספו היכולת להציג אנימציות GIF ותמיכה באדובי פלאש 10.1.

אנדרואיד 2.3 (Gingerbread)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
אנדרואיד 2.3 (Gingerbread)

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.35, יצא לאור ב-6 בדצמבר 2010. שיפורים בגרסה זו כוללים: ממשק מעודכן, תמיכה ב-VoIP, תמיכה בתקשורת טווח אפס (לגעת בחפצים עם המכשיר ולקנות אותם דרך האינטרנט, תקשור בין מכשירים באמצעות מגע ביניהם וכולי) תמיכה בפורמט WebM של גוגל, שיפור פונקציונליות ה"העתק-הדבק", מקלדת רב מגע (Multi Touch) מעוצבת מחדש, תמיכה משופרת בפיתוח קוד, שיפור השמע, גרפיקה והקלט למפתחים, תמיכה בחיישנים נוספים (כמו גירוסקופ וברומטר), שיפור ניהול צריכת החשמל ושליטה באפליקציות, תמיכה במצלמות מרובות, ושיפור התמיכה ברשת דור 4.

אנדרואיד 3.0/3.1 (Honeycomb)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.36, יצא לאור ב-22 בפברואר 2011 ומיועד למחשבי לוח בלבד[6]. גרסה זו כוללת ממשק חדש[7], שולחן עבודה תלת־ממדי עם וידג'טים מעוצבים מחדש, ריבוי משימות משופר (שורת משימות בחלק התחתון של המסך), דפדפן משופר (גלישה פרטית, סנכרון מועדפים עם גוגל כרום ועוד), תמיכה בשיחות וידאו ב-Google Talk, האצת חומרה, תמיכה במעבדים מרובי ליבות. העדכון 3.1 הוצג בכנס Google I/O ב-10 במאי 2011 ומכיל שיפורים רבים, ביניהם - ליטושי ממשק, חיבור לאביזרי USB נלווים, רשימת יישומים חדשים מורחבת, אפשרות לקבוע את גודל הווידג'טים בדף הבית, תמיכה במקלדת, שלטים ואביזרים חיצוניים אחרים וביצועי WIFI טובים במיוחד כאשר מסך המכשיר כבוי.

אנדרואיד 3.2 (Honeycomb)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבוסס על ליבת לינוקס 2.6.36 (כלומר ללא שינוי מהגרסה הקודמת), יצא לאור ב-15 ביולי 2011 ומיועד למחשבי לוח בלבד. גרסה זו של אנדרואיד הוסיפה לראשונה התאמה למחשבי לוח בגודל 7 אינץ', גישה מהירה יותר ליישומים המאוחסנים בכרטיס הזיכרון, התאמה של אפליקציות לגודל של מסך המכשיר (ביצוע "זום" לאפליקציה) ואפשרויות תצוגה חדשות שנותנות למפתחים יותר שליטה במראה ובתחושה במכשירי האנדרואיד השונים.

אנדרואיד 4.0 (Ice-Cream Sandwich)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצא לאור ב-19 באוקטובר 2011. גרסה זו היא מעין שילוב בין Gingerbread ו-Honeycomb והיא תומכת הן במחשבי לוח והן במכשירים סלולריים, היא הוצגה ויצאה ב-19 בנובמבר 2011.

שיפורים בגרסה זו כוללים:

עיצוב חדש בשם Holo Design, כפתורים מובנים במסך (אופציונלי), תפריט ווידג'טים ליד תפריט האפליקציות, מנהל משימות חדש שמאפשר סגירה מהירה של היישומים הפתוחים, יצירת תיקיות קלה - גרירת אייקון אחד על אחר, תמיכה בצביטה לזום בלוח השנה, החלקת האצבע ימינה ושמאלה למעבר בין הודעות ב-Gmail, צילום מסך מובנה, שיפור התיקון האוטומטי במקלדת, תמיכה בהפעלת אפליקציות ממסך הנעילה (כמו ב-HTC Sense 3.0 ומעלה), שיפור בשימושיות העתק-הדבק, שילוב טוב יותר של חיפוש ושימוש בפקודות קוליות, פתיחה באמצעות זיהוי פנים, דפדפן שתומך עד 16 לשוניות פתוחות, סנכרון אוטומטי עם המועדפים של המשתמש בגוגל כרום, גופן Roboto חדש (במקום Droid), הצגה של נתוני שימוש בחבילת הגלישה בהגדרות, שיפור באפליקציית המצלמה המאפשר צילום מהיר יותר, מצב פנורמה מובנה, זום בזמן צילום וידאו, עריכת תמונות מובנית, עיצוב חדש לגלריית התמונות, אפליקציית אנשי קשר חדשה בשם People הכוללת אינטגרציה עם רשתות חברתיות מקוונות, תוכנה בשם Android Beam לסינכרון מועדפים, אנשי קשר ועוד בין שני מכשירי אנדרואיד, האצת חומרה של ממשק המשתמש, הגדלה והקטנה של הווידג'טים, טכנולוגיית WIFI Direct מובנית במערכת ההפעלה וצילום וידאו באיכות HD 720p בכל מכשירי האנדרואיד.

אנדרואיד 4.1 (Jelly Bean)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
אנדרואיד 4.1 (Jelly Bean) במכשיר גוגל נקסוס

הוכרז ב-27 ביוני 2012 באירוע "Google I/O". בין השאר, נוספה תמיכה ב-18 שפות נוספות, ושיפורים בתמיכה בשפות הנכתבות מימין לשמאל.

השיפור העיקרי בגרסה זו הוא "פרויקט החמאה" שמטרתו הייתה "להחליק" ולשפר את כל האנימציה במערכת וליצור חוויית שימוש מהנה, חלקה, ורציפה יותר במערכת.

הכרזה גדולה נוספת היא כי החל מגרסה זו, ההקלדה הקולית שמאפשרת להכתיב למכשיר הודעות טקסט תהיה זמינה גם ללא צורך בחיבור לאינטרנט ואף תתמוך בעברית ובשפות אחרות חוץ מאנגלית. בנוסף, נוספו תוספות קטנות כגון אפשרות גישה ישירה לאפליקציה דרך ה-"Notification Bar" ללא צורך להפעיל את האפליקציה עצמה, שיפורים קטנים במצלמה המאפשרים בחירה ומחיקה של תמונות שצולמו ושיפורים לחנות של גוגל - Google Play. גוגל התחילה ב"פרויקט החמאה" שבו האנימציות יותר חלקות, הדפדוף יותר מהיר, סגירה ופתיחה של אפליקציות יותר מהירים וחלקים ועוד שיפורים למהירות של מערכת ההפעלה,

מלבד שיפורים אלו, גוגל הציגה שירות חיפוש קולי חדש, בעל קול טבעי, הבנה טובה של השאלות ותשובות מדויקות ומעוצבות בעיצוב מחודש. החיפוש הקולי הוא חלק מהמערכת Google Now הקולטת מידע על המשתמש במכשיר וכך "לומדת" אודותיו ומספקת לו מידע מותאם אישית, כמו תחזית מזג האוויר בהתאם לאזור, תוצאות ותאריכי משחקים של קבוצות ספורט אהודות על ידי המשתמש, טיסות היוצאות ליעד שהמשתמש מעוניין לטוס אליו וכדומה.

אנדרואיד 4.2 (Jelly Bean)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצא לאור ב-13 בנובמבר 2012. כוללת שיפורים שונים, כמו תמיכה במספר חשבונות משתמש שונים (בגרסת מחשבי הלוח בלבד), תמיכה במחוות במקלדת, אפשרות להשתמש בליבת SELinux (גרסת לינוקס עם רמת אבטחה גבוהה יותר) ועוד. ב-27 בנובמבר 2012 יצאה גרסת תיקונים, 4.2.1, וב-11 בפברואר 2013 יצאה גרסת תיקונים נוספת 4.2.2.

עוד שיפור בגרסה זו היא האפשרות לגשת למצלמה ממסך הנעילה וכן דפי ווידג'טים במסך הנעילה.

אנדרואיד 4.3 (Jelly Bean)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יצא לאור ב-24 ביולי 2013. כוללת תמיכה בחיסכון בחשמל בעת שימוש בבלוטות', תמיכה בגרסה החדשה של ממשק פריסת התצוגה ES 3.0 OpenGL ולראשונה, מערכת ההפעלה הציגה יישור מימין לשמאל כאשר השפה המוגדרת במכשיר היא מימין לשמאל (כגון עברית וערבית), וכן השלמה אוטומטית מובנית של מספרי טלפון. כמו כן יש ממשק מצלמה משופר, תיקוני אבטחה, שיפורים במערכת ניהול הזכויות הדיגיטלי, ושיפורים קוסמטיים קלים. ב-5 באוקטובר, יצאה גרסת תיקונים, 4.3.1.

אנדרואיד 4.4 (Kit Kat)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מסך הבית באנדרואיד קיטקט, גרסה 4.4.2 (במכשיר נקסוס 5)

פורסם ב-31 באוקטובר 2013. מציגה שיפור בביצועים, ניהול זיכרון טוב יותר, תמיכה במכשירים יותר חלשים (בעלי פחות מ-512 מגה-בייט RAM) ועיצוב חדש לממשק. ניתן להשתמש בשירות ה-Google Now של גוגל על ידי אמירת "OK, google" בעמוד הבית. תמיכה בכתוביות לכבדי שמיעה בסרטונים, חייגן חדש, יישום אנשי קשר חדש ועוד. הגרסה הוצגה ביחד עם מכשיר נקסוס 5 שהוא הראשון שמגיע עם גרסה זאת.

קיטקט הוא מוצר מסחרי של נסטלה. כל שמות הקוד הקודמים של מוצרי גרסאות אנדרואיד נקראו על שם מאכלים גנריים. הפרסומים המקוריים היו ששם הקוד של הגרסה יהיה Key Lemon Pie (עוגת לימון). בהמשך פורסם ששם הקוד יהיה קיטקט. שם הקוד נבחר תוך שיתוף פעולה עם חברת נסטלה, יצרנית המוצר ועם חברת הרשי, המשווקת שלו בארצות הברית[8]. ב-7 בדצמבר 2013 יצא עדכון 4.4.1 הכולל שיפור למצלמת הנקסוס 5 ותיקוני באגים.

ב-9 בדצמבר 2013, יצאה גרסת 4.4.2 שמכילה תיקונים בהודעות הקוליות, תיקוני באגים ותיקוני אבטחה.

בתחילת מאי 2014, יצאה גרסה 4.4.3 הכוללת תיקוני באגים, בין השאר בכל הקשור בניהול חיי סוללה, יציבות קישוריות בלוטות' ו-WIFI. גרסה זאת שוחררה בשלב ראשון למכשירים בעלי מערכת הפעלה 'נקיה' כגון סדרת גוגל נקסוס ומכשירי סמסונג ו-HTC בגרסת Google Play Editions.

ב-19 ביוני, יצאה גרסת 4.4.4, שכוללת מספר תיקונים, ביניהם תיקון פרצת אבטחה קריטית.

אנדרואיד 5.0 (Lollipop)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד לוליפופ

הוכרז במהלך אירוע ה-Keynote שבכנס המפתחים Google I/O 2014, ב-25 ביוני 2014. העדכון הוא הגדול ביותר מאז אנדרואיד 4.0, Ice-Cream Sandwich.

המערכת כוללת שינוי נרחב בעיצוב שלה בשם Material design, הכולל עיצוב חדש ללחצני הניווט שעל מסך המכשיר, למרכז ריבוי המשימות, למקלדת, לאייקונים, לווילון ההתראות שכעת משולב עם תפריט הגישה המהירה, לחייגן, לדפדפן הכרום, ליישום ה-Gmail, ליישום ה-Google Keep, להגדרות ולכלל יישומי המערכת. בנוסף לכל, נוסף מצב 'חיסכון בסוללה' חדש, בוצע שיפור כללי בחיי הסוללה - project Volta, בוצע המעבר הסופי לסביבת ההרצה ART, נוספה תמיכה במעבדי 64 ביט, מסך הנעילה שופר ונוספו לו קיצורים חדשים ותצוגת התראות, ועוד רכיבי API חדשים רבים ושיפורים נוספים.

בהמשך יצאו הגרסאות 5.0.1, 5.0.2, 5.0.3, 5.1 ו-5.1.1.

אנדרואיד 6.0 (Marshmallow)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד מרשמלו

הגרסה הוכרזה במאי 2015, ויצאה ב-6 באוקטובר 2015. הגרסה כללה שיפור חיי הסוללה, מצב "נא לא להפריע" וחסימת הרשאות לאפליקציות. ב-7 בדצמבר 2015 שוחררה הגרסה 6.0.1, אשר כללה עדכוני אבטחה ורגשונים (אימוג'ים) חדשים.

אנדרואיד 7.0 (Nougat)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד נוגט

ב-9 במרץ 2016 יצאה לאור גרסה מוקדמת למפתחים הזמינה למכשירי נקסוס[9]. הגרסה הרשמית יצאה ב-22 באוגוסט 2016. גרסת המפתחים כוללת מספר אפשרויות חדשות, כגון מילוי פרטים רפואיים (כגון אלרגיות וסוג דם) ושמירתם בטלפון החכם לצורכי חירום, כך שבעת הצורך לא יהיה אף צורך לדעת את הסיסמה עבור מידע זה.

אנדרואיד 8.0 (Oreo)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד אוראו

ב-21 במרץ 2017 יצאה לאור גרסה מוקדמת למפתחים הזמינה למכשירי נקסוס ופיקסל[10]. הגרסה הסופית יצאה בתאריך 24 ביולי 2017. הגרסה כוללת שינויים כללים בעיצוב ותכונות חדשות כגון קטגוריות להתראות, נודניק להתראות, הצגת יישומים בתוך חלון, הגבלת היישומים הרצים ברקע וסמלים מונפשים[11].

אנדרואיד 9.0 (Pie)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד פאי

ב-7 במרץ 2018, יצאה לאור גרסה מוקדמת למפתחים הזמינה למכשירי נקסוס ופיקסל[10]. הגרסה הסופית יצאה בתאריך 6 באוגוסט 2018 בשם פאי והייתה זמינה עם יציאתה למכשירי פיקסל ו־Essential Phone.

הגרסה כוללת שינויים כללים בעיצוב ותכונות חדשות כגון עיצוב חדש לתפריט הגישה המהירה, השעון בחלק העליון עבר לצד שמאל, בחירת ערכת נושא, ניווט במחוות חדש ועוד.

אנדרואיד 10

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 10

אנדרואיד 10 (נקראה במהלך הפיתוח Android Q) היא הגרסה העשירית של מערכת ההפעלה אנדרואיד. תאריך היציאה שלה הוא 3 בספטמבר 2019, עת גוגל הוציאה עדכון גרסה למכשיריה.

אנדרואיד 11

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 11

אנדרואיד 11 היא גרסה של מערכת ההפעלה לניידים אנדרואיד שיצאה ב-2020.

אנדרואיד 12 (Snow Cone)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 12

אנדרואיד 12 היא הגרסה העיקרית ה-12 של אנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית שפותחה על ידי Open Handset Alliance בהובלת גוגל. לאחר מספר גרסאות בטא, באוקטובר 2021 הושקה הגרסה הסופית וזמינה להתקנה במכשירי פיקסל נתמכים.

אנדרואיד 13

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 13

אנדרואיד 13 היא הגרסה העיקרית ה-13 של מערכת ההפעלה אנדרואיד שפותחה על ידי Open Handset Alliance בראשות גוגל. הגרסה זמינה במכשירי פיקסל, מדגם פיקסל 4 ומעלה, החל מ-15 באוגוסט 2022.

אנדרואיד 14

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 14

אנדרואיד 14 היא הגרסה העיקרית ה-14 של מערכת ההפעלה לניידים אנדרואיד שהוכרזה ב-8 בפברואר 2023, כאשר התצוגה המקדימה של המפתחים יצאה באותו יום וגרסת הבטא הראשונה יצאה ב-12 באפריל. הגרסה שוחררה ב-4 באוקטובר 2023[12].

אנדרואיד 15

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אנדרואיד 15

אנדרואיד 15 היא הגרסה העיקרית ה-15 של מערכת ההפעלה לניידים אנדרואיד. התצוגה המקדימה הראשונה למפתחים יצאה בפברואר 2024 וגרסת הבטא הראשונה יצאה באפריל 2024. גוגל מצפה להגיע ליציבות הפלטפורמה ביוני 2024 עם שחרור סופי צפוי ברבעון השלישי של 2024.

אנדרואיד 15 נקראת פנימית "גלידת וניל".

גרסת הבטא הראשונה הגיעה עם תכונות נוספות, כמו אפליקציות שיכולות לשנות קנה מידה מקצה לקצה ולצייר פסי מערכת שקופים בחלק העליון והתחתון של המסך, תמיכה ברמת מערכת ההפעלה לארכוב אפליקציות והוצאה מארכיון בחנויות אפליקציות של צד שלישי, שיפור תמיכה בברייל, הצפנה מקצה לקצה עבור מפתחות אנשי קשר ותכונות מפתחים חדשות רבות אחרות. נכון ל-18 במאי 2024, הגרסה שוחררה רק בבטא.

גרסאות ייעודיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

Wear OS, ובעבר Android Wear, היא גרסה של מערכת ההפעלה אנדרואיד למוצרים לבישים (כמו: שעונים חכמים). רוב המערכת נשענת על הזיהוי הקולי של גוגל. כאשר אומרים 'Ok Google', ניתן לחפש במנוע החיפוש גוגל, שבאמצעותו ניתן למצוא מזג אוויר, מפה ליעד מסוים ועוד. השעון ניתן לשליטה דרך יישום בטלפונים חכמים הנתמכים במערכת ההפעלה אנדרואיד (גרסת אנדרואיד 4.3 ומעלה).

השעון הראשון עם מערכת הפעלה זאת הוא LG G Watch, לאחר מכן, באותו הכרזה של מערכת ההפעלה, הוכרז גם ה-Moto 360, שעון חכם מיוחד במינו בשל מסך המגע העגול שלו.

במהלך כנס Google I/O 2014 הוכרז השעון החכם Samsung Galaxy Gear Lite. למערכת ה-Wear נוספו עוד שעונים רבים מיצרניות האנדרואיד. 2 Android Wear שמבוססת על Android 7.1.1 היא הגרסה החדשה ביותר (נכון לפברואר 2017).

ערך מורחב – Android TV

Android TV היא גרסה של מערכת ההפעלה אנדרואיד לטלוויזיות. מערכת זו מאפשרת לצפות בסדרות, סרטים וסרטונים מ-Google Play Movies & TV, מיוטיוב, או מאפליקציות צד שלישי אחרות כמו נטפליקס, לשחק במשחקי וידאו מחנות ה-Google Play ובנוסף לכל זה מערכת ההפעלה תומכת גם בשידורי טלוויזיה רגילים.

המערכת יכולה, באופן אוטומטי, "לחזות" באילו תכנים רוצה המשתמש לצפות באותו רגע ולהציע תכנים מתאימים ובכל עת ניתן להגיד 'Ok Google' אל השלט (שלט משחק, טלפון חכם, מחשב לוח או השלט הבסיסי) כדי לבצע חיפוש קולי במנוע החיפוש גוגל ואף לשאול את 'העוזרת הווירטואלית' google now שאלות בנוגע לדברים שונים.

מערכת ההפעלה מסתנכרנת עם כל מכשיר הכולל את מערכת ההפעלה אנדרואיד בגרסאות הנתמכות.

החברות השונות הודיעו שיחלו שיווק טלוויזיות עם מערכת הפעלה זו החל משנת 2015.

ערך מורחב – Android Auto

Android Auto היא הגרסה של מערכת ההפעלה אנדרואיד למכוניות וכלי רכב שונים.

גרסה זו אינה מותקנת ברכב עצמו. היא נמצאת על המכשיר החכם של המשתמש ונטענת לרכב (תומך) כאשר הטלפון מתחבר למכונית. הסיבה לכך היא כדי ש"סוף סוף תהיה סביבת עבודה שניתנת לעדכון בכלי רכב".

היא כוללת את - Google Now, את יישום המפות - גוגל מפות, הנחשב לפופולרי ביותר בעולם וכולל גם שילוב עם היישום Waze. היא כוללת גם שילוב עם היישום Play Music, החנות של גוגל למוזיקה מקוונת. כמו כן ניתן להוריד יישומים נוספים מחנות ה-Google Play.

המכוניות הראשונות שכללו מערכת מולטימדיה שתמכה ב-Android Auto הושקו בשנת 2015 ובמקביל הושקה גם האפליקציה לטלפון החכם.

גוגל נקסוס

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – גוגל נקסוס

סדרת הנקסוס היא סדרת מכשירי אנדרואיד שפותחה על ידי חברת גוגל בשיתוף יצרניות חומרה שונות. מכשירי הנקסוס היוו את מכשירי הדגל של מערכת ההפעלה אנדרואיד, ולכן קיבלו עדכוני תוכנה היישר מגוגל והתעדכנו ראשונים לגרסאות אנדרואיד חדשות.

ב-15 באוקטובר 2014 הוכרזו הסמארטפון נקסוס 6 ומחשב הלוח נקסוס 9 המבוססים על אנדרואיד 5. ב-29 בספטמבר 2015 הוכרזו הנקסוס 5X והנקסוס 6P עם מערכת ההפעלה אנדרואיד 6.0 מרשמלו.

באוקטובר 2016 השיקה גוגל את סדרת מכשירי פיקסל שמחליפה את סדרת נקסוס.

ערך מורחב – Google Play

גוגל פליי סטור (Google Play Store) (לשעבר אנדרואיד מרקט) היא חנות דיגיטלית להורדת תוכן כגון סרטים, מוזיקה, ספרים ואפליקציות שהועלו על ידי מפתחים עצמאיים, בדומה ל-App Store של המתחרה אפל. התוכנה היא חלק משירות התוכן הדיגיטלי Google Play ומותקנת כברירת מחדל במכשירים מבוססי אנדרואיד המממשים את "חוויית השימוש של גוגל". בניגוד ל־App Store בה כל אפליקציה מאושרת מראש, גוגל מפעילה סינון כללי יותר, וכל אחד יכול להעלות אפליקציות כל עוד אינן מנוגדות למספר כללים בסיסיים[13], וזה אחד הגורמים לגודלה הגדול יחסית של החנות. נכון לנובמבר 2020 יש בה יותר מ-2.5 מיליון אפליקציות.

גוגל פליי זמינה מסביב לעולם. בחנות ניתן למכור ולקנות תוכן בתשלום, אך לא כל התוכן זמין בכל המדינות. רכישת אפליקציות בתשלום אפשרית ב-132 מדינות כולל ישראל[14]. במדינות מסוימות, כמו פולין, צ'כיה ופקיסטן, ניתן לקנות אך לא למכור, ואילו במדינות אחרות לא ניתן לקנות ולא ניתן למכור. בישראל, שתי האפשרויות זמינות[15][16].

קניית האפליקציות בתשלום נעשית באמצעות שירות התשלום של גוגל - Google Pay, שזמין בישראל. כדי להוריד אפליקציות חינמיות אין צורך בחשבון בשירות Google Checkout.

חברת מחקרים בשם Canalys העריכה ברבעון השני של 2009 שלמערכת ההפעלה אנדרואיד הייתה ב-2.8% מכלל משלוחי הטלפונים החכמים בעולם. ברבעון הרביעי של 2010 מספר זה צמח ל-33% מהשוק, מה שהפך את האנדרואיד למערכת הנמכרת ביותר בקרב טלפונים חכמים. ברבעון השלישי של 2011 חברת גרטנר העריכה שיותר מחצי (52.5%) משוק הטלפונים החכמים שייך לאנדרואיד. בשנת 2012, על פי חברת המחקר IDC, נתח זה עלה ל-70% מכלל שוק הטלפונים החכמים העולמי (ביחס לכ-20% למתחרה המרכזית iOS של חברת אפל) ובמהלך השנה נמכרו כמעט 500 מיליון מכשירים חדשים מבוססי אנדרואיד[1].

נתח שימוש של גרסאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נתח שימוש של הגרסאות השונות

  Gingerbread‏ (0.3%)
  Ice Cream Sandwich‏ (0.3%)
  Jelly Bean‏ (3.2%)
  KitKat‏ (6.9%)
  Lollipop‏ (14.5%)
  Marshmallow‏ (16.9%)
  Nougat‏ (19.2%)
  Oreo‏ (28.3%)
  Pie‏ (10.4%)

נתח שימוש של הגרסאות השונות[17], נכון לאוגוסט 2019:

גרסה שם קוד תאריך יציאה רמת API חלק
11 אנדרואיד 11
10 אנדרואיד 10 29
9 פאי 6 באוגוסט 2018 28 10.4%
8.1 אוראו דצמבר 2017 27 15.4%
8.0 21 באוגוסט 2017 26 12.9%
7.1 נוגט 4 באוקטובר 2016 25 7.8%
7.0 22 באוגוסט 2016 24 11.4%
6.0 מרשמלו 5 באוקטובר 2015 23 16.9%
5.1 לוליפופ 9 במרץ 2015 22 11.5%
5.0 3 בנובמבר 2014 21 3%
4.4 KitKat 31 באוקטובר 2013 19 6.9%
4.3 Jelly Bean 24 ביולי 2013 18 0.5%
4.2 13 בנובמבר 2012 17 1.5%
4.1 9 ביולי 2012 16 1.2%
4.0 Ice Cream Sandwich 16 בדצמבר 2011 15 0.3%
2.3 Gingerbread 9 בפברואר 2011 10 0.3%

קוד המקור של אנדרואיד נגיש לציבור אך ללא אפשרות לתרומה חיצונית (באנגלית: Source available software (אנ')). גוגל מפרסמת את רוב הקוד (כולל רשת וערימות טלפוניה) תחת רישיון אפאצ'י, שבמסגרתו יצרנים יכולים להוסיף הרחבות קנייניות מבלי להגיש אותן חזרה לקהילת הקוד הפתוח. בדומה לפרויקט אפאצ'י, תרומת קוד למיזם דורשת מהתורם אישור התחייבותו (רישיון זכויות יוצרים מתירני ורישיון לשימוש בפטנטים).

קוד המקור של אנדרואיד זמין במאגרי גיט ציבוריים. מכיוון שהמיזם מתפרש על־פני מספר רב של מאגרים שכאלו, גוגל כתבה כלי בשם Repo על מנת להקל על המפתחים לעבוד עם מספר רב של מאגרים[18].

במקביל מפתחת גוגל מערכת הפעלה נוספת פוקסיהאנגלית: Fuchsia) המיועדת לעבוד הן על טלפונים ניידים והן על מחשבים אישיים וגם על שעונים חכמים[19].

הפיתוח של אנדרואיד וגרסאותיו החדשות נעשה על ידי עובדי גוגל בצורה פרטית. יצרני התקנים יכולים להוסיף שינויים משלהם. בפועל לחלקם שינויים גדולים יותר ולחלקם שינויים קטנים יותר. קוד המקור של ממשקי המשתמש הללו אינו גלוי[דרוש מקור]. בדרך כלל גוגל פותחת את קוד המקור של גרסה חדשה למאגרים הציבוריים רק כשהגרסה יוצאת באופן רשמי.

מספר ימים לאחר Google I/O 2014 הודיעה גוגל כי לא תאפשר לשנות את הממשק של מערכת ההפעלה אנדרואיד בגרסאות הטלוויזיה, לכלי רכב, ולשעונים חכמים.

ערך מורחב – LineageOS

ישנם מספר מיזמים שמספקים מערכת מותאמת אישית חלופית למכשירי אנדרואיד שונים. הבולט שבהם הוא פרויקט LineageOS. זהו מיזם שהחל את דרכו כשינוי ("מוד") של המערכת מבוססת בעיקר על קוד המקור הזמין של אנדרואיד. במקור היא כללה גם מספר יישומים קנייניים של גוגל, אולם בעקבות תביעה מצד גוגל על הפרת רישיון השימוש בהם (השימוש בהם מותר רק בהתקנים שמממשים את מלוא הדרישות של "חוויית השימוש של גוגל") הם הוסרו מההתקנה הרגילה וזמינים להורדה בנפרד.

ברחבי האינטרנט קיימת כמות עצומה של מדריכים ומערכות מותאמות אישית עבור מגוון רחב מאוד של מכשירים.

השם המקורי של המיזם היה CyanogenMod אך בעקבות סגירת החברה, שהייתה המפתחת העיקרית שלו, נוצר מיזם המשך בשם LineageOS, שאף מבוסס על חלק מהקוד של CyanogenMod, כהמשך לו[20], והוא מתוחזק על ידי קבוצת מפתחים שונים.

סכסוך זכויות יוצרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוגוסט 2010 הגישה חברת אורקל תביעה משפטית כנגד חברת גוגל. על פי אורקל, גוגל הפרה את קניינה הרוחני של אורקל בטכנולוגיית Java, בכך שהשתמשה בה במערכת ההפעלה אנדרואיד שגוגל פיתחה. מנגד טענה גוגל כי אין קניין רוחני על שפה, ולא ניתן להחיל זכויות יוצרים על ממשקי API. במאי 2016 קבע חבר המושבעים בבית המשפט הפדרלי בסן פרנסיסקו כי השימוש של גוגל בשפת התכנות נחשב שימוש הוגן[21]. באפריל 2021 קיבל בית המשפט העליון של ארצות הברית את עמדתה של גוגל בסכסוך זה[22].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 Android and iOS Combine for 91.1% of the Worldwide Smartphone OS Market in 4Q12 and 87.6% for the Year, According to IDC, ‏14 בפברואר 2013 (ארכיון)
  2. ^ Bertel King, Is Android Really Open-Source? And Does It Even Matter?, MUO, ‏2016-03-28 (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ Android – Google Mobile Services, Android (באנגלית)
  4. ^ Google Chrome is facing its Internet Explorer moment on Android, Trusted Reviews, ‏2018-07-18 (באנגלית)
  5. ^ Number of Android applications on the Google Play store, AppBrain (באנגלית)
  6. ^ Mithun Chandrasekhar (2 בפברואר 2011). "Google's Android Event Analysis". AnandTech. נבדק ב-5 בפברואר 2011. I confirmed this with Google; Honeycomb, at least in the current form, will not be coming to non-tablet devices {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ גוגל מציגה גרסה מוקדמת של טאבלט עם אנדרואיד 3.0 (חלת דבש) - דיווח מתערוכת All Things D באתר TechRepublic, 7 בדצמבר 2010
  8. ^ הגרסה הבאה של אנדרואיד תקרא "קיט קט" - ידיעה בPC Magazine, 3 בספטמבר 2013
  9. ^ גוגל מפתיעה עם גרסה ראשונה של Android N למפתחים, זמינה עכשיו להורדה, באתר גאדג'טי, 9 במרץ 2016
  10. ^ 1 2 Download Android O | Android Developers, developer.android.com
  11. ^ "Everything new in Android O: features and changes". Android Authority (באנגלית אמריקאית). 2017-07-25. נבדק ב-2017-07-26.
  12. ^ "Timeline, milestones, and updates". Android (באנגלית). 8 בפברואר 2023. ארכיון מ-8 בפברואר 2023. נבדק ב-9 בפברואר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  13. ^ Google Play Developer Program Policies (באנגלית)
  14. ^ Paid App Availability (באנגלית)
  15. ^ מדינות מהן ניתן למכור יישומים בשוק של אנדרואיד מתוך אתר אנדרואיד
  16. ^ מדינות שבהן ניתן לקנות יישומים בשוק של אנדרואיד (אנגלית) באתר אנדרואיד
  17. ^ Dashboards | Android Developers, developer.android.com
  18. ^ הורדת קוד המקור של אנדרואיד - מאמר מאתר התכנות של גוגל
  19. ^ אילן גלר‏, הכירו את מערכת ההפעלה הסודית החדשה של גוגל, באתר וואלה, 16 באוגוסט 2016
  20. ^ Open-source Lineage project rises from Cyanogen’s ashes as Android maker abruptly shuts down services, מתוך אתר geekwire.com
  21. ^ אתר למנויים בלבד בלומברג, גוגל ניצחה את אורקל – והמתכנתים ברחבי העולם נושמים לרווחה, באתר TheMarker‏, 29 במאי 2016
  22. ^ חדשות חוץ, ניצחון לגוגל על אורקל בעניין הקניין הרוחני על תוכנות ההפעלה של האנדרואיד, באתר כלכליסט, 5 באפריל 2021;
    יורם ליכטנשטיין, העתקת קוד תוכנה לצרכים פונקציונליים אינה בהכרח הפרת זכות יוצרים, 6 באפריל 2021