לדלג לתוכן

יחסי ארצות הברית – סרביה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יחסי ארצות הבריתסרביה
ארצות הבריתארצות הברית סרביהסרביה
ארצות הברית סרביה
שטחקילומטר רבוע)
9,833,517 77,474
אוכלוסייה
346,048,636 6,720,281
תמ"ג (במיליוני דולרים)
27,360,935 75,187
תמ"ג לנפש (בדולרים)
79,067 11,188
משטר
רפובליקה נשיאותית פדרלית רפובליקה פרלמנטרית

היחסים הסרבים-אמריקאים הם יחסים בילטרליים בין ממשלותיהן של ארצות הברית של אמריקה והרפובליקה של סרביה שהחלו לראשונה ב-1882[1]. בין השנים 1918 ו-2006 קיימה ארצות הברית יחסים עם ממלכת יוגוסלביה, הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה, הרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה (לימים סרביה ומונטנגרו), שסרביה נחשבת ליורשתה המשפטית[2].

בשלהי המאה ה-19 ניסתה ארצות הברית לנצל את נסיגה של האימפריה העות'מאנית מהבלקן תוך כינון יחסים דיפלומטיים עם מדינות הלאום החדשות של האזור, בהן סרביה. שתי המדינות היו בעלות ברית במלחמת העולם הראשונה. לאחר המלחמה, סרביה התאחדה עם מונטנגרו ושטחים שהיו בעבר בידי האימפריה האוסטרו-הונגרית על מנת ליצור מדינה סלאבית דרומית מאוחדת, שתיקרא בשם יוגוסלביה. ליוגוסלביה היו יחסים דיפלומטיים עם ארצות הברית עד ראשית מלחמת העולם השנייה. במהלך מלחמת העולם השנייה ביוגוסלביה, ארצות הברית תמכה בצ'טניקים המלוכנים על פני יריביהם, הפרטיזנים הקומוניסטים. הצ'טניקים הפסידו בסופו של דבר לפרטיזנים ויוגוסלביה הפכה למדינה קומוניסטית חד-מפלגתית כאשר יוסיפ ברוז טיטו עומד בראשה. מיד לאחר המלחמה, היו ליוגוסלביה וארצות הברית יחסים דיפלומטיים בקושי. תום המלחמה הביא גם להגירה המונית של פליטים מיוגוסלביה, שרבים מהם היו סרבים שהגיעו בסופו של דבר אל אמריקה. הגירה זו עזרה ליצור את התפוצה הסרבית הגולה בארצות הברית. חלק מן הפליטים הסרבים שהתיישבו בארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה היו גולים אנטי-קומוניסטים שניסו לערער את טיטו במהלך המלחמה הקרה, תוך שימוש בארצות הברית כמקום למטרתם האנטי-קומוניסטית.

במהלך התפרקותה של יוגוסלביה התערבה ארצות הברית בסכסוכים לוחמניים וכלכליים כאחד בבלקן, בייחוד בסרביה, שנודעה אז כ"רפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה" (אחת ממדינות שירשו את הרפובליקה הסוציאליסטית פדרלית של יוגוסלביה). ארצות הברית הטילה סנקציות הרפובליקה הפדרלית והובילה את מסע ההפצצות של ארגון האמנה הצפון-אטלנטית נגד יוגוסלביה ב-1999. בתקופה זו פרץ גל נוסף של הגירה סרבית, ופליטים סרבים רבים עקרו לארצות הברית. בשנות ה-2000 היחסים של ארצות הברית עם הרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה הושבו על כנם, אך מצב זה השתנה כאשר מונטנגרו פרשה מהאיחוד ב-2006, ולאחר מכן סרביה הייתה המדינה היחידה מבין הרפובליקה האחרונה של יוגוסלביה שקיימה עם ארצות הברית יחסים. קוסובו הכריזה באורח חד-צדדי על עצמאות מסרביה בפברואר 2008, מהלך בו הכירה ארצות הברית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ שגרירי ארצות הברית בסרביה, באתר NNDB (באנגלית)
  2. ^ על סרביה, באתר תוכנית הפיתוח של האומות המאוחדות (באנגלית)