עלי אבונימה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עלי אבונימה
Ali Abunimah
לידה 29 בדצמבר 1971 (בן 52)
וושינגטון די. סי., ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
קישורים חיצוניים
טוויטר AliAbunimah
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עלי חסן אבונימהאנגלית: Ali Hasan Abunimah, נולד ב-29 בדצמבר 1971) הוא עיתונאי ופעיל פוליטי אמריקאי, בן למהגרים פלסטינים.

אבונימה תומך בולט ב"פתרון המדינה האחת" לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ופרסם ספר בנושא זה.

הוא מתגורר בשיקגו, וטוריו מתפרסמים בעיתונים אמריקאים רבים, בהם השיקגו טריביון ולוס אנג'לס טיימס. התראיין בתוכניות טלוויזיה רבות ברשתות CNN, MSNBC, PBS ורשתות נוספות, וכן הופיע במספר סרטים תיעודיים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

הוא ממייסדי אתר האינטרנט "אלקטרוניק אינתיפאדה" וכיהן כסגן נשיא של "רשת הפעולה הערבית-אמריקאית". כמו כן הוא חבר מייסד בוועד ההיגוי של "אל-עודה", ארגון הפועל למען זכות השיבה הפלסטינית, ואחד מתומכיה הבולטים של תנועת BDS.

במאי 2013 ביקר במחנה הפליטים אל-מע'אזי שברצועת עזה.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

עלי חסן אבונימה נולד בוושינגטון, ארצות הברית. אביו נולד בכפר בתיר, בגדה המערבית, והיה דיפלומט ירדני ושגריר ירדן באו"ם. אמו נולדה בכפר ליפתא והפכה לפליטה באירועי הנכבה ב-1948. בילדותו משפחתו התגוררה בבריטניה ובבלגיה, ולאחר מכן חזרה לארצות הברית.

אבונימה קיבל תארים אקדמיים מאוניברסיטת פרינסטון ומאוניברסיטת שיקגו. בפרינסטון הוא החל בפעילות פוליטית, שנמשכה גם בשיקגו, שם נפגש רבות עם הקהילה המוסלמית בעיר. בהמשך הפך פעיל ברשת הפעולה הערבית-אמריקאית, והפך להיות סגן הנשיא של הארגון.

פעילות פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

האתר "אלקטרוניק אינתיפאדה"[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2001 אבונימה היה בין מייסדי אתר האינטרנט "אלקטרוניק אינתיפאדה" (The Electronic Intifada), המכסה את הסכסוך הישראלי-פלסטיני מנקודת המבט הפלסטינית.

תמיכתו בפתרון המדינה האחת[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2007 פרסם אבונימה ספר בשם "מדינה אחת: הצעה נועזת ליציאה מהמבוי הסתום הישראלי-פלסטיני" (One Country: A Bold Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse). בספר הוא מנמק מדוע הוא דוגל בפתרון המדינה האחת.

לאחר מכן פרסם מאמרים רבים בנושא זה. לטענתו של אבונימה, לפתרון שתי מדינות לשני עמים "אין סיכוי להתממש" והוא הוחלף על ידי "מדינה דו-לאומית דה פקטו" בשליטה ישראלית. הוא תומך בהקמת מדינה אחת דמוקרטית, המבוססת על שוויון אזרחי, תוך התחשבות בחששות הלגיטימיים של האוכלוסייה היהודית בישראל.

לדעת רוב המבקרים של ספריו ומאמריו של אבונימה, רעיון המדינה האחת שקול לחורבן מדינת ישראל, ומחיקת אופייה היהודי של המדינה לטובת שלטון הרוב הערבי. גם באתר "NGO Monitor" מובעת ביקורת על גישתו, לפיה "הוא פוטר בלא-כלום את הדאגות היהודיות בנוגע לחיים תחת רוב ערבי כפחדים גזעניים, ולא הגיוניים".[1]

התנגדותו לישראל ולציונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבונימה מתנגד לציונות, אותה הוא מתאר "פרויקט גוסס שנמצא בנסיגה ומתקשה לגייס תומכים חדשים." הוא מתנגד לשליטה היהודית בארץ ישראל, ולדעתו הפלסטינים צריכים לנקוט באמצעים לא-אלימים נגד ישראל, כמו חרם על ישראל, ולקדם את חזון המדינה האחת. בשנת 2012 כתב: "בסופו של דבר, אני מאמין שההיגיון הבלתי נמנע של המדינה האחת יתקבל. כמו בדרום אפריקה ובצפון אירלנד, כל פתרון צודק יהיה כרוך בתהליך קשה וממושך של משא ומתן וחידוש היחסים הפוליטיים, הכלכליים והתרבותיים. אבל הדיון מוביל לשם, והוא בלתי ניתן לעצירה."

במאמרים אחרים שלו השווה את ישראל לשלטון האפרטהייד בדרום אפריקה, ואף תמך באמירה של פוליטיקאי בריטי שהשווה את ישראל לגרמניה הנאצית.

על מפעל ההתנחלויות אמר שהן "מפעל קולוניאלי של מתנחלים אלימים ללא לגיטימציה בינלאומית", והוא "נשמר באמצעות אלימות ומערכת אפרטהייד צבאית." הוא כינה את ההתנחלויות "פשעי מלחמה", תיאר את צה"ל כ"מיליציה עדתית יהודית" ואמר שיש "חוקים גזעניים הדומים לחוקי ג'ים קרואו בליבה של האידאולוגיה הציונית." בתשובה לשאלה האם במסגרת משא ומתן יכירו הפלסטינים בזכותה של ישראל להתקיים, השיב אבונימה: "איך הפלסטינים יכולים אי פעם להכיר או לתת לגיטימציה לישות שרואה את ריבוי האוכלוסייה הסתמי כאיום קיומי?"

אבונימה מבקר את תמיכתה של ארצות הברית בישראל, ותומך בזכות השיבה הפלסטינית.

השוואת הציונות לאפרטהייד[עריכת קוד מקור | עריכה]

פעילי BDS בשבוע האפרטהייד הישראלי באוניברסיטת יורק

אבונימה השווה פעמים רבות את הציונות למשטר האפרטהייד שהיה בדרום אפריקה עד 1994.

במהלך הרצאה במכללת המפשייר אמר: "אובדן הלגיטימציה עבור משטר האפרטהייד היה מחולל השינוי, וכאשר מערכת מאבדת את הלגיטימיות שלה, כל כלי הנשק שבעולם לא יוכלו להגן עליה ... אנו מתחילים לראות אובדן דומה של לגיטימציה כלפי הציונות."[2]

כמו כן נאם רבות באירועי "שבוע האפרטהייד הישראלי" באוניברסיטאות בארצות הברית.[3]

ביקורת על הרשות הפלסטינית[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבונימה מבקר בחריפות את הרשות הפלסטינית. במאמר בדצמבר 2012 כתב: "במשך שנים הרשות מתודרכת ומצוידת על ידי כוחות אמריקאים על מנת לשמש ככוח עזר לכוחות הכיבוש הישראליים, לדכא כל צורת התנגדות פלסטינית, להכות ולדכא פלסטינים המביעים את דעותיהם ולעצור ולהטריד עיתונאים שמעזים לבקר אותה. קיים תיעוד מסודר על שיתוף הפעולה של עבאס עם ישראל, נגד האינטרסים של העם הפלסטיני. בשנת 2006 הרשות חרשה מזימה חשאית עם ישראל, ארצות הברית וחוסני מובארכ, להפיל את חמאס שניצח בבחירות. היא שיתפה פעולה עם ישראל כדי לקבור את דו"ח ועדת גולדסטון על פשעי המלחמה של ישראל בעזה, ומתחננת לישראל לא לשחרר אסירים פלסטינים כדי לא להעניק נקודות זכות לחמאס."

לאחר חתימת הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס, פרסם אבונימה מאמר ובו הבהיר שהוא מתנגד לכך משום שהדבר עלול להתפרש כהכרה בישראל.[4]

עמדות נוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בכנס במדריד על פתרון המדינה האחת, אבונימה התייחס ל"שלום עכשיו" כאל "קבוצה גזענית ציונית ימנית".[1]

בשנת 2012 אבונימה שיבח את הסרט התיעודי "שוד הספרים הגדול", לפיו בשנת 1948 נבזזו בשיטתיות עשרות אלפי ספרים פלסטינים על ידי ההגנה. ישראל הכחישה את התיאורים בסרט.

כאשר גלעד שליט נפל בשבי החמאס, אבונימה כתב כי יש להתייחס אליו כאל שבוי מלחמה, וככזה אינו זכאי לקשר עם משפחתו או לביקורים של נציגי ארגון הצלב האדום.

במאמר באל-ג'זירה תקף את כתב הגרדיאן ג'ושוע טרוויניו שקרא לצה"ל לתקוף את המשט לעזה (2011). הגארדיאן תמך בטרוויניו, אך פיטר אותו זמן קצר לאחר מכן מסיבות אחרות - הוא קיבל כספים מממשלת מלזיה כדי לשפר את תדמיתה, והסתיר זאת מעורכי העיתון.

קשריו עם ברק אובמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבונימה פגש את ברק אובמה בשיקגו מספר פעמים, כולל פגישות אישיות, כאשר אובמה היה חבר ההסנאט של אילינוי. לדבריו, בתקופה זו אובמה נהג להשתתף באירועים של הקהילה הפלסטינית בשיקגו, בהם אירוע התרמה למען הפלסטינים בשנת 1998 שבו אדוארד סעיד היה הנואם המרכזי, ואירוע התרמה למען תושבי מחנה הפליטים דהיישה בשנת 1999.

גם במאמר משנת 2007 כתב אבונימה: "אובמה שכנע אותי שהוא היה מאוד מודע לסוגיות הקריטיות של תמיכת ארצות בישראל וחוסר הרגישות כלפי הערבים ... הוא היה תומך נלהב בלחץ אמריקאי על ישראל."

לדברי אבונימה, אובמה ניתק לאחר מכן את יחסיו עם ערביי ארצות הברית לקראת בחירתו לסנאט. "אובמה אמר שהוא אוהד את הפלסטינים," כתב אבונימה, "אבל אני לא מאמין לו. אני מאמין שיש לו מניעים פוליטיים והוא לא מזדהה עם הפלסטינים, לנוכח עמדותיו ופעולותיו האחרונות. הוא הביע אהדה לפלסטינים רק בשביל להיבחר."

אבונימה הביע ביקורת חריפה על מדיניותו של אובמה במזרח התיכון, וכתב: "אובמה התבצר במדיניות של קודמו, ג'ורג' ו. בוש, ולא תרם אפילו תירוץ קלוש לקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני."

פרסומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2007 פרסם אבונימה ספר בשם "מדינה אחת: הצעה נועזת ליציאה מהמבוי הסתום הישראלי-פלסטיני" (One Country: A Bold Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse). בספר הוא מנמק מדוע הוא דוגל בפתרון המדינה האחת.

כמו כן פרסם מאמרים רבים בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, בין השאר בעיתונים הניו יורק טיימס, שיקגו טריביון, לוס אנג'לס טיימס, הגרדיאן ואל-ג'זירה. התראיין בתוכניות טלוויזיה רבות ברשתות CNN, MSNBC, PBS ורשתות נוספות, וכן הופיע במספר סרטים תיעודיים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עלי אבונימה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 האינתיפאדה האלקטרונית ועלי אבונימה, באתר העמותה לאחריות ארגונים לא ממשלתיים, ‏29 בנובמבר 2010.
  2. ^ אפרטהייד והעיתונות הישראלית, באתר פרספקטיבה, ‏27 במרץ 2012.
  3. ^ הנשק הישראלי נגד "שבוע האפרטהייד הישראלי" בארה"ב: 13 חיילים, באתר "ישראלים חיים בארצות הברית", ‏25 בפברואר 2014.
  4. ^ בן דרור ימיני, קמפיין למען חיסול ישראל, באתר nrg‏, 8 בפברואר 2013.