לדלג לתוכן

המטבח המרוקאי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המטבח המרוקאי
מאכלים
סוג African cuisine, North African cuisine עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח מטבח ים תיכוני, מטבח ערבי
מוצא מרוקו
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מאכלים מרוקאיים
דג אמנון בסגנון מרוקאי. הנוסח המרוקאי שונה מהחריימה הלובי.
קוסקוס מרוקאי
סירי טאג'ין מרוקאים

המטבח המרוקאיערבית: المطبخ المغربي) הוא המטבח הנהוג במרוקו והוא בעל גיוון רב. הסיבות לגיוון היא הקשרים הרבים של מרוקו עם העולם החיצון לאורך מאות שנים. הגיוון האקלימי והנופי המאפשר מגוון של גידולים חקלאיים וכן מיקומה של מרוקו בין יבשת אפריקה ליבשת אירופה על נתיבי המסחר, היבוא והייצוא של המזון.

המטבח המרוקאי הוא שילוב השפעות ערביות, ברבריות, מוריות, מזרח תיכוניות, ים תיכוניות, אפריקאיות ויהודיות. במהלך השנים עיצבו הטבחים בארמונות המלוכה של פאס, מקנס, מרקש, רבאט וטטואן את המטבח המרוקאי כפי שהוא מוכר היום.

מבנה הארוחות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
סלט מרוקאי

ארוחת הצהריים היא הארוחה הראשית, מלבד בחג הרמדאן. ארוחה מרוקאית טיפוסית מתחילה בסדרה של סלטים חמים וקרים, שתיית ראייב, ונמשכת בטג'ין (נזיד בשר/עוף מרוקאי). בכל ארוחה נהוג לאכול לחם לרבות חארשה. לעיתים קרובות, תלוי במצבם הכלכלי של הסועדים, מוגש לאחר מכן, בשר טלה או בשר עוף, ולבסוף, קוסקוס עם בשר וירקות. מנהג נפוץ הוא שתיית כוס תה ממותק עם נענע בסוף הארוחה. למקרים של סעודה לא צפויה קיים במטבח המרוקאי הכליע העשוי מנתחי בשר בקר מבושל, מטוגן, ומשומר בשמן.

שימוש בתבלינים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
דוכן תבלינים בשוק של אגאדיר

נעשה שימוש נרחב בתבלינים במאכלים במטבח המרוקאי. בעוד שתבלינים רבים יובאו למרוקו במשך אלפי שנים, מרכיבים רבים, כמו זעפרן, נענע, זיתים, תפוזים ולימונים מיוצרים במרוקו. תבלינים נפוצים במיוחד - קינמון, כמון, כורכום, ג'ינג'ר, פלפל, פלפל אדום, זרעי אניס, זרעי שומשום, כוסברה, פטרוזיליה, זעפרן, נענע ותערובת בשם ראס אל חנות.

במרוקו גדל גם עץ הארגן שממנו מפיקים את שמן הארגן הנחשב לשמן היקר בעולם לאחר תהליך כתישת האגוזים הגדלים עליו שטעמם דומה לטעם של שקדים.

חרירה הוא מרק המבוסס על חומוס, עגבניות, בצל, סלרי, פטרוזיליה וכוסברה. הוא נאכל באופן יומיומי ובעיקר בסוף צום הרמאדן. היהודים נוהגים לאכלו בשבירת צום יום הכיפורים.

ביסרה הוא מרק על בסיס שעועית, הנצרך גם הוא בחודשים הקרים יותר של השנה.

למרוקו יש מלמעלה מ-3,000 ק"מ של קו חוף. במי החוף של מרוקו, יש שפע של דגים.

בשוקי הדגים במרוקו אפשר למצוא דג סול, דג חרב, טונה, טורבוט, מקרל, שרימפס, צלופח, סקייט, לוטיין אדום, סרטן עכביש, לובסטר ועוד מגוון רחב של דגים

במטבח המרוקאי נהוג לסיים את הארוחה בפירות עונתיים המוגשים לשולחן. קינוח נפוץ אחר הוא השבקייה, בצק בצורת בייגלה המטוגן בשמן עמוק, ספוג בדבש ומפזרים עליו זרעי שומשום; הוא נאכל במהלך חודש הרמדאן. ישנו גם הספינג' הנחשב בתור סופגנייה מרוקאית.

מטבח יהודי מרוקו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ליהודי מרוקו היו מאכלים נפרדים משלהם לאירועים בעל אופי דתי. כגון: המופלטה שנהוג להכין בחג המימונה לאחר פסח, הז'ביב נואה שנהוג להכין לכבוד ראש השנה, וגם הברקוקש שהיא דייסה העשויה מ-בורגול שנהוג להגיש בין חג הפורים לחג הפסח.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח המרוקאי בוויקישיתוף

מתכונים מהמטבח המרוקאי, באתר FoodisGood מתכונים, 11 בדצמבר 2016


ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון ובנושא מרוקו. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.