אוסטקהקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אוסטקהקה
ostkaka
מאכלים
סוג New York-style cheesecake עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח המטבח השוודי עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא שוודיה עריכת הנתון בוויקינתונים
אופן הגשה קינוח
מרכיבים עיקריים אנזים הגבנה, סוכר, חלב, שמנת, שקדים, ביצים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אוסטקהקה לצד ריבת תותים, קצפת וגלידה

אוסטקהקהשוודית: Ostkaka; "אוסט" היא גבינה ו"קהקה" היא עוגה בשוודית) או בשמותיה הנוספים "עוגת גבינה שוודית" או "עוגת לבן שוודית" היא קינוח שוודי. לאוסטקהקה שורשים בשני מחוזים שונים של שוודיה, האלסינגלנד שבמרכז המדינה וסמולנד שנמצא בדרום, אם כי לכל מחוז יש גרסה משלו לעוגה.

המנה סמיכה ומעודנת, בעלת מרקם של קרם וכוללת גם שקדים. לרוב, תוגש העוגה חמימה עד פושרת לצד ריבות, דובדבנים או תותים, פירות שונים, קצפת ולעיתים רחוקות גם לצד גלידה. הסיבה שהעוגה מוגשת לסועדים חמימה היא שחום רב מדי יפגע בטעמה, ואילו קור יגרום למרכיביה להיות קשים ומוצקים מדי.

למרות התרגום המילולי של הקינוח (גבינה ועוגה), האוסטקהקה היא אינה עוגת גבינה, שכן עוגה מסוג זה היא עוגת שכבות. על כן בשוודיה, קוראים לעוגת גבינה בשם "עוגת גבינה אמריקאית" או מילולית בשם "צ'יזקייק". אף על פי כן, מסעדות בארצות סקנדינביה השונות מבלבלות לעיתים בין המנות.

מתכון[עריכת קוד מקור | עריכה]

את האוסטקהקה מכינים על ידי הוספת אנזים הגבנה לחלב והמתנה עד שהקזאין מתגבש. קצפת, סוכר, ביצים, שקדים מתוקים ומרים מעורבלים יחד כי ליצור תבליל. הבלילה מוכנסת לתנור והמנה מוגשת פושרת שכן חום רב יפגע בטעם הייחודי של המרכיבים.

לפי המסורת בשוודיה, במחוז סמונלד אופים את האוסטקהקה בסיר נחושת גדול. הרגל זה הוביל למנהג שאורחים שמוגשת להם המנה מסיר זה, מקבלים את החלקים שנאפו במרכז הסיר ולא קרוב לדפנות, כך שהם יקבלו את המנה המובחרת יותר ולא את המנות שמכילות שאריות של נחושת.

חג לאומי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז 2004, "יום האוסטקהקה" נחגג ב-14 בנובמבר בשוודיה. היא הוקמה על ידי "Ostkakans vänner" ("חברים של אוסטקהקה"), ארגון ללא מטרות רווח הנוסד באביב 2003.[1]

מידע נוסף[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאחר שתהליך הגבנת החלב אורך זמן ארוך יחסית, הוצעו רכיבים אחרים להכנת האוסטקהקה. באחת מן הגרסאות משתמשים בגבינת קוטג' במקום בחלב עם תוספים.

במטבח האמריקאי והרוסי קיימים קינוחים דומים, אחד מהם מכונה עוגת לבן "דמעות המלאכים".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוסטקהקה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Bernd Lindemann, Studio V19 AB, Bodafors, Startsidan - Ostkakans vänner, ostkakansvanner.se (בשוודית)