לדלג לתוכן

שארלוט (קינוח)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שארלוט
מאכלים
סוג קינוח עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
אופן הגשה קינוח
מרכיבים עיקריים ביצה, עוגת ספוג, לחם, חביצה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
קינוח שארלוט מוכן, העשוי כקערה מכוסה.

שארלוט (charlotte) הוא שם למספר קינוחים ועוגות. אחת הגרסאות הנפוצות הנקראת "שארלוט רוס" (charlotte russe, שרלוט רוסי) הוא קינוח המורכב מדפנות ותחתית עשויות לחם, עוגת ספוג או עוגיות (בישקוט או ביסקוויטים), עם מלית של מחית פרי או פודינג.

בקינוח הקלאסי השתמשו בלחם ישן טבול בחמאה, כדרך לניצול שאריות לחם. כיום מקובל יותר השימוש בעוגת ספוג או בישקוטים.

בשל פשטות ההכנה התפתחו גרסאות רבות של שארלוט. ברובן הקינוח מוגש קר ולכן מקובל כקינוח קיצי. ישנן גרסאות בהן הקינוח מכוסה לאחר המילוי בחומר הדיפון. בגרסאות אחרות אין כיסוי ולעיתים חלקן העליון מעוטר בפיסות פרי, אגוזים או עיטורי קרם. בגרסאות מסוימות ה"קערה" מכילה שכבות עוגה/עוגיות וביניהן מילוי.

בשארלוט פירות משולבים בדרך כלל מחית פרי או פרי משומר או טרי עם פודינג או קצפת. פירות שמקובל להכליל בשארלוט הם תות שדה, פטל, תפוח עץ, אגס, בננה. יש המצפים את הקינוח בשכבה דקה של ג'לי באותו טעם כשל הפירות.

גרסאות ללא פרי מכילות פודינג או קרם בוואריה. שארלוט שוקולד מכיל מוס שוקולד בין שכבותיו. שארלוט עם קריש פירות הדר היא גרסה מודרנית לקינוח.

במבטח הרוסי והמזרח-אירופאי, "שרלוטקה"(רוסית, אוקראנית: Шарлотка, פולנית: Szarlotka) היא עוגת ספוג עם תפוחים טריים.

מקור השם "שארלוט" אינו ידוע בוודאות[1]. הקינוח נפוץ בכל רחבי אירופה אך עם זאת יש המייחסים את שמו למילה האנגלית העתיקה "charlyt" שפירושה "תבשיל פודינג". אחרים מייחסים את המצאת המאכל לשף מארי-אנטואן קארם (1783-1833), אשר ייתכן וקרא לו כך על שם המלכה שארלוט (1744-1818), אמו של ג'ורג' הרביעי, מלך הממלכה המאוחדת, אצלו הועסק. את גרסת ה"שארלוט רוס" של הקינוח הקדיש קארם למעסיק אחר שלו - אלכסנדר הראשון, קיסר רוסיה[2].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ History of Charlotte Russe, באתר what's cooking america
  2. ^ אורית שטיבר, בשם המנה, מגזין את