ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/ערכים ששוכתבו או הורחבו באנציקלופדיה היהודית/בעל מום

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

בעל מום הוא אדם או בעל חיים שיש בהם לקות גופנית, כשבדרך כלל הדבר מתייחס ללקות מסוימת המוגדרת בהלכה, ולרוב בהקשר של עבודת המקדש. כהן בעל מום נפסל מלעבוד את עבודת המקדש, ובעל חיים בעל מום פסול הוא מלהיות מוקרב במקדש.

כהן בעל מום[עריכת קוד מקור]

המקור המקראי לפסולו של כהן בעל מום בעבודת בית המקדש הוא:

וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר: דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן לֵאמֹר, אִישׁ מִזַּרְעֲךָ לְדֹרֹתָם אֲשֶׁר יִהְיֶה בוֹ מוּם לֹא יִקְרַב לְהַקְרִיב לֶחֶם אֱלֹהָיו: כִּי כָל אִישׁ אֲשֶׁר בּוֹ מוּם לֹא יִקְרָב, אִישׁ עִוֵּר אוֹ פִסֵּחַ אוֹ חָרֻם אוֹ שָׂרוּעַ: אוֹ אִישׁ אֲשֶׁר יִהְיֶה בוֹ שֶׁבֶר רָגֶל אוֹ שֶׁבֶר יָד: אוֹ גִבֵּן אוֹ דַק אוֹ תְּבַלֻּל בְּעֵינוֹ אוֹ גָרָב אוֹ יַלֶּפֶת אוֹ מְרוֹחַ אָשֶׁךְ: כָּל אִישׁ אֲשֶׁר בּוֹ מוּם מִזֶּרַע אַהֲרֹן הַכֹּהֵן לֹא יִגַּשׁ לְהַקְרִיב אֶת אִשֵּׁי ה', מוּם בּוֹ- אֵת לֶחֶם אֱלֹהָיו לֹא יִגַּשׁ לְהַקְרִיב: לֶחֶם אֱלֹהָיו מִקָּדְשֵׁי הַקֳּדָשִׁים וּמִן הַקֳּדָשִׁים יֹאכֵל: אַךְ אֶל הַפָּרֹכֶת לֹא יָבֹא וְאֶל הַמִּזְבֵּחַ לֹא יִגַּשׁ כִּי מוּם בּוֹ, וְלֹא יְחַלֵּל אֶת מִקְדָּשַׁי כִּי אֲנִי ה' מְקַדְּשָׁם:

ויקרא כ"א י"ז

כל הקרבנות וכל עבודות המקדש אסורות להיעשות על ידי כהן בעל מום, כפי שלמדו חכמים בספרא[1]. כל הקרבן שנעשתה בו עבודה על ידי כהן בעל מום- חולל ונפסל, ועל הבעלים להביא קרבן חדש.

נחלקו התנאים בתוספתא[2] מה דינו של כהן שעבד בהיותו בעל מום. לדעת רבי יהודה, חייב העובד מיתה בידי שמיים. לדעת חכמים, שהלכה כמותם, חייב העובד מלקות.

בנוסף לאיסור העבודה במקדש, נאסר על כהן בעל מום גם להיכנס לבית המקדש, מכיוון שהוא לא ראוי להקריב. נחלקו הראשונים אם איסור זה הוא מדאורייתא או מדרבנן, והאם איסור הכניסה הוא לתחום שבין האולם למזבח, או אפילו כנגד מזבח עצמו.
בשאר דיני כהונה אין הבדל בין בעל מום לבין כהן רגיל. מותר לו לאכול תרומה וקודשים, מותר לו לשאת את כפיו, ונאסר עליו להיטמא למתים, ולהינשא לפסולי כהונה.

בספר משנה תורה מנה הרמב"ם מאה ארבעים ושניים מומים בגוף האדם הפוסלים בכהונה (הלכות ביאת המקדש ו, ח).

מום עובר[עריכת קוד מקור]

אזהרה מיוחדת הזהירה התורה על כהן שיש בו מום עובר, כלומר מום העתיד לחלוף, שלא יעבוד, שנאמר: ”כִּי כָל אִישׁ אֲשֶׁר בּוֹ מוּם לֹא יִקְרָב”, ולמדו מכך חכמים שזו אזהרה לבעל מום עובר. כל דינים שחלים על בעל מום, חלים על בעל מום עובר בזמן מומו. חלף מומו- הרי הוא כשר לעבודה.

לוי בעל מום אינו נפסל מעבודת הלוייה שבעבודת המקדש (שמירת המקדש ושירת הלוויים)[3].

לוי המחוסר איבר, נחלקו ראשונים ואחרונים בדינו:

  • יש מהאחרונים שכתבו שפסול לעבודת הלויים[4].
  • יש מן הראשונים שנראה מדבריהם שאינו פסול[5], וכן כתבו מהאחרונים[6].
  • יש מהאחרונים שכתבו שרק במום גלוי פסול, משום "הקריבהו נא לפחתך"[7].

מחוסר איבר, למדו חז"ל - על פי סמיכות פרשיות - שאינו יוצא למלחמה (אם היא מלחמת רשות. על מלחמת מצווה, ראו להלן)[8]. ונחלקו אחרונים בטעם הדבר: יש סוברים שהוא לפי שאדם זה הריהו חלש פיזית[9], ויש סוברים שהוא עניין סגולי[10]. יש הסוברים ששלילתו של מחוסר איבר מיציאה למלחמה היא רק לפטור אותו מכך, אבל אם רוצה להתנדב לכך - רשאי[11].

במלחמת מצווה, גם מחוסר איבר מחויב להשתתף[12].

המקור המקראי לפסולו של קרבן בעל מום להקרבה הוא:

וְאִישׁ כִּי יַקְרִיב זֶבַח שְׁלָמִים לַה', לְפַלֵּא נֶדֶר אוֹ לִנְדָבָה בַּבָּקָר אוֹ בַצֹּאן, תָּמִים יִהְיֶה לְרָצוֹן, כָּל מוּם לֹא יִהְיֶה בּוֹ

ויקרא כ"ב, כ"א

בעל-חיים בעל מום פסול להקרבה על גבי המזבח. מסיבה זו אסור גם להקדיש אותו, אולם אם כבר הוקדש, או שנפל בו מום לאחר ההקדשה, אמנם אסור הקרבן בהקרבה, אבל בכל זאת חל ההקדש בבעל החיים, על אף מומו.

דין מום נאמר בכל סוגי הקרבנות, ואפילו בנסכים, כיין המנוסך עם הקרבן שאסור שיהיה מעושן, ובמנחה שהסולת שממנה נעשית אסורה בנגיעות תולעים.

בקרבנות העוף אין איסור שיהיה מום בקרבן, שנאמר ”לִרְצֹֽנְכֶם תָּמִים זָכָר בַּבָּקָר בַּכְּשָׂבִים וּבָעִזִּים” (ויקרא, כב,יט), ואמרו חכמים: תמות וזכרות בבהמה, ואין תמות וזכרות בעופות, ועל כן הקרבן נפסל רק אם הוא מחוסר איבר[13].

בספר משנה תורה מנה הרמב"ם שבעים ושלושה מומים בבהמה (הלכות איסורי המזבח ב, א-ו).

ערך מורחב – בכור בהמה טהורה#בכור בעל מום

באופן עקרוני צריך להקריב בכור בהמה טהורה. אבל במקרה שנפל מום בבכור אסור להקריב אותו כמו שאר קורבנות בעלי מום ובמקום זה הוא ניתן לכהן שיכול להשתמש כבשר חולין. מאז חורבן בית המקדש, ישנה בעיה עם בכורות שלא ניתן להקריב אותם על גבי המזבח, אך גם אסור להטיל בהם מום כך שרק אם בכור נעשה בעל מום באופן טבעי מותר לכהן לאכול אותו. לכן רבות מסוגיות המומים בבעלי חיים בש"ס מובאות בהקשר של בכורות בעלי מומים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ אמור, סוף פרשה ג'
  2. ^ תוספתא, זבחים פי"ב
  3. ^ תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף כ"ד, עמוד א'; תבנית:רמבם.
  4. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:אוצר החכמה

    פרמטרים [ עמוד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    רבי חיים סופר, קול סופר - נשים, נזיקין, על מסכת קידושין, פרק ד', משנה א', אות ת"ש, תשע"ג, עמ' שי"א, באתר אוצר החכמה; רבי ישעיהו זילברשטיין, מעשי למלך, הלכות ביאת המקדש, פרק ו', הלכה ו', ד"ה הנה רבינו בד"ה אך קשה. וראו גם:
    שגיאות פרמטריות בתבנית:אוצר החכמה

    פרמטרים [ עמוד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    הרב ישראל חיים הירש, אור וחיים לישראל, חלק ז' (במדבר א'), ירושלים תשנ"ז, עמ' רכ"ב, ד"ה כל הבא, באתר אוצר החכמה (וראו שם שלדעתו אין מחוסר איבר נפסל אלא אם כן הוא מנוּע מלעבוד את אותה העבודה מחמת לקות זו);
    שגיאות פרמטריות בתבנית:אוצר החכמה

    פרמטרים [ עמוד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    הרב אברהם בורשטיין, "הנגינה במקדש", בתוך: מעלין בקודש, גיליון כ"ט, כרמי צור תשע"ה, עמ' 124–125, באתר אוצר החכמה;
    שגיאות פרמטריות בתבנית:אוצר החכמה

    פרמטרים [ עמוד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    הרב יעקב משה שורקין, "מחוסר אבר בלוויים", בתוך: יושב כרובים, חלק ג', מודיעין עילית תשע"ט, עמ' 359–363, באתר אוצר החכמה.
  5. ^ ראו תוספות, על מסכת יבמות, דף פ"ו, עמוד ב', ד"ה ומבני לוי; רא"ש, תוספות הרא"ש, מסכת קידושין, פרק ד', דף ס"ט, עמוד ב', ד"ה ומבני לוי.
  6. ^ רבי יום-טוב ליפמן הלר, תוספות יום טוב, מסכת קידושין, פרק ד', משנה א', ד"ה לויי.
  7. ^ רבי יוסף שלום אלישיב, הערות הגרי"ש אלישיב, מסכת קידושין, דף ס"ט, עמוד ב', ד"ה ומבני לוי בד"ה והנה דעת.
  8. ^ רבי יוסי הגלילי, בספרי, פסקה ק"ץ, לעניין מחוסר יד, רגל, עין או שן; ראו תלמוד ירושלמי, מסכת קידושין, פרק ד', הלכה ה', לעניין פצוע דכא; רש"י, פירוש רש"י למקרא, על ספר דברים, פרק כ', פסוק א'. וראו רבי יוסף באב"ד, מנחת חינוך, סוף מצווה תקכ"ז, שתמה על הרמב"ם שלא הביא את דין זה בחיבורו משנה תורה.
  9. ^ ראו חיד"א, דברים אחדים, דרוש ד' - לשבת הגדול, ד"ה באופן. וראו הרב יצחק זילברשטיין, חשוקי חמד, זבחים, דף י"ד, עמוד ב', "בעל מום".
  10. ^ ראו: מהר"ל, גור אריה, על רש"י, דברים, פרק כ', פסוק א'; רבי יעקב צבי מקלנבורג, הכתב והקבלה, על ספר במדבר, פרק א', פסוק ג'; רבי שמואל בורנשטיין, שם משמואל, פרשת ראה, תרע"ד, ד"ה ביאור, ופרשת כי תצא, תר"ע, ד"ה ובזה יובן, ועוד, ופרשת כי תבוא, תרע"ב, ד"ה והנה, בשם אביו רבי אברהם בורנשטיין ("האבני נזר"). וראו הרב יצחק זילברשטיין, חשוקי חמד, זבחים, דף י"ד, עמוד ב', "בעל מום", בביאור דבריהם.
  11. ^ רבי גדליה פלדר, "מלחמה וצבא לאור ההלכה", בתוך: תורה שבעל פה, גיליון, כ"ג, עמ' ק"כ–קכ"א. וראו רבי יוסף באב"ד, מנחת חינוך, סוף מצווה תקכ"ז, שקצת משמע כן מדבריו.
  12. ^ רבי יהודה בספרי, פסקה ק"ץ. לדעת רבי יוסי הגלילי (הנ"ל), ראו מלבי"ם על ספר דברים, פרק כ', פסוק א', שזה אף לדבריו, אמנם בדברי רבי יוסף באב"ד, מנחת חינוך, סוף מצווה תקכ"ז, משמע שחולקים.
  13. ^ מסכת מנחות, ו, א



קטגוריה:תרי"ג מצוות קטגוריה:כהונה קטגוריה:בית המקדש קטגוריה:קורבנות ביהדות קטגוריה:פרשת אמור