ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/מיון נושאים: לוויקי/עושר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

עושר פירושו הון ורכוש רב. במשמעותו הבסיסית מתייחס העושר לאדם, ואדם עשיר הוא מי שלרשותו הון ורכוש רבים במידה ניכרת מהנדרש לקיומו. במשמעות רחבה יותר מתייחס המושג לקבוצה רחבה יותר של אנשים, כגון קהילה עשירה או תאגיד עשיר, ובמשמעות זו מדובר בקבוצה שעומדים לרשותה הון ורכוש רבים. בהשאלה משמש המושג לתיאורו של שפע, לא בהקשר של הון, למשל ציור עשיר בצבעים, צליל עשיר וכדומה.

הגדרת עשיר[עריכת קוד מקור]

להבדיל מהקצה השני של הסקאלה, העוני, שלגביו נקבעו קריטריונים ברורים, כגון קו העוני, לקביעה מיהו עני, לא נקבעו קריטריונים כאלה לקביעה מיהו עשיר, והקביעה גמישה במידה מסוימת.

מושגים אחדים נועדו להציג רמות כמותיות אחדות של עושר:

  • מיליונר: אדם שהונו הכולל הגיע למיליון דולר אמריקני (דולר הוא המטבע המקובל להתייחסות בינלאומית לעושר). בנק ההשקעות "מריל לינץ'" מוסיף סייגים להגדרה. מריל לינץ' נוהג להוציא מדי שנה מסמך המכונה "דו"ח העושר העולמי"[1] ועל-פי דו"ח זה, "מיליונר" הוא בעל מיליון דולר נזילים, שאינם כוללים השקעות בנכסים ושהון זה אינו כולל התחייבויות.
  • מולטי-מיליונר: אדם שהונו כולל מיליונים רבים של דולרים. על-פי ההגדרה של מריל לינץ', "מולטי מיליונר" הוא אדם שברשותו לפחות 30 מיליון דולר.
  • מיליארדר: אדם שהונו הכולל הגיע למיליארד דולר.

חז"ל בהגדרה מטאפורית-פילוסופית הגדירו את העושר במובן קרוב יותר למושג אושר, וקבעו: "איזהו עשיר? – השמח בחלקו" (פרקי אבות, ד', א).

רוברט קיוסאקי, בספרו "אבא עשיר אבא עני", מגדיר את עושרו של אדם כמספר הימים בהם יוכל לשמור על אורח חייו אם יפסיק לעבוד.

אנשים מסוימים הפכו לסמל לעושר. בעברית קיים הביטוי "עשיר כקורח" על שמו של קורח המקראי, ו"רוטשילד", הוא הברון רוטשילד, מסמל עושר אף הוא. בארצות הברית היה השם "רוקפלר" (הוא ג'ון ד. רוקפלר) שם נרדף לעושר.

כתב העת הכלכלי פורבס נוהג לפרסם מדי שנה דירוג של האנשים העשירים ביותר בעולם. בראש הרשימה שפורסמה במרץ 2016, ניצב ביל גייטס עם הון של 75 מיליארד דולר. במקום השני ניצב אמאנסיו אורטגה עם 67 מיליארד דולר. במקום השלישי, ג'ף בזוס עם הון של 60 מיליארד דולר. היהודי העשיר ביותר הוא מארק צוקרברג, המופיע במקום ה-5 ברשימה.

ב"דו"ח העושר העולמי של מריל לינץ'" לשנת 2008 מוערך מספר המיליונרים הישראלים בכ-5,900. מספר המולטי-מיליונרים הישראלים, לפי מסמך זה, עומד על 73.[1] בישראל מתגוררים גם אנשי עסקים שרכושם נאמד במיליארדי דולרים. נמנים בהם סטף ורטהיימר, שרי אריסון, עידן עופר ומוריס קאהן.

הדרך אל העושר[עריכת קוד מקור]

שודדי ים טומנים אוצרות בדרכם אל העושר. איור מאת Howard Pyle

הדרכים העיקריות לצבירת עושר הן:

  • הקמת עסק מצליח.
  • השקעה כעצמאי או כבעל מניות בעסק משגשג, המעניק הכנסה גבוהה לבעליו.
  • עבודה כשכיר במשרה בכירה במפעל משגשג, המשלם משכורות גבוהות במיוחד. בדרך כלל רק במשרת מנכ"ל או משנה למנכ"ל השכר מגיע לגבהים המבטיחים עושר רב לנושאי המשרה, אך חלוקת אופציות במפעלי היי-טק הפכה גם עובדים בכירים פחות לעשירים.
  • הצלחה אמנותית: אנשים מתעשרים מהצלחה בתעשיית המוזיקה, הקולנוע או האמנות. בעבר אמנים רבים נחשבו לעניים עד סוף ימיהם (לדוגמה וינסנט ואן גוך), אך כיום בין האמנים יש המתעשרים מהצלחותיהם, לדוגמה המוזיקאים פול מקרטני ואלטון ג'ון, שחקני קולנוע כמו בראד פיט וברוס ויליס, סופרים כמו ג'יי קיי רולינג, ציירים כפיקאסו ועוד.
  • קבלת ירושה מהורה עשיר הופכת את היורש לעשיר גם הוא.
  • שליטה במדינה. בדרך זו זורם הכסף אל השליט הן מירושה (כאשר השלטון עובר מאב לבן במשך דורות) והן מהכנסותיה השוטפות של המדינה. אליזבת השנייה מלכת הממלכה המאוחדת היא דוגמה למלכה עשירה מאוד במדינה דמוקרטית באופיה, אף שעושרם של שליטים מקובל יותר בשלטון לא דמוקרטי. הסולטאן של ברוניי, שהיא מדינה עשירה בנפט, עמד במשך שנים אחדות בראש רשימת עשירי העולם.
  • זכייה בהגרלה: פעמים רבות הפרס הראשון בהגרלה מגיע לסכום של מיליונים רבים, כך שהזוכה בו הופך לאדם עשיר. הבטחת עושר הופיעה כבר בפרסום של מפעל הפיס בראשית ימיו: "פיס בכפר, פיס בעיר, פיס הופך עני לעשיר".
  • פשע. אחד המניעים לעיסוק בפשע הוא תקווה להתעשרות מהירה וקלה. ארכי-פושעים כגון ראשי המאפיה והיאקוזה עשויים להתעשר ומצליחים לעיתים בדרכים שונות "להלבין" את מקורות הונם.

סממני העושר[עריכת קוד מקור]

הונו של אדם עשוי להיות מושקע בדרכים שונות, העושות אותו סמוי מן העין, אך ישנם סממני עושר, המאפשרים לאדם עשיר להפגין את עושרו. אלה כוללים:

  • מכוניות פאר: לצד המכוניות ה"עממיות" בהן עושים שימוש רוב האזרחים, ישנן מכוניות יוקרתיות, המיועדות לבעלי אמצעים. בין אם מכוניות שמיוצרות על ידי יצרנים שמתעסקים בייצור מכוניות פאר בלבד (למשל יצרנית רולס רויס הבריטית), ובין אם על ידי חברות גדולות יותר דוגמת טויוטה שמייצרות דגמים מפוארים, השמורים לבעלי ממון. מכוניות פאר פופולריות במיוחד ברחבי העולם הן: יגואר, מרצדס, לקסוס ו-BMW.
  • מטוס מנהלים ויאכטה פרטית מפוארת הם אמצעי תחבורה המשמשים עשירים מופלגים.
  • תכשיטים יקרים.
  • נדל"ן רב, יקר ומפואר.

תחושת העושר[עריכת קוד מקור]

תחושת העושר או אפקט העושר הוא מושג כלכלי המנסה להסביר את בחירתם של יחידים להוציא כסף לצריכה. על פי תאורית "ההכנסה הקבועה" של הכלכלן מילטון פרידמן היקף הצריכה אינו נובע ממצב הכלכלי הנוכחי של היחיד אלא מציפייתו להכנסה העתידית. תחושת העושר מגדילה את ציפייתו של האדם להכנסה ומכאן מגבירה את הצריכה. תהליך זה מביא לעיתים להגברת הפעילות במשק כאשר להרבה אנשים קיימת תחושת עושר. תחושה זו מבוססת על עליה בערך הנכסים של היחיד – מניות בבורסה, ערך הדירות ונכסים אחרים. תופעה זו באה לידי ביטוי בתקופת "בועת האינטרנט" או "בועת הדוט-קום" בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, בה ערך המניות עלה ללא כל יחס לערך האמיתי של הנכסים ורבים חיו בהרגשה שהם בעלי הון רב, תופעה שהזינה את הצריכה, עד לקריסת המניות.

מיסוי העושר[עריכת קוד מקור]

עקרון בסיסי במיסוי הוא התחשבות ביכולתו של משלם המס לעמוד בתשלום זה. מבחינה זו, הטלת מס מוגדל על עשירים נחשבת כראויה מבחינה חברתית – להם ישנה היכולת לשלם מס זה. לעיתים מוטלים מסים מיוחדים על פעילויות המאפיינות עושר, ולעיתים מוטל מס מוגדל על עשירים. דוגמאות לכך:

  • מס הכנסה הוא מס פרוגרסיבי, כלומר שיעור המס גדל עם עליית ההכנסות, כך שעד לסף מסוים ניתן פטור מלא ממס, ומהעשירים נגבה חלק ניכר מהכנסותיהן כמס.
  • הטלת מס ירושה (או מס עיזבון) על ירושה שמוריש אדם שגובהה עולה על סכום מסוים. מס זה מצמצם את העברת העושר מדור לדור. לעיתים מלווה מס זה במס מתנות, שבא למנוע התחמקות מהמס באמצעות העברת נכסים כמתנה בעת שהמוריש עודנו בחיים.
  • מס רכוש, שגובהו נקבע לפי ערכם של נכסים עיקריים שבידי האדם, הוא מס המשולם בעיקר על ידי עשירים, ולעיתים אף לו אופי פרוגרסיבי.
  • מס מותרות, שהוא מס המוטל על מוצרי צריכה הנחשבים לנחלתם של העשירים בלבד.

השאלה עד כמה ראוי שיהיה גבוה נטל המס המוטל על עשירים נתונה בוויכוח ציבורי, ומדינות שונות, כמו גם ממשלות שונות, נבדלות בגישתן לשאלה זו. בישראל קבע שר האוצר, משה נסים, את הכלל "עיקר ממונו של אדם בידו", כלומר שראוי כי נטל המס יפחת ממחצית הכנסתו של אדם.

היחס לעושר[עריכת קוד מקור]

העושר כשלעצמו מוזכר בתנ"ך לרוב לשלילה, בהתאם להקשר: ”אַל תִּיגַע לְהַעֲשִׁיר”[2], ”נִבֳהָל לַהוֹן אִישׁ רַע עָיִן וְלֹא יֵדַע כִּי חֶסֶר יְבֹאֶנּוּ”[3], ”אֹהֵב כֶּסֶף לֹא יִשְׂבַּע כֶּסֶף וּמִי אֹהֵב בֶּהָמוֹן לֹא תְבוּאָה גַּם זֶה הָבֶל... מְתוּקָה שְׁנַת הָעֹבֵד אִם מְעַט וְאִם הַרְבֵּה יֹאכֵל וְהַשָּׂבָע לֶעָשִׁיר אֵינֶנּוּ מַנִּיחַ לוֹ לִישׁוֹן. יֵשׁ רָעָה חוֹלָה רָאִיתִי תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ עֹשֶׁר שָׁמוּר לִבְעָלָיו לְרָעָתוֹ. וְאָבַד הָעֹשֶׁר הַהוּא בְּעִנְיַן רָע וְהוֹלִיד בֵּן וְאֵין בְּיָדוֹ מְאוּמָה. כַּאֲשֶׁר יָצָא מִבֶּטֶן אִמּוֹ עָרוֹם יָשׁוּב לָלֶכֶת כְּשֶׁבָּא וּמְאוּמָה לֹא יִשָּׂא בַעֲמָלוֹ שֶׁיֹּלֵךְ בְּיָדוֹ”[4]. כך גם מופיעה בקשת אגור בן יקה בספר משלי: ”רֵאשׁ וָעֹשֶׁר אַל תִּתֶּן לִי הַטְרִיפֵנִי לֶחֶם חֻקִּי. פֶּן אֶשְׂבַּע וְכִחַשְׁתִּי וְאָמַרְתִּי מִי ה' וּפֶן אִוָּרֵשׁ וְגָנַבְתִּי וְתָפַשְׂתִּי שֵׁם אֱ-לֹהָי”[5]. עם זאת קיימים גם אזכורים בצד החיובי, כמו: ”גַּם כָּל הָאָדָם אֲשֶׁר נָתַן לוֹ הָאֱ-לֹהִים עֹשֶׁר וּנְכָסִים וְהִשְׁלִיטוֹ לֶאֱכֹל מִמֶּנּוּ וְלָשֵׂאת אֶת חֶלְקוֹ וְלִשְׂמֹחַ בַּעֲמָלוֹ זֹה מַתַּת אֱ-לֹהִים הִיא”[6].

בתלמוד מופיע כי רב בסוף תפילתו ביקש - בתוך שורת בקשות - על עושר[7].

חז"ל מציינים כי אחד התנאים הנדרשים על מנת שתשרה שכינה על אדם הוא שיהיה עשיר[8]. באופן דומה העושר הוא תנאי נדרש למינוי כהן גדול, ויש אומרים שאם אין הכהן הגדול עשיר - יש להעשירו בממון משל אחרים[9].

בספרי המוסר והמחשבה, נאמר כי ההון שביד העשירים אינו אלא פיקדון בידם, ותפקידם לתת מהונם לצדקה לעניים ולתלמידי חכמים[10].

דמויות[עריכת קוד מקור]

שלמה מוזכר בתנ"ך כמלך העשיר ביותר בתקופתו עלי תבל[11]. חז"ל מציינים דמויות נוספות בתנ"ך שהיו עשירים מופלגים: קורח[12] והמן[13]. גם על משה נאמר שהיה עשיר[8].

בין עשירי ירושלים בימי בית שני בולטים הם נקדימון בן גוריון, כלבא שבוע (חותנו של רבי עקיבא) ובן ציצית הכסת. מבין התנאים והאמוראים הוזכרו כמה כעשירים. מהם: רבי אלעזר בן חרסום, רבי אלעזר בן עזריה, רבי טרפון, רבי עקיבא (בסוף ימיו), בן זומא, רבי יהודה הנשיא, רבי יהושע בן לוי, רב הונא (בסוף ימיו), רבה בר אבוה, רב פפא, רבי אבא, אבימי בריה דרבי אבהו, רב אשי, ועוד.

הגדרה[עריכת קוד מקור]

קיימים מספר הגדרות בחז"ל ומפרשיהם במהות ה"עושר" (או ה"עשירות"), מהם פשטניים-הלכתיים, ומהם בדברי מוסר ואגדה:

על משקל הפתגם שמובא בתלמוד בשם אביי ”אין עני אלא בדעה”[17], כתבו ראשונים ואחרונים כי ”אין עשיר אלא בדעת”[18].

עצות וסגולות[עריכת קוד מקור]

בספרות חז"ל ובספרות היהודית שאחריהם מופיעות מספר עצות וסגולות לעושר. מהן:

קיימות עוד סגולות מאוחרות מפורסמות, כמו סנדקאות וכתיבת ספר תורה.

אזכורים תרבותיים[עריכת קוד מקור]

התרבות הקפיטליסטית סוגדת לעושר ורואה בו ערך מרכזי, כמו שמשקף למשל רעיון "החלום האמריקאי". בתרבות המערבית קיימות דוגמאות רבות מספור לגישה זו, החל מספרי הרפתקאות שתכליתן השגת אוצר (כמו אי המטמון), המשך ברומנים למשרתות שבהם הגיבורה נגאלת בזכות נישואיה לאיש עשיר, אופרות סבון (כמו "היפים והאמיצים") וטלנובלות המתרחשות באחוזות פאר, וכלה בתוכניות טלוויזיה שזכייה בהן תוביל להתעשרות המשתתפים (כמו "מי רוצה להיות מיליונר").

עושר ואתיקה[עריכת קוד מקור]

מחקרים שבדקו התנהגות של עשירים מעלים אפשרות לקשר בין עושר לבין התנהגות שאינה אתית. לדוגמה, בארצות הברית אנשים במכוניות יוקרה נכנסו לצומת בלי להמתין לתורם, וזאת בשיעור גבוה יותר מהאחרים. עשירים רימו יותר מאחרים ונטו להתנכר לסבלו של זולתם. לא היה הבדל מובהק בין עשירים מלידה לבין מי שזכו בעושר בעצמם.[32] [33]

ביאורים והרחבות[עריכת קוד מקור]

  1. ^ יצוין כי רבי טרפון היה עשיר מופלג. ראו בערכו.
  2. ^ יצוין כי רחל, אשתו של רבי עקיבא, נחשבת כסמל להתמסרות לבעלה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ 1 2 עמיר קורץ, צרות של עשירים: מספר המיליונרים בישראל ירד ב-2,300 איש, באתר כלכליסט, 24 ביוני 2009
  2. ^ ספר משלי, פרק כ"ג, פסוק ד'.
  3. ^ ספר משלי, פרק כ"ח, פסוק כ"ב.
  4. ^ מגילת קהלת, פרק ה', פסוקים ט'י"ג.
  5. ^ ספר משלי, פרק ל', פסוקים ח'ט'.
  6. ^ מגילת קהלת, פרק ה', פסוק י"ח. והשוו: מגילת קהלת, פרק ו', פסוק ב'.
  7. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף ט"ז, עמוד ב'.
  8. ^ 1 2 תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף צ"ב, עמוד א'.
  9. ^ תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף קל"ד, עמוד ב'; תלמוד בבלי, מסכת הוריות, דף ט', עמוד א'.
  10. ^ ראו לדוגמה: רבי יהודה החסיד, ספר חסידים (מרגליות), סימן תט"ו; רבי משה אלשיך, אלשיך, פרשת משפטים, על ספר שמות, פרק כ"ב, פסוק כ"ד, ד"ה או יאמר את העני; רבי חיים בן עטר, אור החיים, על ספר ויקרא, פרק י"ט, פסוק י"ג, ד"ה עוד ירמוז על דרך; רבי יעקב יוסף כ"ץ, תולדות יעקב יוסף, ויקרא, פרשת בהר, ד"ה ונ"ל פשוט, ובן פורת יוסף, בראשית, פרשת ויחי, ד"ה ובזה יובן ש"ס דנדרים; רבי פנחס הורוביץ, פנים יפות, על ספר בראשית, פרק מ"ט, פסוק י"ג, ד"ה וזהו שאמר; מלבי"ם, מלבי"ם, על ספר דברים, פרק ט"ו, פסוק י"א; רבי צדוק הכהן מלובלין, ישראל קדושים, אות ה', ד"ה אבל פשוט, על פי תלמוד בבלי, מסכת כתובות, דף ס"ז, עמוד ב': "אטו מדידהו קאכילנא? מדרחמנא קאכילנא!"; רבי יהודה אריה ליב אלתר, שפת אמת, שמות, פרשת שקלים, תרמ"ט. ראו גם: רבי בחיי אבן פקודה, תורת חובות הלבבות, שער ד' - שער הביטחון, פתיחה: "והוא בעיניו כפקדון"; אורחות צדיקים, שער הזכירה, התשע עשרה: "שיזכור ויחשוב אם יש לו ממון שהוא פקדון בידו".
  11. ^ ספר מלכים א', פרק י', פסוק כ"ג.
  12. ^ תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף ק"י, עמוד א'; תלמוד ירושלמי, מסכת סנהדרין, פרק י', הלכה א'; שמות רבה, פרשה ל"א, פסקה ג'; שמות רבה, פרשה נ"א, פסקה א'; ויקרא רבה, פרשה ה', פסקה ג'; מדרש משלי, פרק י"א, פסוק כ"ז; תבנית:פדרא; ועוד.
  13. ^ שמות רבה, פרשה ל"א, פסקה ג'; ויקרא רבה, פרשה ה', פסקה ג'; מדרש משלי, פרק י"א, פסוק כ"ז; תבנית:פדרא; ועוד.
  14. ^ משנה, מסכת אבות, פרק ד', משנה א'.
  15. ^ תלמוד בבלי, מסכת תמיד, דף ל"ב, עמוד א'.
  16. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף כ"ה, עמוד ב'.
  17. ^ תלמוד בבלי, מסכת נדרים, דף מ"א, עמוד א'.
  18. ^ רבי ישראל אנקווה, מנורת המאור, פרק י"ד - לשמוח בחלקו, עמוד 232, ואור עולם, עמוד 507; רבי יעקב עמדין, הגהות יעבץ, על תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף ז', עמוד ב', בהסמכה לדברי רש"י שם, ד"ה אם דומה; רבי צדוק הכהן מלובלין, אוצר המלך, על משנה תורה לרמב"ם, הלכות יסודי התורה, פרק ב', הלכה ז', ד"ה ובזה אמרנו; רבי שמואל בורנשטיין, שם משמואל, במדבר, פרשת קרח, שנת תרע"ד, ד"ה במד"ר, ומועדים, ראש השנה, שנת תרע"ח, ד"ה איתא במקובלים; רבי אברהם מרדכי אלתר, אמרי אמת, שמות, פרשת וארא, שנת תרצ"א, ד"ה איתא במדרש.
  19. ^ משנה, מסכת אבות, פרק ג', משנה י"ג.
  20. ^ 1 2 3 תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קי"ט, עמוד א'.
  21. ^ תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף ט', עמוד א'.
  22. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף ס"ג, עמוד א'.
  23. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף כ"ה, עמוד ב'; ספר הזוהר, חלק א', דף כ"ו, עמוד ב'; ספר הזוהר, חלק ג', דף רכ"ד, עמוד א', וספר הזוהר, חלק ג', דף רמ"ג, עמוד ב' וספר הזוהר, חלק ג', דף רמ"ה, עמוד ב', ברעיא מהימנא; תיקוני זוהר, הקדמה, דף ג', עמוד ב', ועוד; .
  24. ^ רבנו גרשום ורבי מאיר הלוי אבולעפיה, יד רמ"ה, על תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף כ"ה, עמוד ב'; רבי משה מקוצי, ספר מצוות גדול, עשין, סימן י"ט (דף ק"א, עמוד ד'), הובא אצל רבי יוסף קארו, בית יוסף, אורח חיים, סימן צ"ד, ד"ה ומש וכהך. וראו עוד ברמ"א על שולחן ערוך, אורח חיים, סימן צ"ד, סעיף ב', ואצל הרב שמחה בן ציון אייזיק רבינוביץ, פסקי תשובות, שם, אות ה'.
    לאמרה זו קיימות עוד פרשנויות רבות אחרות, על דרך פשט, רמז, דרש וסוד.
  25. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף נ"ט, עמוד א'.
  26. ^ תלמוד בבלי, מסכת נדה, דף ע', עמוד ב'.
  27. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קנ"ו, עמוד א'.
  28. ^ תלמוד בבלי, מסכת פסחים, דף מ"ט, עמוד א'.
  29. ^ תלמוד בבלי, מסכת יומא, דף כ"ו, עמוד א'.
  30. ^ תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף צ"ב, עמוד א'.
  31. ^ תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף פ"ד, עמוד ב'.
  32. ^ יעקב בורק, "פול פיף ומלחמתו בעשירים", בספר: איך מוצאים חתול שחור בחדר חשוך, כנרת זמורה-ביתן ישראל, 2013, עמ' 207-213
  33. ^ Money on the Mind

קטגוריה:סוציולוגיה קטגוריה:כלכלה קטגוריה:ריבוד ואי שוויון קטגוריה:עושר