לדלג לתוכן

ריכרד אדולף ז'יגמונדי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ריכרד אדולף ז'יגמונדי
Richard Zsigmondy
לידה 1 באפריל 1865
וינה, האימפריה האוסטרית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 23 בספטמבר 1929 (בגיל 64)
גטינגן, גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי כימיה
מקום מגורים אוסטריה, גרמניה
מקום קבורה בית הקברות גטינגן עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות
פרסים והוקרה
תרומות עיקריות
הדגמת האופי ההטרוגני של תרכובות קולואידיות, ופיתוח שיטות מחקר בתחום
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ריכרד אדולף ז'יגמונדי (הונגרית: Richárd Adolf Zsigmondy;‏ 1 באפריל 186523 בספטמבר 1929) היה כימאי אוסטרו-גרמני ממוצא הונגרי, שעסק בחקר קולואידים. הוא זכה בפרס נובל לכימיה לשנת 1925 "על הדגמת האופי ההטרוגני של תרכובות קולואידיות והשיטות בהן השתמש". מכתש ז'יגמונדי בירח קרוי על שמו.

חייו ועבודתו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ז'יגמונדי נולד בווינה לאירמה פון סקמארי ואדולף ז'יגמונדי האב, מדען שהמציא כלי ניתוח בתחום רפואת השיניים. אביו של ז'יגמונדי מת בגיל צעיר ב-1880, ואמו דאגה לחינוכו. בתיכון גילה עניין במדעי הטבע, בפרט בכימיה ובפיזיקה, והחל לבצע ניסויים במעבדה הביתית שלו.

הקריירה האקדמית שלו החלה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת וינה, אך תוך זמן קצר עבר לאוניברסיטה הטכנית של וינה, ומאוחר יותר לאוניברסיטת מינכן במטרה ללמוד כימיה. במינכן מורהו היה פון מילר, ושם גם החל בקריירת המחקר שלו. הוא חזר לאוסטריה ב-1893 למשרת פרופסור חבר בגראץ. בתקופה זו בגראץ ביצע את עבודתו המדעית החשובה ביותר, על כימיה של קולואידים. בשנים מאוחרות יותר עבד על הידרוסול (תרחיף) זהב, ופיתח את אולטרמיקרוסקופ החרך.

ב-1903 נישא ללורה לואיז מילר, ונולדו לזוג שתי בנות, אן-מארי וקאתי. בשנת 1925 נישאה אן-מארי לד"ר אריך היקל, לימים פיזיקאי וכימאי פיזיקלי נודע.

הקריירה המדעית של ז'יגמונדי נמשכה בגטינגן שבגרמניה ב-1908, שם היה לפרופסור לכימיה, מנהל המכון לכימיה אי-אורגנית, ובה עבד עד סוף הקריירה המקצועית שלו.

ב-1925 זכה ז'יגמונדי בפרס נובל לכימיה, על עבודתו בתחום הקולואידים בתקופת פעילותו בגראץ. אוניברסיטת גטינגן נקלעה לקשיים כלכליים חמורים בעקבות מלחמת העולם הראשונה, וכספי המענק שהתלוו לפרס סייעו מאוד לז'יגמונדי להמשיך במחקריו.

ז'יגמונדי מת ב-1929 בגטינגן.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]