מיכאל לויט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מיכאל לוויט)
מיכאל לֶוִיט
Michael Levitt
מיכאל לויט, דצמבר 2013
מיכאל לויט, דצמבר 2013
לידה 9 במאי 1947 (בן 76)
פרטוריה, דרום אפריקה עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי כימיה
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט בוב דיאמונד, שניאור ליפסון עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט כריסטופר ג'ון לי עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • פרס נובל לכימיה (2013)
  • עמית ISCB (2015)
  • פרס דילאנו לביומדע חישובי (2014)
  • עמית החברה המלכותית
  • חבר ארגון הביולוגיה המולקולרית האירופאי עריכת הנתון בוויקינתונים
csb.stanford.edu/levitt
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מיכאל (מייק) לֶוִיטאנגלית: Michael Levitt; נולד ב-9 במאי 1947) הוא ביופיזיקאי אמריקאי-ישראלי יליד דרום אפריקה, פרופסור לביולוגיה חישובית ולביולוגיה מבנית באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, וחבר האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית והחברה המלכותית הבריטית למדעי הטבע. חתן פרס נובל לכימיה לשנת 2013 ביחד עם מרטין קרפלוס ואריה ורשל על "פיתוח מודלים מרובי-סקאלות (אנ') להבנת מערכות כימיות מורכבות".

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לויט נולד למשפחה יהודית בפרטוריה, דרום אפריקה וכשהיה בן 15 היגרה משפחתו לאנגליה. ב-1967 סיים תואר ראשון בפיזיקה בקינגס קולג' לונדון, והגיע לישראל בגיל 21 כדי לשרת בצה"ל ולהתחיל בעבודת הדוקטורט בהנחייתו של שניאור ליפסון עד שיתפנה תקן באוניברסיטת קיימברידג'. בישראל הכיר את אשתו רינה, אמנית ופסלת, שאיתה חזר לאנגליה וב-1971 סיים את הדוקטורט בביולוגיה חישובית באוניברסיטת קיימברידג'. בין השנים 19791987 חזר לישראל וכיהן כפרופסור במכון ויצמן למדע. ב-1986 עבר לאוניברסיטת סטנפורד. עד היום הוא משמש פרופסור אורח במכון ויצמן.

ללויט יש אזרחות ישראלית ולו שלושה בנים, שניים מהם גרים בישראל.[1] היה נשוי לרינה לויט לבית הרשברג עד מותה ב-2017.

פועלו המדעי[עריכת קוד מקור | עריכה]

לויט הוא מראשוני המפתחים של סימולציות הדינמיקה המולקולרית של התנהגות ה-DNA, החלבונים, והיה הראשון שפיתח תוכנה למטרה זו. כמו כן, הוא פיתח גישות לניבוי של מבנים של מאקרומולקולות. עבודתו עוזרת לתכנון של תרופות באמצעות הדמיית מחשב, המראה את הדרך בה החלבון מתקפל.

מאז 2001 הוא חבר בחברה המלכותית.[2] ב-9 באוקטובר 2013 הוכרז לויט כזוכה בפרס נובל לכימיה יחד עם מרטין קרפלוס ואריה ורשל על "פיתוח מודלים ממוחשבים (Multiscale modeling) להבנת מערכות כימיות מורכבות". הפרס הוענק לשלושת הזוכים בעשרה בדצמבר 2013.

הוא משתף פעולה עם חברת סטמראד ליצירת מגן מפני קרינה.

בתחילת 2020, בעיצומה של התפרצות נגיף קורונה-ווהאן, תמך באמצעי הזהירות הננקטים, אך העריך שהמגפה תיבלם ותיעלם. הוא תיאר כי ארגון הבריאות העולמי מציג נתונים באופן לא מדעי וכי יש לו היסטוריה של עוות נתונים[3]. בין היתר, טען לויט כי "יופתע מאוד אם ימותו יותר מעשרה אנשים בישראל".[4][5] בפועל נפטרו מעל שנים-עשר אלף.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מיכאל לויט בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]