עוגת פירורים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עוגת פירורים
Streuselkuchen
עוגת פירורים
מאכלים
סוג עוגת שמרים עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבח המטבח הגרמני, המטבח הפולני עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מרכיבים עיקריים שטרויזל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
עוגת פירורים שלזי
עוגת פירורים תפוחי עץ ופרג
עוגת פירורים ריבס

עוגת פירורים או עוגת שטרויזלגרמנית: Streuselkuchen) היא עוגת עלה שטוחה גרמנית.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

העוגה עשויה מבצק שמרים משובח עם ציפוי של שטרויזל, תערובת פירורית של סוכר, שומן וקמח. בעבר העוגה הייתה מוכרת בעיקר בסקסוניה ובשלזיה, אבל היא פופולרית כיום ברחבי גרמניה. בדרך כלל מדובר באחת מ"עוגות הסדין" הלא מלאות, אבל עוגות פירורים מיוצרות גם עם סוגים שונים של בסיסים מתחת לפירורים. העוגה פופולרית גם בקרב יהדות אשכנז.

הכנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

להכנת עוגת הפירורים מרדדים תחילה את בצק השמרים על תבנית אפייה ונותנים לו לתפוח זמן מה. לאחר מכן מפזרים על בסיס הבצק את הפירורים (העשויים מסוכר, שומן וקמח ביחס של 1:1:2).[1] מרטיבים את הבצק מראש כדי שהפירורים יידבקו טוב יותר. לבסוף, העוגה נאפית בסביבות 220 מעלות צלזיוס. ניתן להשתמש בחומרים רבים כדי להרטיב את הבצק, שגם עוזרים לעדן את הטעם: מים, חלב, שמנת, קרם וניל, ממרחי גלידה, מי סוכר או דבש או ריבה. לאחר האפייה, ניתן לפזר על העוגה אבקת סוכר או ציפוי אחר כלשהו.

חמאה משמשת לעיתים קרובות כשומן. היא מכונה גם פירורי חמאה ועוגות קראמבל חמאה. על פי ההנחיות של קוד המזון הגרמני, עוגת קראמבל חמאה חייבת להכיל לפחות 30 חלקים של חמאה או כמויות שוות של חמאה או חמאה מזוקקת בבצק ובפירורים בשילוב של 100 חלקים של מוצרי דגנים טחונים ו/או עמילן. אסור לכלול בעוגה שומנים אחרים.

גרסאות נוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תוספות שטרויזל משתלבות גם עם עוגות פירות שטוחות, כמו עוגת תפוחים, עוגת פרג, עוגת ריבס, או עוגת קראמבל עם משמשים, שזיפים, דובדבנים (חצויים ומגולענים), אבל גם עם אוכמניות או דומדמניות.
  • גם בסיס עשוי קרם וניל או פודינג נפוץ.
  • לעוגת שטרויזל השלזי יש שטרויזל על בסיס קצף.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עוגת פירורים בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ IREKS-Arkady-Institut für Bäckereiwissenschaft (Hrsg.): IREKS-ABC der Bäckerei. 4. Auflage. Institut für Bäckereiwissenschaft, Kulmbach 1985