לדלג לתוכן

אהרן הראל (רב)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרב אהרן הראל
הרב הראל מעביר שיעור בישיבת תורת החיים
הרב הראל מעביר שיעור בישיבת תורת החיים
לידה 27 באפריל 1974 (בן 50)
ה' באייר תשל"ד עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום פעילות ישראל
השתייכות דתי לאומי, חרדים לאומיים
תחומי עיסוק מחשבת ישראל, הלכה, פילוסופיה יהודית,תלמוד, חסידות, תורת הרב קוק, לוגותרפיה
רבותיו הרב שאול ישראלי, הרב אהרון ליכטנשטיין, הרב חיים דרוקמן, הרב יעקב אריאל
חיבוריו תורת הרא"ה, תשובת הרא"ה, תפילת הרא"ה, שולחנו של מקום, חסידות הלכה למעשה, תנחומיך ישעשעו נפשי, יערב שיחי, ועוד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב אהרן (ארל'ה) הראל (נולד ה' באייר תשל"ד, 27 באפריל 1974) הוא ראש בית המדרש הקהילתי בעפרה, ראש ישיבת 'מוריה' בגבעת הקטורת[1]. לשעבר ראש ישיבת ההסדר בשילה, ר"מ בישיבת ברכת יוסף באלון מורה ונשיא הישיבה התיכונית פל"ח הרימון (בשמה המקורי: לב חדש) בשילה.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד לדב ולאה הלפרין, ברמת גן שבה גדל. סבו, הרב שלמה זאב גולינסקי, היה איש פא"י. היה מדריך ורכז בתנועת הנוער בני עקיבא, וקומונר בסניף קריית אונו וכן חבר בהנהלה הארצית של הארגון.

למד בישיבה התיכונית שעלבים ובישיבות מרכז הרב, עתניאל, אור עציון, רמת גן והר עציון. הוא תלמידם של הרבנים שאול ישראלי, יעקב אריאל, חיים דרוקמן ואהרון ליכטנשטיין.

לימד בישיבות פתח תקווה ורמת גן. בשנת תשס"ו (2006) הצטרף לראשות ישיבת שילה, בהזמנת ראש הישיבה, הרב מיכאל ברום. בסוף תש"ע עזב את הישיבה. מאז לימד בישיבות אלון מורה, איתמר, בישיבת אש קודש ועוד.

החל משנת הלימודים תשע"ז ועד לסוף שנת הלימודים תשפ"ג הוא היה נשיא הישיבה התיכונית "פל"ח הרימון" (בשמה המקורי: "לב חדש") בשילה[2]. הוא מכהן גם כראש בית המדרש הקהילתי בעפרה ומעביר בו שיעורים קבועים. הוא מלמד שיעור שבועי בפילוסופיה יהודית בכולל אברכים 'קנין תורה' של שלוחת ישיבת מרכז הרב בגבעת אסף.

הוא גם נטורופת המשלב הלכה ורפואה משלימה, ומרצה בנושא זה במכללות לרפואה משלימה. הוא מגשר מוסמך.[דרוש מקור]

מתגורר בשילה. אשתו יפעת היא אחותם של הרב רא"ם הכהן, הרב אביה הכהן והאלוף גרשון הכהן. אחותו היא עורכת הדין רחל ווזנר, הממונה על ההקדשות בבתי הדין הרבניים[3]. מחותנו הוא הרב מיכה הלוי.

גישתו ודרכו

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הרב הראל (משמאל) עם הרב חיים דרוקמן

הרב הראל משלב עולם למדני-הלכתי עם תורת החסידות והקבלה. עיקר עיסוקו הוא בהוראת גמרא ופסיקת הלכה והתמקדותו העיקרית היא בהלכות רפואה.

בלימוד החסידות הוא עוסק בפיתוח תבניות שכליות לצורך הבנת התורות החסידיות והקבליות. הוא מאמין בבירור האמת על פי הראשונים והאחרונים, גם כשהמסקנה שונה מן המקובל. לדעתו, גם בעת המודרנית על האדם לייצר באופן חקלאי בעצמו חלק ממצרכי הבסיס שלו. לדבריו, לא לחינם ציוותה התורה מצוות רבות כל כך (כעשרה אחוזים מכלל המצוות) המוטלות דווקא על חקלאים.

לאחר בחירתו של הרב יונה מצגר לרב ראשי, פרסם את החוברת "לא תכירו פנים במשפט – לבירור יחסנו לבחירת הרב הראשי האשכנזי" שבה מתח ביקורת על בחירת הרב מצגר שנעשתה לדבריו משיקולים זרים על אף שהוא אינו תלמיד חכם ואישיותו מפוקפקת. הוא טען כי בחירתו אסורה על פי ההלכה ואין להכיר בה, וקבע שיבוא יום ו"יתגלה קלונו ברבים" והבוחרים בו יגרמו לחילול השם שייווצר. כעבור מספר שנים, לאחר שהרב מצגר הורשע, כתב הרב הראל: ”אין לנו במה להתבייש – לא אנו בחרנו בו [...] לא רב בישראל סרח וחטא כאן, אלא אדם שהתיימר להיות רב [...] הצליח להונות רבים ולהציג להם מצג שווא שגרם להם לתמוך בו, אף על פי שלא היה ראוי לכך.”[4]

עיסוקו בהומוסקסואליות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרב הראל עוסק בסיוע להומוסקסואלים הפונים אליו לייעוץ והכוונה. את הנטייה המינית הוא מכנה בשם "מת"מ" – משיכה תוך מגדרית. הוא היה המלווה הרבני של ארגון כמוך - הומואים דתיים אורתודוקסים[5] ועמד בראש מערך ההכוונה להומואים דתיים של ארגון "בקדושה"[6]. הוא גורס כי על רבנים לברר את הנושא לעומקו לפני שהם דנים בו[7].

הרב הראל מעודד הומואים דתיים המעוניינים להשתנות לפנות לטיפול פסיכולוגי לשינוי הנטייה המינית[8]. לטענתו, למעלה ממחצית ההומואים שהוא ליווה במהלך טיפול שכזה הגיעו לשינוי מלא של נטייתם המינית או למעבר למשיכה דו-מינית, וגם אלו שלא הצליחו להגיע לכך – הטיפול שיפר את יחסיהם עם עצמם ועם אחרים[9].

להומואים שניסו לשנות את נטייתם המינית ולא הצליחו, מציע הרב הראל לשקול נישואים עם לסבית, כששני בני הזוג מודעים לנטיותיהם ומקבלים אותן, או עם אישה אחרת המוכנה לקבל את נטיית בעלה. לצורך כך פתח הרב הראל בשיתוף עמותת "כמוך" מיזם שידוכים ולדבריו רוב הזוגות שנישאו כך חווים אושר בהורות שלהם. הוא מדגיש שפתרון זה אינו מתאים לכל הומוסקסואל, ואלו שאינם מתאימים, פטורים ממצוות פרייה ורבייה[10].

הוא מזהיר מפני נישואי הומו עם אישה בלי לספר לה על נטייתו המינית לפני החתונה.[11]

ביחס להומואים שלא הצליחו ליישם את הפתרונות האמורים, אמר כי:

"אין להלכה פתרון למת"מניק טוטלי הנמשך רק לגברים ונדחה מנשים. אין ולא יהיה, כי ההלכה היא דבר ה' והיא לא משתנה על פי מה שנראה לנו. עליך לעשות ככל יכולתך, בליווי רבנים רגישים ואנשי מקצוע, להגשים אידאל זה, ולחשוב עליו באופן לוגותראפיסטי, על פי שיטת ויקטור פראנקל, הטוען כי הענקת משמעות לכל סבל הופכים אותו לניתן לנשיאה. גם אתה, אם תמצא משמעות לסבל העובר עליך, תוכל להעצים את עצמך במקום לחוש קורבן, להרגיש שאתה מיוחד, שיש לך מה לתרום לעולם ולסביבה וע"י כך להתמלא באושר... אז גם אתה, וחבריך, עם כל הקושי שבזה, נמצאים לפני מציאות של אהבת ה' בכל נפשכם ובכל לבבכם, וזה קשה, מאוד, כמעט בלתי אפשרי, אבל אפשרי, ואני מכיר מקרוב מאד אנשים שעומדים בזה, וממלאים את חייהם בטוב ואושר... אתה שואל האם פתרון נזירות הוא הפתרון שאני מציע. זה לא הפתרון שאני מציע, אבל זו האופציה ההלכתית היחידה הקיימת. זה לא פתרון כי זה לא פותר כלום, אבל זה האתגר. כאמור – לא תמיד יש פתרון, אבל יש הדרכה ברורה מה צריך לעשות."

[12]

עוד כתב כי על גברים הומוסקסואלים לשמור נגיעה מגברים אחרים אם זה גורם להם הרהור עבירה[13] במענה לשאלה אחרת כתב כי דעתו כמסמך העקרונות שאשררו רבנים בארצות הברית ו”מי שהוא בעל נטייה ואינו מצהיר על מעשיו ברבים, הרי הוא יהודי טוב וכשר לכל דבר, ואין סיבה לדחותו כלל וכלל!!! אך מי שרומס את מצוות התורה ומצהיר על כך ברבים, כגון מי שחי עם גבר בזוגיות וכדומה, יש להתייחס אליו כאל כל עובר עבירה. קהילה דתית איננה יכולה להכיל בתוכה אנשים הרומסים את עקרונות היסוד שלה.”[14]

ביחס לארגון חברותא - הומואים דתיים כתב הרב הראל כי הוא גורם לאיסורים חמורים משום שהוא מעודד את חבריו שלא להתמודד עם מצבם ויוצר לגיטימציה לזוגיות גברית קבועה[15].

בשנת תשפ"ב הוציא לאור ספר שאלות ותשובות הלכתי ורעיוני בסוגיה זו, בשם "ישרי לבב". כל הספר נכתב בהתייעצות צמודה עם רבו הרב יעקב אריאל. הספר יצא לאור בהוצאת ארגון חותם.[16]

מלבד הספרים שכתב, הרב הראל החל בההדרת ספרי 'שפת אמת' על התורה והמועדים, בהוצאת המכון התורני אור עציון. פרסם מאמרים בכתבי העת תחומין, צהר, אסיא ועוד.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ גבעת המשכן, באתר ישיבת מוריה
  2. ^ הצוות החינוכי, באתר ישיבת לב חדש
  3. ^ יוני רוטנברג, דין לעצמה, באתר ערוץ 7, 29 בדצמבר 2022
  4. ^ גדול קידוש השם מחילולו באתר עולם קטן
  5. ^ בעד ונגד טיפולים פסיכולוגיים, באתר כמוך, ‏04/07/2014
  6. ^ גלית הראלי, הפסיכולוגים של "בקדושה" מאמינים במיניות גמישה ושינוי, המטופלים קוראים לזה שרלטנות, באתר "המקום הכי חם בגיהנום", 14 באוגוסט 2019
  7. ^ אתר חברותא, הרב ארל'ה הראל על רבנים ומחנכים שפוגעים בהומואים – וידאו, ‏17 באוגוסט 2012.
  8. ^ ארל'ה הראל, איך מפסיקים להיות הומו? |. שאל את הרב, ‏23 ביולי 2014
    אתר חברותא, בלעדי – ר"י שילה: "חברותא כרוך בהכשלת הרבים באיסורים חמורים", ‏5 בינואר 2010
  9. ^ הרב הראל, איך מודדים הצלחה?, ‏24 נובמבר 2013
  10. ^ הרב הראל, הרב, הומו פטור מפרו ורבו?, ‏17 אוקטובר 2013; איתמר מרילוס, באישור הרבנים: שידוכים בין הומואים ללסביות, באתר ynet, 21 באוגוסט 2011; Cindy E. Rodriguez, Areleh Harel: The Orthodox Rabbi Helping Gay Men Marry Lesbians, ‏August 16, 2011
  11. ^ הרב הראל, "אין שום הצדקה להומו להתחתן עם אישה מבלי לספר לה", ‏12 ינואר 2014
  12. ^ הרב הראל, "נזירות אינה פתרון להומואים, אבל זו האפשרות ההלכתית היחידה", ‏28 אוגוסט 2013
    הרב הראל, האם הומו בגדר "אונס רחמנא פטריה"?, ‏7 ספטמבר 2013
  13. ^ איסור ללחוץ יד של גבר – מעיקר הדין או הקצנה?, הרב הראל, ‏17 באוגוסט 2013.
  14. ^ הרב הראל, להומו מותר להיות חזן או עד בחתונה?, ‏25 דצמבר 2013
  15. ^ אתר כמוך, בלעדי – ר"י שילה: "חברותא כרוך בהכשלת הרבים באיסורים חמורים", ‏5 בינואר 2010
  16. ^ ספר שו"ת חדש: שואלים את השאלות הקשות בפולמוס הלהט"ב, באתר ערוץ 7
  17. ^ לרעות בגנים, באתר הספרייה הלאומית