תאומים (קבוצת כוכבים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תאומים
Gemini

מפת קבוצת הכוכבים תאומים
סמליות תאומים
עלייה ישרה 7 שעות
נטייה °‏20
שטח נראה 514 מעלות מרובעות
דירוג שטח נראה במקום ה־30
מספר כוכבים בבהירות נראית < 3 5
הכוכב הבהיר ביותר פולוקס (β בתאומים)
בהירות נראית הכוכב הבהיר 1.1
מטר מטאורים ג'מינידים
מערכות כוכבים גובלות
נראית בין קוי הרוחב °‏90+ ו־°‏60-
מומלץ לצפות בשעה 21:00 במהלך חודש פברואר

תאומים הוא המזל השלישי בגלגל המזלות, בין שור לסרטן. סמלו הוא ♊︎ והשמש חולפת דרכו מסוף יוני עד סוף יולי ובו היא מגיעה לנקודה הצפונית ביותר בתנועתה המדומה על פני השמיים. הקבוצה קרויה על שמם של התאומים קסטור ופולוקס, אשר על פי המיתולוגיה היוונית נתגלגלו לשני הכוכבים הבהירים הסמוכים קסטור ופולוקס בקבוצה.

כוכבים חשובים[עריכת קוד מקור | עריכה]

α בתאומים (קסטור) נראה ככוכב כחול-לבן בבהירות נראית מדרגה 1.6 במרחק של כ-50 שנות אור. טלסקופ קטן מאפשר להבחין שמדובר במערכת בת שלושה כוכבים, שניים מהם כחולים-לבנים בבהירות מדרגות 2.0 ו-2.8, ואליהם נלווה ננס אדום בבהירות מדרגה 9. ניתוח ספקטרוסקופי של הכוכבים מגלה שכל אחד משלושת הכוכבים הוא כוכב זוגי בעצמו, כך שמדובר למעשה במערכת בת שישה כוכבים.

β בתאומים (פולוקס) הוא הכוכב הבהיר ביותר בקבוצה. זהו ענק כתום בבהירות מדרגה 1.1 במרחק של 34 שנות אור. לכוכב יש כוכב לכת עם מאסה של יותר מפעמיים המאסה של צדק, המקיף אותו אחת ל-590 ימים. זהו אחד הכוכבים הנראים לעין היחידים שידוע שיש להם כוכבי לכת.

γ בתאומים (אלהנה) הוא כוכב כחול במרחק של כ-105 שנות אור בבהירות נראית מדרגה 1.9. ניתוח ספקטרוסקופי מראה על קיומו של בן זוג, בו לא ניתן להבחין באופן ישיר.

ε בתאומים (מבסוטה) הוא על-ענק צהוב במרחק של כ-900 שנות אור בבהירות נראית מדרגה 3. טלסקופ קטן מאפשר להבחין בבן זוג בבהירות מדרגה 9.

η בתאומים הוא ענק אדום במרחק של כ-350 שנות אור. בהירותו משתנה באופן סדיר למחצה מדי 234 ימים בין דרגות בהירות 3.1 ל-3.9.

ζ בתאומים הוא על-ענק צהוב מסוג משתנה קפאידי שדרגת בהירותו נעה בין 3.7 ל-4.2 במחזוריות של 10.2 ימים. הוא נמצא במרחק של כ-1200 שנות אור.

גרמי שמיים מעניינים אחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

M35 הוא צביר פתוח שמכיל כ-100 כוכבים. ניתן לראותו במשקפת אך הוא נחשב למרשים יותר בטלסקופ.

NGC2392 היא ערפילית פלנטרית סמוך לכוכב δ בתאומים שמכונה "ערפילית האסקימוסי" או "ערפילית הליצן". בגלל המראה שלה בהגדלה חזקה ובצילום ארוך חשיפה. הבהירות הנראית שלה היא מדרגה 10.

תרשים הוויזואלי של האנס אוגוסטוס ריי שבו ניתן לראות איך פולוקס וקסטור משמשים כראשים של התאומים, התואמים משלבים ידיים וכוכבים חיוורים יותר משלימים את הגפיים של התאומים

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תאומים בוויקישיתוף