ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/מיון נושאים: לוויקי/במברג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
במברג
אתרים מרכזיים במברג-בכיוון השעון: בניין העירייה הישן (במברג), סמטה צרה למרגלות הארמון החדש (במברג), רחוב האופטוואכשטראסה המתוייר לצד כיכר השוק (במברג), הארמון הישן (במברג), קתדרלת במברג, ונציה הקטנה (במברג)
אתרים מרכזיים במברג-בכיוון השעון: בניין העירייה הישן (במברג), סמטה צרה למרגלות הארמון החדש (במברג), רחוב האופטוואכשטראסה המתוייר לצד כיכר השוק (במברג), הארמון הישן (במברג), קתדרלת במברג, ונציה הקטנה (במברג)
מדינה גרמניהגרמניה גרמניה
מדינה בוואריהבוואריה בוואריה
מחוז פרנקוניה עילית
שטח 54.58 קמ"ר
גובה 230 - 386 מטרים
במברג
אתר מורשת עולמית
בית העירייה הישן
בית העירייה הישן
בית העירייה הישן
מדינה גרמניה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1993, לפי קריטריונים 2, 4

במברגגרמנית: Bamberg; בכתיב ארכאי: בבנבורק או בבנברק) היא עיר בדרום גרמניה, במדינת בוואריה. מניין תושביה עומד על כ-70,000 נפש, כעשירית מהם אינם גרמנים. בשנת 1993 הוכרזה העיר כאתר מורשת עולמית.

במברג נמצאת באזור פרנקוניה עילית, על גדות נהר הרגניץ ובקרבת השתלבותו בנהר המיין. ב-1993 נחשבה העיר העתיקה לאתר מורשת עולמית; היא הייתה מושב בישופות חשוב וישנם בעיר יותר מ-2200 בניינים היסטוריים. במברג היא אחת הערים היחידות בגרמניה שלא נפגעו בהפצצות בעלות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.

במברג היא עיר אוניברסיטאית ומרכז מנהלי לאזורים סביבה. היא גם מושב לבישופות הקתולית של במברג. בעיר מתגוררים כמה אלפי אזרחי ארצות הברית, בשל קרבתה לבסיס צבאי של צבא ארצות הברית.

במברג מוזכרת לראשונה במקורות משנת 902 כעיירה בשם Babenberg המצויה ליד טירה של משפחה בשם זה. הטירה עברה לידי הסקסונים לאחר מכן. נזירים בנדיקטינים מן העיר פולדה המירו את דתה של האוכלוסייה לנצרות. ב-1007 הפכה במברג לבירתו של המלך היינריך השני והוא קבע את מושבו שם, עם אשתו. ב-1014 הוא הפך לקיסר האימפריה הרומית הקדושה, ובמברג הפכה לעיר חשובה בתקופתו. במאה ה-19 אוחדה במברג לתוך מדינת בוואריה.

במברג ידועה בגרמניה בין היתר בשל מיני בירה מקומיים - הכוללים לתת מעושנת. תעשיית הבירה ממלאת תפקיד חשוב בכלכלת העיר, ולצד מבשלות קטנות, קיים גם מפעל לייצור חלקים למבשלות בירה ומכונות לייצור בירה תעשייתית.

בקתדרלת במברג נקבר בן העיר, האפיפיור קלמנס השני. קברו הוא קבר האפיפיור היחיד מצפון להרי האלפים.

בעיר פועלת קבוצת הכדורסל ברוזה במברג, המשחקת בליגת העל הגרמנית בכדורסל ובליגת האלופות של פיבא

היסטוריה[עריכת קוד מקור]

במברג היא עיר בעלת היסטוריה מפוארת בחשיבות בינלאומית אשר ראשיתה החלה לפחות למאה השמינית, כאשר סביר להניח כי המוקד העתיק ביותר של העיר ממוקם באזור גבעת הקתדרלה. בראשית המאה העשירית הוזכר יישוב בשם באבנברג (Babenberg) שמקושר כיום לרוב לעיר במברג של ימנו. נוסף על כך, בשנת 973 אוטו השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה העניק את הטירה של היישוב באבנברג לידיו של אחיינו היינריך השני, דוכס בוואריה (הידוע בכינויו "הנרגן"). בשנת 1002 הוכתר היינריך השני כמלך על האימפריה הרומית הקדושה (אך עם זאת עדיין לא כקיסר)-היינריך בחר כבמברג כמקום אשר עתיד לבוא אליו עתיד גדול. עתיד זה שחזה היינריך אופיין בקתדרלה ענקית במרכזו, אשר בבוא הימים נהפכה להיות גם במקום משכבו. היינריך הוריד חלקים מהדיוכסות הקרובות ובהן דיוכסת וירצבורג ואייכשטשט למרות ההתנגדות שלהן להקריב משטחיהן בשביל הקמת הבישופות החדשה של במברג. אותה התקופה במברג הגיעה לשחקים כל כך גבוהים, ולרמה בינלאומית בצורה כל כך יוצאת דופן עד שקרא לה הנזיר גרהרד מסאון (Gerhard von Seeon) כבירת העולם:[1]

"זוהי בירת העולם, ערש כל הגדולה"

המקור באנגלית
it is the capital of the world, the cradle of all glory
Renate and Hanns Stejnhorst

התואר 'בירת העולם'ואכן סובייקטיבי ויכול לעורר ספקות, אך אכן הייתה במברג לאחת הערים החשובות בעולם, הן מבחינה דתית עקב האוצרות ושרידי הקדושים הרבים שהביא היינריך השני אליה, והן מבחינה פוליטית כבירתה של האימפריה הרומית הקדושה של אותם הימים.[1]

יהדות במברג[עריכת קוד מקור]

בבמברג הייתה קהילה יהודית שלא תיעודים היסטוריים כבר לאורך המחצית השנייה של ימי הביניים. בין המפורסמים בה הוא רבנו שמואל בנו של רבי ברוך בן שמואל, בן המאה ה-13. במפנה המאה ה-18 כיהן בה רבי מרדכי ליפשיץ כרב העיר, לאחר שעזב את רבנות צעהלים לטובת רבנות במברג. משכורתו הייתה סך של 75 זהובים[2].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא במברג בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ 1 2 Renate and Hanns Stejnhorst, Bamberg; World Heritage Site, Elmar Hahn Verlag, 2011
  2. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:אוצר החכמה

    פרמטרים [ עמוד ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
    מאיר הילדסהיימר, פנקס קהילת שנייטאך, הרב ומעמדו, ירושלים תשנ"ב, עמ' 25, באתר אוצר החכמה.


קטגוריה:גרמניה: אתרי מורשת עולמית

קטגוריה:בוואריה: ערים קטגוריה:מקומות שעל שמם כוכב לכת מינורי *