לדלג לתוכן

נחל פולג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־16:45, 30 באוקטובר 2010 מאת TXiKiBoT (שיחה | תרומות) (בוט מוסיף: en:Nahal Poleg)
נחל פולג
שפך נחל פולג
נחל פולג, מראה משער פולג

נחל פולגערבית פ'אליק) הוא נחל המנקז שטח בשרון ונשפך לים באזור נתניה צפונית למכון וינגייט.

נחל פולג

ראשיתו של הנחל בין א-טירה ובין קיבוץ רמת הכובש, ושפכו לים נמצא בתחומי העיר נתניה, ליד אודים צפונית למכון וינגייט. הקטע האחרון מלא מים כל השנה. כביש תל אביב - חיפה חוצה את הנחל. לצד הנחל נמצאות מספר שמורות טבע, ביניהן שמורת נחל פולג ושמורת שער פולג, וכן אתרי העתיקות תל פולג, תל אל-עשיר וח'רבת זורייקיה. לפני שהנחל נשפך לים הוא עובר בפרצה מלאכותית בגבעות החול. הפירצה נקראת רוש טאי ופרושה בצרפתית חתך סלע. הנחל זורם גם ליד בית יהושע ותל יצחק. לנחל יש מספר יובלים: נחל דרור, נחל רעננה, נחל חרות, נחל רשפון ונחל אודים. בחלקם זורמים מי קולחין מיישובי האזור, המגיעים מזה עשרות שנים לאפיק הנחל כך שיש בו זרימת מים כל השנה.

ברובו, הנחל הוא נחל אכזב, רק בחלקו האחרון הוא מתחתר בקרקע כך שמי התהום מבצבצים וזורמים בו, נבנה בו מאגר על מנת לנצל להשקיה את מי השטפונות, את זרימת החורף ואת מי הקולחין.

ויקטור גרן

ויקטור גרן, חוקר צרפתי אשר ביקר בארץ ישראל מספר פעמים במהלך המאה ה-19 וכתב על סיוריו, חצה בסוף אותה מאה כמה פעמים את מימי נחל פולג, שכאמור נקרא אז "ואדי אל-פאליק". הוא מספר על צבאו של ריצ'רד לב הארי שחצה את הנחל ליד השפך שלו בדרכו לארסוף. גרן זיהה את נחל פאליק עם נחל קנה המוזכר בספר יהושע (ט"ז, ח). נחל קנה הפריד בין נחלות השבטים אפרים ומנשה. נהר אל פאליק נשפך לים לאחר שהוא עובר בריכה הנקראת בסת אל פאליק. גם זאב וילנאי מקשר בין נחל קנה - נהר אל קצב עם נחל פולג. במקום היה קרב בין הצלבנים לבין המוסלמים במסעי הצלב ובו נפל אחד הקצינים הטובים של צלאח א-דין שנקבר מזרחית לנחל פולג במקום שנקרא ברכת רמדאן.

לקריאה נוספת

  • כל מקום ואתר, משרד הביטחון - ההוצאה לאור וכרטא, 1978. עמוד 326.
  • זאב וילנאי, אריאל אנציקלופדיה לידיעת ארץ ישראל, הוצאת עם עובד - חינוך ותרבות, 1986. עמוד 6055
  • ויקטור גרן, תאור ארץ ישראל, תרגם מצרפתית חיים בן עמרם, הוצאת יד בן צבי 1984. המקור משנת 1875. עמודים 240 - 243 תאור לא רציף.

קישורים חיצוניים