לדלג לתוכן

שמורת טבע חורבת קרתא

שמורת טבע חורבת קרתא
מיקום
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°42′28″N 34°56′46″E / 32.70777778°N 34.94611111°E / 32.70777778; 34.94611111
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מבט כללי מהשמורה לכיוון מבצר עתלית, הידוע גם בשמו הצלבני קסטלום פרגרינורום
מבט כללי לכיוון דרום על השמורה, בתחתית התמונה האורוות, במרכז שרידי המבצר. ברקע בתי עתלית
שרידי אורוות הסוסים

שְׁמוּרַת חָרבַּת קַרְתָּה, שוכנת במישור חוף הכרמל ליד עתלית. השמורה שוכנת מדרום למחנה המעצר בעתלית. השמורה משמרת את רכס הכורכר ובתי הגידול האופייניים לו וכן את האתר הארכאולוגי מבצר דטרוא הנמצא בתחומו. השמורה הוכרזה ב-17 ביוני 1996 ושטחה 137 דונם.

תיאור השמורה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רכס הכורכר של השמורה נחצה בשני מקומות, בצפון השמורה חוצה את הרכס נחל אורן בפרצה שנחצבה על ידי תושבי האזור כדי למנוע את התהוות הביצות במקום. בדרום השמורה נמצא "המעבר הצר" המאפשר מעבר אנשים ונוסעים לכיוון חוף הים. ממזרח לשמורה עובר כביש 7110. בין השמורה והכביש נמצא "חניון לימור" הכולל חורשה של עצי אקליפטוס. החניון נקרא על שם בת למשפחת ג'יניאו ממייסדי מפעלי המלח בעתלית) ממערב לשמורה חוף הים. מהחניון יוצא שביל עם מדרגות המטפס אל הרכס ואל אתרי השמורה. השמורה מהווה בית גידול לחצבים הפורחים בו בשפע. בנוסף פורחים בשמורה סתוונית היורה, כרכום, עירית גדולה נרקיס מצוי וגאופיטים נוספים. רכס הכורכר נחצב במשך השנים ושימש לבנייה, פסגת הגבעה הוסרה, ולכן אינו מגיע לגובהו המקורי.

הנוסע מבורדו שעבר באזור בשנת 333 מספר שהגיע לתחנת דרכים, שם המקום על פי כתביו היה "מוטאטיו קרת'אה" (Mutatio Carthae, "מקום החלפת הסוסים"). החוקרים זיהו בתחילה את המקום עם מבצר דטרוא. זיהוי זה אינו ודאי. בשנת 1969 נעשו חפירות ארכאולוגיות בתל סחר על ידי הארכאולוג מגן ברושי, הוא הציע לזהות את קרתה עם היישוב ששכן על התל, ולא עם האתר הנמצא בשמורה. למרות זאת שמו של האתר לא שונה.

נקודות ציון בשמורה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
תצפית בריכת המים
המעבר הצר
ערך מורחב – מבצר דטרוא
  • תצפית ברכת המים - מבנה מרובע מבטון ששימש בעבר כברכת מים. מעל המבנה הותקנה מרפסת תצפית ממנה ניתן לצפות לכל ארבע רוחות השמים. מהתצפית ניתן לראות את מבצר עתלית וחוף הים, כל רכס הכרמל מזכרון יעקב מדרום, פתחי הנחלים מערות ואורן ועד מגדל אוניברסיטת חיפה מצפון. על קיר הבריכה יש לוח הקדשה לאברהם דנקנר "איש המלח" (19222004) שהיה מבעלי מפעל המלח בעתלית.
  • שרידי מבצר דטרוא - מבצר צלבני שהוקם במאה ה-12 על ידי מסדר הטמפלרים. המצד הוקם כדי לשמור על המעבר הצר. מהמצד שרדה רק קומת המסד. המצד נהרס בשנת 1228.
  • אורוות חצובות – אורוות חצובות בתול רכס הכורכר מצפון למצד. האורוות שימשו את אבירי המצד. בתוך חדרי האורוות נחצבו כוכים. על קירות האורוות נחצבו חורים ששימשו לקשירת הסוסים.
  • עצי חרוב נטויים - מספר עצי חרוב שנופם נוטה מזרחה בגלל רוח הים החזקה והרסס של מי הים, הגורם לעצים לפתח נוף המוגן מהרסס.
  • המעבר הצר – מעבר חצוב בסלע הכורכר ששימש בתקופות קדומות כמעבר מהצפון לדרום. שמו של המעבר בערבית "באב אח-עג'ל" (שער העגלות) המעבר שימש את עולי הרגל הנוצרים מעכו לירושלים. בשנת 1103 הותקפה במקום שיירתו של המלך בלדווין הראשון, ובעקבות כך ניתנה ההוראה להקמת המצד. לקראת מסעו של וילהלם השני בארץ ישראל בשנת 1898, שופץ המעבר על ידי השלטונות העות'מאניים כדי להקל על מעבר מרכבת הקיסר בדרכו מחיפה ליפו
  • אותיות חקוקות בסלע – בידו המזרחי של רכס הכורכר כ- 30 מטר מצפון למעבר הצר, חקוקות בראש המצוק האותיות ע ו-ת בכתב פיניקי. ייתכן והן תחילתן של השם עתלית. ייתכן והאותיות סימנו את תחום העיר הפיניקית ששכנה במפרץ.
  • פרצת נחל אורן - הפרצה נוצרה בתקופות קדומות על ידי תושבי האזור. נחל אורן נחסם בדרכו אל הים על ידי רכס הכורכר ויצר במקום אזור ביצתי. בקטע הפרצה מתחתר הנחל עד לשכבת מי התהום. לאורך אפיק הנחל ניתן לראות צמחיית גדות נחלים כמו פטל קדוש, קנה מצוי, הרדוף הנחלים, סוף מצוי ואגמון ימי. סמוך לערוץ נטועים עצי וושינגטוניה חסונה. מדרום לשפך הנחל במרחק כ 200 מטר מהחוף נמצאת "מלחת נחל אורן". המלחה נוצרה מערבוב מי התהום המתוקים ומי הים שיצרו בית גידול לצמחייה כמו טיון בשרני, סמר ימי פרקן עשבוני וצמחים נוספים.
  • חניון לימור - זהו חניון עם שולחנות קקל בצל אקליפטוס המנציח את לימור ג'ינאו (בת למשפחה ממיסדי מפעל המלח בעתלית).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]