סנסקריט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
סנסקריט (संस्कृतम्)
סך כל הדוברים: כ-50,000 בצורה שוטפת, מאות מיליונים בצורה חלקית
מספר הדוברים שזאת שפת אמם: (במפקד 1991 בהודו) 6,106
שיטת הכתב:
סיווג משפחתי: הודו-אירופיות
 הודו-איראניות
  הודו-אריות
   סנסקריט
מעמד רשמי
שפה רשמית במדינות: הודו
גוף מפקח: -
ראו גם: שפהרשימת שפות
קטע מהריג ודה בסנסקריט - בכתיב דוונגרי, מתוך ספר מהמאה ה-19

סנסקריט (संस्कृतम् מילולית:[השפה] העשוייה היטב או המלוטשת) היא שפה הודו-איראנית. זוהי ככל הנראה השפה העתיקה ביותר מבין משפחת השפות ההודו-אירופיות. היא אחת מתוך 23 השפות הרשמיות בהודו ושפה רשמית בנפאל. השפעות השפה ניכרות בכל השפות הצפוניות שהתפתחו ממנה ואף באוצר המלים של השפות ההודיות הדרומיות. הסנסקריט נכתבה בסוגי כתב שונים באזורים שונים של הודו, אך כיום מקובל להדפיס ספרים בסנסקריט בכתב הדוונגרי.

הסנסקריט כמעט ולא שימשה שפת דיבור יום-יומית באיזו שהיא תקופה בהיסטוריה. היא הייתה שפה של ליטורגיקה ושל המזמורים של הוודות, שפת השירה והספרות הקדומה, שפת הדת והפילוסופיה ושפת המדע. מלומדים מחלקים שונים של תת-היבשת ההודית דיברו והתווכחו זה עם זה בסנסקריט, שהייתה השפה המשותפת להם. מבחינה זו הסנסקריט נחשבת למקבילה האסייתית ללטינית. החיבורים העתיקים ביותר בסנסקריט הם מהקנון המוקדם של התרבות הוודית - הוודות, והם חוברו בנוסח עתיק של הסנסקריט השונה מן הקלאסי, ויש הקוראים לשפה זו השפה הוודית. בצורתה הקלאסית השפה התקבעה במאה ה-4 לפני הספירה כאשר חובר המאמר של המדקדק הגדול פניני שקיבע את כללי הדקדוק שלה. עם זאת ניתן למצוא גרסאות מקומיות שונות של הסנסקריט והיא השתנתה במהלך הדורות. בנוסף חוברו בה רוב החיבורים האקדמיים בתת-היבשת ההודית וחיבורים טכניים שונים, כגון מדריכים לטיפול בסוסים או מדריכי בישול. עד ימינו שרדו יותר טקסטים בסנסקריט מאשר בלטינית וביוונית גם יחד - מכיוון שחלק ניכר מהם הועבר, בצורה מסורתית, בעל פה.

כיום מאות מיליוני בני אדם משננים מנטרות בסנסקריט מדי יום ורבים לומדים את החיבורים העתיקים הפילוסופיים המדעיים והספרותיים שלה, שרים אותם ומשננים אותם. יש קבוצות בעלות אג'נדה לאומית שמנסות להחיות את שפת הסנסקריט ולהפוך אותה לשפת יומיום מודרנית שמייצגת את הלאום ההינדואי, בדומה למודל העברי של אליעזר בן יהודה.

תוכן עניינים

טקסטים מרכזיים שחוברו בסנסקריט [עריכה]

מונחים מוכרים מסנסקריט [עריכה]

תרגומים מסנסקריט לעברית [עריכה]

ראו גם [עריכה]

לקריאה נוספת [עריכה]

  • דוד שולמן ופרייה הרט, סנסקריט: מבוא לשפת האלים. ירושלים: הוצאת הספרים ע"ש י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, תשנ"ח, 1997.
  • דוד שולמן, פרקים בשירה ההודית. תל אביב: משרד הביטחון - ההוצאה לאור, אוניברסיטה משודרת, תשמ"ו, 1986.
  • יוחנן גרינשפון, הינדואיזם: מבוא קצר. תל אביב: מפה הוצאה לאור ואוניברסיטת תל אביב ההוצאה לאור, 2005.

קישורים חיצוניים [עריכה]


Kamats.PNG ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.