סשה ברון כהן
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סשה נועם ברון כהן (נולד ב-13 באוקטובר 1971) הוא קומיקאי ושחקן יהודי בריטי זוכה פרס גלובוס הזהב העוסק בהומור סאטירי ופרוע. עם הדמויות שאותן הוא מגלם נמנים עלי ג'י, לבן המתיימר להיות ראפר, בוראט, כתב חדשות קזחי אנטישמי אוהב נשים וברונו, כתב אופנה אוסטרי הומוסקסואל.
תוכן עניינים |
[עריכה] ילדות וקריירה מוקדמת
כהן נולד למשפחה יהודית אמידה בלונדון, כאח האמצעי במשפחה בת שלושה ילדים. אביו, ג'ראלד, הוא יהודי-וולשי במקור ואמו, דניאלה, היא ישראלית. זמן רב מילדותו של כהן עבר בתנועת הנוער הבונים דרור. לאחר סיום לימודיו בתיכון, למד כהן היסטוריה ב"קרייסט קולג'" בקיימברידג'. ב-1989 נסע כהן לישראל ושהה כשנה בקיבוץ ראש הנקרה (לימים תסע לשם גם ארוסתו, הכוכבת האוסטרלית איסלה פישר, למעין מסע היכרות עם ישראל לפני נישואיהם). ב-1994 החל לעבוד בחברת טלוויזיה בסווינדון.
[עריכה] הזינוק בקריירה ו"המופע של עלי ג'י"
|
|
ערך מורחב – המופע של עלי ג'י |
בשנת 2000 פרץ כהן לתודעה הבריטית עם תוכניתו "התוכנית של עלי ג'י" בה ניהל ראיונות קומיים באולפן ויצא לכתבות שטח, בדמות עלי ג'י, בוראט או ברונו. הוא הצליח לגרום למרואיינים רבים לגלות דעות ורגשות שבדרך כלל מוסתרים, ביניהן אנטישמיות, הומופוביה, שנאת נשים, עודף תקינות פוליטית, צביעות ועוד. התוכנית הפכה ללהיט וב-2003 נסע ברון כהן לארצות הברית על מנת לצלם שם את העונה השנייה.
בדצמבר 2002 היה כהן מעורב בתקרית טראגית, בעת ששהה במלון "דייוויד אינטרקונטיננטל" בתל אביב. כהן דיווח למשטרה כי קליע חדר לחדרו ויצא דרך החלון. הסתבר כי בחדר הסמוך התבצעה התאבדות כפולה של שני גברים צעירים. פרט לשהותו המקרית בחדר הסמוך לא היה לכהן כל קשר לאירוע.
[עריכה] הדמויות בתוכנית
[עריכה] עלי ג'י
עלי ג'י הוא הדמות המרכזית בתוכנית. על פי רוב הוא לבוש באופן צעקני במותגי אופנה של תרבות ההיפ הופ האמריקנית, כגון טומי הילפיגר ונייקי. הוא מדבר אנגלית קלוקלת בה זמני העבר, ההווה והעתיד מתחלפים זה בזה. חובב סמים, נשק ומין. עלי ג'י שונא את המשטרה, מתנגד לגזענות, אינו אינטֶליגנטי ויש לו ידע כללי מצומצם.
עלי ג'י הוא פרודיה על צעירים לבנים המנסים בכל כוחם להידמות לגנגסטרים שחורים (שמכונים בסלנג אמריקני וויגרס - White niggers). לעתים קרובות הוא מדבר על "השכונה", למרות שהוא מתגורר בפרבר סטיינס של לונדון, פרבר שרוב תושביו הם בני המעמד הבינוני. לפעמים כשהוא מרגיש מותקף הוא שואל "האם זה משום שאני שחור?".
ברון-כהן ראיין בתור עלי ג'י פוליטיקאים וידוענים שונים, כגון באז אלדרין, בוטרוס בוטרוס ראלי, גור וידאל, דונלד טראמפ, שאקיל אוניל, מחמד אל פאייד, נועם חומסקי, או פט ביוקנן. העובדה כי מרואייניו לא ידעו כי לפניהם קומיקאי יצרה ראיונות בעלי פוטניציאל סאטירי ונפיץ, לאור מבוכתם מהתבטאויותיו.
ב-2002 יצא "עלי ג'י - הסרט", סרט באורך מלא המתאר את חייו של עלי ג'י בשכונה, בחירתו לפרלמנט הבריטי ומלחמתו בעושי רשע.
[עריכה] בוראט
בוראט הוא דמות של כתב מקזחסטן, אשר כביכול מציג את החיים האמריקאים בפני צופיו במולדתו. על מנת ליצור תחושה של זרות בפני מרואייניו של בוראט, הוא לבוש חליפה מיושנת, מטפח שפם עבות ומבטא זר כבד, כביכול קזחי (ברון-כהן עצמו אינו דובר קזחית או רוסית ומשתמש בג'יבריש שחלק מתוכנו נלקח מעברית כ"קזחית").
מרואייניו של בוראט הם אנשים "מהרחוב" שאינם מודעים לכך שבוראט הינה דמות בדיונית ומתייחסים אליו ואל התבטאויותיו ברצינות. הוא מביע דעות אנטישמיות,הומופוביה ושנאת צוענים (וזרים) ועל ידי הבעת דעות אלה מצליח בוראט להוציא ממרואייניו זעזוע עמוק או הסכמה מלאה. בכתבה על דרום ארצות הברית שר בוראט בפאב באריזונה שיר בו הוא קורא "לזרוק את היהודים לבאר", והקהל הצטרף אליו במחיאות כפיים. בנוסף, הוא נהנה לזעזע את מרואייניו בגילויים על מנהגים הנהוגים כביכול בקזחסטן: לטענתו נולד כפרי יחסי אונס בין אביו לאמו, ביצע גילוי עריות עם אחותו (העובדת בזנות), וקיים יחסי מין עם חיות.
בוראט גם הנחה את טקס פרסי הMTV בליסבון בשנת 2005. הוא עורר מחלוקת כאשר דוברים מממשלת קזחסטן ביקשו להבהיר כי בוראט אינו קזחי ומחו נגד הצגת הדעות החשוכות כ"קזחיות".
ב-3 בנובמבר 2006 יצא לאקרנים סרט באורך מלא (82 דקות) על עלילותיו של בוראט בארצות הברית, בשם בוראט: רוצה לומד תרבות אמריקה בשביל נהדרת קזחסטן.
בסרט זה נוסע בוראט לארצות הברית כדי ללמוד על מנהגיהם. בסרט זה מוצג בוראט כרגיל בקיצוניות רבה בדבריו הגזעניים למיניהם. במהלך מסעו, בוראט, מחליט לחפש אחר הכוכבת האמריקאית, פמלה אנדרסון, על מנת שתהיה אישתו, דבר המוביל לסדרת אירועים מצחיקים ביותר.
על סרט זה סשה ברון כהן קיבל את פרס גלובוס הזהב על השחקן הקומי הטוב ביותר.
[עריכה] ברונו
ברונו הוא כתב האופנה האוסטרי של התוכנית. הוא הומוסקסואל שלבוש בבגדים חשופים ופרובוקטיביים ומדבר במבטא אוסטרי כבד. לעתים קרובות הוא מנהל ראיון ארוך ובו שאלות אשר סותרות אחת את השנייה. המרואיינים, בדרך כלל מעצבי אופנה או דוגמניות, מגיבים בצורה אוטומטית לשניהם ולא מבחינים בסתירה ולעתים הוא אף גורם להם להביך את עצמם על ידי נתינת שאלות שעצם התשובה שלהן היא מביכה, לדוגמה - באחד הראיונות שלו עם כומר נוצרי דרש ממנו ברונו לענות על שאלות כן\לא בצורה של -אח-יא (כן) ונישט נישט (לא). ברונו מייצג פן קומי בסיסי ואוורירי יותר וסאטירי פחות מהדמויות האחרות.
[עריכה] פילמוגרפיה
- טו-אף-טו (1996-1997)
- המופע של שעה 11 (1998-1999)
- המופע של עלי ג'י (2000, 2003-2004)
- עלי ג'י - הסרט (2002)
- מדגסקר (2005)
- בוראט: רוצה לומד תרבות אמריקה בשביל נהדרת קזחסטן (2006)
- לילות טלאדגה (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006
- סוויני טוד (2007)
- מדגסקר 2 (2008)
- ברונו (2009)
[עריכה] טריוויה
- סשה ברון כהן הוא בן דודו של פרופסור סיימון ברון-כהן, חוקר האוטיזם הידוע מאוניברסיטת קיימברידג'.
- אישתו של סשה ברון כהן היא איסלה פישר, המוכרת כגלוריה מהסרט המצליח לדפוק חתונה. איסלה התגיירה בשביל סשה. השניהם הורים לילד ושמו אוליו.
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- סשה ברון כהן, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (אנגלית)
- האתר הרשמי של עלי ג'י
- האתר הרשמי של בוראט
- אתר על סשה ברון כהן
- בוראט, ברשת החברתית MySpace (אנגלית)
- סשה ברון כהן ב IndexTube
[עריכה] כתבות על כהן ודמויותיו
- שחר סמוחה, נקודת הג'י, בעיתון הארץ, 13.10.06
- ארלן אידריסוב, עוד אבו עלי, בעיתון הארץ, 13.10.06
- כשהומור ודיפלומטיה מתנגשים - בוראט מול קזחסטן, מיכל גדו, באתר "אומדיה"

