פורטל:פמיניזם
פמיניזם היא אסופה של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות, תנועות חברתיות ותאוריות אשר מטרתן שחרור נשים מדיכוי וקידום שוויון מגדרי, מבחינה משפטית, פוליטית, חברתית, כלכלית ואישית. בכלל גישות אלה כלולים המאבק לשוויון על פי חוק, המאבק לשוויון הזדמנויות בחינוך ותעסוקה והמאבק נגד אלימות כלפי נשים. נהוג לייחס את ראשיתו של הפמיניזם במאה ה-19 באירופה, כאשר קמה תנועת הסופרג'יזם, שהתמקדה בהשגת זכויות בסיס פורמליות, כגון זכות ההצבעה.
מאז גל ראשון זה קמו עוד "גלים" – הגל השני שהושפע על ידי המהפכה המינית והתנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, הגל השלישי שכולל הסתכלות מזווית של זהויות (תאוריה קווירית, פמיניזם שחור), וגל רביעי שבהתהוות מתחילת המאה ה-21 – המאופיין בשימוש בטכנולוגיה ובמדיה החברתית, ובראייה גלובלית. פעילות למען זכויות נשים או העצמת נשים שקודמת למאה ה-19 נקראת לעיתים "פרוטו-פמיניזם".
פמיניזם אינה גישה או אידאולוגיה אחת רציפה. יש אינספור וריאציות ותנועות פמיניסטיות – כאלה שמשולבות באידאולוגיה אחרת (פמיניזם מרקסיסטי, אנרכה-פמיניזם), אחרות שנובעות מתוך אמונות יסוד שונות (פמיניזם ליברלי, פמיניזם רדיקלי), ולפעמים מתוך קבוצת ייחוס מסוימת (פמיניזם דתי ביהדות). הפמיניזם מתבטא בתחומי פעילות שונים – אקטיביזם, מחקר אקדמי, אמנות וספרות, חינוך, גאוגרפיה – למעשה, ניתן לגשת לכל תחום בראייה פמיניסטית ובביטוי פמיניסטי. עם זאת, יש נושאים ספציפיים שהם תחומי עניין של הפמיניזם, בכללם אלימות מינית, אפליה על רקע מגדרי, זכויות שהן ספציפיות לנשים (כמו הזכות להפלה או לחופשות לידה), וזנות או סחר בנשים וילדות.

- 1720 – אולריקה אלאונורה, מלכת שוודיה (בתמונה) מוותרת על כס מלכותה, ובעלה, הרוזן פרדריק מהסן-קאסל נבחר כמלך, והיא ממשיכה כמלכה רעיה של שוודיה
- 1976 – הפיכה בראשותו של חורחה וידאלה מדיחה את איסבל פרון מנשיאות ארגנטינה ומתחילה את 7 שנות הדיקטטורה הצבאית
- נולדו
- 1962 – ריטה, זמרת ישראלית
- 1826 – מטילדה ג'וסלין גייג', סופרת, סופרג'יסטית, מתנגדת עבדות אמריקאית; על שמה נקרא "אפקט מטילדה", המתייחס לאפליה נגד נשים במדעים
- 1905 – פורה סנטילאן-קסטרנס, סופרת, פרופסור, מתרגמת, ודיפלומטית פיליפינית
- 1922 – אונה וייט, כוריאוגרפית ורקדנית קנדית, מועמדת ל-8 פרסי טוני
- נפטרו
- 1603 – אליזבת הראשונה, מלכת אנגליה (נולדה ב-1533)

בל הוקס היא פמיניסטית, מחברת ספרים, מבקרת תרבות ופרופסור אפרו-אמריקנית ללימודים אפריקניים ואפרו-אמריקניים. כתיבתה נסובה על אודות הקשרים שבין גזע, מגדר ומעמד, ויכולתם לייצר מערכות הנצחה של דיכוי ושליטה. היא פרסמה מעל לשלושים ספרים, מאמרים אקדמיים רבים, הופיעה במספר סרטים תעודיים והשתתפה בהרצאות שונות בציבור. בעיקר באמצעות השקפה פוסטמודרנית. היא כותבת על גזע, מעמד ומגדר בחינוך, אמנות, מיניות, תקשורת המונים ופמיניזם.
ארגונים ומוסדות |
---|
בעולם |
איום הלוונדר - גרילה גירלז - פמן - ליגת נשים בינלאומית לשלום וחירות - מוחרס ליברס - צבא נשות השלום - תא 16 - גולאבי גאנג - W.I.T.C.H |
בישראל |
א-סיוואר - אחותי - למען נשים בישראל - איתך - משפטניות למען צדק חברתי - אל"ף (ארגון לסבי פמיניסטי) - אשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה - בת שלום - עמותת כ"ן - כייאן - מרכז צדק לנשים - נשים לגופן - קואליציית נשים לשלום - קולך - קל"ף - רוח נשית - שדולת הנשים בישראל - תנד"י |
פמיניזם |

הכנס הפמיניסטי העשירי בגבעת חביבה, ב-1994, נחשב לאירוע המכונן בהקמת תנועת הפמיניזם המזרחי בישראל. במשך שנים רבות ניסו פעילות מזרחיות להעלות סוגיות של נשים מזרחיות לסדר היום של התנועה הפמיניסטית של שנות ה-80 וה-90, בטענה שהמנהיגוּת – האשכנזית ברובה ככולה – מתיימרת לייצג חוויה אוניברסלית של נשים, בעוד שנשים מזרחיות חוות חוויות ייחודיות בשל החיבור בין האתניות שלהן למגדרן. לכשכשלו בהעלאת הסוגיות שלהן לאג'נדה, מספר פעילות החליטו לנקוט בפעולה ישירה, ובכנס השנתי פרצו לבמה, וסיפרו את סיפוריהן. האירוע התפתח לעימות ישיר וזועם בין הצדדים, אשר בסופו הסיקו הפעילות המזרחיות שאין מקומן עוד בתנועה, והתפצלו לכדי תנועה מזרחית נפרדת.

טו יויו הסינית זכתה ב-2015 בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה בשל גילוי על גילוי החומר ארטמיסינין, טיפול חדשני במלריה, שמאפשר ריפוי למיליוני אנשים. הטיפול נמצא בשלבי מחקר למלחמה בסרטן.
|

טרנס-פמיניזם הוא תנועה של נשים טרנסיות הרואות את שחרורן כקשור במהותו לשחרור כל הנשים ומעבר להן, ומוגדר כ"גישה לפמיניזם המונעת על ידי הפוליטיקה הטרנסית". זרם זה עוסק גם בסוגיות פמיניסטיות "מסורתיות" מפרספקטיבה טרנסג'נדרית, הכוללות דימוי גוף, אלימות נגד נשים, בריאות ובריונות. למרות כניסתו המאוחרת לשימוש כמונח, התקיים טרנס-פמיניזם כבר מאז ראשית הגל השני של הפמיניזם בצורות שונות, בעיקר אצל הוגות כמו סנדי סטון, שנחשבת כמייסדת הלימודים הטרנסג'נדרים האקדמיים, וסילביה ריברה, שהשתתפה במהומות סטונוול והייתה בין מייסדות S. T. A. R. (Street Transvestite Action Revolutionaries). טרנס-פמיניזם משויך בדרך כלל לפמיניזמים של הגל שלישי, והוא קשור קשר הדוק לגישות פמיניסטיות אחרות – במיוחד פמיניזם סקס-פוזיטיב, פמיניזם פוסט-מודרני/פוסט-סטרוקטורליסטי, התאוריה הקווירית ועוד. גישות אלה של הפמיניזם מייצגות את ההתרחקות מהצפייה החד-צדדית של דיכוי, שבה הגברים הם המדכאים והנשים הן המדוכאות. במקום זאת, גישות פמיניסטיות אלה מכירות בכך שישנן צורות רבות של סקסיזם – כלומר, סטנדרטים כפולים רבים המבוססים על המין, המגדר או המיניות של האדם.

אל תיגע בזמיר הוא רומן התבגרות משנת 1960 מאת נל הרפר לי, רומן הביכורים שלה. הספר זיכה את הרפר לי בפרס פוליצר, היה לרב-מכר ואף עובד בשנת 1962 לסרט באותו שם. ב-14 ביולי 2015 יצא לאור ספר המשך מאת הרפר לי, ניצב כל הלילות. הספר עוסק בגזענות בחברה ובמשפט, במסגרת עיירה קטנה בדרום ארצות הברית בתקופות חוקי ג'ים קרואו.
♥ רשימת ערכי נשים וערכים על פמיניזם במיזם נשים באדום ♥
ובנוסף - מצאו ערכים לשיפור בנושא פמיניזם: לשכתוב • לעריכה • להשלמה • קצרמרים • חדשים • דורשי מקור • לפישוט •
בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)