משתמש:Ye co/Main11

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

ברוך בואך לוויקיפדיה העברית!

ויקיפדיה היא מיזם רב לשוני לחיבור אנציקלופדיה שיתופית,
חופשית ומהימנה, שאותה כולם יכולים לערוך.


בויקיפדיה, כל ויקיפד יכול לקרוא, לכתוב ולשוחח:

קריאה: ניווט | חיפוש | דף הפורטלים | ערך אקראי | קטגוריות
כתיבה: יצירת ערך חדש | שכתוב ערכים | מיזמים
שיחה: נושאים כלליים | ויקיפדיה | כל ערך

צריך עזרה?

תפריט עזרה ראשי | שאלות ותשובות | דפי עזרה | ניסיונות עריכה

הידעת?
מראה בהריסות קרתגו
מראה בהריסות קרתגו

מלבד זאת אני סבור שיש להרוס את קרתגו הוא ניב לטיני שנטבע במקור על ידי קאטו הזקן, אחד מהמדינאים הרומאים הבולטים והמשפיעים בתקופתו. קאטו רחש איבה עמוקה לקרתגו וחשש מפניה, רגשות שנבעו משנותיו כחייל במהלך המלחמה הפונית השנייה. עם חזרתו לרומא הוא החל במסע תעמולה בסנאט הרומאי שמטרתו הייתה הכרזת מלחמה על קרתגו והשמדתה. במסגרת זו אימץ לעצמו קאטו הזקן מנהג לסיים כל נאום בקריאה להרוס את קרתגו. בסופו של דבר אכן חרבה קרתגו במלחמה הפונית השלישית. כיום משתמשים באמרה לתיאור דעה שהמחזיק בה מביע אותה בפומבי לעיתים קרובות, ולתיאור אדם הניחן בנחישות ודבקות במטרה, ואולי אף בעקשנות יתר.

רשימת פורטלים

פורטל הפורטלים · מהו פורטל? · כל הפורטלים

מתמטיקה פיזיקה כימיה מדעי החלל טכנולוגיה

ביולוגיה רפואה גאוגרפיה מדעי החברה כלכלה

מדע המדינה היסטוריה דת יהדות ישראל

מוזיקה ספרות אישים אמנות ספורט

פורטלים אקראיים ( טוען פורטלים...)

חדשות ואקטואליה (מויקיחדשות)

מיזמים אחרים של קרן ויקימדיה
ויקימילון
מילון
חופשי
ויקיציטוט
מאגר ציטוטים
חופשי
ויקיספר
ספרי לימוד
ומדריכים חופשיים
ויקיטקסט
מסמכים וטקסטים
חופשיים
ויקיחדשות
אתר חדשות
חופשי
מטא־ויקי
תיאום מיזמי
קרן ויקימדיה
ויקישיתוף
תמונות וקובצי
מדיה חופשיים
ויקימינים
מיון עולם
החי


ערך מומלץ
הזליט, דיוקן עצמי משנת 1802
הזליט, דיוקן עצמי משנת 1802

ויליאם הזליט (10 באפריל 177818 בספטמבר 1830) היה מסאי, מבקר ספרות ואמנות, עיתונאי, פילוסוף וצייר אנגלי. נחשב לאחד מגדולי המסאים והמבקרים בתקופתו ולדמות בולטת בתנועת הרומנטיקה הבריטית.

הזליט נולד למשפחה אוניטאריאנית ממוצא אירי למחצה בקנט. אביו, שנחשב לרדיקל, ייעד אותו להיות איש דת, אך בתקופת לימודיו בקולג' התוודע הזליט לזרמי מחשבה אחרים והתרחק מהדת. אהדתו למהפכה הצרפתית וכן פגישתו עם המשוררים הרומנטיים סמואל קולרידג' וויליאם וורדסוורת' השפיעו רבות על תפיסת עולמו הפילוסופית והפוליטית. לאחר פרישתו מהקולג' חיבר ספר פילוסופיה בשם "מסה על עקרונות הפעולה האנושית" (An Essay on the Principles of Human Action), שלא נחל הצלחה. בספר הוא גיבש תפיסה שמחד מבקרת את הדגשת היתר של האינטרס העצמי בפילוסופיה של העת החדשה, ומאידך מדגישה את תפקיד הדמיון בהבניית התפיסה העצמית של הפרט ואת חשיבות הניסיון לגיבוש יחסו לאחרים. באותה תקופה התיישב הזליט בלונדון, ניסה לפתח קריירה כצייר דיוקנאות והחל להתעניין בביקורת אמנות, ספרות ותיאטרון.

החל מהעשור השני של המאה ה-19 התמסר הזליט לכתיבת מאמרי עיתונות ומסות, שעסקו בנושאים מגוונים ובמקרים רבים שילבו ביקורת תרבות, ביקורת פוליטית והתבוננות על הבטים של התרבות הפופולרית. מסותיו התפרסמו באסופות שזכו להצלחה. בין השאר, כתב הזליט את המסה "הקרב", שנחשבת לעיתים לראשית פרשנות הספורט המודרנית ולמופת של כתיבה על תרבות פופולרית. הרצאותיו על ההיסטוריה של התיאטרון והספרות בבריטניה, שיצאו לאור גם כן כאסופות של מסות, השפיעו על יוצרים כגון ג'ון קיטס, ועל הביקורת בתחומים שונים, כגון לימודי שייקספיר. נאמנותו לערכי ראשית המהפכה הצרפתית, גם בשעה שבה חלק ניכר מהעולם האינטלקטואלי בבריטניה פנה נגדה, סלידתו מאמנות מגויסת ונכונותו לבקר בחריפות גם אישים שנחשבו לידידיו, העניקו למסותיו ממד עצמאי, רדיקלי ועוקצני, שתרם לבידודו החברתי. מאפיינים כגון הדגשת החוויה האסתטית הסובייקטיבית של המבקר, תפקידם של הדמיון ושל העוצמה הפנימית ("גוסטו") הגלומה באובייקט האמנותי הקנו לכתיבתו ממד רומנטי. הזליט כתב גם ספר אוטוביוגרפי חושפני שפגע במוניטין שלו על פרשת אהבים שהותירה אותו פגוע, אסופה של דיוקנאות ספרותיים של אינטלקטואלים בני זמנו ("רוח התקופה") וארבעה כרכים על חייו של נפוליאון. כתיבתו לאורך השנים ממלאת יותר מ-20 כרכים. הוא נפטר עני ובחובות; מעמדו כמסאי חשוב הידרדר במהלך המאה ה-20, עד ששוקם בסופה ובעשורים הראשונים של המאה ה-21.

תמונת היום תמונת היום
ציור מהמאה ה-14 המתאר את קרב הירמוך.
ציור מהמאה ה-14 המתאר את קרב הירמוך.

קרב הירמוך היה קרב מכריע שנערך באוגוסט 636, בין צבא האימפריה הביזנטית לבין הכוחות המוסלמיים של צבאות הראשידון, ובו גברו המוסלמים על הביזנטים. הקרב התחולל בסמוך לנהר ירמוך, על גבול ממלכת ירדן וסוריה של ימינו. היסטוריונים מודרניים מגדירים את הקרב כאחד המכריעים בהיסטוריה. ציור מהמאה ה-14 המתאר את הקרב.

היום בהיסטוריה
אברהם תהומי, מפקדו הראשון של האצ"ל
אברהם תהומי, מפקדו הראשון של האצ"ל

אירועים בלוח העברי
רבי שלום דובער שניאורסון
רבי שלום דובער שניאורסון

Welcome to the Hebrew Wikipedia. For assistance in other languages, see the embassy