לדלג לתוכן

נחל כלח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נחל כלח
נחל כלח, מבט לצפון-מערב
נחל כלח, מבט לצפון-מערב
מידע כללי
גובה מוצא הנהר כ־400 מטרים
שפך נחל גלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינות באגן הניקוז ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
שושן צחור פורח מעל נחל כלח. ברקע הר טללים ועליו אוניברסיטת חיפה.

נחל כֶּלַח הוא נחל אכזב בהר הכרמל באזור הכרמל הגבוה. תחילתו כחצי ק"מ מצפון־מערב לצומת דמון שעל כביש 672 והוא זורם בתלילות על הצלע המערבית של הכרמל לכיוון צפון־מערב ונשפך לנחל גלים באזור מדרום־מערב לאוניברסיטת חיפה. בדרכו חותר הנחל בתוך סלעי גיר ודולומיט. חלקו המצוקי של הנחל מכונה "שווייצריה הקטנה". הנחל הוא חלק משמורת פארק הכרמל בחלק שמורת נחל כלח-נחל גלים.

בשנות ה-40 של המאה ה-20 נסללה דרך מצומת קיבוץ בית אורן אל אזור שווייצריה הקטנה כחלק מתוכנית ההגנה של השלטון הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה כנגד פלישה גרמנית, המכונה "תוכנית המבצר האחרון". הדרך מגיעה עד חניוני שווייצריה הקטנה, בדרכה עוברת מעל נחל כלח על גשר אבן.

בצלע הצפונית־מזרחית של הנחל, מעל שווייצריה הקטנה, נמצאת מערה גדולה. רוחב האולם המרכזי הוא 7.5 מטר, עומקו 8.5 מטר וגובהו נע בין 2.5–4.5 מטר. בטרסה שבפתח המערה צומחים צמחי גדילן מצוי, ומפתח המערה ניתן לצפות על שווייצריה הקטנה, מורד נחל כלח, וקיבוץ בית אורן. באפיק הנחל קיימת נביעה המצוינת במפות טופוגרפיות בשם "עין כלח". זוהי נביעת חורף המתייבשת בקיץ, מכתשה בגובה 1 מטר מהאפיק עם סדק בקיר ממנה נובעים המים בחורף, סביב הסדק גדלים שיחי פטל.

בתחילתו של הנחל נמצא "מצפור הצוק" ממנו ניתן לצפות על חוף הכרמל. לאורך הנחל עובר שביל מסומן כחול שתחילתו בצומת דמון.

הצמחייה בנחל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הצמחייה בנחל היא חורש ים תיכוני הכוללת אלון מצוי ואלה ארצישראלית אליהם נלווים עצי בר-זית בינוני, קטלב מצוי, אשחר, ער אציל, מורן החורש, ואורן ירושלים. חלק מהעצים מתנשאים לגובה של 15 מטר. בחורש צומחים מטפסים, טחבים ושרכים. על המצוקים צומחים פרחים מוגנים או נדירים כמו בן-חצב יקינתוני, שושן צחור, בן-חצב החורש, בוצין אופקי ופעמונית דמשקאית.

שווייצריה הקטנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שווייצריה הקטנה, מעוק עם צנירים

חלקו המצוקי של הנחל מכונה "שווייצריה הקטנה" וגם "העמק הנעלם". זהו מעוק (נקיק סחיפה) צר ועמוק מסלע גיר קשה, הכולל צנירים, מפלים ושפע של צמחייה. אורך הנקיק כ-150 מטר, עומקו בין 20–30 מטר ורוחבו כ-10 מטר. בחלקו העליון צנירים שגובהם נע בין 4–5 מטר. בקרקעית הנקיק נמצאים שני מפלים. הצנירים נמצאים משני צידי הנקיק והם נותנים לו מראה דמוי צינור. בצידו המערבי של הנקיק חוצה את הנחל קו שבר גאולוגי. המעוק נוצר כנראה משילוב של תצורת נוף קרסטית בתהליך גאומורפולוגי. ייתכן והמעוק היה בתחילתו מחילת המסה תת-קרקעית מתחת לאפיק הנחל. כתוצאה מזרימת המים באפיק נשחקה תקרת המחילה, והמחילה הפכה לנקיק, כשהמים זורמים עתה ברצפת המחילה.

גלריית תמונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]