יוג'ין או'ניל – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
TXiKiBoT (שיחה | תרומות)
מ r2.7.2) (בוט מוסיף: eu:Eugene O'Neill
Zorrobot (שיחה | תרומות)
מ r2.5.2) (בוט מוסיף: nn:Eugene O'Neill
שורה 107: שורה 107:
[[mzn:یوجین اونیل]]
[[mzn:یوجین اونیل]]
[[nl:Eugene O'Neill]]
[[nl:Eugene O'Neill]]
[[nn:Eugene O'Neill]]
[[no:Eugene O'Neill]]
[[no:Eugene O'Neill]]
[[oc:Eugene O'Neill]]
[[oc:Eugene O'Neill]]

גרסה מ־22:55, 8 במרץ 2012

תבנית:מחבר

יוּג'ין גלדסטון אוֹ'ניל (אנגלית: Eugene Gladstone O'Neill‏; 16 באוקטובר 1888 - 27 בנובמבר 1953), מחזאי אמריקאי, זוכה פרס פוליצר לשנת 1920 ובפרס נובל לספרות ב-1936.

יוג'ין אוניל נולד בברודוויי בחדר במלון. אביו היה שחקן ואת רוב ילדותו העביר במסעות עם הוריו. אוניל סולק מאוניברסיטת פרינסטון בגלל מעשה קונדס שעשה ובגלל סכסוך עם ההנהלה. עם סילוקו מהאוניברסיטה עבד בתור כתב עיתון לונדוני, שיחק בתיאטרון, חיפש זהב בהונדורס ועוד. בהשפעת ספר של ג'וזף קונרד גברו בו כיסופיו אל הים והוא הפליג באניה לבואנוס איירס ומשם לאפריקה הדרומית ומשם חזר לבוסטון

לאחר שחלה בשחפת ואושפז בבית חולים החל לכתוב את מחזותיו הראשונים. אוניל נפגש בניו יורק עם מייסדי תיאטרון ניסיוני שחיפשו כישרונות חדשים. מייסדי התיאטרון הניסיוני היו קבוצת שחקנים שאהבו והציגו את מחזותיו של אוניל. בשנת 1924 התחבר אוניל לאנשי תיאטרון אחר בניו יורק והחל לכתוב מחזות שמבוססים על ניסיונו כימאי.

רוב מחזותיו היו שונים זה מזה וזאת כי הוא נדרש לכתוב על נושאים אחרים כמו, מהפכנים מדיניים ולהרבות במערכות, זאת אומרת להגדיל ל-9 מערכות אשר נמשכה שלושה ערבים רצופים. צצו בעיות במחזותיו של אוניל, הוא לא הרגיש שייך לעולם ואף איבד את אמונתו באלוהים, הרגשות הללו השפיעו על כתיבתו.

בתו אונה נישאה לשחקן צ'ארלי צ'פלין כשהייתה בת 18 וצ'פלין בן 54. בעקבות זאת, החרים או'ניל את בתו ולא ראה אותה שוב עד יום מותו.

בשנת 1936 זכה אוניל בפרס נובל והיה למחזאי האמריקאי הראשון אשר זכה בפרס זה. כמו כן זכה 4 פעמים בפרס פוליצר.

מחזותיו הנודעים ביותר: "מעבר לאופק", "לכל ילדי האלוהים יש כנפיים", "האל הגדול בראון", "הפסקה מוזרה", "מוכר הקרח בא", "האבלות יאה לאלקטרה".

בישראל הוצגו מחזותיו: "הקיסר ג'ונס", "תשוקה בצל האילנות" (הוצגו על ידי התיאטרון הקאמרי) "ניצוץ של משורר" ו"אנה כריסטי" (הוצג על ידי הבימה).

מחזותיו שתורגמו לעברית

מאמרים על יצירתו

  • מיכל אפרת, "ניצוץ של מתרגם, תרגום דיאלקט כמשקף תהליכי טמיעה וניכור בתרגום 'ניצוץ של משורר' ליוג’ין אוניל", בקורת ופרשנות, 38, 2005.

קישורים חיצוניים