רשימת פלאי תבל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רשימות פלאי תבל הן רשימות שנערכו לאורך ההיסטוריה האנושית בניסיון לקטלג קבוצות של אתרים מרשימים ביותר או הישגים הנדסיים ייחודיים.

שבעת פלאי תבל של העולם העתיק היא הרשימה הידועה הראשונה של מבנים יוצאי דופן. הרשימה הייתה מבוססת על כתבים הלניים שונים וכללה שבעה מבנים אשר הוקמו בעת העתיקה ונחשבו להישגים אנושיים יוצאי דופן.

רשימת שבעת פלאי תבל הולידה מספר רב של גרסאות לאורך כל הדורות. בין הגרסאות המוקדמות הידועות היו אלו של המשורר הרומאי מארטיאליס, ושל הבישוף גרגוריוס מטור. עם הזמן, ובהשפעת גורמים כמו פגעי הטבע, השחתה ועליית הנצרות, אתרים רומיים ונוצריים כמו הקולוסיאום, תיבת נח ובית המקדש החלו להופיע ברשימות. היסטוריונים מודרניים, אשר יצאו מנקודת הנחה שרשימת הפלאים העתיקים הייתה מוגבלת בהיקפה הגאוגרפי, יצרו גרסאות חדשות לרשימה, שכללו אתרים מעבר לעולם ההלניסטי.

כיום קיימות רשימות רבות שפורסמו על ידי ארגונים וכותבים שונים, בנושאים מגוונים - פלאי הטבע, הישגיים הנדסיים, מבנים חשובים בימי הביניים. כמו כן קיימות רשימות שמטרתן, מעבר למניית מקומות מעניינים בסגנון מדריך טיולים, היא להוות אוסף של אתרים הזקוקים לשימור והגנה.

שבעת פלאי תבל של העולם העתיק[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפירמידה הגדולה של גיזה, היחידה שנותרה קיימת מבין פלאי העולם העתיק
Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שבעת פלאי תבל של העולם העתיק

היסטוריונים ומלומדים שונים בעת העתיקה נהגו לערוך רשימות של מבנים מרהיבים ויוצאי דופן שנבנו באזור הים התיכון. רשימות אלה שימשו כמעין קטלוג של יצירות האדם המפוארות והיו פופולריות בקרב מטיילים ונוסעים בעולם העתיק. מאמינים כי היו קיימות מספר גרסאות לרשימת הפלאים, אך למעט הפניות מכתבים אחרים, מעט מהן שרדו.

שבעת הפלאים כללו את:

רשימות מוקדמות כללו את שער עשתר כפלא השביעי של העולם במקום המגדלור באלכסנדריה. הרשימה כפי שהיא ידועה כיום הורכבה בימי הביניים, אז כבר רוב האתרים חדלו להתקיים. כיום, הפלא היחיד של העולם העתיק שעדיין קיים היא הפירמידה הגדולה של גיזה.

ימי הביניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שבעת פלאי תבל של ימי הביניים

לקראת סוף המאה ה-19 הופיעו מספר כותבים שהעלו השערות בדבר קיומן של רשימות פלאי תבל שונות בזמן ימי הביניים. רבים מהמבנים ברשימות אלו הוקמו בתקופות מוקדמות והובאו לידיעה עולמית מאוחר יותר. כיום נהוג לייחס את יצירת הרשימות האלו למאות מאוחרות יותר מימי הביניים.

האתרים המוזכרים לרוב:

אתרים נוספים שמופיעים בכתבים:

פלאי העולם המודרני[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארגונים רבים הרכיבו רשימות של המבנים המרשימים ביותר שנבנו בעת המודרנית או של פלאי הטבע הגדולים הקיימים כיום. כמה מן הרשימות הידועות מוצגות כאן.

האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית[עריכת קוד מקור | עריכה]

האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית הרכיבה רשימה של פלאי העולם המודרני:

שבעת פלאי תבל החדשים[עריכת קוד מקור | עריכה]

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שבעת פלאי תבל החדשים

בשנת 2001, יזם ארגון שווייצרי סקר כלל עולמי לקביעת שבעת פלאי תבל החדשים מתוך רשימה של 200 מונומנטים קיימים. תוצאות הסקר הוכרזו ב-7 ביולי 2007. הפירמידה הגדולה של גיזה הוכרזה כפלא השמיני במעמד של כבוד.

שבעת פלאי עולם הטבע[עריכת קוד מקור | עריכה]

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שבעת פלאי עולם הטבע

בשנים 2007-‏2011 נבחרו שבעת פלאי עולם הטבע. בבחירתם השתתפו מיליונים ברחבי העולם.

שבעת פלאי תבל החדשים של USA Today[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2006 הרכיב העיתון האמריקאי USA Today, בשיתוף עם תוכנית הטלוויזיה 'בוקר טוב אמריקה', רשימה של שבעה פלאי תבל חדשים. מאוחר יותר נוסף לרשימה הגרנד קניון כפלא השמיני.

שבעת פלאי הטבע של העולם[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לרשימות פלאי תבל רבות, אין הסכמה לגבי רשימת שבעת פלאי הטבע של העולם, ובנושא התקיימו דיונים רבים.

אחת מן הרשימות הורכבה על ידי CNN בשנת 1997:

שבעת הפלאים של העולם התת-ימי[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1989 הארגון האמריקאי CEDAM, המוקדש לחקר הימים, פרסם את רשימת האזורים התת-ימיים שנחשבים ראויים לשימור והגנה:

שבעת הפלאים של העולם התעשייתי[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2003 הפיק ה-BBC סידרה תיעודית בשם 'שבעת הפלאים של העולם התעשייתי'. הסדרה הציגה את סיפורם של שבעת ההישגים ההנדסיים הבולטים של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20.

רשימות אחרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארגונים רבים ברחבי העולם הרכיבו רשימות פלאים שונות בנושאים מגוונים. בנושא נכתבו גם מספר רב של ספרים המתארים יצירות מעשי ידי אדם ואת פלאי הטבע. בנוסף, מדינות שונות וביניהן קנדה, קולומביה, פולין, פורטוגל, רוסיה, סרביה, אוקראינה ו-וויילס פרסמו רשימות של שבעת הפלאים הגדולים בתחומן.

בשנת 1972 הוקמה באו"ם ועדת המורשת העולמית, האחראית על בחירת אתרים הראויים לשימור בזכות חשיבותם המיוחדת למורשת המשותפת לאנושות. נכון ל-2011 כוללת רשימת אתרי המורשת העולמית 936 אתרים ב-154 מדינות‏. 725 מהאתרים הוגדרו כאתרי תרבות, 183 כאתרי טבע ויתר 28 האתרים משלבים את שני התחומים.

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – אתר מורשת עולמית

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רשימת פלאי תבל בוויקישיתוף