לדלג לתוכן

גרטי קורי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרטי קורי
Gerty Cori
גרטי קורי בשנת 1947
גרטי קורי בשנת 1947
לידה 15 באוגוסט 1896
פראג, ממלכת בוהמיה, האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 26 באוקטובר 1957 (בגיל 61)
גלנדייל, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Gerty Theresa Radnitz עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי ביוכימיה
מקום מגורים צ'כיה, אוסטריה, ארצות הברית
מקום לימודים
  • אוניברסיטה הגרמנית בפראג
  • בית הספר לרפואה שבאוניברסיטה הגרמנית בפראג עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
בן או בת זוג קארל פרדיננד קורי (19201957) עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
מעגל קורי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גרטי תרזה קוריאנגלית: Gerty Theresa Cori;‏ 15 באוגוסט 189626 באוקטובר 1957) הייתה ביוכימאית אמריקאית ממוצא צ'כי יהודי (שהמירה את דתה לנצרות קתולית).[1] יחד עם בעלה פענחה את מעגל קורי ולכן זכו בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנת 1947. קורי הייתה האישה השלישית שזכתה בפרס נובל בתחומי המדעים והאישה הראשונה שזכתה בפרס לפיזיולוגיה או לרפואה.

קורות חייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גרטי רדניץ נולדה בפראג, שהייתה אז חלק מהקיסרות האוסטרו הונגרית, למשפחה יהודית משכילה. אביה אוטו היה כימאי, אמה מרתה הייתה ידידה של פרנץ קפקא ודודה היה פרופסור לרפואה. היא למדה רפואה באוניברסיטה הגרמנית של פראג, וקיבלה תואר ד"ר לרפואה בשנת 1920. במהלך לימודיה הכירה את קרל קורי, והם נישאו עם גמר הלימודים לאחר שגרטי הוטבלה לנצרות קתולית.[2][3] לזוג קורי היה בן יחיד.

הזוג עבר לווינה, שם עבדה קורי כרופאה בבית חולים לילדים, ובשנת 1922 הם היגרו לארצות הברית, במטרה לעסוק שם במחקר. עד שנת 1931 חיו בבאפלו ואז עברו לסנט לואיס. במשך כ-20 שנה עבדה קורי כעוזרת מחקר ורק ב-1943 קיבלה משרת מרצה בכיר. קודמה לדרגת פרופסור מן המניין ב-1947, חודשים ספורים לפני זכייתה בפרס נובל.

גרטי קורי נפטרה בסנט לואיס ב-1957.

פעילותה המדעית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כבר בווינה, במהלך עבודתה כרופאה בבית החולים, עסקה גם במחקר ופרסמה מאמרים בהמטולוגיה. לאחר המעבר לארצות הברית הייתה מרבית פעילותה המחקרית בשיתוף עם בעלה קרל. מחקריהם עסקו בעיקר בתהליכי המטבוליזם של פחמימות בבעלי חיים. מחקרם הראשון פורסם ב-1923. בין השאר למדו את השפעתם של הורמונים שונים על התהליך. בהמשך התמקדו בחקר מחזור הסוכרים בגוף האדם. הם בודדו את האנזימים הפועלים בסינתזה של הגליקוגן ובפירוקו. ב-1929 פרסמו את המאמר על מעגל קורי, שלימים זיכה אותם בפרס נובל אותו חלקו עם הפיזיולוג הארגנטינאי ברנרדו אלברטו הוסיי. בהמשך חקרו את מנגנון הפעולה של האינסולין.

תפקידים וכיבודים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרסים והנצחה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]