יוסף חביבא
לידה |
המאה ה־14 ![]() |
---|---|
מדינה |
כתר אראגון ![]() |
השתייכות | רבני ספרד, ראשונים |
תחומי עיסוק | פרשנות התלמוד |
רבותיו | הר"ן, רבי חסדאי קרשקש |
חיבוריו | נימוקי יוסף, דרשות על התורה |
![]() ![]() |
ר' יוסף (בן דוד) חביבא, בעל הנמוקי יוסף, היה מחכמי ספרד בתחילת המאה ה-15 ואחד מאחרוני הראשונים.
על קורותיו ידוע רק מעט, אך ממה שידוע ר' חביבא התגורר בברצלונה ולמד שם תורה מפי הר"ן ותלמידו רבי חסדאי קרשקש.
חיבוריו[עריכת קוד מקור | עריכה]
ר' יוסף חביבא נתפרסם בעיקר בשל חיבורו על הלכות הרי"ף: נמוקי יוסף. הפירוש הוא בעיקר ליקוט ועריכה של דברי קודמיו (במיוחד הריטב"א והר"ן) כאשר חידושיו של המחבר עצמו מצוינים בדרך כלל במפורש במילים "אמר המחבר".
הספר נימוקי יוסף נדפס בדפי הרי"ף על שבע מסכתות (במסכת מועד קטן ובמסכת מכות, נדפס פירושו בטעות כפירוש הר"ן) ורובו נדפס בנפרד בתקופה מאוחרת. ככל הנראה הכיל החיבור פירוש על כל הלכות הרי"ף, אלא שחלקו לא הגיע לידינו.
דעות נוספות במחקר[עריכת קוד מקור | עריכה]
יש הסבורים שבנוסף לפירושו על הלכות הרי"ף כתב ר' יוסף חביבא גם חידושים לתלמוד אך אין מספיק ראיות התומכות בהשערה זו.
ישראל מ' תא שמע סבר שהחיבור שנדפס בשם "פירוש התורה לרבינו יוסף בן דוד מסרגוסה" (ירושלים תשל"ג) כאחד מכתביו, היות שלדעתו הוא מצטט בדרשות קטעים הייחודיים לחיבורו על הרי"ף, ומשום שהוא מפנה מספר פעמים מ"נמוקי יוסף" לדרשותיו על התורה באותו העניין, ואכן ההפניה נמצאת מתאימה[1].
לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]
יעקב ש' שפיגל, ספר נמוקי יוסף לר’ יוסף חביבא, סידרא ד (תשמח) 111-162
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- חידושיו למסכת כתובות, למסכת שבועות, למסכת שבת מאתר hebrewbooks
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ ישראל מ' תא שמע, הספרות הפרשנית לתלמוד כרך שני עמ' 91
תקופת חייו של הרב יוסף חביבא על ציר הזמן |
---|
![]() |