לדלג לתוכן

להט"ב והיהדות הקונסרבטיבית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

להט"ב והיהדות הקונסרבטיבית הוא היחס של היהדות הקונסרבטיבית למערכת יחסים חד-מינית וללהט"ב. יחס זה השתנה לאורך העשורים האחרונים, ועד היום נחשב לשנוי במחלוקת.

התנועה הקונסרבטיבית היא זרם ביהדות המשלב נאמנות למסורת היהודית ולהלכה לצד פתיחות לעולם המודרני ולתרבות דמוקרטית-הומניסטית. היהדות המסורתית רואה בהלכה מכלול דינמי ומתפתח של ערכים המתאים עצמו לתנאי המקום ולנסיבות המשתנות מדור לדור[1]. בהתאם לגישה זו, נדרשת היהדות הקונסרבטיבית לפתח ולהתאים את ההלכה לתהליכים שונים בחברה, דוגמת הקבלה הגוברת של קהילת הלהט"ב בחברה הכללית ובייחוד בחברה הדתית. תהליך הקבלה של להט"ב בקהילות הקונסרבטיביות התחיל בשנות ה-80 ונמשך עד היום.

היחס ללהט"ב בהלכה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באופן מסורתי, היהדות אוסרת על יחסי מין הומוסקסואליים ולא מכירה בזוגות חד מיניים ובנישואיהם. יחסים מיניים בין שני גברים נחשבו לאורך ההיסטוריה היהודית לחטא חמור, שזכה להתייחסות הלכתית לא מועטה במהלך השנים. איסור זה מגיע הן מדברי ספר ויקרא - "וְאֶת זָכָר לֹא תִשְׁכַּב מִשְׁכְּבֵי אִשָּׁה תּוֹעֵבָה הִיא" (ויקרא, י"ח, כ"ב) - והן מפסקי דין רבניים, וטעמו מניעת השחתת זרע וכן התרחקות ממנהגי הגויים. ליחסי מין בין שתי נשים, לעומת זאת, אין התייחסות בתורה בכלל, והתייחסות מועטה ולעיתים מעורפלת בהלכה. יחסי מין בין שתי נשים לא מוגדרים כ"ביאה" מבחינה הלכתית, ולכן מעולם לא נאסרו הלכתית, אך עדיין מאוד לא מקובלים ואף הוגדרו כ"זנות" ו"מעשה מצרים"[2].

השינויים ביחס של התנועה הקונסרבטיבית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1992 הוציא ועד ההלכה של כנסת הרבנים (Committee on Jewish Law and Standards - CJLS) את "הצהרת הקונצנזוס על חד-מיניות" ("Consensus Statement on Homosexuality")[3] בה הצהיר כי להט"בים מתקבלים בברכה בקהילות הקונסרבטיביות, אך גם כי היא לא תערוך טקסי איחוד לזוגות חד מיניים, לא תסמיך להט"בים מוצהרים לרבנות ועוד. הצהרה זו עברה בוועדה ברוב של קול אחד בלבד, הייתה מאוד שנוייה במחלוקת ורבנים רבים כתבו מכתבי תגובה לגביה בהם הביעו את תמיכתם או התנגדותם להצהרה ונימקו את עמדתם. באופן כללי עד 2006 החזיקה התנועה הקונסרבטיבית באותה הדעה בה החזיקה התנועה האורתודוקסית - דהיינו, שיחסים מיניים בין שני גברים נוגדים את ההלכה ונאסרו במפורש בספר ויקרא. ב-6 בדצמבר 2006, בעקבות הצעה של שלושה רבנים - דניאל נווינס, אברהם רייזנר ואליוט דורף - שינה הוועד העולמי את עמדתו וסלל את הדרך לשינויים משמעותיים הנוגעים למדיניות של התנועה הקונסרבטיבית בנוגע להומוסקסואליות[4]. הוועד החליט לאפשר הסמכה של להט"בים לרבנות במוסדות התנועה הקונסרבטיבית, אך התיר לכל אחד מארבעת בתי המדרש בעולם להכריע בסוגיה באופן עצמאי. שני בתי המדרש בארצות הברית החליטו על קבלה מלאה, ואילו בית המדרש בישראל ובית המדרש בארגנטינה החליטו שלא לקבל להט"בים לשורותיהם[5].

היחס לנישואים חד מיניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-31 במאי 2012 אישרה התנועה הקונסרבטיבית מדריך לטקסי נישואין חד מיניים שכתבו אותם שלושה רבנים שכתבו גם את ההצעה מ-2006. שש שנים אחרי שהעניקה את ברכתה ליחסים חד מיניים והתירה להסמיך הומוסקסואלים לרבנות. במדריך זה, הרבנים הציעו גרסאות שונות לטקס. השינוי המהותי בהן מטקס הנישואין הממלכתי הוא החלפת טקס הקידושין בהחלפת טבעות. הסיבה להחלפה זו היא שהדגש בטקס שונה מנישואין "כדת משה וישראל" (קידושין) והחלפת הטבעות מהווה ביטוי לשיווין בקשר של בני הזוג.[6] הרב הקונסרבטיבי הרשל מאט הביע את דעתו בנושא, לפיה איסור משכב זכר מופנה רק אל מי שיש להם משיכה טבעית אל בני המין השני ומשום כך הם מצווים על פרייה ורבייה. הומוסקסואלים, לפי מאט, הם חסרי יצר המשיכה לבני המין השני ועל כן אין טעם למנוע מהם לממש את משיכתם המינית. גישתו של מאט זכתה לגיבוי ותמיכה גם בישראל.[7].

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מתוך אתר התנועה המסורתית, "מהי התנועה המסורתית". https://www.masorti.org.il/ אוחזר ב-15.02.20
  2. ^ הומוסקסואליות בהלכה
  3. ^ Committee on Jewish Law and Standards, "Consensus Statemet on Homosexuality". The Rabbinical Assembly, https://www.rabbinicalassembly.org/sites/default/files/assets/public/halakhah/teshuvot/19912000/consensus_homosexual.pdf (accessed 15.02.20)
  4. ^ HOMOSEXUALITY, HUMAN DIGNITY & HALAKHAH: A COMBINED RESPONSUM FOR THE COMMITTEE ON JEWISH LAW AND STANDARDS" Dorff, E, Nevins D, Reisner, A, December 6, 2006
  5. ^ https://www.rabbinicalassembly.org/sites/default/files/assets/public/halakhah/teshuvot/20052010/dorff_nevins_reisner_dignity.pdf
  6. ^ רן דגוני, ‏התנועה הקונסרבטיבית: כך תערכו נישואים חד מיניים, באתר גלובס, 2 ביוני 2012
  7. ^ רונן לוביץ, סלידה, סובלנות או מתירנות: יחס היהדות להומוסקסואליות. דעות, 11, עמ' 13, 2002