לדלג לתוכן

אי.טי. - חבר מכוכב אחר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף אי.טי)
המונח "E.T." מפנה לכאן. לערך העוסק בשיר של הזמרת קייטי פרי, ראו E.T. (שיר).
אי.טי. - חבר מכוכב אחר
E.T. the Extra-Terrestrial
בימוי סטיבן ספילברג
הופק בידי קתלין קנדי
סטיבן ספילברג
תסריט מליסה מתיסון
עריכה קרול ליטלטון עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים הנרי תומאס
די וואלאס
רוברט מקנוטון
דרו ברימור
פיטר קויוטי
מדבבים Pat Welsh (E.T.) עריכת הנתון בוויקינתונים
מוזיקה ג'ון ויליאמס
צילום אלן דוויאו עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה אמבלין אנטרטיינמנט, סרטי יוניברסל עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה סרטי יוניברסל, נטפליקס עריכת הנתון בוויקינתונים
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 11 ביוני 1982
בישראל - 10 בדצמבר 1982[1]
19 ביולי 1985 (הוצאה מחדש)
22 במרץ 2002 (גרסה לכבוד יום השנה ה-20)
26 במרץ 2002 (בישראל - גרסה מדובבת, לכבוד יום השנה ה-20)
1 בספטמבר 2022 (בישראל - לכבוד יום השנה ה-40)
משך הקרנה 115 דקות (1982)
120 דקות (2002)
שפת הסרט אנגלית
סוגה סרט מדע בדיוני, סרט ילדים, סרט דרמה, סרט לכל המשפחה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב 10.5 מיליון דולר (מוערך)
הכנסות 793 מיליון דולר
הכנסות באתר מוג'ו et
פרסים ארבעה פרסי אוסקר
ארבעה פרסי סאטורן
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אי.טי. - חבר מכוכב אחראנגלית: E.T. the Extra-Terrestrial) הוא סרט מדע בדיוני משנת 1982, בהפקתו ובבימויו של סטיבן ספילברג.

הסרט עוסק בידידות הנרקמת בין הילד הבודד אליוט, לבין חייזר אי.טי. אשר תקוע בכדור הארץ ומנסה לשוב הביתה. על מנת לסייע לאי.טי. לחזור לכוכב הלכת שלו, אליוט ואחיו חייבים להתחמק מסוכנים ממשלתיים ולשמור את אי.טי מוסתר מהעולם.

הסרט צולם בתקציב מוערך של 10.5 מיליון דולרים והוא זכה להצלחה מסחרית ניכרת וגרף מעל ל-792 מיליון דולרים ברחבי העולם. נכון לשנת 2019 הוא הסרט השביעי ברשימת הסרטים המצליחים ביותר קופתית בכל הזמנים לאחר תיקון הנתונים לאור האינפלציה.

בתחילת הסרט חללית עם חייזרים אוספת בחשאי דגימות של צמחים שונים על פני כדור הארץ. כאשר סוכנים ממשלתיים מגיעים למקום בו נמצאת החללית, החייזרים בורחים בחללית שלהם משם, אך אחד מהם נשאר מאחור בטעות. אותו החייזר, אשר מקבל בהמשך את הכינוי "אי.טי." (ראשי תיבות באנגלית של "חוץ-ארצי" - Extra-Terrestrial) על ידי נער צעיר בשם אליוט, מוצא מקלט בביתו של אליוט בפרבר שליו בקליפורניה.

אליוט מגלה בתחילה שאי.טי. מתחבא בחצר האחורית שלו והוא מזמין אותו להיכנס לביתו. עד מהרה אליוט מבין שאי.טי. הוא חייזר ידידותי ואינטליגנטי במיוחד. בהמשך אליוט מציג את אי.טי. בפני אחיו הגדול, מייקל, ובפני אחותו הצעירה, גרטי, ושלושתם מסכימים ביניהם שהם חייבים שלא לגלות לאיש על קיומו של אי.טי. בהמשך אליוט מגלה שיש לו יכולת לתקשר עם אי.טי באופן טלפתי גם שהם לא נמצאים זה ליד זה.

אי.טי. מביע כל העת את רצונו "להתקשר הביתה" והוא בונה לשם כך מכשיר תקשורת מחפצים שונים בביתו של אליוט. בעת שהוא מנסה ליצור קשר עם כוכב הלכת שלו בריאותו של אי.טי הולכת ומתדרדרת בשל השפעות האטמוספירה של כדור הארץ. בינתיים, הסוכנים הממשלתיים מגלים שאי.טי נמצא בביתו של אליוט לאחר שהם מבחינים בכך שאותות יוצאי דופן יוצאים מביתו של אליוט.

הסוכנים הממשלתיים מצליחים ללכוד את אי.טי והם מתכוננים לקחת אותו למיקום סודי בו יוכלו לערוך בו ניסויים. בעזרת חבריו ובני משפחתו אליוט מבצע חילוץ נועז בכדי לשחרר את אי.טי ולסייע לו להגיע למקום המפגש בו תחכה החללית שתחזיר אותו לכוכב הלכת שלו. בסיום של הסרט הם מגיעים למקום המפגש, אי.טי. נפרד מאליוט, וחוזר לאחר מכן לכוכב הלכת שלו בחללית שבאה לאסוף אותו.

צוות השחקנים הראשי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

את הרעיון לסרט הגה סטיבן ספילברג במהלך הצילומים של הסרט "מפגשים מהסוג השלישי (1977). הרעיון לסרט היה בהשראת חברו הדמיוני של ספילברג מילדותו אותו הוא המציא לעצמו לאחר גירושי הוריו[2], וכמו גם רצונו ליצור סיפור אישי ורגשי יותר על חוצנים. מליסה מתיסון, אשר עבדה בעבר עם ספילברג בהפקת הסרט "The Black Stallion", כתבה את התסריט.

הסרט צולם בסתיו 1981 בקליפורניה לפי הסדר הכרונולוגי של הסצנות בסרט, על מנת שהתגובה הרגשית של השחקנים הצעירים תהיה אמינה ככל האפשר.

דמותו של החוצן אי.טי. הוצגה באמצעות בובה ממוכנת שעוצבה על ידי קרלו רמבלדי ונבנתה במשך כ-3 חודשים בעלות של 1.5 מיליון דולר. תווי הפנים של אי.טי. עוצבו בהשראת פניהם של קרל סנדברג, אלברט איינשטיין וארנסט המינגוויי. שני גמדים ונער שנולד ללא רגליים לבשו את תלבושת הגוף של אי.טי. בסצנות השונות. העיצוב של אי.טי. היה באופן מכוון סימפתי ולא מאיים.

נעימת הנושא של הסרט, אשר הולחנה על ידי ג'ון ויליאמס, הפכה מזוהה במיוחד עם הסרט.

הצלחת הסרט

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הכרזה העברית של הסרט, בהקרנות לציון 40 שנה לצאתו

הסרט היה להיט קופתי כאשר יצא לאקרנים, והדיח את "מלחמת הכוכבים" ממעמדו כשיאן שוברי הקופות עד אז. תוך שנה הניב הסרט בארצות הברית 352 מיליון דולר. הסרט התקבל באהדה רבה בקרב מבקרי הקולנוע, שסברו שהוא סיפור קלאסי אודות ידידות והכתירו אותו כאחד מסרטי הקולנוע הטובים ביותר שהופקו אי-פעם. לדעת הבמאי ספילברג, זוהי יצירת המופת שלו.

הסרט היה מועמד לתשעה פרסי אוסקר וזכה בארבעה: לפסקול המוזיקלי, לקול, לעריכת האפקטים הקוליים, ולאפקטים החזותיים. כמו כן הסרט היה מועמד בקטגוריות לסרט הטוב ביותר, לבמאי, לתסריט המקורי, לצילום ולעריכה. הבמאי ריצ'רד אטנבורו, שסרטו "גנדי" זכה בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר באותה שנה, אמר שהוא היה "בטוח שלא רק שאי.טי. יזכה, אלא שמגיע לו לזכות. זה היה סרט חדשני, עוצמתי ונפלא אני עושה סרטים יותר ארציים".

הסרט יצא מחדש לאקרנים ב-2002 בגרסה מיוחדת לרגל שנת ה-20 להפקתו, שכללה שינויים באפקטים מיוחדים וסצנות נוספות. בעקבות הצעה של סטיבן ספילברג, כלל הבמאי ג'ורג' לוקאס דמויות מהזן של אי.טי. בסצנה קצרה בסרטו מלחמת הכוכבים - פרק 1: אימת הפנטום. ב-2002, הסרט "אי.טי." הכניס עוד כ-300 מיליון דולר ובסך הכל הכנסותיו הסתכמו בכ-793 מיליון דולר.

בגרסה המיוחדת שיצאה בשנת 2002, לרגל 20 שנה לסרט, נוסף דיבוב עברי מלא, ויצא DVD בגרסה מחודשת ובאיכות צפייה משופרת, עם תוספות מיוחדות אודות הסרט.

  • בטלנובלה "משחק החיים" מצוין שאי.טי. הוא הסרט היחיד של ענבר (עמנואל הורי) שאינו סרט רומנטי שמצוי בביתה.
  • באחד הפרקים של "זהו זה!" לאחר שמוני צופה ב"אי. טי." הוא חפץ בחבר חייזר עד שמגיע מדביר (גידי גוב) שהוא מחשיב אותו לחייזר אמיתי, למרות שהוא יודע שהוא אינו חייזר ורק חפץ בחבר חדש.
  • ב"רחוב סומסום" חוצני הייפ ייפ שאלו את קרמיט אם הוא אי.טי. כשהוא סקר על מקרה שבו הדוד משה חשב שבחוותו נחתה חללית חייזרים, לבסוף הסתבר שמדובר בפריזבי של זוג ילדים.
  • באחת מתוכניות סוף העונה של "ארץ נהדרת" מוצגת גרסה עתידנית של פנינה רוזנבלום (מריאנו אידלמן) שאי.טי. משמש בתור עוזר הבית שלה, על אף שהיא קוראת לו "אתי".

צוות המדבבים בהפקת הדיבוב העברי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בגרסה העברית השתתפו בדיבוב הדמויות:

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]