מנאייכ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מָנָאיֶיכּ
סוגה דרמה-משטרתית
פשע
מותחן
יוצרים רועי עידן
כותבים רועי עידן
בימוי אלון זינגמן
שחקנים שלום אסייג
לירז חממי
עמוס תמם
דורון בן דוד
מיכה סלקטר
אבי סלמה
סאבלימינל
ששי סמוכה
מוטי בן ישי
עבדאללה עקל
קים אור אזולאי
ארץ מקור ישראלישראל ישראל
שפות עברית
מספר עונות 3
מספר פרקים 30
הפקה
חברת הפקה יואב גרוס הפקות
הפצה כאן 11
אורך פרק 40–50 דקות
שידור
רשת שידור כאן 11
תקופת שידור מקורית 2 באוגוסט 202024 בפברואר 2024
קישורים חיצוניים
דף התוכנית ב-IMDb

מָנָאיֶיכּ היא סדרת טלוויזיה ישראלית מסוגת מותחן פשע ודרמה משטרתית, שנכתבה על ידי רועי עידן והופקה ע"י יואב גרוס ושודרה בערוץ "כאן 11" החל מ-2 באוגוסט 2020 ועד לסיומה ב24 בפברואר 2024 לאחר שלוש עונות שבהן שלושים פרקים. העלילה של הסדרה בזמן הווה (ישנם פלאשבקים לדברים שקרו בעבר שבטרם הסדרה) נמתחת על שנתיים בימים שטרם מגיפת הקורונה בישראל[1], ולעתים התאריכים המובאים במצלמות אבטחה בה הם מ-2019[2].

עונתה הראשונה של הסדרה עוסקת בחקירה שמנהלת המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) בחשד שמפקד תחנת משטרה, בדרגת ניצב משנה, מעורב, יחד עם אחדים משוטריו מתחנת ראשון לציון, בפשעים חמורים הנעשים בשיתוף פעולה עם משפחת פשע.

עונתה השנייה עסקה בפרשת ירי בחוקרת המשטרה שחקרה את פרשת שיתוף הפעולה הפלילי בין שוטרי תחנת ראשון לציון עם משפחת הפשע בכדיי לנטרל את חקירתה; מה שהביא למות העובר שנשאה ברחמה, ולהתדרדרותה של אותה החוקרת בחייה האישיים בשל כך.

עונתה השלישית והאחרונה. עסקה בהפיכת מפקד תחנת ראשון לציון לעד מדינה שמסייע לפרקליט המדינה להרשיע את ראש הממשלה בפלילים בדרכים שחלקן אינן חוקיות כמו ציתות ללא אישור, סחיטה באיומים, עדויות שקר ועוד. הן ברמת קשרים אישיים עם ראש משפחת הפשע, והן בפרשיית הטרדה ויחסי מרות של בת שירות לאומי שהייתה כפופה לו, ואיומים עליה מצד מקורבו בכדיי להשתיקה שהסתיימו בהתאבדותה, ושממנה חמק עשור לפני עלילת הסדרה בעודו מכהן כשר הפנים.

באפריל 2021 זכתה הסדרה בפרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה.[3]

סקירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עונהפרקיםשודרה לראשונה (ישראל)
הפרק הראשוןהפרק האחרון
1102 באוגוסט 202031 באוגוסט 2020
21023 ביוני 202224 ביולי 2022
31024 בינואר 202424 בפברואר 2024

עלילת הסדרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עונה 1[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסדרה נפתחת ברציחתו של טארק איסמעיל - עבריין ערבי סוחר נשק, בידי שוטר - אלירן חן, בשליחות ג'וני סלימאן, עמיתו של איסמעיל. אלירן נעצר על חם בידי טל בן הרוש, שהייתה במקום לאחר שיאחב"ל ידעו מראש על הרצח המתוכנן.

איזי בכר, קצין משטרה שפרש לאחר שחשף שחיתות ביחידתו – ימ"ר תל אביב, הוא חוקר בכיר במח"ש. הוא חוקר את אלירן, ובחקירתו אלירן מבקש להיות עד מדינה נגד ניצב משנה ברק הראל, מפקד תחנת ראשון לציון. איזי בוחר שלא לעסוק בתיק עקב חברותו עם ברק, אך רונית מיינצר, סגנית ראש מח"ש, מבקשת ממנו להצטרף לחקירה, תוך שהיא מקווה שאיזי ידליף חומרי חקירה לברק וכך איזי יופלל. איזי מסכים להצטרף לחקירה למורת רוחה של אשתו, אתי, קצינת משטרה המשמשת שופטת בבית הדין המשמעתי של משטרת ישראל.

בחקירה מתגלים הקשרים שמנהל ברק הראל עם תמיר שמעיה, ראש ארגון פשיעה. בין החשדות המיוחסים להראל, אחריות לחיסול העבריין גבי גנשווילי, בידי שוטרים בעודו מאושפז בבית החולים - תיק חקירה שנסגר לאחר שהגיע למבוי סתום. במהלך החקירה בתיק זה, רב-סמל מתקדם יגאל סנדור - בלש בימ"ר מרכז, ניסה לקשור בין הראל והאחים שמעיה לרצח. הוא יצר קשר עם המאהבת של ברק, שרון צור, נרקומנית שנמצאה בתהליך גמילה ובעברה זונה במכון של תמיר וגילי שמעיה, וביקש ממנה לצלם את הראל במצלמה נסתרת, בתמורה לסמים שסיפק לה. כשברק גילה ששרון הטמינה מצלמה נסתרת, הוא חונק אותה למוות, ומשמיד את גופתה בעזרת האחים שמעיה. הסדרה מתרחשת שנתיים וחצי אחרי אירועים אלה, המוצגים בפלשבק.

אלירן חן חותם על הסדר עד מדינה, ומשוחרר למעצר בית בבית אמו, על מנת שיוכל להיפגש עם רוסלן מנחמוב - שוטר שרצח יחד איתו את גנשווילי. המשטרה משגיחה על הבית, אך אלירן מצליח לצאת ממנו ולהימלט לטורקיה באמצעות הדרכון של אחיו. רוסלן נמלט גם הוא ומחוסל בידי קצין הבילוש אופיר לייבוביץ' (לייבו), שותפו של ברק הראל, אך גופתו לא נמצאה.

ברקע נרקמת עסקת נשק בתיווכו של הראל, ומבוצעת על ידי לייבו בה עימאד מוכר מכולת נשק שנגנבה מצה"ל לחברת הביטוח תמורת תשלום כופר. מח"ש מתכוונת לבצע מעצרים על חם עם ביצוע העסקה. עימאד נעצר על ידי היאחב"ל, וברק חושש מהחקירה המתהדקת וממעצרו של עימאד ומורה לבטל את העסקה, ולהחזיר את הכסף לחברת הביטוח. בניגוד להוראה שקיבל מברק, מחליט לייבו להמתין לשעת כושר לביצוע העסקה. לאחר שנעצר עימאד מגלה רונית מיינצר להפתעתה שהוא מודיע של שב"כ, ומבקשת ממנו לקדם את העסקה. לייבו מחליט לקדם את העסקה מאחורי גבו של ברק, ונעצר על חם בידי מח"ש.

בפלשבק נוסף מוצגת חקירה שניהל איזי נגד ניצב שאול כץ, לאחר ששוטרת צעירה, קורל, התלוננה שכץ הטריד אותה מינית ואף סיפקה ראיות נסיבתיות לכך. אתי, אשתו של איזי, מתוודה בפניו שבזמן שלטענת קורל לקח אותה כץ לצימר תוך ניצול יחסי מרות, היא (אתי) הייתה עם כץ באותו צימר, מרצונה. בעקבות זאת גורם איזי לקורל להודות שתלונתה הייתה תלונת שווא.[6]

דניאל לוין, נער הלומד בפנימייה, נעצר באלימות קשה על ידי ניר עצמון בחשד לגניבת אופניים חשמליים. איזי חוקר פרשה זו, אך חמיו של עצמון, ניצב שאול כץ המיועד להיות המפכ"ל, פועל לסיום הפרשה בעונש משמעתי קל לעצמון. איזי מתקומם על העונש הקל, ומשכנע את אמו של דניאל, טניה לוין, להגיש תביעה אזרחית נגד עצמון והמשטרה. בהמשך איזי שוכב איתה. אשתו של איזי, אתי, מודיעה לו על רצונה להתגרש לאחר שהוא מספר לה על כך.

אלירן חן מסתתר באומן, ולאחר שהדבר נודע למח"ש היא מביאה למעצרו בידי משטרת אוקראינה. איזי וטל נוסעים לשם כדי לשכנע את אלירן לשוב אתם לישראל ולהמשיך כעד מדינה. הוא מסרב תחילה, אך כאשר הוא מתרצה הוא נרצח בתא הכלא בידי אחד משותפיו לתא. הדבר אירע לאחר שדודו עיני ויתר על חילוט של כספים רבים השייכים לאוליגרך אוקראיני, בניגוד גמור למדיניותו הקודמת.

פרקליטת המחוז, עתליה בן משה, משתפת פעולה עם הראל לאחר שסייע לה בסגירת תיק פדופיליה של בנה. היא מפתה את רונית מיינצר לספק לה מידע על החקירות בעניינו של הראל, ומעבירה אליו מידע זה. חוקרת מח"ש, היבא, שמגלה זאת, מעבירה לידי ראש מח"ש גרי מידע על מעורבותה של פרקליטת המחוז. גרי, בעצה אחת עם פרקליט המדינה ועם היועמ"ש מחליט להשתיק את הפרשה תמורת פרישתה של בן משה, מתוך כוונה שלא לזעזע את המערכת.

החברות בין איזי בכר וברק הראל, התפוגגה אט־אט בעקבות החקירה

איזי אינו מוכן להשלים עם סגירת הפרשה. נודע לו שניצב דודו עיני, שעשה יד אחת עם ברק הראל, ימונה למפכ"ל המשטרה. הוא מתעמת עם שותפיו במח"ש ולאחר מכן מתפרץ לאירוע בהשתתפות השר לביטחון הפנים, יהודה כרמל, וכן ברק הראל, ניצב דודו עיני, דודם של האחים שמעיה, מאיר שמר, וחברי מרכז המפלגה. איזי נעצר ומאוים על ידי ברק הראל בפגיעה בו ובמשפחתו אם יעורר את הפרשה שהושתקה.

לאחר סגירת הפרשה היבא דורשת מגרי, בתמורה לשתיקתה בנושא, להתמנות לפרקליטת המחוז במקומה של עתליה בן משה. היא מציינת כי כפי שגרי אמר, לפעמים המערכת צריכה להתגמש.

איזי פורש ממח"ש ועובר להשיט יאכטה. חצי שנה לאחר מכן, בזמן שהוא בתחילת הפלגה, מטלפנת אליו טל בן הרוש ומודיעה לו שנמצאה גופתו של רוסלן מנחמוב.

עלילת הסדרה הושפעה במידה ניכרת מפרשת האחים פריניאן.

עונה 2[עריכת קוד מקור | עריכה]

העונה נפתחת כאשר טל בן הרוש בהיריון בחודש השמיני, ובעקבות גילוי גופתו של רוסלן מנחמוב ממשיכה לחקור בפרשה. בעזרתו של איזי היא מגלה ששוטרים ממשטרת ראשון לציון הם כנראה מי שרצחו את רוסלן מנחמוב, ושחנן סלמה שיקר בעדותו במח"ש בעניין זה. אלמוני יורה בה ליד ביתה, פוצע אותה וגורם למות התינוקת שברחמה. טל משוכנעת שמי שירה בה קשור למשטרת ראשון לציון. ברק הראל מגלה שחנן סלמה הוא שירה בטל בן הרוש, באמצעות רובה שלקח בתחנת המשטרה. ברק ואנשיו מעלימים את כל ההוכחות לפשעו של חנן, ומייצרים ראיות הקושרות את הירי לחמולת אבו כמאל. איזי משוכנע שחנן סלמה ירה בטל, אך כל פניותיו להיבא שתחקור את חנן אינן נענות. לעזרתו ולעזרת איתן דויטש, מפקדה הישיר של טל החוקר את הירי, נחלץ חוקר של רשות המסים, רונן ירושלמי, המציע את שיתוף חוקרי רשות המיסים במעקבים הנדרשים. גילי שמעיה חושד ששאדי מחאמיד הוא מודיע של היאחב"ל ורוצח אותו.

טל בן הרוש יצאה מבית החולים בניגוד לדעת רופאיה, ובעודה פצועה חזרה ליאחב"ל לשם השתתפות בחקירת הירי בה. חקירתם של איתן ואיזי מובילה למסקנה שחנן סלמה הוא זה שירה בטל, ובעקבות זאת היבא דורשת מפרקליט המדינה שיאשר חקירה שלו. חוקרי רשות המיסים עוקבים אחרי ברק הראל ומגלים את קשריו עם עבריינים. ברק חומק מהם וטס למדינה אחרת יחד עם אוקסנה מנחמוב, כשבתרמילו סכום כסף גדול אותו הסליק דרך מעבר באגף בעלי התפקידים בטרם נכנס לנתב"ג. כדי להטעות את העוקבים אחריו הוא רוכש כרטיסי טיסה לברצלונה, אך יורד מהטיסה בנחיתת ביניים במילאנו, וממשיך למלון בעיר.

פרקליט המדינה מאשר למח"ש לעצור את חנן סלמה ולחקור באופן גלוי את שוטרי תחנת משטרת ראשון לציון. הוא מעדכן בהחלטתו את המפכ"ל, דודו עיני, וזה מעדכן מיד את ברק הראל שנמצא במילאנו. חנן נעצר ומובא לחקירה, אך אינו מודה ומנצל את זכות השתיקה. טל, מחמת התסכול וסערת הרגשות שתוקפים אותה, חוששת מאוד שחנן יצליח להערים על החוקרים ולצאת מהחקירה ללא כל עונש. כתוצאה מכך, טל מאבדת את עשתונותיה וכמעט דוקרת את חנן למוות, אלא שאיזי מצליח למנוע זאת ממנה ברגע האחרון. בינתיים במילאנו, אוקסנה מנחמוב מגלה שברק מחזיק אתו סכום כסף עצום במזומן. ברק מעביר כסף זה לגורם הקשור ברישום חברות (במקרה הזה, חברת קש של האחים שמעיה בדובאי) בשווייץ, כחלק מעסקה שרקם יחד עם תמיר שמעיה.

תרשים ארגוני הפשע בסדרה מנאייכ, במצבם לקראת סוף העונה השנייה

שי פיליפ עוצר בתואנת שווא את סמי סלימאן, מבהיר לו שידוע שהוא משת"פ של היאחב"ל, ועל ידי חקירתו באיומים מביא לכך שסמי מודה שהוא ירה בטל בן הרוש. איזי, היבא וטל מנסים לשכנע את סמי לחזור בו מהודאתו הכוזבת, אך ללא הצלחה, וכתוצאה מכך חנן סלמה משוחרר. דודו עיני מאיים על יפתח פלד כי אין לו כוונה לתת ליאחב"ל להרשיע את ברק הראל וכנופייתו, ושידע שאם ינסו לעשות זאת - הוא בעצמו ינקום בקריירה של פלד, של איתן וביחידתם. אוקסנה מנחמוב מחליטה לנתק את קשריה עם ברק הראל. המפכ"ל, דוד עיני, דורש מברק הראל כסף בתמורה לשירותים שברק מבקש ממנו לקידום פעילותה של חברת הקנאביס. איתן מקבל הוכחה שקושרת את חנן סלמה לירי בטל, אך מפקדו, יפתח פלד, מורה לו להשמיד אותה מחשש מהתגובה של דודו עיני בנוגע להמשך החקירה התקין.

בפרק סיום העונה, חנן סלמה מגיב בהתרסה כנגד לייבו ומעלה את זעמו. איזי והיבא משכנעים את נטלי להעיד נגד ברק ומצליחים לאסוף ראיות נגדו. ברק נעצר להפתעתו ומובא לחקירה במחסן שבו התנהלה החקירה בנדון הירי בטל. לאחר מכן פרקליט המדינה מגיע בהפתעה לחקירה ולאחר הפסקת ההקלטה טוען שחושיו מורים על עסקה סיבובית בין ראש הממשלה למאיר שמר ובה חברת הקנאביס של האחים שמעיה תוכל להגדיל משמעותית את שוויה בתמורה למינוי אייל זיגדון לראש יאח"ה אשר יסגור את תיקי ראש הממשלה. הוא לוחץ על ברק להיות מופעל כסוכן על מנת להפיל את ראש הממשלה, נגד דעתם של איזי והיבא. איזי נאלץ בלב כבד להסכים להצעתו של קובי להיות המפעיל של ברק ובכך יוצר נתק בינו לבין טל, אשר רואה בהסכמתו כניעה. לייבו מבצע הונאה לחנן סלמה ונותן הוראה לשי פיליפ ולאושרי ברוך לרצוח אותו במהלך פשיטה על אתר בנייה, במה שייראה כמו תאונה. ברק מגיע לזירת האירוע ומהדם שנמצא על פניו של שי פיליפ מבין את השתלשלות העניינים.

עונה 3[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעונה השלישית ברק מופעל ע"י איזי ומפליל את חבריו. טל מנסה לנקום בברק דרך בתו שירה אך בסוף היא חוזרת בה. היא נכנסת להריון מבן זוגה עוז קשטן אותו הכירה במהלך הגמילה. כל החבורה של ברק נעצרת ונחקרת על ידי מח"ש. חנן מתגלה כצמח בבית חולים ואחיו רוצח את ברק.

הדמויות וצוות השחקנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) במשרד המשפטים[עריכת קוד מקור | עריכה]

איזי בכר (שלום אסייג)
עו"ד היבא אל-נאסר (מונא חוא)
  • סגן-ניצב (בדימוס) יצחק "איזי" בכר (שלום אסייג) – הדמות המרכזית בסדרה, חוקר בשלוחת מרכז של מח"ש שנחשב ישר ואחד שלא מעלים עין מעבירות של חבריו. קצין משטרה בדרגת רב-פקד לשעבר בימ"ר. חברם הטוב של ברק הראל ודודו עיני, מצטרף לתיק חקירה נגד חברו, ברק. בהוראת פרקליט המדינה, הוא מושב למח"ש ומועלה בדרגה לסגן-ניצב בדימוס כדי שיוכל להפעיל את ברק הראל כעד מדינה נגד ראש ממשלת ישראל והמפכ"ל, רנ"צ דודו עיני, שמשבשים את החקירות נגד רה"מ.
  • עו"ד רונית מיינצר (מיה דגן) (עונה 1) – סגנית ראש מח"ש, עומדת בראש החקירה של פרשת ברק הראל. מודחת מתפקידה לאחר שכשלונה האישי בשיתוף עתליה בן-משה הוביל להתפוצצות תיק החקירה נגד הראל.
  • רב פקד (בדימוס) אבנר ברנס (מיכה סלקטר) (עונות 1–2) – ראש היחידה הארצית במח"ש ועמית של רונית, ממובילי החקירה נגד הראל. יחסיו עם איזי הגיעו לשפל בעימות פיזי ביניהם.
  • עו"ד גרי רוזנטל (שמיל בן ארי) (עונה 1) – ראש מח"ש. מסיים את תפקידו מבלי שפורט מדוע.
  • עו"ד גלעד פדובה (אייל זוסמן) (עונה 1) – ראש שלוחת מרכז של מח"ש.
  • עו"ד היבא אל-נאסר (מונא חוא) – חוקרת משלוחת מרכז של מח"ש. בסוף העונה הראשונה היא מקודמת לתפקיד סגנית ראש מח"ש, בתמורה לשתיקתה בפרשת ברק הראל.
  • יואל שוורץ (עומר פרלמן) - חוקר מתמחה במח"ש.
  • מכלוף (שלומי יאס) (עונה 1) - בלש בתיק אלירן חן.
  • אליענה מגן (זוהר ברוק) (עונה 3) - חוקרת מח"ש צמודה לאיזי.
  • יהושע (שוקי) כהן (דור קישיצקי) - אחראי בילוש בתיק ברק הראל מטעם מח"ש.
  • יפעת טלמור (שירי נדב נאור) (עונה 2–3) - ראש מח"ש החדשה.
  • קרלוס שפירא (אלון חמאווי) (עונה 2) - חוקר במחוז צפון של מח"ש.
  • רני אושפיז (אורן פסו) (עונה 3) - המפעיל של יוליה. בעבר עבד 6 שנים כסוכן במסגרת המחלקה היהודית בשב"כ כמחופש למתנחל.
  • סגן ניצב בועז פרקש (אלון פדות) (עונה 3) - חוקר בכיר באגף המודיעין של המשטרה בשנתיים האחרונות, והפרויקטור להחדרת תוכנת פריצה וריגול בשם "מינוטאור". קודם לכן, היה חלק מהחטיבה הטכנולוגית בשירות הביטחון הכללי. בהוראת קובי הוניג, מנהל את צוות המעקב אחרי ברק ועוצר אותו בגשר אלנבי, שם הוא מפקיע ממנו דרכון מרוקאי מזויף שהיה ברשותו. לאחר מכן מצורף לצח"מ להפעלת ברק הראל. קר רוח ולא מוצא חן בעיני איזי.

הפיקוד הבכיר במשטרת ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

רב-ניצב דודו עיני (ששי סמוכה)
  • תת-ניצב (בדימוס) יהודה כרמל (איל פרולינגר) (עונה 1) – השר לביטחון פנים, קצין משטרה לשעבר ש"טייח" פרשת שוטר שסרח.
  • רב ניצב דודו עיני (ששי סמוכה) – מפקד מחוז מרכז, בעונה הראשונה צפוי לפרוש לאחר שתקוותיו להתמנות למפכ"ל נגוזו. בעונה השנייה והשלישית הוא מפכ"ל משטרת ישראל, בדרגת רב-ניצב. בסוף העונה השלישית נאלץ לפרוש מתפקידו, במסכת איומים של היועמ"ש לאור פשעיו המתועדים. חברם הטוב של ברק הראל ולשעבר גם של איזי בכר.
  • ניצב שאול כץ (רמי הויברגר) (עונות 1–2) – סגן המפכ"ל והמועמד המוביל לתפקיד המפכ"ל, שמטייח חקירה נגד חתנו ניר עצמון בפרשת דניאל לוין. ניהל רומן עם אתי בכר. בסוף העונה הראשונה, לאחר שלא קודם להתמנות למפכ"ל, פרש מהמשטרה. בעונה השנייה עובד כמנכ"ל חברת קנאביס רפואי. בעונה השלישית הוא בטיול אופנועים בקליפורניה ולכן לא זמין לסייע בחקירה לגבי דודו עיני.
  • רב-ניצב אשר גיאת (אמיתי יעיש) (עונות 2–3) - ראש אח"מ. חבר של פרקליט המדינה קובי הוניג מימי הצבא. בסיום הסדרה ממונה למפכ"ל במקום דודו עיני המודח, בהוראת קובי הוניג.

תחנת משטרת ראשון לציון[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניצב משנה ברק הראל (עמוס תמם)
פקד אופיר לייבוביץ', "לייבו" (דורון בן־דוד)
  • ניצב משנה ברק הראל (עמוס תמם) – מפקד התחנה. נמצא במרכז תיק החקירה של מח"ש. חברם הטוב של איזי בכר ודודו עיני. נמסר כילד לאימוץ מכיוון שאמו הנרקומנית נפטרה משימוש בסמים. על אף חייו כנער בעייתי, שירת בחטיבת גולני כלוחם, מה שאפשר לאיזי לגייסו למשטרה כסוכן סמוי בקרב עבריינים בהרצליה. מחוסל בסוף העונה השלישית בידי אחיו של חנן כנקמה על ניסיון החיסול השני שארגן.
  • סגן ניצב שבי: הסגן של ברק הראל בניהול התחנה.

  • פקד אופיר "לייבו" לייבוביץ' (דורון בן-דוד) - קצין בילוש בתחנת ראשון לציון, שמשמש כקבלן הביצוע של ברק הראל. בעברו היה רכז מודיעין במשך שנים רבות בתחנת לוד. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • רב-סמל מתקדם אבי שם טוב (יאיר ראופמן) - שוטר בצוות הבילוש ונהגו של לייבו. נורה ונפצע באורח בינוני בכפר קאסם במתקפת פתע על ידי איסמעיל מחאמיד ואוסאמה אבו כמאל. נשוי למיקה.
  • רב-סמל חנן סלמה (ניל משען) - שוטר סיור, בעונה הראשונה לא מודע לפן הפלילי בעבודתו בצוות של לייבו. בעונה השנייה יורה בטל בן הרוש עקב חומרים שהחזיקה העלולים להפליל אותו, את לייבו ואת שם טוב ברצח רוסלן מנחמוב. נפצע קשה בהפלה מגובה שלוש קומות על ידי שי פיליפ ואושרי ברוך בתרגיל הונאה שבו נשלח לחפש שוהים בלתי חוקיים החשודים במעשי שוד באתר בנייה בראשון לציון. בעונה השלישית הוא מאושפז ללא הכרה תחת השגחת בני משפחתו בבית חולים סיעודי.
  • מפקח מלכה טסיגאו (טובית סמאי) (עונה 1) – מפקדתו של אלירן חן. בשל שיתוף הפעולה שלה עם החקירה כנגד ברק הראל, מפוטרת מהמשטרה ועוברת להיות קב"טית במשרד הרישוי.
  • סמל שני אלירן חן (עופר חיון) (עונה 1) – שוטר בתחנה, רצח את טארק איסמעיל בשליחות ג'וני סלימאן ונתפס. בן 25 וסטודנט למשפטים. מבקש להיות עד מדינה נגד ברק הראל, בפרשת רצח גבי גנשווילי, אותו רצח שנתיים וחצי קודם לכן. נמלט ממעצר בית עם דרכון מזויף לאומן ושם נרצח בהוראת דימיטרי כוגן.
  • סמל שני רוסלן מנחמוב (ארם רבינוביץ) (עונה 1) – שוטר לשעבר בתחנה, הודח עקב שימוש בסמים קלים. שותף לרצח גבי גנשווילי ביחד עם אלירן חן. במהלך העונה הראשונה נרצח על ידי לייבו, חנן ושם טוב.
  • רב-סמל מתקדם רויטל לוינסון (נלי מירה רובין) (עונה 2) - חוקרת משטרה. גרושה וידידה של ניקיטה, שבד בבד גם משתפת פעולה עם ברק וחבורתו.
  • רב-סמל אושרי ברוך (פיני גואטה) (עונות 2–3) - השותף של חנן לדירה. שוטר סיור המשרת בצוות של לייבו. בוגד בחנן ומסייע לשי פיליפ בניסיון רציחתו בדחיפה מגובה רב, מה שמשאיר אותו פצוע קשה ומשותק בעונה השלישית. מתחבר עם יוליה צוקרמן ללא הבנה כי היא מושתלת מטעם מח"ש בתחנת ראשון לציון, ומנסה לקדם את השתלבותה בצוות העברייני של לייבו.
  • ניסו (אהרון שמואלי) (עונה 3) - בוחן התנועה של משטרת ראשון לציון. מושחת שנודע בלקיחת שוחד.
  • מוניר (נהד בשאיר) (עונה 3) -שוטר בתחנה.

צוות היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל)[עריכת קוד מקור | עריכה]

סגן ניצב איתן דויטש (ישי גולן)
פקד טל בן הרוש (לירז חממי)
  • תת ניצב יפתח פלד (אודי רצין) (עונות 1–2) – מפקד היאחב"ל.
  • סגן ניצב איתן דויטש (ישי גולן) (עונות 1–2) – המפקד של טל בן הרוש, שמנהל איתה רומן.
  • פקד טל בן הרוש (לירז חממי) – שוטרת ביאחב"ל. עצרה את אלירן חן באירוע הרצח, סופחה על ידי איתן לצוות החקירה במח"ש, כשותפה של איזי. בתיאור הדמות שלה שהגיש רועי עידן בטרם הופקה הסדרה, נאמר כי למדה באוניברסיטה תואר בעבודה סוציאלית, מה שבפועל נאמר על ידה בעודה מתחזה ל"ענת" בעונה השלישית.[2]
  • רס"ר איריס ברנר (רוני מרחבי) (עונה 2) – חברה טובה של טל
  • ניקיטה קוצ'וק (מיכאל להב) (עונות 2–3) – קצין בילוש. עבד בעבר עם שם-טוב כבלש בתחנת באר שבע.

צוות היחידה המרכזית (ימ"ר)[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ניצב משנה אייל זיגדון (חיים זנאתי) - מפקד ימ"ר מרכז. בעונה הראשונה עוין כלפי דודו עיני; בעונה השנייה משתף איתו פעולה בכדי לקבל את הפיקוד על יאח"ה ולהתקדם לדרגת תת-ניצב.
  • רב-סמל מתקדם יגאל סנדור (סרגיי בוכמן) (עונה 1) - בלש בימ"ר מרכז. שיתף פעולה בעבר עם מח"ש, בחקירת רצח גבי גנשווילי נגד ברק הראל. כתוצאה משיתוף הפעולה קידומו נפגע.
  • רב-סמל ראשון שי פיליפ (עומר ברנע) (עונות 2–3) - חוקר במחלק רצח בימ"ר מרכז. איש מודיעין מושחת שעובד בהנחיית ברק הראל. נעצר בסוף העונה השלישית עקב ניסיון החיסול של חנן סלמה בבית החולים.

שוטרים נוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • סגן ניצב אתי בכר (אורנה פיטוסי) (עונה 1) – קצינת משמעת בבית הדין של המשטרה ואשתו של איזי, שמתנגדת להצטרפותו לתיק החקירה. ניהלה רומן עם שאול כץ כשנתיים קודם לכן. כששפטה את ניר עצמון חתנו של כץ היא פסקה לו עונש קל. החלה תהליך גישור עם איזי, אך שוב בגדה בו עם פנסיונר של "אלעל" בשם חיים שאותו הכירה בחוג פילאטיס ולאחר מכן שלחה לאיזי טפסי גירושין, עליהם חתם.
  • פקד ניר עצמון (גולן גרוס) (עונה 1) – שוטר אלים, חתנו של שאול כץ. הועמד לדין משמעתי בשל אלימות כלפי דניאל לוין לאחר חקירה שאיזי בכר יזם. קיבל הורדה על תנאי לדרגת מפקח.
  • רב-סמל בכיר משה בראזני (אשר סיוון) – משטרת התנועה, חבר של איזי ושותף לתרגיל חקירה שהוא עורך לברק.
  • רב-סמל בכיר מיכאל סבג (אושר מימון) (עונה 2) - מש"ק בבית החולים. מתחבר עם איזי.
  • רב-סמל מתקדם מרדכי "מורדי" אשל (בצלאל בורוכוב) (עונה 2) - שוטר מושחת בתחנת זבולון, שנעצר באשמה שמכר שיחות טלפון לאסירים ומופעל כמדובב של חנן סלמה בתא המעצר. מתאבד בתלייה בתאו.
  • רב-סמל מתקדם יוליה צוקרמן (דיאנה גולבי) (עונות 2–3) שוטרת בתחנת זבולון. מדווחת לקרלוס על מורדי. בעונה השלישית עוברת לתחנת ראשון לציון כסמויה של מח"ש שמנסה להתחבר ללייבו והחבורה.
  • ניצב משנה פנינית אלוש (הילה שליו) (עונה 2) - מפקדת תחנת זבולון. המפקדת של מורדי ויוליה.

כנופיית האחים שמעיה ותושבי מושב ראשונים[עריכת קוד מקור | עריכה]

תמיר שמעיה (סאבלימינל)
גילי שמעיה (אבי סלמה)
  • תמיר שמעיה (קובי שמעוני) – עבריין העומד, בצוותא עם אחיו גילי, בראש ארגון פשיעה במרכז הארץ. מקור מודיעיני של ברק הראל ושותפו לפשע. לדבריו הוא עוסק בהלוואה בריבית עוד מאז שהיה בן 17. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • גילי שמעיה (אבי סלמה) – האח הלא פיקח וחמום המוח של תמיר שמעיה. רוצח את שאדי מחמיד בשל חשדו השגוי כי הוא משתף פעולה עם המשטרה ומעלים את גופתו. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • נועה שמעיה (עונה 3) - אחותם של גילי ותמיר, מתגוררת באשדוד. שני בניה הם עבריינים שנרתמים לסיוע בשמירה על תמיר וגילי לאחר שלייבו ושם-טוב הורגים בטעות את אדהם אבו כמאל ואת יזן מחמיד.
  • עזרא פלאח (אייל רוזלס) (עונות 1–2) – חבר ילדות של מאיר שמר ועבריין בכנופייתם של האחים שמעיה. נפצע מירי של רוסלן בעונה הראשונה (לאחר עימות ביניהם), ובנוסף בא יחד עם גילי שמעיה לאיים על אביו של איזי בעונה השנייה, ונפצע שוב לאחר עימות קשה נוסף.
  • מאיר שמר (מוטי בן ישי) - איש עסקים, ראש קבוצת מ.ש. נכסים ודודם של האחים תמיר וגילי שמעיה. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • גולדי (רז צבי) (עונה 2) - שומר ראשם ועושה דברם של תמיר וגילי.
  • חן חדד (נתנאל עודד) (עונה 3) - עבריין משוחרר שמסייע לגילי ולתמיר שמעיה בניהול הפעילות העבריינית שלהם. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • שלומי בוחניק - שומר ראשם ועושה דברם של תמיר וגילי.
  • יניב ששון (ליאור גרטי) (עונות 1,3) – בעל פיצוצייה בראשון לציון. מנהל מקום הימורים בעבור האחים שמעיה בחדר שמור בחנות שלו. אשתו בקשר תמידי עם אופיר לייבוביץ' אם באים אנשים לא רצויים לחנות. בעונה השלישת מנהל את הקזינו של אדהם אבו כמאל, עד שנעצר בהשתלטות של תחנת ראשון לציון על המקום וחוזר לעבוד בעבור משפחת שמעיה. כחלק ממעצרו, מועבר למעצר בית בבית אמו ברחובות בסטטוס של 'מאוים'.
  • דמיטרי כוגן (עונה 1) - עבריין יהודי מאוקראינה. חבר של עזרא פלאח מישיבתם במשך שנתיים בכלא שאטה, ובהווה איש עסקים שחי בקייב. משחד את משטרת אוקראינה כדרך קבע. לבקשת האחים שמעיה פועל לרציחתו של אלירן חן בכלא האוקראיני תמורת שחרור כספים שהיו מחולטים בידי המשטרה, בידי דודו עיני.
  • שרון צור (מאי מיכאלי) (עונה 1) - נרקומנית הנמצאת בתהליך גמילה ובעברה זונה במכון של תמיר וגילי שמעיה. לה ולברק הראל יש ילד משותף. לאחר שהראל גילה שהיא צילמה אותו בחשאי עבור המשטרה, הוא רצח אותה.
  • נטלי חסון (עמנואל הורי) (עונות 1–2) – אחותה הגדולה של שרון צור. בעלת השליטה בירדן הולדינגס, שעפ"י החשד ברק הראל הוא הבעלים הסמוי שלה.
  • מארק חסיד (עמית ליאור) (עונה 2) - בעל חברת קנאביס רפואי. בעל חוב לתמיר שמעיה.
  • בן ציון סלמה (ירון לוי סבג) (עונה 2-3) - אביו של חנן סלמה וזכיין של עיריית ראשון לציון בהפעלת כלי רכב לאיסוף גזם ואשפה. משמש כקוף של האחים שמעיה. נשוי לסיגל. בעונה השלישית מתנהל נגדו משפט על חברותו בארגון של תמיר שמעיה, והושת עליו מאסר בפועל אלא אם יסגיר את תמיר.
  • יוחאי סלמה (אסף זגה) (עונה 3) - אחיו הצעיר של חנן, המשרת בקבע בימ"ס של משמר הגבול במחוז דרום בבאר שבע. מחסל בסוף העונה השלישית את ברק הראל כנקמה על ניסיון החיסול השני שארגן.

חמולת אבו כמאל[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מוחמד אבו כמאל (אשרף ברהום) (עונה 3) – ראש ארגון הפשע, מרצה עונש מאסר.
  • עימאד חירבאווי (הייתאם עומארי) (עונה 1) - מנהיג כנופיה מכפר קאסם העוסק בפשיעה ובסחר בנשק, ומשתף פעולה עם ברק הראל והאחים שמעיה, הוא משמש מודיע של השב"כ ומחסל את ג'וני סלימאן כדי שלא ייחשף.
  • עו"ד מנסור טאהא (ג'וני ערביד) (עונות 2–3) - עורך הדין של מוחמד אבו כמאל והחמולה שלו. מכר של טל.
  • ג'וני סלימאן (עונה 1) – בעל מגרש חלפים לכלי רכב בראשון לציון, נרצח על ידי עימד וחברו במלון אליו נמלט לאחר רציחתו של טארק.
  • טארק איסמעיל (עונה 1) - לקוח של הכנופיה, שותף לשוד מכולת האמל"ח מבסיס צבאי ליד רחובות. נרצח בעת שישב בבית קפה בבת ים על ידי אלירן חן בהזמנת ג'וני סלימאן - שותפו, לאחר שהוא חושד בו לשווא שהוא משתף פעולה עם השב"כ.
  • סמי סלימאן (עבדאללה עקל) - אחיו של ג'וני. משת"פ של איתן והמשטרה, מופעל על ידי טל. נשוי ואב לתינוק. פיליפ סוחט אותו שיודה בירי בטל ונכנס לכלא
  • שאדי מחאמיד (סעיד חוארי) (עונה 2) - דרוש לחקירה בתחנת כפר קאסם על איומים נגד אחותו. מחוסל על ידי גילי שמעיה בשל מידע שגוי לפיו הוא המודיע של יאחב"ל.
  • אוסמה אבו כמאל (שאדי מרעי) (עונה 3) - בנו הבכור של מוחמד והיורש שלו בראשות המשפחה והארגון. חמום מוח.
  • אדהם אבו כמאל (מוצארת כלאית) (עונה 3) – בנו הצעיר של מוחמד מפעיל קזינו בטריטוריה של האחים שמעיה. נהרג בתאונה.
  • יזן מחאמיד (ארכן טריף) (עונה 3) – חברו של אדהם. שרד את התאונה ונרצח על ידי שם טוב. בן דודו של איסמעיל.
  • אסמעיל מחאמיד (הנרי אנדרדוס) (עונה 3) – חבר של אוסמה. משתתף בסדנאות למכורים אנונימיים עם טל ועוז. בן דודו של יזן.ירה על לייבו ושם טוב נהרג בידי חבריו.

משפחת בכר[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאון בכר (מכרם ח'ורי)
  • לאון בכר (מכרם ח'ורי) (עונה 2) - אביו של איזי. בעברו שוטר מושחת במרחב יפתח, שרכש לעצמו חברים בקרב העבריינים שכנגדם היה צריך לפעול; מה שהביא עליו את אכזבת בנו, איזי, ממנו. בעל חנות לציוד דיג וצלילה ביפו. נפטר בסוף העונה.
  • שני בכר (יובל כרמל) (עונה 2) - בתם של איזי ואתי. שוטרת בקורס חוקרי נוער.
  • ירון בכר - בנם הבכור של איזי ואתי. משרת ביחידה קרבית.
  • ארצ'י (פטריק[7]; עונה 1-3) - כלבו של איזי, מגזע בריארד. לאחר הגירושין מאתי, איזי לוקח אותו איתו לגור ביאכטה, ולאחר מכן בעונה השלישית בדירה של יעל בן הרוש.

משפחת הראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ענת הראל: אשתו המנוחה של ברק אשר נפטרה מסרטן.
  • שירה הראל (קים אור אזולאי) (עונה 3) – בתם הבכורה של ברק וענת.
  • מעיין הראל: בנם הצעיר של ברק וענת.
  • ירדן חסון: בנם מחוץ לנישואים של ברק ושל שרון צור. גדל אצל דודיו, עדי ונטלי חסון. ברק פתח חברות קש על שמו וניהל את ארגון הפשע שלו דרכן.

דמויות נוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • עמיעד: עיתונאי שאליו מדליפים בכירי הפרקליטות את ידיעותיהם, מבוסס על אביעד גליקמן.
  • סגן-ניצב רותי לוי (שרון מלכי-שמש) (עונה 3) - סממ"ר איילון. בעבר קצינה בימ"ר מרכז שנהגה לקיים יחסי מין עם איזי בדירה שכורה ליד כיכר מילאנו בתל-אביב. מיודדת עם לייבו מהימים שעבד בתחנת לוד ומשתפת איתו ועם שי פיליפ פעולה במעשים פליליים. דודו עיני מתכנן להעלות אותה בדרגה לניצב משנה ולמנות אותה למפקדת תחנת ראשון-לציון לאחר עזיבתו של ברק הראל.
  • סמל זוהר נקמולי (דניאל מנוחין) (עונה 3) - שוטרת תחת רותי לוי, שמשתפת פעולה עם לייבו ועם שי פיליפ במודע.
  • דניאל לוין (נמרוד אנדולט) (עונה 1) - בנה של טניה לוין, הוכה על ידי ניר עצמון, בגלל גניבת אופניים.
  • טניה לוין (אנה דוברוביצקי) (עונה 1) – אמו של דניאל, ניהלה רומן עם איזי.
  • אוקסנה מנחמוב (שרי שימחוב) (עונות 1–2) – אשתו, ובהמשך אלמנתו, של רוסלן מנחמוב. בעונה השנייה היא מנהלת רומן עם ברק הראל.
  • עו"ד אלדד מן (גור יערי) (עונה 1) - היועץ המשפטי של חברת הביטוח "ברטל", שכנופיית מושב ראשונים ומשטרת ראשון לציון מנסים להונות.
  • אמנון (ברוך דרור) (עונה 1) - איש שירות הביטחון הכללי (שב"כ) המפעיל את עימאד חירבאווי כמקור מודיעיני.
  • עתליה בן משה (רונה ליפז-מיכאל) - פרקליטת מחוז מרכז. משתפת פעולה עם ברק הראל ומתפטרת אחרי החשיפה בעניינה. בעונה השנייה היא עובדת אצל מאיר שמר בחברת הנכסים והנדל"ן שלו. מטפלת בתיק עד המדינה של ברק מול הפרקליטות.
  • יבגני פרידמן (עונה 1) – חבר של רוסלן מהצבא. מתגורר בעפולה, היפי שבעברו נעצר על סחר בסמים.
  • איתמר בן משה (עונה 1) – יליד 1992. בנה של עתליה בן משה ופדופיל שנעצר במסגרת מבצע משטרתי. ברק הראל דאג לשחרורו המוקדם ללא כתב אישום ולכן אמו מסייעת לברק עם כיסוי משפטי למעשיו הפליליים.
יעל בן הרוש (נטלי עטיה), אחותה של טל
  • יעל בן הרוש (נטלי עטיה) (עונות 2–3) - אחותה של טל בן הרוש שמחדשת איתה קשר לאחר נתק של שנים. גרושה ובהמשך מנהלת זוגיות עם איזי.
  • רונן ירושלמי (בן יוסיפוביץ') (עונה 2) - מפקח חוקר ברשות המסים.
  • סוזי אמיתי (יעל איתן) (עונה 2) - כתבת פלילים בטלוויזיה.
  • ד"ר חכמון (מיכל ורשאי) (עונה 2) - הרופאה שמטפלת בטל בבית החולים.
  • אושר (עונה 2) - תושב ראשון לציון וחייל בדרגת סמל המשרת בחטיבת גבעתי. סוחר סמים ומקיים יחסי מין עם קטינות. מיודע עם לייבו ושם טוב, שחושדים שהאופנוע שלו היה מעורב בירי בטל בן הרוש.
  • דורי כצמן (יובל לבני) (עונה 2) - חבר של חנן מהצבא. מתגורר בבית שמש ובעל הקטנוע ששימש לניסיון ההתנקשות בטל בן הרוש.
  • אריה קורצקי (גיל וסרמן) (עונה 2) - בלש ברשות המיסים, עוקב אחרי ברק הראל ושוטריו במסגרת חקירת הירי בטל.
  • ברי (אבי אזולאי) (עונה 2) - דילר של תרופות שמנסה לעשות עסקים עם טל.
  • קובי הוניג (נבו קמחי) (עונות 2–3) - פרקליט המדינה שנחוש להוכיח את אשמתו של ראש הממשלה בתיקים כנגדו גם בדרכים לא חוקיות, הוא יוזם את השימוש בברק הראל לשם כך, שכן ברק מקורב הן לארגון של משפחת שמעיה והן למפכ"ל, רנ"צ דודו עיני, שמדליף את התקדמות החקירות לאודי רובין, ראש הסגל של ראש הממשלה.
  • ישראל ברנע (זוהר סדן) (עונה 3) - היועמ"ש. מונה מטעם ראש הממשלה ומנסה לפעול במסגרת החוק ככל הנדרש כנגדו.
  • עוז קשטן (נדב נייטס) (עונה 3) - בן זוגה של טל. ישב בכלא לאחר שנהג בשכרות ותחת השפעת סמים ודרס למוות שני ילדים בדרך נמיר. גרוש ואב לעלמה.
  • יורם דנגור (הרצל טובי) (עונה 3) - איש שב"כ שעוסק ב-17 שנים האחרונות במחלקת הפוליגרף שם וחבר ותיק של איזי. נשוי למירית. היה מפקד הצוות של איזי ביס"מ, והיה איתו במשמרת בכיכר מלכי ישראל בערב רצח יצחק רבין. עורך את הפוליגרף של ברק.
  • אודי רובין (רון שחר) (עונה 3) - ראש הסגל ויועץ אסטרטגי במשרד רוה"מ. חבר קרוב של מאיר שמר. נעצר בסוף העונה השלישית.
  • מורן מנור (טובה גולן) (עונה 3) - מנהלת רומן עם אודי.

דמויות אורחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • רועי עידן – קצין משטרה ששר קריוקי במסיבת הפרישה של ניצב דודו עיני (עונה ראשונה). מופיע בעונה השנייה לזמן קצר במשרדי יאחב"ל. בעונה השלישית מופיע כחוקר מז"פ של יאחב"ל העובד עם ניקיטה.
  • איילה חסון (עונה 2) – עיתונאית מראיינת את שאול על חברת הקאנבר.
  • יהושע בריינר (עונה 2) – הופעת קמע.
  • ליטל שמש (עונה 2) – כתבת ערוץ טלוויזיה.
  • יאיר קראוס (עונה 2) – כתב בערוץ טלוויזיה לצידה של שמש.
  • לירן לוי (עונה 2) – כתב ערוץ 23.
  • תנ"צ גיא ניר (עונה 2) – הופעת קמע.
  • ד"ר חן קוגל (עונה 2) –הפתולג שמנתח את רוסלן.
  • דורון אברהמי (עונה 2) – עציר בתחנת זבולון.
  • אהוד עזריאל מאיר (עונה 2) – חבר בצוות היחידה הסמויה של רשות המיסים.
  • עו"ד ברק כהן (עונה 2) – רס"ם מנחם חמדאני.[8]
  • עקיבא נוביק (עונה 3) – קריין רדיו ברשת ב' שמקריא את הדיווח על הירי על השוטרים בכפר קאסם.

הפקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לעונה הראשונה של הסדרה תוכננו במקור 12 פרקים, אך היא קוצצה לעשרה פרקים בלבד לאחר סיום הצילומים. היא עלתה לשידור ב-2 באוגוסט 2020 והפרק האחרון שודר ב-31 באוגוסט 2020. את הסדרה הגה וכתב רועי עידן במשך שנתיים על סמך חוויותיו כמתנדב במשטרה במשך ארבע שנים והפיקה חברת ההפקות "יואב גרוס הפקות".

בספטמבר 2020 עידן אישר שמתוכננת לסדרה עונה שנייה, שתתמקד בפשיעה כלכלית.[9] רועי עידן פנה אל רינה מצליח בכדי שתשחק קריינית חדשות בעונה השנייה, אולם היא דחתה את הצעתו. לאחר מכן נטען כי אבי ניר הטיל וטו על הופעתה. אורנה פיטוסי פוטרה בריש גלי לאחר שפרסמה כי לא תתחסן כנגד נגיף קורונה והפיצה תוכני הכחשת קורונה ברשתות החברתיות ולאחר שכשלו כמה ניסיונות שכנוע להעסיקה רק לאחר שתתחסן.[10] שמיל בן ארי פוטר גם הוא מהסדרה בשל הסתבכותו באמירה לא מקובלת בנוגע להטרדות מיניות בהקשר לארז דריגס שכתב את הסדרה "חזרות" אשר בה שיחק גם בן ארי. לאחר סיום הסדרה, אמר רועי עידן שהעסקתה של מיה דגן הופסקה משיקולים תסריטאיים, ואמר שהצטער תוך כדי העונה השנייה שדמותה של דגן אינה חלק מהעלילה.[11]

בנובמבר 2021 החלו צילומי העונה השנייה. ב-13 בדצמבר 2021 דיווח רן בוקר כי הניצבים בצילומי העונה השנייה לא הורשו לאכול את ארוחת הצהריים בעת ששחקני הקבע סעדו, עד להתערבותו של שלום אסייג באיום כי יעזוב את סט הצילומים.[12]

בריאיון שהתקיים ביולי 2022 לישראל היום גילה גולן שדמותו של איתן מבוססת על יאיר רגב אשר שירת במשטרה 27 שנה ובשיאן כיהן בתפקיד זהה לתפקיד של איתן ביחב"ל וניהל חקירות מפורסמות כגוון המעילה בבנק למסחר ופרשת האי היווני.[13]

ביולי 2022 נמסר על חידוש הסדרה לעונה שלישית.[14] בפברואר 2023 נמסר על ליהוקו של הקריין זוהר סדן לסדרה.[15] צילומי העונה השלישית החלו ב-17 באפריל 2023.[16] באותו החודש אושר גם ליהוקם של רון שחר, הרצל טובי, אלון פדות, אסף זגה, אורן פסו ונדב נייטס לצוות השחקנים.[17][18][19] ב-29 במאי 2023 פורסם כי הפקת הסדרה הכריחה את עובדיה לעבוד מעל 12 שעות ביום צילומים אחד.[20]

פרק הבכורה של העונה השלישית שודר ב-24 בינואר.[21] באותו היום, כחלק מקידום העונה החדשה, כאן 11 השיקה אתר חדשות בדיוני בשם "מנאייכ ניוז" שבו מפורסמות כתבות המסקרות את האירועים המשמעותיים בסדרה.[22]

ב-19 בפברואר 2024 פורסם כי החלה הפקת ספין-אוף אשר ינוע כמה שנים קדימה בזמן ויתמקד בדמותה של טל בן הרוש ויעסוק בפשיעה הבדואית בדרום.[23]

שם הסדרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המילה "מנאייק" משמשת בסלנג העברי בפי חיילים לתיאור שוטר צבאי השנוא עליהם או בפי עבריינים לתיאור שוטר. בסדרה משמשת המילה בפי השוטרים לתיאור חוקרי מח"ש השנואים עליהם. בשם הסדרה נלקח הכתיב "מנאייכּ", שהוא לכאורה תעתיק מדויק יותר מערבית, אף שזו אינה מילה ערבית תקנית, אך השורש בערבית שממנו נלקחה משמש לתיאור מין אנאלי בגבר.[24][25] ההקשר המיני הבוטה של שם הסדרה הביאה לביקורת על בחירת שם זה לסדרה. בתגובה לביקורת הסביר תאגיד השידור הישראלי:

"'מנאייכ' הוא מושג מתוך העגה ביחסי עבריינים ושוטרים, עליהם מבוססת סדרת הדרמה, סלנג ל'מלשין', ומושג שחילחל עמוק לתוך הסלנג המשטרתי. הסדרה עוסקת בשחיתות במשטרה, בטשטוש הגבולות בין מערכת החוק והעולם העברייני ובחוקרי מח"ש המנסים לחשוף פרשיית שחיתות פנים ארגונית, פעילות שהביאה לכך שהם מכונים פעמים רבות במציאות 'מנאייכים'."[26]

ההשראה לסדרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כל אחד מפרקי הסדרה מתחיל בהודעה: "ההפקה מבקשת להדגיש כי הדמויות, הסיפורים והשמות בסדרה הם פרי המצאת היוצרים וכל קשר בינם ובין המציאות מקרי בהחלט". עם זאת, קיים דמיון רב בין פרטים בסדרה לבין פרטים שהופיעו בפרשיות שחיתות ופשע במציאות: פרשת האחים פריניאן (שנבדקה על ידי ועדת זיילר), פרשת רות דוד ורונאל פישר[27] פרשת פגסוס ותיקי נתניהו.[28]

פרשת האחים פריניאן[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ארגון פשע המנוהל על ידי אחים ממושב
    1. בסדרה: האחים שמעיה מ"מושב ראשונים" (המושב אינו קיים במציאות)
    2. במציאות: האחים פריניאן מהמושב הודיה
  2. שוטר רוצח בשליחות הפשע
    1. בסדרה: השוטר הרוצח אלירן חן נשלח על ידי מפקדו במשטרה, ברק הראל, המשתף פעולה עם האחים שמעיה, כדי לחסל את העבריין גבי גנשווילי.
    2. במציאות: השוטר הרוצח צחי בן אור, נשלח על ידי האחים פריניאן כדי לחסל את העבריין פנחס בוחבוט.
  3. רצח בבית החולים
    1. בסדרה: גבי גנשווילי נרצח בעודו מאושפז בבית חולים, לאחר שנפצע בניסיון חיסול קודם שלו, ניסיון שגם אותו הזמינו האחים שמעיה.
    2. במציאות: פנחס בוחבוט נרצח בעודו מאושפז בבית חולים, לאחר שנפצע בניסיון חיסול קודם שלו, ניסיון שגם אותו הזמינו האחים פריניאן.
  4. אופן הרצח בבית החולים: המבצעים
    1. בסדרה: רוצחיו של גנשווילי היו שני שוטרים, שהגיעו לבושים במדי משטרה לבית החולים.
    2. במציאות: רוצחיו של בוחבוט היו שוטר ועבריין, שהגיעו לבושים במדי משטרה לבית החולים.
  5. אופן הרצח בבית החולים: ניטרול השומר
    1. בסדרה: כדי לנטרל התנגדות לרצח, הכו רוצחי גנשווילי, עד אובדן הכרה, את השוטר שהופקד על שמירתו של גנשווילי בבית החולים, וישב במסדרון בסמוך לחדרו.
    2. במציאות: כדי לנטרל התנגדות לרצח, בעטו רוצחי בוחבוט בחברו של בוחבוט שישב בחדרו.
  6. הסדר עד מדינה, בריחת העד ורציחתו
    1. בסדרה: אלירן חן, רוצחו של גנשווילי, ביקש הסדר עד מדינה, כדי להפליל את מפקדו במשטרה ששלח אותו לרצוח. במסגרת גיבוש ההסדר, הושם חן במעצר בית, נמלט ממעצר הבית, ברח לאומן, ולאחר שסירבו לבקשתו להסדר עד מדינה מקל, נרצח בהיותו באומן, ברצח שהזמין מפקדו ברק הראל שחשש להיות מופלל.
    2. במציאות: צחי בן אור, רוצחו של בוחבוט, ביקש הסדר עד מדינה, כדי להפליל את האחים פריניאן ששלחו אותו לרצוח. במסגרת גיבוש ההסדר, הושם בן אור במעצר בית, נמלט ממעצר הבית, ברח למקסיקו, ולאחר שסירבו לבקשתו להסדר עד מדינה מקל, נרצח בהיותו במקסיקו, ברצח שהזמינו האחים פריניאן, שחששו להיות מופללים.
  7. מעצר שחשף פרשת רצח
    1. בסדרה: מעצרו של חן בפרשת רצח אחרת היא שהובילה להודאתו ברצח גנשווילי, ולבקשת הסדר עד המדינה כדי להקל בעונשו. עד להודאתו ברצח גנשווילי לא היה ידוע שהיה לחן קשר לרצח.
    2. במציאות: מעצרו של בן אור בפרשת שוד היא שהובילה להודאתו ברצח בוחבוט, ולבקשת הסדר עד מדינה כדי להקל בעונשו. עד להודאתו ברצח בוחבוט לא היה ידוע שהיה לבן אור קשר לרצח.
  8. פרשת החזר רכוש גנוב באישור פרקליטות
    1. בסדרה: פרשת עסקה של החזרת האמל"ח גנוב, לה השיג ברק הראל אישור בכתב מהפרקליטה עתליה בן משה
    2. במציאות: פרשת של החזרת הסוללות הגנובות מפיקוד העורף בה היו שותפים קציני המשטרה; על פי ועדת זיילר נטען, כי היה אישור בעל פה מפרקליטה שלא זכרה זאת.
  9. דמיון בדמויות
    1. בסדרה: הדמויות של אופיר ליבוביץ', ברק הראל, דודו עיני, יהודה כרמל ועתליה בן משה
    2. במציאות: דמויות שנחקרו על ידי ועדת זיילר לאחר שיוחסו להם חשדות שמזכירות את המעשים שבוצעו בסדרה על ידי הדמויות הנ"ל, אולם החשדות כנגדם לא הוכחו

פרשת החשדות הפליליים נגד רות דוד ורונאל פישר[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. פרקליטת מחוז
    1. בסדרה: עתליה בן משה, פרקליטת מחוז מרכז
    2. במציאות: רות דוד, פרקליטת מחוז תל אביב
  2. טענה על סגירת אישומים על ידי הפרקליטות
    1. בסדרה: עתליה בן משה נחשדה בשחיתות, לאחר שהגנה על ברק הראל מהרשעה באמצעות הנפקת אישורים לפעולות שביצע, ובאמצעות יידוע שלו על הליכי החקירה נגדו, ועל מקומו של העד המרכזי נגדו – מה שאפשר את חיסולו של העד.
    2. במציאות: רות דוד הייתה מעורבת במספר מקרים בהם נטען כי לא נהגה כשורה, לאחר שסגרה באופן תמוה אישומים.
  3. סיום דרכה של הפרקליטה בפרקליטות
    1. בסדרה: עתליה בן משה התוודתה בפני היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה אודות קשריה עם ברק הראל וסוכם עמה כי תתפטר מרצונה מן הפרקליטות, ולא תעמוד לדין על מעשיה.
    2. במציאות: לאחר שרות דוד סיימה את כהונתה בפרקליטות, היא הצטרפה כדירקטורית בחברה ב. יאיר שהייתה מעורבת בפרשת המעילה בבנק למסחר והצטרפה כשותפה למשרד עורכי הדין של רונאל פישר. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט החליט לסגור את תיק החקירה כלפי דוד בנושא תפקודה בעת שירותה בפרקליטות, בהיעדר ראיות מספיקות להרשעה פלילית. עם זאת ציין מנדלבליט כי "התנהלותה של רות דוד כפי שהתגלתה בחקירה היא בעייתית ואינה עומדת בקנה אחד עם נורמות ההתנהגות המצופות מפרקליט בפרקליטות המדינה".
  4. החוקר חושף השחיתות והתנהגותו
    1. בסדרה: איזי בכר מחה בפומבי לאחר שנחשפו פשעי החבורה.
    2. במציאות: רפי רותם חשף שחיתות ברשות המיסים והאשים את רות דוד. לאור מחאותיו נעצר מספר פעמים תוך שימוש באלימות, בטענה שהטריד את המשטרה.

פרשת פגסוס (NSO)[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעונה השלישית, מובא סיפור של תוכנת פריצה וריגול בשם "מינוטאור" ו-"סחלב" שמשמשת את שירות הביטחון הכללי ומוטמעת גם במשטרת ישראל. המקרה הזה מבוסס על פרשת פגסוס של חברת NSO שהכתה גלים בישראל ובארצות הברית, ואף בערב הסעודית. תוכנת "המינוטאור" מבוססת כביכול על תוכנה ה"פגסוס" (שניהם שמות של יצורים מהמיתולוגיה היוונית). ואילו תוכנת ה"סחלב" מבוססת על תוכנת ה"סייפן"(שניהם שמות של צמחים).

פרשת גדעון סער[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרקע לקורות ראש הממשלה בסדרה שקיים יחסי מין עם עובדת צעירה שהייתה תחתיו בימיו כשר הפנים עשור קודם לכן הוא, כנראה, הפרשה בה הואשם גדעון סער ב-2013 בניצול יחסי מרות וקיום יחסי מין עם נשים שהיו כפופות לו וזאת על בסיס מכתב אנונימי. לאחר חקירת משטרה התברר שהמכתב מזוייף והתיק נסגר. יש הקושרים את הפרשה לפרישתו של סער מפוליטיקה ב-2014.

פרסים ומועמדויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שנה פרס קטגוריה מועמדות תוצאה סימוכין
2023 פרסי האקדמיה לטלוויזיה סדרת דרמה מנאייכ – עונה 2 מועמדות [29]
שחקן ראשי בסדרת דרמה שלום אסייג זכייה
שחקנית ראשית בסדרת דרמה לירז חממי מועמדות
שחקן משנה בסדרת דרמה עמוס תמם זכייה
שחקנית משנה בסדרת דרמה נטלי עטיה מועמדות
בימוי בסדרת דרמה אלון זינגמן מועמדות
תסריט בסדרת דרמה רועי עידן מועמדות
צילום בסדרה עלילתית רואי רוט מועמדות
עריכת תמונה בסדרה עלילתית אתי לי-און זינגמן, רון עומר מועמדות
עיצוב התלבושות רייצ'ל בן דהן מועמדות
עיצוב פסקול יוסי אפלבאום מועמדות
ליהוק בסדרה עלילתית הילה יובל מועמדות

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנאייכ בוויקישיתוף

ביקורות

ביקורות בתום העונה השנייה

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Geekonomy - פרק #860 – רועי עידן וסוף למאנייכ, באתר Geekonomy, ‏2024-03-07
  2. ^ 1 2 פרק 30- אולי משך אותי מחש. מסכמים את מנאייכ עם רועי עידן, 2024-03-02, נבדק ב-2024-03-03
  3. ^ הזוכים והזוכות פרסי הטלוויזיה 2020, באתר www.israelfilmacademy.co.il
  4. ^ ענבל חייט, המחאה הבאה? פמיניסטיות נגד "מנאייכ", באתר ישראל היום, 20 באוגוסט 2020
    אטילה שומפלבי, צופים כועסים על תלונת השווא ב"מנאייכ": "אלימות מינית היא מגפה", באתר ynet, 20 באוגוסט 2020
  5. ^ ציוץ של רועי עידן, טוויטר, 19 באוגוסט 2020
  6. ^ הצגתה בסדרה של תלונת שווא על הטרדה מינית עוררה ביקורת, בין השאר של שלי יחימוביץ'.[4] רועי עידן דחה את הביקורות וטען: "תלונות שווא הן דבר לא מאוד נדיר ובסדרה הזאת כולם כלי שרת של כולם ללא אפליה מגדרית"[5]
  7. ^ תכירו את הגיבור הירושלמי של סדרת הטלוויזיה 'מנאייכ', באתר mynetjerusalem, ‏2022-07-18
  8. ^ ציוץ של ברק כהן ברשת החברתית אקס (טוויטר), 15 בדצמבר 2021
  9. ^ עידן, רועי (1 בספטמבר 2020). מנאייכ תם ולא נשלם, טוויטר
  10. ^ שגיא בן נון‏, אורנה פיטוסי פוטרה מצילומי "מנאייכ" בגלל סירובה לעבור בדיקות קורונה, באתר וואלה!‏, 15 באוגוסט 2021
  11. ^ ההמשך של "מנאייכ": פרטים ראשונים נחשפים, באתר tvbee, ‏2024-02-26
  12. ^ Ran Boker רן בוקר (@ranboker), הניצבים בצילומי ״מנאייכ״ לא הורשו לאכול ארוחת צהריים עם השחקנים - עד ששלום אסייג התערב: ״תנו להם לאכול או שאני עוזב את הסט״. הסיפור המלא ב-ynet, באתר טוויטר
  13. ^ ניר וולף, "בארץ צריך לעבוד קשה יותר": בין שלום אסייג להלן מירן - ישי גולן בראיון חושפני, באתר ישראל היום, 14 ביולי 2022
  14. ^ ערן סויסה, לאחר הרייטינג המרשים: עוד עונה ל"מנאייכ", באתר ישראל היום, ‏26 ביולי 2022
  15. ^ גיל משעלי, ‏הקריין והשחקן זוהר סדן מצטרף ל"מנאייכ", באתר ‏מאקו‏, ‏22 בפברואר 2023
  16. ^ Roy Iddan (@Roy_Iddan) מתחילים מחר לצלם, טוויטר, 16.4.23
  17. ^ גיל משעלי, ‏פרסום ראשון: רון שחר מצטרף לקאסט "מנאייכ", באתר ‏מאקו‏, ‏5 באפריל 2023
  18. ^ גיל משעלי, ‏פרסום ראשון: הרצל טובי ואלון פדות מצטרפים ל"מנאייכ", באתר ‏מאקו‏, ‏17 באפריל 2023
  19. ^ גיל משעלי, ‏נדב נייטס לוהק לעונה השלישית של "מנאייכ", באתר ‏מאקו‏, ‏20 באפריל 2023
  20. ^ שירי, השעה ה-13, באתר העין השביעית, 29 במאי 2023
  21. ^ [1], 2.1.24, טוויטר של עידן
  22. ^ מנאייכ ניוז
  23. ^ שגיא בן נון‏, פרסום ראשון: אחת הדמויות האהובות של "מנאייכ" מקבלת סדרה משלה, באתר וואלה!‏, 19 בפברואר 2024
  24. ^ אטימולוגיות #1, באתר "דורבנות".
  25. ^ רוביק רוזנטל, האפרוח, המשחה והשוטר הצבאי, באתר "רב מילים"
  26. ^ ענת ביין-לובוביץ', ‏סערה סביב הסדרה החדשה של כאן: "מנאייכ הוא שם הזוי ומזעזע", באתר גלובס, 3 באוגוסט 2020
  27. ^ אריה אלדד, ‏מנאייכ: הדמיון הכי מציאותי שנראה בהתאם למצב היום, באתר מעריב אונליין, 5 בספטמבר 2020
  28. ^ נדב מנוחין‏, המבט האחרון של איזי מזכיר: בשיאה, "מנאייכ" הייתה הסדרה הישראלית הגדולה של התקופה, באתר וואלה!‏, 24 בפברואר 2024;‏רועי אבן, "מנאייכ" הסתיימה בדרך הכי ישראלית שיש: עם פיאסקו, באתר "mako",‏ 25 בפברואר 2024
  29. ^ פְרָסֵי הַטֵלֵוִיזְיָה 2022 – תָכְנִּיַת הַגְמָר, באתר האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה
הקודם:
2019: הנערים
פרס האקדמיה לטלוויזיה לסדרת דרמה
2020: מנאייכ
הבא:
2021: עלומים