לדלג לתוכן

ג'ורג'ה אמיל פאלאדה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ורג'ה אמיל פאלאדה
לידה 19 בנובמבר 1912
יאשי, ממלכת רומניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 באוקטובר 2008 (בגיל 95)
דל מר, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי היסטולוגיה, ציטולוגיה, ביולוגיה של התא
מקום מגורים רומניה, ארצות הברית
מקום קבורה הרי בוצ'ג' עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות
תלמידי דוקטורט גינתר בלובל, Jack F. Kirsch עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
בן או בת זוג Marilyn Farquhar עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
מחקרים בתחום הביולוגיה של התא.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ורג'ה אמיל פאלאדהרומנית: George Emil Palade;‏ 19 בנובמבר 1912 יאשי, רומניה8 באוקטובר 2008) היה רופא וחוקר אמריקאי בתחום הביולוגיה של התא, יליד רומניה, זוכה פרס נובל לשנת 1974.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פאלאדה נולד לאב שהיה פרופסור לפילוסופיה ואם שהייתה מורה בבית ספר תיכון. בשנת 1930 התקבל ללימודי רפואה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בוקרשט ובשנת 1946 סיים תואר של דוקטור לרפואה. עבודת הגמר שלו הייתה Tubul urinifer al delfinului : studiu de morfologie şi fiziologie comparativă (הנפרון אצל הדולפין - מחקר של מורפולוגיה ופיזיולוגיה השוואתית) פאלאדה היה ידוע כבעל דעות שליליות לגבי תנועת הלגיונרים ועל כן ועדת ההערכה מחדש של סגלי המורים באוניברסיטאות שהוקמה על ידי המשטר הלאומי-לגיונרי בבוקרשט בשנים 1940–1941 הוקיעה אותו כ"אנטי לאומי" בגלל היותו ב"קשרים עם יהודים" ובנוסף האשימה אותו ב"חוסר מוסריות" על כי היו לו רומנים עם אחיות בבית חולים.[1] לאחר סיום לימודיו נשא לאישה את אירינה מאלאקסה, בתו של התעשיין ניקולאה מאלאקסה והזוג נסע לארצות הברית שם היה לחוקר באוניברסיטת ניו יורק תחת הנחייתו של המדען אלבר קלוד. קלוד, שעבד במכון רוקפלר, הזמין אותו לעבוד איתו במחלקת הפתולוגיה של התא. פאלאדה, יחד עם פיליפ סיאקביץ' Philip Siekevitz הגיע להישגים רבים בשיטות קטיעה של תאים באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים. הניתוח הביוכימי של המקטעים הוביל לקביעת תפקידם ודרך פעולתם של אברונים כמו ריבוזום, מיטוכונדריון, כלורופלסט, מערכת גולג'י, הרשתית התוך-פלזמית ואחרים בתא החי. עיקר מחקרו היה בתחום ייצור החלבון.

בשנת 1961 נבחר פאלאדה כחבר בהאקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית. בשנת 1973 עזב את מכון רוקפלר ועבר לאוניברסיטת ייל ובשנת 1990 עבר לאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו.

בשנת 1974 הוענק לו, במשותף עם אלבר קלוד וכריסטיאן דה דוב, פרס נובל בתחום הפיזיולוגיה והרפואה. הוא נבחר גם כחבר כבוד ב"אקדמיה הרומנית" ובשנת 1986 העניק לו נשיא ארצות הברית, רונלד רייגן, את המדליה הלאומית למדעים עבור הישגים מיוחדים בתחום המדע.

דיוקנו של ג'ורג'ה אמיל פאלאדה, על בול דואר של רומניה מ-2016

פרסים ואותות הוקרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1974 - פרס נובל לפיזיולוגיה ולרפואה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ורג'ה אמיל פאלאדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ P.Manu 2012