ארצות הדרום (טולקין)
ארצות הדרום הן מספר ארצות וחבלי ארץ שנמצאים בדרום הארץ התיכונה הבדיונית ומופיעים בעולמו של טולקין. רוב יושבי הארצות הללו נודעו ככאלו שסרו למרותו של סאורון, שיתפו איתו פעולה ואפילו נלחמו במלחמותיו. רוב יושבי הארצות הללו הם אנשים שחומי עור, שנקראים בני המזרח[1] והרדרים[2].
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]רוב ארצות הדרום הן מדבריות ושוממות למעט כמה שבטים פראיים, עם זאת צפונן הוא האזור הפורה ביותר, ישנו את ים נורנן הפנימי וסביבו שדות חקלאיים רבים במורדור וגם כן את מפרץ אומבר, שבו מתקיימת העיר הדרומית ביותר הידועה-עיר שודדי הים שנבנתה לראשונה על ידי הנומנורים.[3]
תושבי האזור
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאורך השנים, נגלו עמים רבים ומשונים ששכנו בארצות הללו, עם זאת ישנם כאלו שבלטו באופן מיוחד מעל כל השאר, רובם שיתפו פעולה עם מורגות בעידנים הקדומים ולאחר מכן גם עם סאורון, העם היחיד שמעולם לא שיתף פעולה עם סאורון הם אלו תושבי דרום גונודר, למעט הנומנורים השחורים.
עמי ארצות הדרום
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרדרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרדרים, המכונים בלשון המערב כ"דרומיים" ו"שחומי-העור" על ידי בני המחצית, הם עמים אשר מוצאם מהרד שבארץ התיכונה ישירות מדרום לגונדור. אנשים אלו נשלטו על ידי אדונים רבים, עד שעם הזמן סאורון השחית אותם וקרא להם למלחמה. הם היו בעלי בריתו האנושיים הבולטים ביותר בעידן השלישי.
רוכבי הקרונות
[עריכת קוד מקור | עריכה]רוכבי הקרונות היו ברית של שבטי בני מזרח שהיו מאוחדים בשנאתם לגונדור, והוסתו על ידי אדון האופל סאורון לתקוף את גונדור. רוכבי הקרונות תקפו את גונדור בשנת 1856 לעידן השלישי והביסו את צבא גונדור והרגו את מלכם נרמקיל השני, עם זאת, לבסוף הם הובסו על ידי קלימטר, בנו של נרמקיל בשנת 1944 לעידן השלישי בקרב באזור נהר הקלברנט ומאז לא שבו להטריד את גונדור.
הנומנורים השחורים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הנומנורים השחורים, שנקראו בתחילה בפיהם "אנשי המלך", היו קבוצה שנפלה של נומנורים שנבעה מאלה שהיו נאמנים לכתר הנומנורי, והתנגדו ל"חרם המערב" ולולאר והיחסים עם העלפים. לאחר עלייתו של סאורון בנומנור כ"אנטר", האזינו נומנורים לדבריו, ועד מהרה הושחתו על ידו. הם סגדו לחושך ולאדוניו (מורגות ואחר כך סאורון) ודיכאו את האנשים שנותרו בארץ התיכונה. מאז, הם היו משרתי האויב ויריביהם המרים של דונדין.
הפיראטים של אומבר
[עריכת קוד מקור | עריכה]פיראטי אומבר היו ערבוביה של עמים שהנודעים בהם היו הנומנורים השחורים וחיו בארץ התיכונה. עמים אלו היו ידועים בפיראטיות ותקפו ספינות לאורך חופי גונדור. עירם העיקרית הייתה עיר שודדי הים שבמפרץ אומבר. בשר הטבעות הם נודעו לרוב כאשר אראגורן, לגולס, גימלי, וצבא המתים מדונהארו השתלט על ספינותיהם שהיו בדרך לעזור לחיילי סאורון.
אנשי קהנד
[עריכת קוד מקור | עריכה]מעט מאוד ידוע על אנשי קהנד למעט ששמם בשפתם הוא וריאגים (Variags), רוב המידע עליהם הוא מידע אשר מבוסס על השערות, אך ידוע שהם היו גם כן בני בריתו של סאורון ונלחמו בקרב בשדות פלנור ביחד עם ההרדרים ושאר צבאו.
ארצות הדרום
[עריכת קוד מקור | עריכה]מורדור
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – מורדור
דרום גונדור
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – גונדור
דרום גונדור, הידוע גם בשם הרונדור, הוא אזורה הדרומי של גונדור ונמצא מצפון להרד ואומבר.
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]דרום גונדור נמצא דרומית לגונדור ומצפון להרד ושתי המדינות נלחמו על השליטה באזור. חבל הארץ דרום גונדור נתחם בין שני הנהרות פורוס והארן. האקלים באזור התאפיין בחורפים מתונים וקיצים חמים ויבשים, והאזור הורכב מיערות מפוזרים[4][5].
בשיא פריחתה, חלקה הדרומי של גונדור כלל גם את הרד הקרובה וית'יליין. האזור נשלט מאוסגיליאת בעידן הזהב של גונדור. אנשי ית'יליין בדרך כלל לא הכירו בשלטון אוסגיליאת כשלטון החוקי עליהם. אנשי הרדווית מחו ודרשו מאיסילדור שישחרר את אדמותיהם. העיר אוסגיליאת הייתה בשלב זה עיר משגשגת שממנה שלט איסילדור. שדות פלנור סווגו גם כן כדרום גונדור, ואילו אנדוויית והאזורים הצפוניים כמו לבנין ולמדון לא היו.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]דרום גונדור היה חלק מממלכת גונדור בתחילת העידן השלישי. דרום גונדור נחשבה לחלק מגונדור עד לסכסוך משפחתי שפרץ בין מלכיה, לבין פיראטים מאומבר. במהלך מלחמת הטבעת תוארה דרום גונדור כ"ארץ שנויה במחלוקת ומדברית" (במפה). בעידן הרביעי התאחד שוב עם גונדור ונהפך לחלק מהממלכה המאוחדת.
קהנד
[עריכת קוד מקור | עריכה]קהנד היה שמה של ארץ ששכנה מדרום-מזרח למורדור וממזרח להרד. כמעט שום דבר לא ידוע על קהנד או על אנשיה, אלא שהם נקראים וריאגים, ושלחמו למען צבא סאורון, אך שום דבר מלבד שמם לא מוזכר בספרים.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בעידן השלישי, קהנד נמצאה בהשפעת מורדור והשר האפל וידוע שסיפקה לו סוסים.
בשנת 1944 לעידן השלישי הגיעו רוכבי הקרונות לדרום מורדור וגייסו את ההרדרים ואת הוריאגים, תוך שימוש במספרם לביצוע תקיפה בגונדור.
מאוחר יותר, במהלך מלחמת הטבעת, הם צעדו עם כוחות סאורון למינס טירית, והשתתפו בקרב בשדות פלנור.
ייתכן שקהנד נפלה בהדרגה לשליטת גונדור במהלך העידן הרביעי ולא הייתה עוינת כלפי השלטון כמו אנשי הרד במהלך השנים המוקדמות של העידן השלישי. בהתבסס על מפת האזור וקרבתה להרד, קרוב לוודאי שקהנד הייתה ארץ יבשה ועקרה מכוסה במדבר. ידוע מעט על הגאוגרפיה שלה, אם כי סביר להניח שהארץ כוסתה אדמה יבשה או חול.
אומבר
[עריכת קוד מקור | עריכה]אומבר הייתה ממלכת אדם בדרומה הרחוק של גונדור שבארץ התיכונה, שם התגוררו צאצאי אמנדיל בשנות פריחתה של גונדור, עריה ונמליה נבנו בתקופת מלכי גונדור.
מפרץ אומבר מדרום למפרץ בלפלס היוה נמל טבעי מוגן, אך "המבצר הגדול של נומנור" שנמצא בתוכו לא נבנה עד שנת 2280 לעידן השני, רק בזמן שסאורון העז לקרוא תיגר על נומנור.
הרד הקרובה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרד הקרובה הוא אזור גדול מאדמת הרד מדרום-מזרח לגונדור.
אנשי גונדור וההרדרים נלחמו דרך קבע מעל השטח שכותרתו במפות דרום גונדור. הרד הקרובה גובלת בקהנד במזרח, אם כי גבול זה לא תואר על ידי טולקין. הרדווית ממוקמת דרומית להרד הקרובה.
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]רוב שטח הרד הקרובה הוא מדבר, שתואר על ידי גולום כמקום בו "הפנים הצהובות בהירות ונוראיות". בדרום-מזרח הרד הקרובה, ישנו מפרץ טבעי אשר מרחיק עמוק אל הארץ, ונהר גדול זורם פנימה משם לכיוון צפון-מערב, מזרחה יותר הנהר מתפצל. פלג אחד של הנהר זורם מערבה לכיוון אומבר, הפלג השני זורם לכיוון צפון-מזרח. המפרץ וגם הנהרות הם חסרי שמות. אף כי לא תוארו ערים או בתי מגורים קבועים של הרדרים על ידי טולקין, יש להניח שהם היו ממוקמים ליד נהרות אלה, שם ייתכן שהאקלים היה מתון יותר והיכן שהם יכולים להשתמש בהשקיה.
הרדווית (ארץ הדרום)
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרד, בשמה המלא" הרדווית, היא ארץ עצומה שנמצאת מדרום לגונדור ולמורדור. אנשי הרד היו ידועים כאנשי הדרום או הרדרים.
הרד הרחוקה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרד הרחוקה היא חלקה הדרומי של הרדווית. זהו אזור עצום בגודלו, למעשה יבשת שלמה. הגבול בין הרד קרובה להרד רחוקה אינו מסומן.
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרד הרחוקה הייתה גדולה מספיק כדי להניח שיש בה כמה אזוריי אקלים שונים, אם כי חלק גדול ממנה היה מכוסה בג'ונגלים. כמה נהרות גדולים זרמו דרך היבשת. חלק גדול מקצה המערבי של היבשת גבל ברכס הרים שנקרא "ההרים האפורים", (אין לבלבל אותו עם ארד מיתרין)[4]. במהלך העידן הראשון, המישורים השטוחים שממערב להרי האפורים שקעו מתחת למים, אולי במהלך מלחמת החרון כשרוב בלריאנד שקעה גם כן.
העידן השלישי
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפחות חלק מאנשי הרד הרחוקה היו בעלי ברית לסאורון במלחמת הטבעת, וחלקם לחמו בקרב בשדות פלנור. אנשי הרד הרחוקה תוארו ב"שיבת המלך" כ"גברים שחורים כמו חצי טרולים עם עיניים לבנות ולשונות אדומות", כמו גם מכונים אנשי טרול. שום דבר לא ידוע על תרבותם או שפתם של אנשים אלו, או אפילו באיזה חלק של הרד הרחוקה הם חיו.
מקורם של המומקיל הענקיים הוא בג'ונגלים של הרד הרחוקה, שם בייתו אותם ההדרדרים.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ למרות השם המטעה, אנשים אלו נקראו על ידי העלפים "בני המזרח" בזמנים קדומים כי מבחינתם אנשים אלו חצו את ההרים הכחולים ממזרח למערב, וכאילו באו מהמזרח, למרות זאת מקום מושבם של האנשים הללו היה למעשה בדרום הארץ התיכונה, וכינוי זה נשאר מאז.
- ^ הרדרים הוא שמם של האנשים שמוצאם מהרד, שם זה משמש גם ככינוי יחיד וגם ככינוי רבים.
- ^ הסילמריליון, על טבעות הכוח והעידן השלישי.
- ^ 1 2 The Atlas of Middle-earth, Thematic Maps, "Climate"
- ^ The Atlas of Middle-earth, Thematic Maps, "Vegetation"