לדלג לתוכן

גמד (טולקין)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גמד
גמד לוחם מהארץ התיכונה
גמד לוחם מהארץ התיכונה
יוצרים ג'ון רונלד רעואל טולקין
נתונים
כינוי עם דורין, בני דורין, ארוכי-הזקן (מתייחס לקבוצה הנפוצה ביותר של גמדאים)
שם אמיתי גמדאים (גמדים)
מנהיג הגזע שבעת אבות הגמדים, הבולט שבהם הוא דורין הראשון
טריטוריית מגורים הארץ התיכונה
עיר בירה אין עיר בירה אך קהזד-דום (מוריה) נחשבת לעתיקה, הגדולה והחשובה ביותר במשכנות הגמדאים
כוחות חוסן גופני ואריכות ימים

גמדאים (במקור: Dwarves[1]) הוא גזע מעולם הפנטזיה של ג'.ר.ר. טולקין המבוסס על גמדים במיתולוגיה הגרמאנית ובפולקלור האירופאי.

הגמדאים נוצרו על ידי הוולא אאולה או מאהאל בלשון הגמדאים. הגמדאים מתחלקים לשבע משפחות, שמוצאה של כל אחת מהן הוא מאחד משבעת אבות הגמדאים שנוצרו על ידי אאולה (הוא יצר גם שש אמהות גמדאים). השושלת המפורסמת ביותר (והיחידה שידועים עליה פרטים כלשהם) היא בית דורין שידועים גם בכינוי "ארוכי הזקן". לגמדאים ישנה שפה מיוחדת וסודית, הנקראת בפיהם קהוזדול (Khuzdul). מטבעם הגמדאים הם למדנים ושקדנים.

הגמדאים בארץ התיכונה נראים כיצורים מזוקנים ונמוכים אך יותר מוצקים וחסונים מהוביטים. הם בדרך כלל חובשים מצנפות וברדסים בכל מיני צבעים. הם אינם זקוקים להרבה שינה ויכולים להיות ערים שעות מרובות. הגמדאים מאריכים ימים ויכולים לחיות עד 250 שנה. עם זאת, קצב הריבוי הטבעי שלהם נמוך מאוד בגלל מיעוט גמדאים ממין נקבה (רק כשליש מבין הגמדאים הם ממין נקבה) ונטייתם של הגמדאים להעדיף חיי מלחמה או מלאכה על חיי נישואין ומשפחה.

רוב הגמדאים חיים מתחת לאדמה או בתוך הרים, שם הם חוצבים לעצמם היכלות, מצודות וערים לצד סדנאות אומן של חרשי מתכת, נפחים וצורפים בהן הגמדאים מחשלים כלי נשק ותכשיטים. השריון, כלי הנשק והתכשיטים של הגמדאים נחשבים לבעלי איכות מעולה במיוחדת ונמכרים לשאר שוכני הארץ התיכונה, כולל עלפים ובני אדם. לצד זאת, הגמדאים מתפעלים מכרות ענק בהם הם כורים ברזל, נחושת, מתכות יקרות ואבני חן. המתכת היקרה ביותר שהגמדאים כורים היא המיתריל - מתכת נוצצת דמוית כסף שקלה וחזקה בהרבה מפלדה. המיתריל נדירה מאוד ושווייה לא יסולא בפז.

הגמדאים הם לוחמים קשוחים וחסונים. הם מצוידים בשריון פלדה ולעיתים גם בשריון מיתריל. כלי הנשק המועדפים עליהם הם גרזן קרב, קרדום, קורנס ופטיש קרב, אך הם משתמשים גם בחרבות, רמחים ואף בחץ וקשת.

הגמדאים אוהבים אבני חן ומתכות יקרות, תכונה זו הועצמה כאשר סאורון נתן לגמדים את טבעות הכוח, אחת לכל בית, כשהאחרונה שבהם נלקחה מת'רור, סביו של תורין צנת-אלון המוזכר בספר "ההוביט". בין הגמדאים והעלפים שוררת מריבה בת שנים רבות, שהחלה כאשר שדדו הגמדאים תכשיט יקר (הנאוגלמיר) ממלך העלפים, תינגול, וכתוצאה מכך מתו הרבה עלפים, ולבסוף כל הגמדאים שהיו שם. העלפים ראו בגמדאים יצורים חמדנים וגסים שלא מסוגלים לאמנות עדינה ואהבת הטבע כמו העלפים. מנגד, הגמדאים ראו בעלפים סנובים מתנשאים שלא יכולים להבין לליבם של הגמדאים ולהעריך את היקר להם.

ממלכות הגמדאים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משכנותיהם המרכזיים של הגמדאים מאז העידן הראשון של הארץ התיכונה היו הממלכות נוגרוד ובלגוסט שבהרים הכחולים, אבל קהזד-דום, אשר התקיימה גם בעידן השני ובחלק מהעידן השלישי, נחשבה לגדולה, המפוארת והמשכן הראשי לעם הגמדאים - עד שננטשה בעקבות הבלרוג "רועץ דורין", ומאז כונתה "מוריה". בנוסף למשכנות אלו גמדאים חיו במקומות רבים אחרים. כך נודעו משכנות הגמדאים בגבעות הברזל ובהר הבודד, שאליו נמלטו גמדאים רבים מחורבן מוריה. בעידן הרביעי נוסדה מושבת גמדאים במערות הנוצצות שבתוך נקרת הלם, על ידי גימלי בן-גלוין.

גמדאים ידועים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגמד דורין הראשון, הידוע כדורין בן האלמוות, הוא אחד משבעת אבות הגמדאים וראש עם הגמדאים הנפוץ ביותר "עם דורין" או "ארוכי הזקן".

טלכר הגמד היה הידוע והמהולל שבחרשי נוֹגְרוֹד, עיר הגמדים אשר ממזרח להר דולמד. כלי הנשק שחישל היו בעלי איכות משובחת במיוחד ואף בעלי תכונות קסומות או מעין-קסומות. הוא חישל את קסדת הדור, את הפגיון אנגריסט ואת החרב נרסיל.

בספר "ההוביט", תורין צינת-אלון, נכדו של המלך תרור שבבטן ההר הבודד של ארבור, הוביל משלחת של 13 גמדאים עם הפורץ בילבו בגינס ההוביט וגנדלף הקוסם, על מנת לשחרר את ארבור מהדרקון הרשע סמאוג. המשימה מצליחה אך תורין ומספר מחבריו נהרגים בקרבות ואת מלכות בטן ההר תופס קרובו דין רגל-ברזל. באלין, אחד ממלוויו של תורין, מוביל משלחת ליישב מחדש את מוריה אך נהרג בידי האורקים הרבים ששרצו במערות.

בספרי "שר הטבעות", גימלי, בנו של גלוין מתורין ושותפיו, מתנדב לקחת חלק באחוות הטבעת וללוות את פרודו בגינס במסעו למורדור להשמיד את הטבעת האחת. אחרי שהחבורה מתפצלת - גימלי, ביחד עם אראגורן הדונאדין ולגולאס העלף, רודפים אחרי האורקים ששבו את מרי ופיפין ומסייעים לתאודן מלך רוהן לנצח בקרב על נקרת הלם מול צבא האורוק-הי של סארומן ובהמשך נלחם בקרב שדות הפלינור כדי להסיר את המצור ממינאס טירית ובקרב שליד השער השחור. במהלך העלילה גימלי מפתח רעות וחברות עמוקה עם העלף לגולאס ונהפך למעריץ של גבירת העלפים גלדריאל, ששבתה אותו ביופיה ורגישותה. אחרי השמדת הטבעת והבסת סאורון, גימלי מקים קהילת גמדאים משגשגת במערות הנוצצות ושנים רבות לאחר מכן מפליג עם רעו הטוב, לגולאס העלף, אל ולינור שבארצות האלמוות. החברות בין גימלי ללגולאס וגלדריאל מסמלת את ריפוי האיבה העתיקה בין גמדאים ועלפים.

דורין השביעי הוא גמד שחי בעידן הרביעי ומצליח לכבוש מחדש את מוריה, לטהר אותה מהאורקים ולהקים בה מושבת גמדאים משגשגת.

הגמדאים והיהודים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בריאיון שהעניק טולקין ל-BBC ב-1971 הוא סיפר שהגמדאים ב"הוביט" מבוססים על הדמות של היהודים בגולה. דבר זה מתבטא במספר מובנים ואף בסטריאוטיפים אנטישמיים נגד יהודים שרווחו באותה עת באירופה:[2] לפי טולקין עצמו אין בעניין אנטישמיות, אלא דמותם נכתבה על מנת להקביל לעם היהודי הגולה, אותו ראה וכיבד.[3] הגמדאים, למרות שנטמעו במידת מה בין הגזעים השונים ודיברו בשפה המקומית, שמרו על שפתם הייחודית, ה"קהוזדול", המבוססת על השפות השמיות.[4] לפי מאיר סולובייצ'יק, ניתן לזהות אצל הגמדאים קווי דמיון נוספים עם היהודים, למשל העובדה כי הגמדאים גורשו מארצם ואוצרותיהם נחמסו (מקבילה לשריפת בית המקדש והגליית כלי המקדש העשויים ממתכות יקרות); הם נכספים לשוב לארצם גם לאחר דורות רבים; הם מובחנים במראם החיצוני ובמלבושם. ב"שר הטבעות" הברית המפתיעה בין גימלי הגמד ולגולס העלף, אף על פי שמודגש לאורך הספר שהגמדים ועלפים תמיד היו עוינים זה לזה, מקבילה בעיניו לשותפות הגורל היהודית-נוצרית במלחמת העולם השנייה, כשבשני המקרים עממים התאחדו כדי להילחם כנגד 'הרוע'.[5] גם לוח השנה של הגמדאים, הנוהג לפי מולד הירח, תואם במידה מסוימת את לוח השנה העברי.[6]


תפיסה זו השתרשה גם בספרים עתידיים שהעתיקו מטולקין את מרבית הגזעים הקסומים שהוא פיתח, וכך אפשר למצוא את הגובלינים בעלי הדפוסים האנטישמיים אף בכתבים של סופרים מודרניים כמו ג'יי קיי רולינג ("הארי פוטר").[דרוש מקור]

הגמדאים בתרבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגמדאים של טולקין קיבעו את הארכיטיפ של הגמד הקשוח ואוהב הקרבות שחי מתחת לאדמה, עוסק בחציבה וכרייה של ברזל, מתכות יקרות ואבני חן, לצד הצטיינות בתבונת כפיים בחרשות, נפחות וצורפות.

מקהלת Clamavi De Profundis[7] הלחינה מספר שירי גמדאים מספרי הלגנדריום של טולקין וכן חיברה מספר שירי גמדאים מקוריים משלה המהללים את תרבות הגמדאים ומשווים לה נופך אפי. השירים מלווים באנימציה לצד מילות השירים.[8]

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באנגלית בת-זמננו הריבוי של "גמד" Dwarf הוא Dwarfs. עם זאת, כדי להבדיל בינם לבין הגמדים והננסים של מעשיות עממיות ויצירות פנטזיה אחרות בחר ג'. ר. ר. טולקין בצורה הארכאית Dwarves. המתרגם, העורך והמהדיר עמנואל לוטם בחר מסיבה זו לשנות את הריבוי של "גמד" מ"גמדים" ל"גמדאים", כדי להדהד את הבחירה של טולקין וכדי להבדיל בין גמדי הארץ התיכונה לגמדים של יצירות אחרות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גמד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ בשונה מצורת הרבים התקנית באנגלית: Dwarfs, מתוך המבוא לספר "ההוביט".
  2. ^ John D. Rateliff, The History of the Hobbit, London: HarperCollins, 2007a, p. 86
  3. ^ Meir Y. Soloveichik, "The Secret Jews of The Hobbit", Commentary, September 2016.
  4. ^ טולקין בראיון ל-BBC. מצוטט אצל: Bradford Lee Eden, The Hobbit and Tolkien's Mythology: Essays on Revisions and Influences, 65.
  5. ^ Soloveichik, "The Secret Jews of The Hobbit", Commentary, September 2016.
  6. ^ Eden, The Hobbit and Tolkien's Mythology, "Durin’s Day."
  7. ^ Clamavi De Profundis - YouTube, www.youtube.com
  8. ^ דוגמאות: