גבעת חלפון אינה עונה
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
| גבעת חלפון אינה עונה | |
|---|---|
עטיפת ה-DVD של הסרט |
|
| שם הסרט במקור: | גבעת חלפון אינה עונה |
| בימוי: | אסי דיין |
| הפקה: | נפתלי אלטר יצחק (איז'ו) שני |
| תסריט: | אסי דיין נפתלי אלטר |
| עריכה: | דוד טווי |
| שחקנים ראשיים: | ישראל פוליאקוב שייקה לוי גברי בנאי |
| מוזיקה: | נפתלי אלטר |
| צילום: | יעקב קלח |
| תאריך יציאה לאקרנים: | 1976 |
| משך הקרנה: | 92 דקות |
| שפת הסרט: | עברית |
| דף הסרט ב-IMDb | |
גבעת חלפון אינה עונה הוא סרט קומי ישראלי משנת 1976, בבימויו של אסי דיין ובכיכובם של חברי שלישיית "הגשש החיוור", שהפך לסרט פולחן. הסרט מציג את ההוויה האבסורדית של שירות המילואים בצה"ל בראי התקופה שלאחר מלחמת יום הכיפורים, תקופה בה צה"ל עבר תמורה בעיני החברה מצבא נועז ומנצח לצבא מבולגן ואף נלעג. אפילו שמו של הסרט הוא פרפראזה על שמו של הסרט הפטריוטי "גבעה 24 אינה עונה" שהופק כעשרים שנה קודם לכן. את שיר הנושא "תן לשים ת'ראש על דיונה" הלחין נפתלי אלטר, שגם הופיע בסרט בתפקיד קטן.
תוכן עניינים |
[עריכה] השפעת הסרט
"גבעת חלפון" הפך לסרט פולחן ישראלי, וסביבו (וסביב ה"גששים" בכלל) התפתחה תרבות שלמה במגזרים רחבים של האוכלוסייה. עד היום (כאמור הסרט צולם בשנת 1976) ישנם אנשים הזוכרים בעל פה סצנות שלמות מהסרט, חלקם נולדו אחרי שהסרט יצא לאקרנים. ה"משוגעים לדבר" זוכרים אף את הפרטים הקטנים (והלא משמעותיים במיוחד) מהסרט. משפטים רבים מהסרט הפכו לנכסי צאן ברזל של החברה, ושיר הנושא נבחר בשנת 2008 במקום ה-6 במצעד 'שיר ה-60' של גלי-צה"ל.
[עריכה] עלילה
| פרטי עלילה ("ספוילרים") מופיעים בהמשך. |
עלילת הסרט מתרחשת במוצב עלום שם בסיני. שמגר המ"פ פוקד על סמ"ר רפאל מוקד (ג'ינג'י) לגייס את המשתמט ממוצא רומני סרג'יו קונסטנצה לאחר שזה השתמט ממילואים במשך 15 שנה. ג'ינג'י יוצא לתל אביב להביא את העריק בכוח למילואים, ובדרך עוצר לבקש את ידה של חברתו יעלי, בתו הצעירה והנאה של איש העסקים מר ויקטור חסון, אך מר חסון מסרב להשיאה עד שאחותה הבכירה והביישנית שפרה לא תנשא.
בינתיים סרג'יו הקלפן מרוויח כסף בפוקר, והוא מתקשר למר חסון להודיע לו שהוא יכול להשיב לו את הכסף שהוא חייב לו על עסקת נדל"ן שכשלה, אך נאלץ מיד להחזיר את הכסף לשחקנים האחרים שגילו כי הונה אותם. ג'ינג'י מגיע לסרג'יו לפני מר חסון, וסרג'יו מגויס למילואים. ויקטור מחליט שהוא רודף אחרי סרג'יו לסיני כדי לגבות ממנו את כספו.
כאשר ג'ינג'י וסרג'יו מגיעים לסיני, הם מגלים שיעלי התגנבה כנוסעת סמויה איתם ומסרבת לעזוב את ג'ינג'י. כדי שתישאר הם מחליטים שהיא תתחזה לזמרת שנשלחה מטעם צה"ל. הם מעלים הופעה פרובוקטיבית לחיילים, אך תוך כדי ההופעה מגיע מר חסון, שלא נתנו לו להיכנס לבסיס, כשהוא נוהג בשופל, ויעלי נאלצת לברוח ולהסתתר.
מפקד המוצב שמגר אוסר את ויקטור חסון. יעלי מבטיחה ש"תטפל" בשמגר, ומפתה אותו לרקוד ריקוד חושני (ריקוד ה"צ'יקום צ'יקום" הידוע גם כ"בולה בולה איפה את") בעודו עירום למחצה. בעודו רוקד, מגיע המח"ט לביקור במוצב. המח"ט נכנס לאוהל המפקד בעודו רוקד, ובטוח שנטרפה עליו דעתו. שמגר מאושפז בכפיה והמח"ט ממנה בלית ברירה את ג'ינג'י למפקד המוצב באופן זמני.
ויקטור מתמנה לטבח ומקים את "מסעדת הויקטור", בה הוא מגיש מעדנים מעשה ידיו לחיילי המוצב, פרט לסרג'יו כמובן. סרג'יו, בתור נקמה במר חסון, מספיג את האדמה שבסביבת הבסיס בסולר, ואומר למר חסון שהשטח באזור הוא בבעלותו. מר חסון, אחרי שהריח את האדמה, השתכנע שהשטח הוא באר נפט פוטנציאלית, וקונה מסרג'יו את האדמה במחיר החוב של סרג'יו אליו.
סרג'יו מייעץ לגי'נג'י ויעלי להזמין את שפרה למוצב גם כן, על מנת שסרג'יו ימצא לה חתן וכך תוסר המכשלה לנישואיהם, ואכן שיפרה מגיעה ומתאהבת בסרג'יו. בינתיים ויקטור אשר הולך לדוג דגים לארוחת הערב, עובר בטעות את הגבול המצרי ונתפס בשבי. הוא אומנם מתיידד עם המפקד המצרי אך לעזרתו באים ג'ינג'י וסרג'יו מחופשים לקציני או"ם. הם כמעט נתפסים, אך בעזרת מכר או"מניק מעסקיו הקודמים והמפוקפקים של סרג'יו הם משחררים את ויקטור ובורחים חזרה למוצב.
במוצב נפגש ויקטור לתדהמתו עם שתי בנותיו ורודף בזעם אחרי סרג'יו כשהוא מגלה ש"עבד" עליו בנושא באר הנפט שמכר לו. מתפתחת מהומה כללית במוצב, אך כאשר שמגר מופיע לפתע ונופל לבור הנפט המדומה ופורץ ממנו נפט אמיתי - כל הצרות נשכחות והדרך נפתחת לחברת הנפט "ויקטור ובנותיו בע"מ - בשיתוף סרגי'ו גז וג'ינג'י פז" .
| פרטי עלילה ("ספוילרים") לא יופיעו בהמשך. |
[עריכה] סרט המשך
תחילת הצילומים של סרט המשך ל"גבעת חלפון אינה עונה" תוכננה לינואר 2008. [1] בטור אישי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" בעקבות פטירתו של ישראל פוליאקוב בסוף אוקטובר 2007, הודיע הבמאי אסי דיין על "דחייתו של הסרט לאחרית הימים", כשהוא מתייחס אל הסרט בשם "גבעת חלפון השנייה".
[עריכה] רשימת צוות
[עריכה] שחקנים
| שחקן | תפקיד |
|---|---|
| ישראל פוליאקוב | סרג'יו קונסטנצה |
| שייקה לוי | ויקטור חסון |
| גברי בנאי | סמ"ר רפאל מוקד, "ג'ינג'י" |
| אריה מוסקונה | צ'ורקה |
| טוביה צפיר | המ"פ שמגר |
| לנדס קראונר | אריק מהאו"ם |
| מיקי קם | שפרה חסון |
| ניצה שאול | יעל חסון |
| חנה לסלאו | חרמונה, פקידתו של המח"ט |
| אושיק לוי | ג'חנון |
| מנחם זילברמן | וסרמן |
| ראובן אדיב | המח"ט בונדי |
| ראובן דיין | המפקד המצרי |
| רפי גינאי | חיליק |
| משה איש כסית | הטבח יוסיפון |
| נפתלי אלטר | הש.ג |
[עריכה] הערות שוליים
- ^ אנחנו בסך הכל פועלים, באתר ynet
[עריכה] קישורים חיצוניים
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- גבעת חלפון אינה עונה - מתוך "קרקר נגד קרקר", האתר הלא-רשמי של הגששים
- "גבעת חלפון אינה עונה", במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
| הגשש החיוור |
| שייקה לוי | ישראל פוליאקוב | גברי בנאי |
| סרטי קולנוע |
| ארבינקא | מוישה וינטלטור | פורטונה | השכונה שלנו | המטרה טיראן | כל ממזר מלך | התרוממות | גבעת חלפון אינה עונה | חמש מאות אלף שחור | שלאגר | הקרב על הוועד |
| אמרגן, במאים וכותבים |
| אברהם דשא פשנל | נסים אלוני | יוסי בנאי | מוטי קירשנבאום | שייקה אופיר | אסי דיין |
| ערכים קשורים |
| ישראבלוף |
|
הזמנה לרצח (1973) | חגיגה לעיניים (1975) | איזה יופי של צרות! (1976) | גבעת חלפון אינה עונה (1976) | שלאגר (1979) | עם ישראל חי (1981) | מלך ליום אחד (1982) | בחינת בגרות (1983) | |

