לדלג לתוכן

מצפה רמון – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
ערך תיירות עודכן במלואו על ידי שחר שילה
שחזור לגרסה 21755994 מאת Renamed user akdllvjbhlnbjfl גרסה טובה יותר
שורה 12: שורה 12:
'''מִצְפֵּה רָמוֹן''' היא [[מועצה מקומית]] ב[[מחוז הדרום]] ב[[ישראל]].
'''מִצְפֵּה רָמוֹן''' היא [[מועצה מקומית]] ב[[מחוז הדרום]] ב[[ישראל]].


מצפה רמון שוכנת במרכז [[הר הנגב]] על שפת [[מכתש רמון]], כ-80 ק"מ דרומית ל[[באר שבע]] וכ-150 ק"מ צפונית ל[[אילת]]. [[תחום שיפוט (רשות מקומית)|תחום השיפוט]] שלה הוא 64,500 [[דונם]]. היא הוקמה בשנת [[1956]], כמחנה עבודה לפועלים שסללו את הדרך לאילת, והפכה ליישוב קבע.
שוכנת ברום טופוגרפי של 800-900 מ' מעל פני הים, ומשקיפה אל [[מכתש רמון]]. העיירה שהוקמה בשנת 1956 כמחנה עבודה זמני עבור הפועלים שסללו את הכביש לאילת, ממוקמת לצד כביש 40, כ-80 ק"מ דרומית לבאר שבע וכ-150 ק"מ צפונית לאילת. תחום השיפוט של המועצה הממוקמת באיזור [[הר הנגב]] על שפת [[מכתש רמון]], הוא 64,500 [[דונם]], וכולל מרחב מדברי מרשים, שבצפונו לצד מישור הרוחות, מצוי איזור חקלאי מודרני פורה בו מגדלים כרמי גפנים וזיתים. בשנת 1964 הוכר הישוב כמועצה מקומית, וכיום הוא מאכלס כ-5,500 תושבים. הישוב הינו הנקודה הדרומית ביותר בארץ המקבלת מים מהמוביל הארצי ומהכנרת.


== היסטוריה ==
== היסטוריה ==
שורה 136: שורה 136:
[[קובץ:Mitzpe Ramon Llama (7704065594).jpg|240px|ממוזער|[[חוות האלפקות]]]]
[[קובץ:Mitzpe Ramon Llama (7704065594).jpg|240px|ממוזער|[[חוות האלפקות]]]]


במצפה רמון פאבים, מסעדות, בתי קפה, מתנ"ס המספק אירועי תרבות, חוגים, הצגות וסרטים, ומרכז הצעירים ביישוב נותן מענה למפגשים קהילתיים רבים. ליישוב יש [[מקומון]], "המצפה", [[ירחון]] שעוסק בנושאי חברה, איכות סביבה, תרבות וקהילה, וסוקר את המתרחש בשטח המועצה המקומית. הירחון יוצא לאור מאז שנת [[2014]]. בנוסף, ישנה [[תחנת רדיו]] מקומי (אינטרנטי) בשם "[http://www.radiosavta.com/ רדיו סבתא]".
'''אתרי טבע וטיול במרחב'''


מצפה רמון שוכנת על שפתו של [[מכתש רמון]] – המכתש הטבעי הגדול ביותר בעולם. הנוף הנשקף ממנה הפך אותה למרכז [[תיירות]] וחוויה מדברית. ביישוב שוכן מרכז מבקרים מכתש רמון{{הערה|שם=אילן רמון|[http://www.parks.org.il/News/Pages/ramon.aspx מרכז מבקרים מצפה רמון נפתח לקהל, אתר רשות הטבע והגנים] פברואר 2013}}, הצופה אל מכתש רמון. במרכז, שהיה בשיפוצים משנת [[2010]] ועד סוף שנת [[2012]], פועלים מרכז הדרכה וגן זואולוגי מדברי קטן בשם "חי רמון", שבו תצוגה של כ-40 [[מין (טקסונומיה)|מיני]] בעלי-חיים מדבריים קטנים ובהם [[נחש]]ים, [[לטאה|לטאות]], [[מכרסמים]], [[קיפוד]]ים, [[דרבן (מכרסם)|דרבנים]], [[עקרב]]ים ועוד. מרכז המבקרים מפעיל גם את חניון בארות במכתש רמון ואת הגן הגאולוגי והגן הארכאולוגי. כמו כן משלב מרכז המבקרים את סיפור חייו של האסטרונאוט הישראלי הראשון [[אילן רמון]] לצד הסברים על תופעות הנוף והמכתש הגדול.
מצפה רמון שוכנת על שפתו של מכתש רמון - מכתש הסחיפה הטבעי הגדול ביותר המוכר בעולם. הנוף המרהיב הנשקף ממנה הפך אותה למרכז פעיל ותוסס של תיירות מדברית, ובשנים האחרונות מיצבה את עצמה העיירה כמרכז התיירות המדברית של ישראל. בימים אלה מובילה מצפה רמון את ענף תיירות המדבר בישראל למיצוב מחודש תחת הכותרת: 'המדבר הידידותי בעולם'.


[[קובץ:WiseObservatory.jpg|240px|ממוזער|[[מצפה הכוכבים על שם וייז]]]]
במהלך השנים הוקמו ופותחו במצפה רמון שפע של אתרי ביקור ואטרקציות תיירותיות ולצד אלה סומנו שלל מסלולי הליכה, אופניים, ג'יפים וכן מסלולים לטיולי גמלים וטיולי סוסים. לצד בתי המלון היפים, מציעה העיירה שפע של חדרי אירוח מפנקים, מלונות בדרגה עממית, וכן אכסניות ואתרי קמפינג (לינה בסגנון חאן לקבוצות ובודדים). על המצוק מדרום לעיירה, שוכן מרכז המבקרים של מכתש רמון המופעל על ידי רשות הטבע והגנים הלאומיים. המרכז היפה נפתח מחדש בשנת 2012 תחת השם מרכז המבקרים על שם אילן רמון, ולצד הסיור המרשים העוסק בנושאי סביבה, טבע וגיאולוגיה, מנציח מרכז מהבקרים את אילן רמון - האסטרונאוט הישראלי הראשון באופן מרשים ומרתק. לצד האתר מפעילה רשות הטבע והגנים הלאומיים גן זואולוגי מדברי צנוע העונה לשם "חי רמון", שבו תצוגה של כ-40 מיני בעלי-חיים מדבריים קטנים ובהם נחשים, לטאות, מכרסמים, קיפודים, דרבנים, עקרבים ועוד.
התפתחות ענף התיירות ביישוב הביאה לפתיחת [[צימר]]ים רבים, ומספר בתי הארחה ובתי מלון, שהידועים בהם הם מלונות [[ישרוטל]], [[ישרוטל פונדק רמון]] ומלון [[בראשית (מלון)|בראשית]]. פונדק רמון הוקם בשני בתי מגורים מאורכים רגילים במרכזו של היישוב אשר חוברו זה לזה בקומת המסד ולצידם הוקמו חדר אוכל ו[[בריכת שחייה]], ואילו מלון בראשית שנחנך בשנת [[2012]] צופה אל מכתש רמון ומציע חדרים יוקרתיים. בשנת [[2011]] נפתח במצפה רמון מרכז מטיילים ובית הארחה על ידי [[שליח חב"ד]], הרב צבי סלונים, המתפעל גם בית חב"ד במרכז העיר. ייחודיותו של המבנה הוא בכך שהוא העתק חיצוני מדויק לבית [[מרכז חב"ד העולמי - 770]] שב[[ניו יורק]].


חלק נכבד מענף התיירות במצפה רמון מתבסס על תיירות אקטיבית עם מפעילים רבים המציעים מגוון פעילויות שטח, אשר רובן מתקיימות במכתש רמון ובמדבר סביבו. עם הפעילויות נמנים טיולי ג'יפים במכתש רמון, טיולים רגליים מודרכים, סנפלינג ממצוק המכתש, ארוחות בטבע, סדנאות יוגה מדברית, תצפיות כוכבים, טיולי גמלים וסוסים, טיולי RZR ורכבי באגי, סדנאות גיבוש וימי כיף לחברות ועוד. ביישוב נמצאת [[חוות האלפקות]], המגדלת [[למה מצויה|למות]] ו[[אלפקה|אלפקות]] והיא מהגדולות מסוגה בעולם. עוד שוכן ליד היישוב [[בית ספר שדה הר הנגב]].
בשל תנאי מזג האוויר הייחודיים, נחשבת מצפה רמון לאחד האתרים הטובים בעולם לתצפיות בכוכבים ובגרמי השמים, ולפיכך לא פלא כי ממוקם בה מצפה כוכבים מדעי יוקרתי על שם וייז, המופעל על ידי אונ' תל אביב. במהלך השנים נקבצו אל מצפה רמון חובבי אסטרונומיה רבים, וכיום מציעה העיירה חוויה אסטרונומית פופולרית איכותית במיוחד, עם שפע של מדריכים מקצועיים, תצפיתנים מעולים ובעיקר מבחר רחב של טלסקופים מקצועיים לתצפיות לילה מרהיבות. עשרות אלפי משפחות, תיירים ומתעניינים, מגיעים בכל שנה למצפה רמון ליהנות מאירועי האסטרונומיה הגדולים ביותר בישראל.


ב-[[24 במרץ]] [[2013]] אישרה [[רשות התעופה האזרחית]] את הפעלתו של [[מנחת מצפה רמון]] שמצפון ליישוב{{הערה|1=[http://caa.gov.il/index.php?option=com_content&view=article&id=917:2013-05-05-07-34-42&catid=157:2010-05-03-09-38-31&Itemid=251 מנחת מצפה רמון]}}.
אטרקציה מרכזית מוכרת במצפה רמון הינה חוות האלפקות, השוכנת מעט מערבה לעיירה. בחווה עוסקת משפחת דביר בגידול למות ואלפקות בעיקר למטרות נופש ותיירות, אך גם לשם הפקת צמר. החווה מציעה פעילויות שונות ובהן רכיבה על למות וסוסים בתחום החווה ומחוצה לה, טיולי יום, חדרי אירוח, פעילות יוצרת לילדים והאכלת בעלי החיים וכן סדנאות פיתוח כישורים חברתיים ומיומנויות ניהול.


במצפה רמון נמצא [[מצפה הכוכבים על שם וייז]] שהוא הגדול בארץ (ה[[טלסקופ]] הממוקם בו בעל קוטר של מטר אחד). הוא שייך ל[[אוניברסיטת תל אביב|אוניברסיטת ת"א]] שמיקמה אותו שם בגלל מספר הימים הבהירים הרבים בשנה באזור (כ-250).
כ - 120 גורמי תיירות מקצועיים מציעים במצפה רמון וסביבתה מגוון אטרקציות ופעילויות למשפחות, ליחידים, לתיירים מחו"ל ולקבוצות מכל סוג. חלק ניכר מהפעילות מתקיים כמובן במכתש רמון המהווה אטרקציה מרכזית באזור. ניתן למצוא במצפה רמון ובסביבתה הקרובה מענה עבור מגוון נרחב של צרכים תיירותיים. הפעילויות המגוונות מציעות למבקרים ולאורחים מבחר מרשים:


בינואר 2017 נפתח על יסודו של האנגר אדמה שנסגר, [http://www.meeverland.com/ 'מֵעֵבֶר']- משכן ליצירה תרבותית וחברתית, ביוזמתם של צעירים תושבי המקום, שנועד להוות בית למפגשי תרבות ופסטיבלים, ומשמש גם כהוסטל לתרמילאים ובר מקומי{{הערה|1=[http://www.meeverland.com מעבר - מרכז תרבות והוסטל]}}.
·        טיולי ג'יפים במכתש רמון ובהר הנגב

·        טיולים רגליים מודרכים

·        סנפלינג ממצוק המכתש

·        טיולי אופניים

·        טיולי סוסים

·        טיולי גמלים

·        ארוחות בחיק הטבע

·        גלריות אומנות ומרכזי מבקרים

·        סדנאות יוגה, מדיטציה ודמיון מודרך

·        תצפיות כוכבים

·        טיולי RZR ורכבי באגי

·        סדנאות בנייה באדמה

·        סדנאות גיבוש וימי כיף לחברות וארגונים

'''מקומות לינה'''

התפתחות ענף התיירות ביישוב הביאה לפריחה של חדרי אירוח ואתרי לינה ובהם כמה בתי הארחה ובתי מלון, שהידועים בהם שייכים לרשת ישרוטל (מלון "בראשית" המפואר השוכן בסמוך לשפת המצוק, ומלון פונדק רמון הוותיק יותר, שהוקם במרכז העיירה בתוך מבנה מגורים משופץ). בעיירה נפתחו גם מלון סוויטות רמון המציע אירוח עממי מצוין וכן מלון קלאב רמון. אכסניית נוער של אנ"א ובית ספר שדה הר הנגב, משלימים את מצאי החדרים המותאם לקבוצות נכון לשנת 2017. לצד אלה מצויים כמה וכמה מלונות בוטיק ייחודיים ובהם מלון "אייבקס" הנעים ומלון "אינסנס" האיכותי שברובע דרכי הבשמים בצפון העיירה. בנוסף לאלה מציעה מצפה רמון היצע נרחב של מאות חדרי אירוח וצימרים פרטיים במגוון רמות וסטנדרטים. בשנת 2011 נפתח במצפה רמון מרכז מטיילים ובית הארחה על ידי שליח חב"ד, הרב צבי סלונים, המתפעל גם בית חב"ד במרכז העיר. ייחודיותו של המבנה הוא בכך שהוא העתק חיצוני מדויק לבית מרכז חב"ד העולמי - 770 שבניו יורק.

'''אומנות ותרבות'''

למרות הריחוק ממרכז הארץ, מציעה מצפה רמון חיי אומנות ותרבות תוססים ביחס למספר התושבים הצנוע. העושר האתני של קהילות אנושיות מגוונות, יצר במצפה רמון חיי תרבות עשירים למדי, וניתן למצוא בעיירה מגוון פאבים, מסעדות, מ קומות בילוי, מתנ"ס המרכז שפע של אירועי תרבות, חוגים, הצגות וסרטים, וכן מרכז צעירים הנותן מענה למפגשים קהילתיים של צעירי המרחב.

רובע דרכי הבשמים - אזור התעשייה הישן בצפונה של העיירה איכלס מבני תעשייה משך שנים רבות, ולאחר מכן עמד נטוש זמן רב. בשנת 2005 החלו להיכנס להאנגרים הישנים גורמי תיירות, ואט אט הפיחו חיים באזור הנטוש והפכו אותו למרחב תיירותי תוסס, נעים ורב פעילות. כיום מאכלסים את הרובע מגוון עסקים תיירותיים, ובהם חנויות תוצרת מקומית, מסעדות, בתי קפה וגלריות וכן אתרי אירוח ייחודיים, המציעים לינת בוטיק איכותית. מאפיין מרכזי של העסקים התיירותיים במצפה רמון הינה תפיסת הכלכלה המקומית המקיימת, המחויבת לעסקים מקומיים קטנים, ללא נוכחות של רשתות ארציות ובינלאומיות גדולות. מרבית העסקים במרחב מצפה רמון מנוהלים ומתוחזקים בידי תושבי המקום.

מועדון הג'אז – נקודת מפגש ידועה ומכורת במצפה רמון בה מתקיים מדי יום חמישי בשבוע מופע מוסיקלי. בשנה האחרונה התקיימו במועדון הג'אז כ-150 אירועים מוסיקליים והופעות של הרכבים מהארץ ומחו"ל. בכל שנה מתקיים שבוע ג'אז בינלאומי במצפה רמון, ובמהלכו מתקיימים קונצרטים, סדנאות מופעים בינלאומיים הפתוחים לקהל הרחב.

אירועים מרכזיים לקהל הרחב במצפה רמון:

מרוץ הלילה: מרוץ לילי הנערך בכל שנה ביולי בליל יום חמישי בשבוע. למעלה מ- 1,200 איש משתתפים במקצים באורך 5, 10 ו- 21 ק"מ, כשהם נהנים מאווירה הלילה הקיצי והקריר של מצפה רמון.

קיץ של כוכבים במצפה רמון: אירוע הדגל של מצפה רמון, במהלכו באים עשרות אלפים ליהנות מצפייה מרגשת במטאורים ובכוכבים, בעיקר סביב ליל ה- 12 באוגוסט, בו מגיע לשיאו "מטח" המטאורים הנכנסים לאטמוספירה של כדור הארץ, כשהם יוצרים שובל זוהר ומרשים ברקיע. האירוע הפך זה מכבר להפנינג גדול של משפחות מכל הארץ, הנהנות משלל פעילויות ומעשרות טלסקופים ועמדות תצפית ברחבי הישוב.

פסטיבל "אינטימדבר" 6 ימים עשירים באירועים מוסיקליים מגוונים ואינטימיים, הנערכים במגוון מקומות קטנים ומכניסי אורחים ברחבי מצפה רמון. האירוע המיוחד למצפה רמון מתרחש בחנוכה, וכלל: מופעי מוסיקה, מחול, תיאטרון, מיצגי ומיצבי אמנות ועוד...

בינואר 2017 נפתח במקום בו שכן ההאנגר המוכר והידוע של "אדמה" שנסגר (עקב מעבר הלהקה למכללת ספיר) משכן חדש לאירועים, סדנאות, אומנות ותרבות הרוח, ששמו 'מֵעֵבֶר'. זהו משכן ליצירה תרבותית וחברתית, פרי יוזמתם של צעירים תושבי המקום, אשר נועד להיות אכסניה למפגשי תרבות ופסטיבלים מיוחדים מכל העולם. המקום משמש גם כהוסטל לתרמילאים ובר מקומי [11].


==ספורט==
==ספורט==

גרסה מ־18:57, 5 בנובמבר 2017

מצפה רמון
קובץ:מצפה רמון.png
תצפית על מצפה רמון מהר גמל - 2009
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז הדרום
מעמד מוניציפלי מועצה מקומית
ראש המועצה רוני מרום
גובה ממוצע[1] ‎714 מטר
תאריך ייסוד 1956
סוג יישוב יישוב 5,000‏–9,999 תושבים
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף אפריל 2024 (אומדן)[1]
  - אוכלוסייה 5,308 תושבים
    - דירוג אוכלוסייה ארצי[2] 225
    - שינוי בגודל האוכלוסייה ‎1.6% בשנה
    - מאזן מפוני חרבות ברזל[3] ‎0.68 אלפי תושבים
  - צפיפות אוכלוסייה 70.0 תושבים לקמ"ר
    - דירוג צפיפות ארצי[2] 235
תחום שיפוט[4] 75,830 דונם
    - דירוג ארצי[2] 40
30°36′46″N 34°48′06″E / 30.6128°N 34.8018°E / 30.6128; 34.8018
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2019[5]
3 מתוך 10
    - דירוג ארצי[2] 197
מדד ג'יני
לשנת 2019[4]
0.4060
    - דירוג ארצי[2] 118
לאום ודת[4]
לפי הלמ"ס נכון לסוף 2021
אוכלוסייה לפי גיל[4]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 10 20 30 40 50 60 70
גילאי 0 - 4 10.1%
גילאי 5 - 9 8.2%
גילאי 10 - 14 7.1%
גילאי 15 - 19 11.0%
גילאי 20 - 29 21.3%
גילאי 30 - 44 17.9%
גילאי 45 - 59 11.9%
גילאי 60 - 64 3.3%
גילאי 65 ומעלה 9.1%
לפי הלמ"ס נכון לסוף 2021
חינוך[4]
סה"כ בתי ספר 6
–  יסודיים 4
–  על-יסודיים 3
תלמידים 1,029
 –  יסודי 568
 –  על-יסודי 461
מספר כיתות 56
ממוצע תלמידים לכיתה 17.3
לפי הלמ"ס נכון לשנת ה'תשפ"א (2020-‏2021)
פרופיל מצפה רמון נכון לשנת 2020 באתר הלמ"ס
אתר המועצה המקומית

מִצְפֵּה רָמוֹן היא מועצה מקומית במחוז הדרום בישראל.

מצפה רמון שוכנת במרכז הר הנגב על שפת מכתש רמון, כ-80 ק"מ דרומית לבאר שבע וכ-150 ק"מ צפונית לאילת. תחום השיפוט שלה הוא 64,500 דונם. היא הוקמה בשנת 1956, כמחנה עבודה לפועלים שסללו את הדרך לאילת, והפכה ליישוב קבע.

היסטוריה

בשנת 1951 הוקם במקום מחנה עובדים לפועלים שעסקו בסלילת כביש 40 לאילת. ב-26 במאי 1956 הגיעו המתיישבים הראשונים למקום, בהנהגת חגי אבריאל, וייסדו יישוב קואופרטיבי של עובדי מפעל לניצול מחצבים ממכתש רמון[6]. לאחר כשנה פורק הקואופרטיב, תוך שהמוסדות המיישבים לקחו עליהם את חובותיו[7], ומצפה רמון הייתה לעיירה[8]. בשנותיו הראשונות הובאו ליישוב מים במכליות והיו בעיות באספקת החשמל, המים ובפינוי האשפה. בנוסף לעבודה במכתש בכריית חרסית וגבס, התושבים התפרנסו מעבודות בנייה במקום, משירותים וממסחר (בין השאר עם הנוסעים בדרך לאילת).

לאחר חמש שנים התגוררו במקום 370 תושבים ובהם 160 ילדים, רובם ותיקים בישראל. באותה תקופה נבנו במקום 180 יחידות דיור במטרה לקלוט עולים חדשים[9]. למרות שהעיירה הייתה בתחום המועצה האזורית רמת הנגב, היא נוהלה על ידי משרד הביטחון[10]. בשנת 1959 תיאר יאיר קוטלר את המקום[11]:

”אין זה מן הדברים הקלים להתקבל למגורים במצפה רמון. זהו יישוב אקסקלוסיבי שכל תושב בו עובר סלקציה קפדנית לפני שמאשרים לו מגורי קבע בעיירה. ... להזרים למצפה רמון צעירים בריאים בעלי כושר עבודה וקצת חזון. הסייג הביטחוני הוא קפדני ביותר. מצפה רמון מיושבת בעיקר על ידי חברי מפא"י שגילם הממוצע בין 25 ל-35.”

בסוף שנת 1961 הגיעה למקום חבורה של כ-80 צעירים שביקשו להקים בקרבת מקום עיר[10] קואופרטיבית, אך קיבלו אישור להצטרף רק ליישוב הקיים. לאחר כשנה, הקבוצה התפרקה ועזבה את המקום[12]. באותן שנים הגיעו ליישוב עולים חדשים מצפון אפריקה ומרומניה, וב-1972 התגוררו בו כ-1,400 תושבים בכ-300 משקי בית.

היישוב ספג מהלומה כלכלית עם סיום סלילת כביש הערבה בספטמבר 1967, ומעבר התנועה לאילת לכביש זה. לאחר חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים תוכננה העברת הבסיסים הצבאיים מסיני ופתחת רפיח למצפה רמון. לצורך כך הוקמו שכונות חדשות צמודות קרקע למאות אנשי קבע. בעקבות מבצע שלום הגליל השתנו פני הדברים ורוב אנשי הקבע נשלחו צפונה, אולם בסיס חיל האוויר איתם שפונה מסיני והוקם בקרבת מקום כבסיס חיל האוויר רמון הביא להגדלת האוכלוסייה ביישוב.

בשנת 1988 מנתה מצפה רמון כ-3,000 תושבים. החל בשנת 1990, עם קליטת העלייה מחבר העמים, המשיך היישוב להתרחב.

אוכלוסייה

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) נכון לסוף אפריל 2024 (אומדן), מתגוררים במצפה רמון 5,308 תושבים (מקום 225 בדירוג רשויות מקומיות בישראל). האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של ‎1.6%‏. אחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י"ב בשנת ה'תשפ"א (2020-‏2021) היה 75.8%. השכר החודשי הממוצע של שכיר במשך שנת 2019 היה 6,463 ש"ח (ממוצע ארצי: 9,745 ש"ח).[13]

אוכלוסיית היישוב מורכבת מקהילות רבות ומגוונות: קהילת המייסדים - ותיקי היישוב, עולים מצפון אפריקה, עולים מברית המועצות, קהילת העבריים, משפחות אנשי צבא קבע מבסיסי צה"ל באזור וגרעין תורני. לצד אלו, בעשרים השנים האחרונות, קיימת הגירה חיובית של צעירים ומשפחות שבוחרים להתיישב במצפה רמון.

הגרעין התורני נוצר סביב ישיבת מדברה כעדן והוא פעיל מאד ביישוב בתחומי החינוך והתרבות התורנית. בשנת תשס"ג הוקמה במצפה רמון קהילת "עץ חיים" לבעלי תשובה. הקהילה היא חלק מרשת הקהילות "נטיעות".

גאוגרפיה ואקלים

היישוב מצפה רמון ממוקם בלב הר הנגב כ- 80 ק"מ מדרום לבאר שבע ו- 150 ק"מ צפונית לאילת על שפת מכתש רמון בגובה של כ- 900 מטר מעל פני הים. חלקו המזרחי של מכתש רמון נכלל בתחום השיפוט של המועצה. תחום זה הוא מובלעת בתוך שטחי המועצה האזורית רמת נגב. רק כ-3,500 דונם מתוך 64,500 דונם שבתחום השיפוט של המועצה מיועדים למגורים, תיירות ותעשייה. המיקום והגובה מעניקים למצפה רמון אקלים מדברי מיוחד בכל עונות השנה- מזג האוויר בקיץ חם אך לא מעיק במיוחד ובחורף קר מאוד ואחת לכמה שנים אף יורד שלג. כמות הגשם השנתית הממוצעת היא כ-80 מ"מ.

תבנית:מזג אוויר

חינוך

במצפה רמון ישנם ארבעה בתי-ספר יסודיים: ממלכתי רמון, ממ"ד הראל, דמוקרטי - רותם ותורני-סביבתי. בנוסף קיימים בית ספר על יסודי "השלום", פנימיית חברת הנוער מצפה רמון וישיבה תיכונית מצפה רמון וישיבת הסדר/גבוהה ישיבת מדברה כעדן.

כמו כן ביישוב פועלות שלוש תנועות נוער המהוות מרכזי פעילות לנוער ביישוב: קן של תנועת הנוער העובד והלומד, סניף בני עקיבא, וסניף של תנועת אריאל. בנוסף קיימת תנועה יישובית בשם לב רמון.

מרכז הצעירים

מצפה רמון במבט ממרכז המבקרים שעל שפת מכתש רמון

מרכז הצעירים במצפה רמון הוקם בשנת 2011. במרכז מוצעים מגוון שירותים לתושבים בגילאי 18-40 ולמבוגרים צעירים ברוחם, בהם מתן ייעוץ ללא עלות בנושאי יזמות, השכלה גבוהה, מעבר ליישוב, דיור ותעסוקה. בנוסף, המרכז מארגן, מארח ומלווה מפגשים ומיזמים חברתיים, קהילתיים וסביבתיים ביישוב. במקום קיים חדר מחשבים, חדר ישיבות וכיתת לימוד לשימוש הציבור. 

השכלה גבוהה

במרכז הצעירים פועלת תוכנית "הישגים", שמטרתה קידום תחום ההשכלה הגבוהה ביישובי הפריפריה. התוכנית מספקת ייעוץ וליווי לצעירי היישוב, החל משלב ההתלבטות בבחירת תחום לימודים, דרך ההכנה והקבלה ללימודים ועד למציאת מלגות לסיוע ומימון. במרכז מתקיימים קורסי הכנה לבחינה הפסיכומטרית ולמבחן אמי“רם, אירועי העשרה לסטודנטים ולמועמדים ללימודים.

בשנים האחרונות, מספר הסטודנטים תושבי היישוב גדלה- נכון לשנת 2014 ישנם 228 סטודנטים תושבי מצפה רמון. בעקבות נתון זה, בשנת 2015 נפתחו לראשונה לימודי תואר ראשון של האוניברסיטה הפתוחה במצפה רמון במדעי הרוח והחברה. כמו כן, במטרה לעודד השכלה גבוהה וכלכלה מקומית, בשנת 2016 הושק מיזם "ביזנסטודנט" - מיזם הטבות לסטודנטים תושבי היישוב בעסקים מקומיים. נכון ל-2016, 30 עסקים מקומיים מעניקים הטבות ייחודיות לסטודנטים, כנגד הצגת כרטיס סטודנט מצפאי.

יזמות ופיתוח עסקי

במרכז הצעירים קיימת שלוחה של מרכז כא"ן- כלכלה אזורית בנגב. רכז כא"ן אחראי על קידום ופיתוח כלכלה מקומית מקיימת לרווחת תושבי היישוב. זאת נעשה באמצעות עידוד יזמות ועסקים מקומיים ושיתופי פעולה בין הגופים הציבוריים, העסקיים והחברתיים הפועלים במצפה רמון. במרכז מתקיימים קורסים וסדנאות ליזמים ולבעלי עסקים בנושאים ממוקדים. 

אסיף מצפאי

"אסיף מצפאי" היא תוכנית התומכת במיזמים חברתיים- סביבתיים של תושבי היישוב. מטרת התוכנית היא לחזק את הקשר אדם-סביבה, הקהילה והשלומות (wellbeing). החל משנת 2014  התוכנית תומכת בעשרות מיזמים מקומיים בתחומים שונים, בהם אומנות ותרבות מקומית, תיירות, שמירת טבע, ועוד.   

תעסוקה

קואופרטיב "העגלה" הפועל ביישוב

אחוז האבטלה במצפה רמון גבוה מאוד יחסית למקומות אחרים בארץ. גם סלילת כביש הערבה (באמצע שנות ה-60) בדרך לאילת פגעה בהתפתחות הכלכלית של מצפה רמון, שכן עד אז הנוסעים לאילת היו עוברים בכביש 40 העובר ליד היישוב.

למרות כך, בשנים האחרונות מתחיל שינוי בתחום זה. ביישוב התיישבו אמנים מרחבי הארץ ובהם להקת המחול "אדמה" (שעזבה את היישוב ב-2016). אמנים אלו פתחו גלריות ומקומות אמנות רבים, הם יצרו תרבות של לקיחת יוזמה ויצירתיות עסקית.

אזור התעשייה הישן הוסב לאזור תיירות ("רובע דרכי הבשמים") ובו נפתחו חנויות בתוצרת מקומית, מסעדות, בתי קפה וגלריות. מצפה רמון בכלל ו"רובע דרכי הבשמים" בפרט, מנוהלים ברוח כלכלה מקומית מקיימת: רוב מקומות התעסוקה אינם רשתות גדולות, אלא עסקים המנוהלים ומתוחזקים בידי תושבי היישוב.

בשנת 2004 נפתח ב"רובע דרכי הבשמים" מפעל ניחוח טבע- FARAN, המעסיק נכון ל 2015, כ- 20 עובדים מקומיים.

בשנת 2011 נפתח מלון "בראשית" על ידי רשת ישרוטל. המלון צפוי לספק תעסוקה לעשרות מתושבי המקום.

McCann Valley

מקאן ואלי היא סוכנות פרסום דיגיטלית הממוקמת במצפה רמון. המשרד הוא שלוחה של משרד הפרסום מקאן אריקסון ונוסד ב-2013 כיוזמה עסקית-חברתית, אשר התחייבה לפיתוח הנגב בעיקר מצפה רמון. וכיום מועסקים במקאן ואלי למעלה מ-40 עובדים, מחציתם העתיקו את מקום מגוריהם למצפה-רמון.

מדבר תשעשרה

מדבר תשעֶשרה הוא מרחב תעסוקה חברתי שהוקם במצפה רמון באפריל 2016, על ידי היזמית העסקית חברתית חנה רדו. המיזם מתמחה במתן שירותים מקצועיים מרחוק לעסקים מכל הארץ: שירותי PA (עוזרת אישית), שירות לקוחות וטלמיטינג. כיום מועסקות במיזם 32 עובדות והוא מספק שירותים ללמעלה מ-50 עסקים מכל הארץ.

מדבר תשעֶשרה פועל כעסק חברתי כאשר רווחיו יוחזרו לעובדים, לקהילה ולפיתוח עתידי של מצפה-רמון.

החברה דוגלת במודל המשלב משפחה ותעסוקה, שואפת להוות בית וקהילה תומכת לעובדיה, ומשקיעה מאמצים רבים בפיתוח והכשרה מקצועית של העובדים.

המיזם מנוהל על ידי צביה הדני וירדן אברבנאל.

תיירות ותרבות

חוות האלפקות

במצפה רמון פאבים, מסעדות, בתי קפה, מתנ"ס המספק אירועי תרבות, חוגים, הצגות וסרטים, ומרכז הצעירים ביישוב נותן מענה למפגשים קהילתיים רבים. ליישוב יש מקומון, "המצפה", ירחון שעוסק בנושאי חברה, איכות סביבה, תרבות וקהילה, וסוקר את המתרחש בשטח המועצה המקומית. הירחון יוצא לאור מאז שנת 2014. בנוסף, ישנה תחנת רדיו מקומי (אינטרנטי) בשם "רדיו סבתא".

מצפה רמון שוכנת על שפתו של מכתש רמון – המכתש הטבעי הגדול ביותר בעולם. הנוף הנשקף ממנה הפך אותה למרכז תיירות וחוויה מדברית. ביישוב שוכן מרכז מבקרים מכתש רמון[14], הצופה אל מכתש רמון. במרכז, שהיה בשיפוצים משנת 2010 ועד סוף שנת 2012, פועלים מרכז הדרכה וגן זואולוגי מדברי קטן בשם "חי רמון", שבו תצוגה של כ-40 מיני בעלי-חיים מדבריים קטנים ובהם נחשים, לטאות, מכרסמים, קיפודים, דרבנים, עקרבים ועוד. מרכז המבקרים מפעיל גם את חניון בארות במכתש רמון ואת הגן הגאולוגי והגן הארכאולוגי. כמו כן משלב מרכז המבקרים את סיפור חייו של האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון לצד הסברים על תופעות הנוף והמכתש הגדול.

מצפה הכוכבים על שם וייז

התפתחות ענף התיירות ביישוב הביאה לפתיחת צימרים רבים, ומספר בתי הארחה ובתי מלון, שהידועים בהם הם מלונות ישרוטל, ישרוטל פונדק רמון ומלון בראשית. פונדק רמון הוקם בשני בתי מגורים מאורכים רגילים במרכזו של היישוב אשר חוברו זה לזה בקומת המסד ולצידם הוקמו חדר אוכל ובריכת שחייה, ואילו מלון בראשית שנחנך בשנת 2012 צופה אל מכתש רמון ומציע חדרים יוקרתיים. בשנת 2011 נפתח במצפה רמון מרכז מטיילים ובית הארחה על ידי שליח חב"ד, הרב צבי סלונים, המתפעל גם בית חב"ד במרכז העיר. ייחודיותו של המבנה הוא בכך שהוא העתק חיצוני מדויק לבית מרכז חב"ד העולמי - 770 שבניו יורק.

חלק נכבד מענף התיירות במצפה רמון מתבסס על תיירות אקטיבית עם מפעילים רבים המציעים מגוון פעילויות שטח, אשר רובן מתקיימות במכתש רמון ובמדבר סביבו. עם הפעילויות נמנים טיולי ג'יפים במכתש רמון, טיולים רגליים מודרכים, סנפלינג ממצוק המכתש, ארוחות בטבע, סדנאות יוגה מדברית, תצפיות כוכבים, טיולי גמלים וסוסים, טיולי RZR ורכבי באגי, סדנאות גיבוש וימי כיף לחברות ועוד. ביישוב נמצאת חוות האלפקות, המגדלת למות ואלפקות והיא מהגדולות מסוגה בעולם. עוד שוכן ליד היישוב בית ספר שדה הר הנגב.

ב-24 במרץ 2013 אישרה רשות התעופה האזרחית את הפעלתו של מנחת מצפה רמון שמצפון ליישוב[15].

במצפה רמון נמצא מצפה הכוכבים על שם וייז שהוא הגדול בארץ (הטלסקופ הממוקם בו בעל קוטר של מטר אחד). הוא שייך לאוניברסיטת ת"א שמיקמה אותו שם בגלל מספר הימים הבהירים הרבים בשנה באזור (כ-250).

בינואר 2017 נפתח על יסודו של האנגר אדמה שנסגר, 'מֵעֵבֶר'- משכן ליצירה תרבותית וחברתית, ביוזמתם של צעירים תושבי המקום, שנועד להוות בית למפגשי תרבות ופסטיבלים, ומשמש גם כהוסטל לתרמילאים ובר מקומי[16].

ספורט

מאז תחילת שנות ה-60 החלו לפעול קבוצות ספורט תחרותיות בעיירה. בענף הכדורגל קבוצת "הפועל מצפה רמון" שהתקיימה עד אמצע שנות ה-80, ומעולם לא הצליחה להעפיל מעל לליגה ג'. וכן בענף הכדוריד התקיימה קבוצה בשם "הפועל מצפה רמון" באמצע שנות ה-70 בליגה א'. נכון ל-2017 לא קיימות בעיירה קבוצות ליגה תחרותיות.

שלטון מקומי

ב-18 באוקטובר 2006 נבחרה פלורה שושן, אחותו של עמיר פרץ, לתפקיד ראש המועצה. שושן החליפה בתפקיד את בעלה, סמי שושן, שהתפטר מראשות המועצה לטובת משרה אחרת. בבחירות הצביעו 2,200 תושבים מתוך 3,511 בעלי זכות הצבעה. שושן גרפה 1,155 קולות – שהם 50.8% מסך קולות המצביעים. בבחירות שנערכו ב-11 בנובמבר 2008 נבחרה שושן בשנית, עם 50% מקולות הבוחרים. ב-22 באוקטובר 2013 נבחר אל"ם במיל' רוני מרום לתפקיד ראש המועצה והחליף את שושן.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף אפריל 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2022.
  2. ^ 1 2 3 4 5 לטבלת הדירוג המלא.
  3. ^ מאזן מפוני מלחמת חרבות ברזל: מספר מפונים שנקלטו במועצה המקומית פחות מספר מפונים שפונו ממנה, מבוטא באלפי תושבים. מתוך אתר למ"ס, המתבסס על מערכת "יחד" (של מערך הדיגיטל הלאומי) נכון ל-סוף אפריל 2024 (אומדן).
  4. ^ 1 2 3 4 5 הנתונים לפי טבלת רשויות מקומיות של למ"ס עבור סוף 2021
  5. ^ הנתונים לפי טבלת מדד חברתי כלכלי של למ"ס נכון לשנת 2019
  6. ^ במצפה רמון יוקם בקרוב מרכז עירוני, דבר, 22 ביולי 1957
  7. ^ משולם עד, מצפה רמון - יישוב שכולו עתיד, דבר, 1 באוקטובר 1959
  8. ^ יצחק לבנון, החבל של מצפה רמון, דבר, 22 ביולי 1957
  9. ^ חמש שנים למצפה רמון, דבר, 16 ביוני 1961
  10. ^ 1 2 מתנגדים להקמת עיר חדשה בקרבת מקום למצפה רמון, משולם ער, דבר, יום ראשון, יוני 18, 1961; עמוד 4
  11. ^ א. שמאי, הדקטטורה האדומה בנגב, חרות, 23 בדצמבר 1959
  12. ^ שלמה גבעון, החלוצים מדיזינגוף נוטשים את רמון, מעריב, 26 בדצמבר 1962
  13. ^ פרופיל מצפה רמון באתר הלמ"ס
  14. ^ מרכז מבקרים מצפה רמון נפתח לקהל, אתר רשות הטבע והגנים פברואר 2013
  15. ^ מנחת מצפה רמון
  16. ^ מעבר - מרכז תרבות והוסטל
מצפה רמון מימין ומעלה העצמאות היורד למכתש רמון
מצפה רמון מימין ומעלה העצמאות היורד למכתש רמון