פורטל:מדינות העולם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

מפת העולם
מפת העולם
מדינה מתוארת במדע המדינה בדרך כלל כקבוצה של אנשים החיים בטריטוריה ספציפית על פי סמכות משותפת חוקית ופוליטית.

לפי הגדרה זו, המונח מדינה כולל בתוכו את המושג שלטון, בשימוש אחר, שני המושגים נרדפים. בין סוגי המדינות שהתפתחו עם ההיסטוריה היו ערי המדינה של יוון העתיקה, הריבונות הייתה מוטלת על האזרחים החופשיים של העיר העצמאית.

במהלך ימי הביניים הייתה אירופה מחולקת למספר רב של נסיכויות, שריבונויותיהן וגבולותיהן השתנו בתכיפות. ממצב זה של אנרכיה פוליטית, מדינת הלאום המודרנית, המורכבת מאנשים בעלי אזרחות דומה החיים בטריטוריה מוגדרת, התפתחה בתהליך הדרגתי שהשתרך לאורך מאות שנים. סוג השלטון השתנה, בהתחלה קמו שלטונות מונרכיים לחלוטין ולאחר מכן קמו מונרכיות קונסטיטוציוניות (חוקתיות) או רפובליקות, כמה מהן פדרציות או איחודים של מדינות חצי עצמאיות.

מדינות לפי יבשת: אסיה, אפריקה, אירופה, אמריקה, אוקיאניה ; מדינות לשעבר

מדינות לפי שם, עיר בירה, עצמאות, אזור זמן, סיומת אינטרנט וקידומת בינ"ל

מדינות לפי אוכלוסייה, שטח, צפיפות, תמ"ג ופיתוח אנושי

דגל טוגו
דגל טוגו
דגל סיירה לאון
דגל סיירה לאון
מדינות החסות הבנטוסטניות בדרום אפריקה
מדינות החסות הבנטוסטניות בדרום אפריקה
לאירועי היום בהיסטוריה נוספים
פואד השני, 1952
פואד השני, 1952

המלך האחרון של מצרים וסודאן, פואד השני, נולד בינואר 1952. על אף שלא הוכתר רשמית, הוא ירש את כס המלכות בגיל שישה חודשים, כשאביו, פארוק הראשון, אולץ להתפטר ביולי 1952 בעת מהפכת הקצינים החופשיים. כעבור פחות משנה, ביוני 1953, הוכרזה מצרים כרפובליקה על ידי המועצה המהפכנית, והגיע הקץ לשלטון המלוכני באופן רשמי. פואד השני הודח מתפקידו, והצטרף למשפחתו הגולה באירופה.

בחרו ערך מומלץ מהרשימה וצפו בתוכן הנטען

אמנות ותרבות: אופרה גרמנית - אופרה צרפתית - פיסול ישראלי

דגלים וסמלים: דגל אוסטרליה - דגל גרמניה - דגל הממלכה המאוחדת - דגל ישראל - דגל קנדה

היסטוריה של מדינות: בולגריה במלחמת העולם הראשונה - המחלוקת על הטקסים הסיניים - המערכה על צרפת - התקופה הממלוכית בארץ ישראל - מלחמת איטליה יוון - נסיגת צה"ל מסיני ומעזה (1956–1957) - צרפת החופשית - שושלת מינג - מושבת הכף ההולנדית

חוק ומשפט: החקיקה בישראל - המשפט בישראל

פוליטיקה וממשל: גבולות מדינת ישראל - הכנסת - המלוכה הקנדית -

תחבורה: הרכבת המנדטורית - מסילת אדיס אבבה-ג'יבוטי - נמל התעופה בן-גוריון - רכבות במצרים

אחר: אל תשאל, אל תספר - מדיניות לשונית בישראל

דגל ישראל
דגל ישראל

מדינת ישראל היא דמוקרטיה פרלמנטרית הנמצאת במזרח התיכון, לחוף הים התיכון. ישראל גובלת בים התיכון ובמצרים במערב, בים סוף בדרום, בירדן במזרח, בסוריה בצפון-מזרח ובלבנון בצפון. ביהודה ושומרון ובעזה נמצאים שטחים ואוכלוסיות בשליטת הרשות הפלסטינית, גוף מדיני שמעמדו הריבוני עוד לא הוכרע.

מדינת ישראל מונה, נכון למאי 2006, כ-7,026,000 תושבים. מספר זה כולל את תושבי הקבע במדינה, ולאו דווקא את האזרחים. 76% מתושבי הקבע בישראל הם יהודים. 20% מתושבי הקבע בישראל, כולל תושבי מזרח ירושלים, הם ערבים (מוסלמים ונוצרים) ומונים כ-1,387,000 תושבים. בנוסף ישנם דרוזים (1.5% – כ-115 אלף איש) וצ'רקסים.


סמל דרום אפריקה                 דרום אפריקה                 דגל דרום אפריקה
רפובליקת דרום אפריקה היא מדינה בקצה הדרומי של אפריקה. היא גובלת בצפון עם נמיביה, עם בוטסואנה ועם זימבבואה, בצפון מזרח עם מוזמביק ועם סווזילנד. לסוטו נכללת לגמרי בתוך גבולות דרום אפריקה. למדינה קו חוף ארוך ממזרח, דרום ומערב, לחופי האוקיינוס ההודי והאוקיינוס האטלנטי. אזורי האקלים מגוונים, ונעים בין המדבר, המכסה את רוב פנים הארץ, לאקלים סובטרופי, ים תיכוני והררי. גם הטופוגרפיה מגוונת.

במדינה הונהג בין 1948 ל-1990 משטר האפרטהייד, שכפה הפרדה בין המיעוט הלבן לרוב השחור, וריכז את כל הכוח והעושר בידי הלבנים. ב-1990 בוטל האפרטהייד והמדינה הפכה לדמוקרטיה שבה מתקיים שוויון בין בני כל הגזעים.

דרום אפריקה היא אחת הגדולות במדינות אפריקה, והעשירה בהן. על אף התהפוכות השלטוניות שידעה המדינה מעצמאותה עד היום, זוהי אחת המדינות היחידות באפריקה שמעולם לא התרחשה בהן הפיכה צבאית.

מיקום דרום אפריקה

אפרטהייד

אָפַּרְטְהַיְד (מאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) היא המדיניות והמשטר הגזעניים שהונהגו על ידי ממשל המיעוט הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1990. מדיניות זו הושתתה על עקרונות של הפרדה גזעית בין לבנים, שחורים וצבעונים (בני תערובת), ומתן זכויות יתר לבני המיעוט הלבן.

מדיניות האפרטהייד זכתה לגינויים הולכים וגוברים מצד הקהילה הבינלאומית החל משנות ה-60, תהליך שהביא בהדרגה לנידויה של דרום אפריקה ממשפחת העמים ולהטלת סנקציות נגדה. אלה, בשילוב תסיסה פנימית חריפה מצד ארגוני התנגדות לאפרטהייד, הביאו בסופו של דבר לקריסת משטר האפרטהייד לאחר ארבעה עשורים, בתהליך שבוצע בדרכי שלום ותוך העברה מסודרת של השלטון לידי הרוב השחור בבחירות דמוקרטיות.

ערש המין האנושי

ערש המין האנושי הוא שם קיבוצי לקבוצת אתרים פרהיסטוריים ומוקדמים יותר שהוכרזו כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו בשנת 1999, בשל הממצאים הנדירים של מאובני קופי אדם שנמצאו בהם. האתר הכולל 12 מערות ובהן מערות בסטרקפונטיין, סווארטקראנס, וקרומדראי, נמצא כ-50 ק"מ מצפון-מערב ליוהנסבורג ומשתרע על שטח של 474 קמ"ר. מערך מערות אבן גיר באזור מתוארכות כבנות מיליוני שנים, ומספקות מידע על תמונת הנוף ועולם החי בדרום אפריקה לפני כ-3.5 מיליוני שנים. עוד נמצאו במקום כלי האבן העתיקים ביותר הידועים, ואלה מתוארכים ללפני 2 עד 1.5 מיליון שנים.

נלסון מנדלה, 2008

העיר קייפטאון עם הר השולחן ברקע


שקיעה מעל נהר אורנג'

נמל דרבן

אזור ה"אמפיתיאטרון" בדראקנסברג

היסטוריה של דרום אפריקה

ממצאים ראשונים על תולדותיה של דרום אפריקה מגיעים עוד מן הפרהיסטוריה, ומעידים על קיום אנושי במקום לפני מיליוני שנים. על פי ממצאים אלה, התושבים הראשונים של האזור הידוע כיום כדרום אפריקה היו הומינואידים דמויי-קופים, שנדדו לדרום יבשת אפריקה לפני כשלושה מיליון שנה.

ההיסטוריה הכתובה של האזור מתחילה עם הגעתם של מגלי העולם האירופיים הראשונים. למרות שהפורטוגזים היו האירופאים הראשונים לגלות את דרום אפריקה, הם לא התיישבו בה, ותחת זאת הקימו ההולנדים תחנת אספקה בכף התקווה הטובה. תחנה זו התפתחה במהירות למושבת הכף. בריטניה כבשה את מושבת הכף מההולנדים בסוף המאה ה-18, והיא הפכה למושבה בריטית. הולנדים רבים נדדו לאזור ה"הייפלד" (Highveld) על מנת לייסד שם את מושבותיהם, והקימו רפובליקות עצמאיות. ההולנדים (שאז כבר נודעו כבורים) והבריטים נלחמו אלה באלה פעמיים במלחמות הבורים, שהסתיימו בהפסד של הבורים והרפובליקות העצמאיות שלהם.

מושבת הכף ושתי רפובליקות הבורים התאחדו ב-1910 כ"איחוד דרום אפריקה". שחורים לא הורשו להשתתף בבחירות ברפובליקות הבורים, והזכויות של אנשים שחורים או אסייתים המשיכו להדרדר באיחוד. המפלגה הלאומית עלתה לשלטון ב-1948, על מצע של אפליה גזעית שנודעה כאפרטהייד. האפרטהייד השתרש עמוקות בחברה הדרום אפריקנית, למרות התנגדות נמשכת. דרום אפריקה נעשתה לרפובליקה ב-1961. הקונגרס הלאומי האפריקני היה הארגון השחור הפעיל ביותר נגד האפרטהייד, ולאחר שני עשורים של דיכוי ובעיות כלכליות, בוטל האפרטהייד בידי הנשיא פ. וו. קלרק ב-1992. הבחירות הרב-גזעיות הראשונות בדרום אפריקה נערכו ב-1994, ובעקבותיהם נבחר נלסון מנדלה לנשיא. דרום אפריקה היא כיום דמוקרטיה רב-גזעית.

גורדי השחקים של יוהנסבורג

אצטדיון קייפטאון על רקע האוקיינוס האטלנטי

חלוצי התיישבות בורים

חצי האי של כף התקווה הטובה (צילום לווין)

מתקן כליאה באי רובן. הר השולחן ברקע

מרכז העסקים של פרטוריה, בירתה האדמיניסטרטיבית של דרום אפריקה

דגל נבחר

דגל אירלנד
דגל אירלנד

דגל אירלנד (באירית: An Bhractach Náisiúnta) הוא הדגל של הרפובליקה של אירלנד. הדגל אומץ כדגל הלאומי של המדינה האירית החופשית בשנת 1922. הדגל קיבל מעמד חוקתי בשנת 1937, כשהמדינה שינתה את שמה ל-Éire.

הטריקולור האירי מכיל שלושה פסים אנכיים בצבעי ירוק (צד התורן), לבן וכתום. הראשונים שהשתמשו בדגל זה היו הלאומנים האירים בשנת 1848 בעת מרד "אירלנד הצעירה". הדגל עוצב כדי שייצג את הלאומנים (ירוק) ותומכי האיחוד (כתום) הגרים באי של אירלנד, הגרים בשלום זה עם זה - השלום מיוצג על ידי הפס הלבן במרכז.

סמל נבחר

סמל הממלכה המאוחדת
סמל הממלכה המאוחדת

סמל הממלכה המאוחדת או הסמל המלכותי של הוד מלכותה המלכה אליזבת השנייהאנגלית: The Royal Arms of Her Majesty Queen Elizabeth II) הוא סמל בריטניה ומשמש באנגליה, ויילס וצפון אירלנד. בסקוטלנד נעשה שימוש בסמל שונה.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרי מדינות שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".
  • במיזם מדינות, המנסה להשלים את ערכי המדינות והפרטים שלהן (כג': ערי בירה,דגל, סמל ועוד), תוכלו לעזור להשלים את התמונה.