לדלג לתוכן

פורטל:מדינות העולם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

מפת העולם
מפת העולם
מדינה מתוארת במדע המדינה בדרך כלל כקבוצה של אנשים החיים בטריטוריה ספציפית על פי סמכות משותפת חוקית ופוליטית.

לפי הגדרה זו, המונח מדינה כולל בתוכו את המושג שלטון, בשימוש אחר, שני המושגים נרדפים. בין סוגי המדינות שהתפתחו עם ההיסטוריה היו ערי המדינה של יוון העתיקה, הריבונות הייתה מוטלת על האזרחים החופשיים של העיר העצמאית.

במהלך ימי הביניים הייתה אירופה מחולקת למספר רב של נסיכויות, שריבונויותיהן וגבולותיהן השתנו בתכיפות. ממצב זה של אנרכיה פוליטית, מדינת הלאום המודרנית, המורכבת מאנשים בעלי אזרחות דומה החיים בטריטוריה מוגדרת, התפתחה בתהליך הדרגתי שהשתרך לאורך מאות שנים. סוג השלטון השתנה, בהתחלה קמו שלטונות מונרכיים לחלוטין ולאחר מכן קמו מונרכיות קונסטיטוציוניות (חוקתיות) או רפובליקות, כמה מהן פדרציות או איחודים של מדינות חצי עצמאיות.

מדינות לפי יבשת: אסיה, אפריקה, אירופה, אמריקה, אוקיאניה ; מדינות לשעבר

מדינות לפי שם, עיר בירה, עצמאות, אזור זמן, סיומת אינטרנט וקידומת בינ"ל

מדינות לפי אוכלוסייה, שטח, צפיפות, תמ"ג ופיתוח אנושי

לאירועי היום בהיסטוריה נוספים

ענישה גופנית הייתה נפוצה מאוד בעבר הלא רחוק, אולם גם בימינו ישנן מדינות רבות שמתירות שימוש בשיטת ענישה זו בגין פשעים מסוימים. בשנת 1994 נער אמריקאי בשם מייקל פיי (Michael Fay), בן למשפחת דיפלומטים שהתגוררה בסינגפור, הואשם בהשחתת כלי רכב ונידון למלקות. אפילו התערבותו של נשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, שניסה למנוע את ביצוע העונש, לא עזרה, והעונש הוצא אל הפועל.

בחרו ערך מומלץ מהרשימה וצפו בתוכן הנטען

אמנות ותרבות: אופרה גרמנית - אופרה צרפתית - פיסול ישראלי

דגלים וסמלים: דגל אוסטרליה - דגל גרמניה - דגל הממלכה המאוחדת - דגל ישראל - דגל קנדה

היסטוריה של מדינות: בולגריה במלחמת העולם הראשונה - המחלוקת על הטקסים הסיניים - המערכה על צרפת - התקופה הממלוכית בארץ ישראל - מלחמת איטליה יוון - נסיגת צה"ל מסיני ומעזה (1956–1957) - צרפת החופשית - שושלת מינג - מושבת הכף ההולנדית

חוק ומשפט: החקיקה בישראל - המשפט בישראל

פוליטיקה וממשל: גבולות מדינת ישראל - הכנסת - המלוכה הקנדית -

תחבורה: הרכבת המנדטורית - מסילת אדיס אבבה-ג'יבוטי - נמל התעופה בן-גוריון - רכבות במצרים

אחר: אל תשאל, אל תספר - מדיניות לשונית בישראל

דגל ישראל
דגל ישראל

מדינת ישראל היא דמוקרטיה פרלמנטרית הנמצאת במזרח התיכון, לחוף הים התיכון. ישראל גובלת בים התיכון ובמצרים במערב, בים סוף בדרום, בירדן במזרח, בסוריה בצפון-מזרח ובלבנון בצפון. ביהודה ושומרון ובעזה נמצאים שטחים ואוכלוסיות בשליטת הרשות הפלסטינית, גוף מדיני שמעמדו הריבוני עוד לא הוכרע.

מדינת ישראל מונה, נכון למאי 2006, כ-7,026,000 תושבים. מספר זה כולל את תושבי הקבע במדינה, ולאו דווקא את האזרחים. 76% מתושבי הקבע בישראל הם יהודים. 20% מתושבי הקבע בישראל, כולל תושבי מזרח ירושלים, הם ערבים (מוסלמים ונוצרים) ומונים כ-1,387,000 תושבים. בנוסף ישנם דרוזים (1.5% – כ-115 אלף איש) וצ'רקסים.


סמל סן מרינו                 סן מרינו                 דגל סן מרינו
הרפובליקה המרוממת של סן מרינו שוכנת בהרי האפנינים והיא אחת מהמדינות הקטנות בעולם (מיד אחרי קריית הוותיקן, מונקו והאיים נאורו וטובלו). היא אחת מבין 44 מדינות בעולם להן אין גישה לים. היא נמצאת בדרום אירופה ומוקפת מכל צדדיה באיטליה. היא אחת מבין שש "מיקרו מדינות" באירופה ובעלת האוכלוסייה הקטנה ביותר מבין חברות מועצת אירופה.

סן מרינו נוסדה לפי המסורת בידי מרינוס הקדוש, סתת אבן נוצרי אשר התיישב במקום בשנת 301, והעניק למדינה ולבירתה את שמן. תאריך זה הוא תאריך הייסוד המסורתי של המדינה, ועל כן היא טוענת לתואר הרפובליקה (הקיימת) העתיקה בעולם.

חוקת המדינה היא החוקה העתיקה ביותר בעולם שעדיין יש לה תוקף, עוד משנת 1600. סן מרינו היא הישות המדינית היחידה שנותר בה המשפט הרומי (האזרחי), לאחר שכל מדינות אירופה נטשו את המשפט הרומאי הקלאסי וחוקקו מערכות חוקים (קודקסים) מתקדמות יותר. הקסטלי סן מרינו היא מרכזה השלטוני והאדמיניסטרטיבי של הרפובליקה, אך עיקר הפעילות הכלכלית מרוכזת בבורגו מג'ורה הסמוכה לה מצפון.

מיקום סן מרינו

סן מרינו (עיר)

סן מרינו היא בירת הרפובליקה של סן מרינו, ואחת מתשע הקסטלי (Castelli), או הערים, המרכיבים אותה. העיר שוכנת בגובה של כ-550 עד 755 מטר מעל פני הים, על מורדותיו המערביים של הר טיטאנו, שעליו ממוקמות שלוש המצודות החולשות על העיר.

בחודש פברואר 2009 התגוררו בעיר 4,367 תושבים, והיא הייתה העיר השלישית בגודלה במדינה. כמחצית מהתושבים מתגוררים בעיר עצמה, והמחצית האחרת ביישובים האחרים שבשטח השיפוט שלה. בשנת 2008 הוכרז המרכז ההיסטורי של העיר, כמו גם הר טיטאנו, כאתר מורשת עולמית‏‏

הר טיטאנו

הר טיטאנו הוא ההר הגבוה ברפובליקה של סן מרינו ושוכן במרכזה של המדינה. ההר הוא חלק מהרי האפנינים, והוא נישא לגובה 755.24 מטר‏‏ בין העיר סן מרינו המטפסת על מדרונותיו המערביים לבין העיירה בורגו מג'ורה השוכנת צפונית לו. רכבל באורך של 338 מטר המגשר על תהום של 166 מטר ומהירותו שישה מטרים בשנייה, מקשר את הקצה הצפוני של הר טיטאנו, שבתחומה של העיר סן מרינו, אל בורגו מג'ורה.

בשל ממדיו של ההר, הנראה לעין מכל מקום ברפובליקה של סן מרינו, נעשה לעיתים שימוש בשמו ככינוי לרפובליקה כולה (Repubblica del Titano). על שלוש פסגותיו של ההר שוכנות שלוש המצודות של סן מרינו (le tre rocche di San Marino). שלוש המצודות – גואָיטה (Guaita), צ'סטה (Cesta) ומונטאלה (Montale) – היו לסימלה של המדינה הקטנה, והן מופיעות על דגלה, סמלה ועל חלק ממטבעותיה. המצודות מופיעות גם על סמלה ודגלה של העיר סן מרינו.

טקס בכיכר החירות בעיר סן מרינו. בחזית נראה פסל החירות ומאחוריו הארמון הציבורי המשמש כמושב הממשלה והפרלמנט במדינה

מראה העיר סן מרינו מהר טיטאנו

מראה כללי של בורגו מג'ורה

הר טיטאנו ושלוש המצודות (מראה מכיוון צפון-מזרח)

הרכבל העולה אל סן מרינו מבורגו מג'ורה והסופרסטראדה

היסטוריה של סן מרינו

סן מרינו טוענת להיותה הרפובליקה העתיקה בעולם. על פי המסורת נוסדה סן מרינו בשנת 301, לאחר שהסתת הנוצרי מרינוס הדלמטי, נמלט מן האי ראב בים האדריאטי, כיום בשטח קרואטיה, כדי להציל עצמו מרדיפות הקיסר דיוקלטיאנוס. הוא התיישב בהר טיטאנו, שם המשיך בעיסוקו בסיתות אבן והפיץ את הנצרות. בעלת האדמה, פליקיסימה, גבירה מרימיני, התנצרה לאחר שמרינוס ריפא את בנה הנכה, והורישה את האדמה לקהילה הנוצרית הקטנה. מרינוס הועלה מאוחר יותר לדרגת קדוש והמדינה כמו גם עיר בירתה נקראות על שמו.
מחקרים מודרניים טוענים כי מרינוס הקדוש חי במאה ה-6 או ה-7, וכי תולדות חייו הותאמו לצרכים פוליטיים מאוחרים.

החקיקה הקדומה ביותר במדינה היא משנת 1263, ובשנת 1291 הכיר הכס הקדוש בעצמאותה של סן מרינו. מאז שמרה המדינה עם קשרים הדוקים עם הוותיקן אולם סירבה לכל ניסיון להכפיפה למדינת האפיפיור. בשנת 1600 אומצה חוקה בסן מרינו. המדינה הוכרה בידי צרפת הנפוליאונית ב-1797 ובידי שאר ארצות אירופה בקונגרס וינה בשנת 1815.

לאורך היסטוריה של מאות שנים נכבשה סן מרינו פעמים ספורות בלבד ואף זאת לתקופות קצרות בלבד, בשנים 1403, 1739 ובשנת 1944 בעת מלחמת העולם השנייה. המדינה הצטרפה כחברה מלאה במועצת אירופה בשנת 1988, ובשנת 1992 התקבלה כחברה באומות המאוחדות. אף על פי שהיא מדינה עצמאית לחלוטין, סן מרינו נסמכת כמעט לחלוטין על איטליה המקיפה אותה.

מצודת גואיטה

מצודת צ'סטה

מצודת מונטאלה

דגל נבחר

דגל ארגנטינה
דגל ארגנטינה

דגל ארגנטינה הוא טריבנד אופקי בצבעי תכלת-שמים (למעלה ולמטה) ופס לבן במרכז. במרכז הפס הלבן ממוקם סמל ה"סול דה מאיו" (שמש מאי) המורכב משמש בצבע זהב, מרובת קרניים, שבמרכזה פרצוף מחייך.

מקור הפסים התכולים והלבנים הם מימי מלחמת השחרור הארגנטינאית מהאימפריה הספרדית, כאשר חייליו של הגנרל מנואל בלגרנו ענדו נוצות תכולות ולבנות כדי להבדיל ביניהם לבין החיילים הספרדים, הבדל שהיה הכרח, משום ששני הצבאות היו בעלי כותפות אדומות. גם בעת הפגנה גדולה לעצמאות בבואנוס איירס, ב-25 במאי 1810, ענדו המפגינים אותן נוצות. השמש מקורה בגנרל בלגרנו, אשר לפני קרב פרנה המציא אותו בעת שהסתכל אל השמיים.

סמל נבחר

סמל אינדונזיה
סמל אינדונזיה

סמל אינדונזיה נקרא גם "גראודה פנצסילה". במרכז הסמל מצוירת הגראודה, עיט מיתולוגי מוזהב, המשותף למיתולוגיה ההינדית והבודהיסטית. במקור, הגראודה היא כימרה, בעלת כנפיים, מקור ורגליים עיט מוזהבות, אך ללא ידי האדם וזנב הדרקון. היא משמשת כסמל באומות דרום ודרום-מזרח אסיה. השימוש בגראודה מייצג את השלטון ההינדי שהיה באינדונזיה בתקופת הממלכות הקדומות.

לנוצות סידור מיוחד, המייצג את תאריך עצמאותה של אינדונזיה - 17 באוגוסט 1945. ישנן 17 נוצות על כל כנף, 8 על הזנב, 19 בבסיסו של הזנב (מתחת למגן) ו-45 על הצוואר.

המנון נבחר

התקווה הוא המנון מדינת ישראל. הוא חובר כשיר על ידי המשורר נפתלי הרץ אימבר, בארץ ישראל, בשנת 1878. לחנו העממי מולדובי הותאם על ידי שמואל כהן. השיר שנודע בשמו המקורי "תקוותנו", היה אהוד ביישוב היהודי בארץ ישראל, נבחר להיות המנון התנועה הציונית והושר בקונגרסים הציונים. בעקבות כך, לאחר הקמת המדינה התקבל כהמנונה. ב-10 בנובמבר 2004, עוגן בחוק הישראלי. במרוצת השנים הוכנסו מספר שינויים במלל המקורי של השיר, ואף כותרו המקורי שונה ל"התקווה". חזון העצמות היבשות של הנביא יחזקאל (פרק ל"ז, פסוק י"א): "הִנֵּה אֹמְרִים, יָבְשׁוּ עַצְמוֹתֵינוּ וְאָבְדָה תִקְוָתֵנוּ" מצוטט בשורה הפותחת את הפזמון החוזר של "התקווה": "עוד לא אבדה תקותנו", ובאופן שמהפך את האבלות והיאוש של הקדמונים לתקווה והתחלה חדשה.

צבאות של ימינו: אוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויות הערביותאיטליהאיסלנדאיראןאירלנדאלבניהאסטוניהאקוודורארגנטינהאריתריאהארמניהארצות הבריתאתיופיהבולגריהבוסניה והרצגובינהבחרייןבלארוסבלגיהברונייברזילבריטניהגאורגיהגרמניהדנמרקדרום אפריקהדרום סודאןהאיטיהודוהולנדהונגריההפיליפיניםוייטנאםטאיוואןטורקיהיפןירדןישראללבנוןלובלוקסמבורגלטביהליטאמאלימולדובהמונגוליהמונטנגרומזרח טימורמיאנמארמצריםמקדוניה הצפוניתמקסיקומרוקונורווגיהניו זילנדסודאןסוריהסיןסינגפורסלובניהסלובקיהסן מרינוספרדסרביהעומאןעיראקערב הסעודיתפוליןפורטוגלפינלנדפקיסטןפרוצ'אדצ'ילהצ'כיהצרפתקובהקולומביהקוריאה הדרומיתקוריאה הצפוניתקזחסטןקטרקנדהקרואטיהרומניהרוסיהשוודיהשווייץתאילנדתימן

צבאות של מדינות לשעבר: הצבא האדוםצבא אשורהצבא הביזנטיצבא בר כוכבאהכוחות המזוינים של ברית המועצותורמאכט (הצבא הגרמני)צבא האימפריה היפניתהצבא המוקדוניצבא ממלכת ירושליםצבא מצרים העתיקההצבא הסלאוקיצבא ספרטהצבא האימפריה העות'מאניתצבא ממלכת פרס האחמניתהצבא הפרתיצבא קרתגוהצבא הרומיהמשמר השווייצריהגדוד הקדוש של תבאי

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרי מדינות שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".
  • במיזם מדינות, המנסה להשלים את ערכי המדינות והפרטים שלהן (כג': ערי בירה,דגל, סמל ועוד), תוכלו לעזור להשלים את התמונה.