לדלג לתוכן

טמלה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טמלה
טמלה עטוף ולא עטוף (מאואחאקה) במילוי מולה ועוף
טמלה עטוף ולא עטוף (מאואחאקה) במילוי מולה ועוף
מאכלים
מטבח מטבחי אמריקה הלטינית עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצא מסו-אמריקה
מרכיבים עיקריים תירס ועלי בננה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טָמָלֶה (הומר לאנגלית מ-tamales, צורת הרבים ל-Tamal‏ [ta'mal] בספרדית; מנאוואטל, tamalli)[1] הוא מאכל מסורתי מסו-אמריקאי המורכב ממסה (בצק עמילני, בדרך כלל מבוסס תירס) שמאודה או מבושלת בעטיפת עלי בננה. לא נהוג לאכול את העטיפה והיא נזרקת לפני האכילה. טמלה יכול להיות ממולא בבשר, גבינות, פירות, ירקות, צ'ילי. המילוי עשוי להיות מתובל.

ישנם עקבות היסטוריים לטמלה עוד בימי שבט המאיה, אשר הכינו אותם עבור משתים עוד בימי התקופה הפרה-קלאסית של בני המאיה (250 - 1200 לפנה״ס)[2]. בני המאיה קראו גם לטורטייה וגם לטמלה באותו השם, utah[3].

ייתכן שמקורו של הטמלה במסו-אמריקה עתיק עד כדי 5000 - 8000 לפנה״ס[1]. האצטקים, בני המאיה, ולפניהם הטולטקים והאולמקים, השתמשו בטמלה כאוכל נוח לנשיאה, ששימש לעיתים עבור צבאותיהם ולעיתים עבור ציידים ומטיילים. שימוש בטמלה דווח באימפריית האינקה הרבה לפני שהכובש הספרדי ביקר בעולם החדש.

הגיוון בשפות הילידים במסו-אמריקה הוביל ליצירת מילים מקומיות רבות לתיאור הטמלה, חלקן בשימוש גם היום. צורת היחיד של Tamales בספרדית היא tamal. המילה האנגלית ״טמלה״ היא גזירה לאחור של tamales.

בניקרגואה מכינים מאכל נקאטמאל במתכון שומה.

בתקופה הפרה קולומביאנית, האצטקים אכלו טמלה הכוללים את המרכיבים הבאים: תרנגול הודו, פלמינגו, צפרדעים, אקסולוטל מקסיקני, גופר כיס, ארנבות, ביצי הודו, דבורים, דבש, קמח תירס, דלעת ושעועית, כמו גם ללא מילוי.

בתקופה הפרה קולומביאנית, בני המאיה אכלו טמלה.

מקסיקו כיום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקסיקו, טמלה הוא מאכל ניחומים פופולרי. הוא נאכל כארוחת בוקר או ערב, ולעיתים קרובות מלווה באטולה או מאכלים נוספים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טמלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 Hoyer, Daniel and Snortum, Marty Tamales, page 8. Gibbs Smith, 2008. ISBN 1-4236-0319-2
  2. ^ "Like Water for Chocolate: Feasting and Political Ritual among the Late Classic Maya at Xunantunich, Belize - LeCount - 2008 - American Anthropologist - Wiley Online Library". Onlinelibrary.wiley.com. 2008-05-07.
  3. ^ Mayan dictionary (1997). Wired Humanities Project. Retrieved September 13, 2012, from link