קרב מגידו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Disambig RTL.svgערך זה עוסק בקרב מימי מלחמת העולם הראשונה. אם התכוונתם לקרבות אחרים שהתרחשו במקום זה, ראו קרב מגידו (פירושונים).
קרב מגידו
חלק מהמערכה על סיני וארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה
Palestine-WW1-3-HE.jpg
היערכות הכוחות והתקפות עיקריות
עימות:

מלחמת העולם הראשונה

תאריך:

19 בספטמבר 1918 - 21 בספטמבר 1918

קרב לפני:

קו שתי העוג'ות

קרב אחרי:

הקרב בנחל תרצה

מקום:

אזור מגידו

תוצאה:

ניצחון בריטי מכריע

הצדדים הלוחמים
בריטניה האימפריה הבריטית
אוסטרליה אוסטרליה
ניו זילנד ניו זילנד
הודו הודו
צרפת צרפת
הלגיון הצרפתי הארמני
מורדים לא-סדירים מחצי האי ערב.
טורקיה האימפריה העות'מאנית
האימפריה הגרמנית האימפריה הגרמנית
מפקדים
אדמונד אלנבי אוטו לימן פון סנדרס
כוחות
12,000 פרשים, 57,000 רגלים ו-540 תותחים 2,000 פרשים, 32,000 רגלים ו-402 תותחים
אבידות
782 - הרוגים, 382 - נעדרים,
4,179 - פצועים
השמדה וכניעה של כל הכוחות

קרב מגידו נערך בין האימפריה הבריטית לאימפריה העות'מאנית במלחמת העולם הראשונה, בין 19 עד 21 בספטמבר 1918. הקרב התחולל בעמק יזרעאל והסתיים בניצחון הכוחות הבריטיים בפיקודו של גנרל אדמונד אלנבי, שכבשו את ארץ ישראל במהלך מלחמת העולם הראשונה.

הבריטים הגיעו בכוחות גדולים לעמק יזרעאל מכיוון מערב דרך רכס הרי הכרמל, כאשר באותה העת הכוחות העות'מאנים היו ממוקמים באזור עמק יזרעאל ובאזור נהר הירדן.

[עריכה] מהלך הקרבות

בסוף 1917, במהלך מלחמת העולם הראשונה, כבש הצבא הבריטי את ירושלים. במהלך החודשים שלאחר מכן ניסו הבריטים להבקיע את קווי ההגנה הטורקיים, ממזרח לירדן, אך ללא הצלחה, והצבאות התייצבו זה מול זה במרכז הארץ, בערך בקו של השרון.

לאחר שהגרמנים פתחו במתקפת האביב בחזית המערבית באירופה, הועברו כוחות רבים לאירופה, ורק לקראת ספטמבר 1918 נערך אלנבי למתקפה מכרעת, ותוגבר באמצעות דיוויזיות הודיות וכוחות אחרים שהגיעו כתגבורת. הצבא הטורקי היה בפיקודו של אוטו לימן פון סנדרס הגרמני. חיל האוויר הטורקי היה בנחיתות מוחלטת ולחיל האוויר הבריטי הייתה למעשה שליטה מוחלטת באוויר.

ב-17 בספטמבר החל אלנבי בפעולות הסחה כדי להסתיר את כוונתו להבקיע את קווי ההגנה הטורקיים בחזית המערבית ליד הים. יחידות בריטיות החלו לצעוד בגלוי במהלך היום במזרח החזית על גבעות הירדן, ובלילה הן חזרו בחשאי במשאיות לנקודת ההתחלה, וכך נוצר הרושם שהצבא הבריטי מרכז כוחות גדולים למתקפה. בנוסף, פורסמו ידיעות כוזבות על כך שהצבא יערוך מרוץ סוסים בעזה ב-19 בספטמבר. להגברת אפקט ההסחה החלו יחידות קומנדו בריטיות לתקוף את הטורקים ליד הירדן, וסייעו להן כוחות ערביים בפיקודו של לורנס איש ערב ממזרח לירדן.

ב-19 בספטמבר לפנות בוקר, פרצו הבריטים בעזרת כוחות רגליים וחיל פרשים בחזית המערבית. הם הצליחו להפתיע את הטורקים, אף על פי שעריק הודי שעבר יום לפני כן לצד הטורקי סיפר לטורקים על התוכנית, שכן הטורקים לא האמינו לו. הפריצה הייתה דרך מגידו לעמק יזרעאל, עפולה ובית שאן.

בתוך כמה ימים הבקיעו הבריטים את הקווים הטורקיים בסיוע חיל האוויר הבריטי, ששיתק את קווי התקשורת והפציץ שיירות טורקיות שנסוגו. אלנבי כיתר את הטורקים שהחלו לסגת לכיוון הצפון.

אחרי קרב מגידו התנהלו שני קרבות נוספים: ב-21 בספטמבר 1918 התרחש הקרב בנחל תרצה, וב-24 בספטמבר 1918 נכבשה חיפה. כך באה לקיצה המערכה על סיני וארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה. הסיום הפורמלי היה עם כיבוש דמשק ב-30 בספטמבר 1918. זמן קצר לאחר מכן נכנעה טורקיה לכוחות הברית.

בעקבות הניצחון קיבל אלנבי תואר אצולה, "הוויקונט הראשון אלנבי ממגידו".

[עריכה] לקריאה נוספת

[עריכה] קישורים חיצוניים

P La Liberte.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.
כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא